Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

Rekao sam -taman da duša i ne postoji kao neko telo u telu tj. da i ne opstaje budna nakon smrti tela,

dakle, nisam rekao, čestiti Torkvemada, da ja lično verujem da duša posle telesne smrti više nije svesna.

No, ima onih koji tako veruju, a ipak se mole svetiteljima,

jer kako bilo da bilo, te molitve se čuju u eshatonu.

Kako se mole nekome za koga ne veruju da je svestan njihove molitve?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Drugo kako je onda Hristos objavio jevadjelje i stradalima u potopu?

Kao dokaz moje pravovernosti Vašoj ekselenciji na uvid:

https://www.pouke.org/forum/topic/18275-da-li-je-du%C5%A1a-besvesna-ili-svesna-nakon-smrti-tela/

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Kako se mole nekome za koga ne veruju da je svestan njihove molitve?

Već ovde i sada svestan je tih molitava Hristos, Glava Tela koje se zove Crkva ili opštinstvo svetih,

On je svestan da se njima molimo, i da time pre svega ispovedamo i svetu projavljujemo da su Oni - Hristos,

tj. Telo Hristovo i jedno s Njim.

Molitve On čuje, ali i oni tih molitava bivaju svesni na dan Srašnog suda i eshatona,

kada će te molitve ozvanjati zajedno sa svim drugim našim mislima, rečima i delima!

Moleći se svetiteljima, prvenstveno Predstojateljci našoj pred Hristom, Presvetoj Bogorodici,

koja i otvori dveri milosrdja, kroz čije Amin, Neka mi bude, dodje Spasenje ljudskome rodu,

pa redom, molitvama Sv. Jovanu Krstitelju i Preteči, Krsnoj slavi i drugim svetim pravednicima,

pokazujemo da smo deo svete Bogočovečanske zajednice Tela Hristovog, ali i izražavamo najveću vrlinu - smirenje i svesnost svoje nedostojnosti pred Hristom, time što Hristu Gospodu, našem Arhipastiru, s vremena na vreme uputimo i po koju indirektnu molitvu tj. molitvu svetitelju. A Gospod čini kao što je učinio i sa prijateljima i moliteljima Presvete Bogorodice u vremja ono, dobrim delom sile božanstvene ljubavi Svoje.

ss.jpg

________________________________________________________________________________

Inače, lično ja, verujem da se duša (šta god to bilo, jer tu nekog  konkretnog  jednoobrazog stava nema ni u  Bibliji, ni u Svetih Otaca, šta je duša, a kamoli od čega je sastavljena i da li je ona uopšte od bilo čega veštastvenog) nalazi svesna i nakon smrti tela, bilo da je u Bogu ili pak u paklu, u ognjenom jezeru (zavisno, da li je duša data Bogu ili djavolu).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Ma znam ja da ti verujes....nisam ja nikakav inkvizitor....svako moze da veruje sta mu je volja.....ali mi je sad malo to nejasno ispada da Crkva nema pojma  kakavo je stanje duse nakon smrti....vec svako to prozivoljno tumaci....

Подели на овим сајтовима

A sta ti mislis da je dusa neka bezlicna energija?

Мислим да душа није једнако личност. Шнаш ли да ми уопште немамо објашњење шта је то личност? Знамо само да она постоји у односу са другим личностима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Crkva je oduvek ucila da covek nastavlja egzistenciju nakon telesne smrti. Medjutim, pojavilo se jedno novo ucenje koje kaze da covek ne postoji nakon smrti, ali posto je Bog izvan vremena i prostora u njemu su svi zivi. To znaci da za njega ne postoji proslosti buducnost nego stalna sadasnjost, pa to opet znaci da se iz Bozije perspektive vec desio Strasni sud i vaskrsenje te da molitve koje mi upucujemo svetima idu direktno u eshaton.

Подели на овим сајтовима

Проблем је у томе што светитељи делују још у нашем времену, а нису достигли есхатон, јер је есхатон познат само Богу. Заправо, за мене то није проблем али он се ствара услед неких нових тумачења.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Cekaj a kako cuju molitve ako dusa spava,

ovde vrhunski teolozi tvrde da dusa spava do konacnog voskresenija mertvih,

ja na primer kad spavam nista ne cujem spavam ko top.

