Jump to content

Презвитер Дарко Јелић

Члан
  • Број садржаја

    83
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Скорашњи посетиоци профила

3619 посетилаца

Презвитер Дарко Јелић's Achievements

Ту је, мало гледа-мало пише

Ту је, мало гледа-мало пише (4/9)

107

Форумска репутација

  1. Iskreno ne mislim da išta čekam. Tim starešinama je samo pitanje čiste lenjosti za koju će morati Bogu dati odgovor. Da im to isto naredi episkop sve bi se utrkivali da se pokaže koje prvi kupio. Ja nameravam da ovo odštampan i svuda u hramovima gde služim da postavim. Rusko-slovenski je lep ali vreme je da ode u istoriju gde mu je i mesto.
  2. Moći ćemo da stavimo ključ u bravu crkve ukoliko sve u skorije vreme ne bude sve na srpskom. Hramovi su nam i prazni zbog toga. Idite u Novi Sad, Beograd ili bilo koji veći grad na jutrenje i večernje. Prazno i svi krive narod eto oni neće da se mole, jao što su bezbožni. Pošto sam i sam iz NS dok sam bio još bogoslov više puta sam ubeđivao drugove da odu samnom na jutrenje i večernje. Svi bi me pitali što ne pevamo na srpskom i da ovako nema smisla. Ovako biva kao kada bismo otišli na predavanje nekog vrhunskog teologa na jeziku kom ne razumemo. Voleli bi da nam neko prevede to što on govori pa makar malo i izgubili na kvalitetu.
  3. Ne mislim da je loše bolje nego ništa. Kada si u svakodnevnom kontaktu sa ljudima kroz razgovor shvatiš da je njima dosadno na bogosluženju jer ne razumeju ništa. Da je normalno ovo bi bila prva stavka na saboru, ali koga briga.
  4. Možda već ima započeta tema, ali da li neko zna gde imaju i da li uopšte postoje prevodi mineja, oktoiha i ostalih Bogoslužbenih knjiga. Da li negde mogu da se kupe ili nabave u bilo kom obliku?
  5. Mišljenja sam da to ne treba menjati. Realno ta jektenija sv.Liturgiju produzuje za nekih 5 minuta. Fundulis i Šmeman osuđuju tu praksu. I negde mi je mozda problem što to posmatramo sa sadašnjeg gledišta. Moguće je da će neko u budućnosti pokrenuti pitanje ponovnog uvođenja katihumena. Onda će se naći neki "tradicionalisti" koji će se buniti zbog ponovnog uvođenja jektenije koja "nikad" tu nije bila.
  6. Saborni hram posvecen Svetoj Trojici i u njemu se nalaze mosti sv.Serafima. Hodocasnici neprestano dolaze u najvecoj poboznosti da se poklone svetom Serafimu.
  7. Fotografija nastala prilikom odlaska u manastir Divjevo u Rusjij.Na ulazu pre kapije u manastir nalazi se hram rodjenja Hristovog. Prelep, nazalost za vreme mog boravka zatvoren.
  8. Сваки од сабора почиње речима да се потврђују канони донесени на предходим саборима. Ово баш и нису нека питања где би се властодршци па и било ко други мешао тако да их можемо узети као учење цркве. Ако ти се не свиђа у сваком моменту си слободан направити веру како ти одговара, само је онда немој звати православном.
  9. Запрво обојица пишу и о томе и говоре. Уколико је то последица страсти и успаљивања тј. блудних маштања или снова онда да не прилазе. Уколико није да поступе по својој савести.
  10. Искрено ни мени то није јасно.Знам само ста сам прочитао као предано нам од Отаца.Ово је учење цркве првих векова св.Дионисије је живео у 3 а Тимотеј у 4 веку. И не односе се ове забране само на улазак у храм него баш на приступање светим тајнама.На питање архиепископу Тимотеју "Ако жена види на себи уобичајено за жене да ли у тај дан треба да приступи светој тајни? Он одговара:Не треба док се не очисти."
  11. Ова тема ми је била увек интересантна па хтеодох да сазнам нешто ново. Кад оно исто. Пошто живим у селу где има и доста католика питао сам њиховог жупника како су њих учили о загробном животу и и шта бива са душом после смрти. Он је теологију завршио негде у Мађарској не знам где. Лепо ми одговори "Наш професор догматике нас је учио да је тело без душе зомби а душа без тела фантом.Ми смо то још давно превазишли и верујемо да душа спава до свеопштег суда." Нешто ме изненади како је и ово учење слично учењу које нам изложи о.Зоран. Пошто није била само то тема него се дотако још неких желео бих и то да решимо. Женама у току циклуса забрањују причешће св.Дионисије у другом канону као и 7 Канон Тимотеја Александриског учесника 2 Васељенског сабора. Предпоставимо да су они у том периоду доста боље познавали дух цркве него ми. Што се тиче причешћа свим честицама то забрањује св.Симеон Солунски у својим делима које ме мрзи да куцам али директно говори да се вернима само раздаје од Агнеца а не и од осталих честица. И кад се служи и говори Светиње Светима диже се само Агнец а не и остале честице.
×
×
  • Креирај ново...