Takvo gledište (koje su mnogi sa ovog foruma i van njega iznosili) je veoma sažeto prikazao Kontravovid,

da bi ih razumeo šta time žele da kažu (u suštini to je konačno ista hrišćanska vera i iskustvo te vere):

,,Молитве светима су есхатолошке молитве. Док историја траје Бог се опомиње молитава светих

који су са Њим остварили однос постојања и ради њих излази у сусрет онима који се моле светима!

А они који говоре да су свети већ у есхатону и да се васкрсење већ догодило, нека крену са првим корацима

шта значи да Црква још није завршена и да Син још увек није предао Царство Оцу!!!"

Подели на овим сајтовима

Најбоље би било да се вратимо оној првој дилеми, да ли је душа бесмртна по природи или по благодати. Отворићу нову тему о томе.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Nadala sam se odgovoru,  konstruktivnom, samim tim i korisnom...ali eto, kako god, ja iznijeh svoje mišljenje.

Моје уверење је да душа постоји у свесном стању након смрти тела. Али сматрам да је појам о Васкрсењу најбитнији.

Трајање времена после смрти тела мора бити релативно. За неке душе проћи ће трен до васкрсења, док за друге ће проћи онолико времена колико душа има тога да дејствује до васкрсења.

То је моје мишљење које, колико је у мојој моћи, изграђујем на основу учења Јеванђеља и светих Отаца.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Услед свег збуњивања реших да напишем шта ми је испричао један парохијанин.Човек је дипломирани економиста,изузетно ревностан уз чију помоћ је моја парохија добила још једно богослужбено место.Испричао ми је да кад је био у војсци имали су неку целодневну вежбу.Тамна кад су се вратили неко их је поново послао да целу ноћ нешто раде и тек после 24 сата Врати се у касарну.Пошто ништа није ни јео ни пио прича да је стао над неком чесмом где је стало цурила вода и била веома хладна.Почо је да халапљиво пије и одједном осетио страшан бол у пределу стомака и груди.Пао је и пена му је кренула на уста.У том моменту он прича да је себе посматрао ван тела.Видо је неколико другова који вичу и доктора који долази и даје му неке инекције и говори од овог нема ништа.Неки виши официр који је био дежуран одлази на други део зграде и он га јасно види и чује да говори тамо неком е у ...... оде ми још једна звездица.Пре тога је изгубио још једног војника па је био ражалован.У том моменту он је угледао неки као црни тунел и на крају светло према ком је кренуо је и у том моменту сетио се да му је мајка сама и болесна.Како му је дошла та мисао  следећег момента се нашао назад у свом телу.Питао сам га дали је тај тунел од неке материје нашта ми он каже само као нека тама.Питао сам га дали је имао руке ноге и рекао ми је да није.Само је имао могућност да види али да је био као неки облик енергије.Пошто је до тад био неверујући почео је да истражује и пронашао се у православљу и сад је то један од најчеститијих парохијана који редовно долази на богослужења пости све постове,апсолутно посвећен цркви. 

Подели на овим сајтовима

http://www.slavoslovlje.rs/2011-01-24-08-29-10/2011-01-24-08-34-28/2011-01-24-08-33-41/2614-2013-07-08-09-26-49.html

Ево и богомоље коју смо добили на парохији захваљујући њему.

Подели на овим сајтовима

Taj tunel na kraju koga je svjetlo, nije nikakvo stvarno mjesto, vec iluzija kreirana u mozgu. Nije on uopste bio napustio svoje tijelo, i to je bila iluzija stvorena u mozgu. 

Mnogo je vec ovakvih slucajeva bilo i vjerujucih i nevjerujucih, tako da je ovo potpuno ispitljivo i ne samo da je ispitljivo vec je moguce simulirati ovaj tunel, iskustvo prisutnosti nekog entiteta i vantjelesno iskustvo pomocu odredjeni stimulatora koji se prikljuce na glavu prilikom testiranja.

http://en.wikipedia.org/wiki/God_helmet

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...