Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

Samo malo Kratos.

Ko je Život? Hristos je život. 

Ti ako misliš da su u Adu igranke i žurke te je tamo dobra ekipa to je tvoja stvar.

Dakle Vaskrsli je sišao u Ad po koga? Po duše mrtve a ne po razigrane živahne i u jeku bludničenja i orgijanja. Ad je groblje duša, tamo je njihov grob tamo su duše mrtve.

U Adu nije bilo Hrista, dakle nije bilo Života, Hristos je sišao u Ad po duše mrtve.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

пре 4 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mislim da psolednjih dana ne znaš šta govoriš i ne liči to na tebe. Verovatno je posledica teme o feminizmu :))

Dakle ne postoji pravoslavna dogmatika koja tvrdi da je duša besmrtna po prirodi, čak šta više ne postoji ni čovek na ovoj zemaljskoj kugli koji bi sebe nazvao Hrišćaninom a da tvrdi da je duša besmrtna po prirodi.

Šta ja da vam radim kad brkate pojmove besmrtnosti i večnosti.Nije do mene.:coolio:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

ne vaskrsavaju mrtvi prije nas, nego u odnosu na eshaton mi zivimo u proslosti, eshaton nema jednosmjerno vreme kao ovaj nas svijet, pravilno je reci da je sada pokojni patrijarh pavle u eshatonu, a nije na cekanju za vaskrsenje, vreme ovog svijeta se ne odnosi i na onaj svijet, bilo bi bzvz da ja umrem, odma vaskrsavam i idem u raj i tamo se mucim strahovima dal ce uspjeti ova administracija na forumu da se spasi ili nece uspijeti, pa to meni ne bi bio raj, daklen ja to nekako dozivljavam da se ovo nase vreme ne odnosi na eshaton, meni je mama umrla na prosli veliki petak i ja znam da je ona gore , samo sto ja u odnosu na gore zivim u proslom vremenu pa mi djeluje cudno, odozgo niej cudno, odozgo mozemo da virimo kao u reprizu starog programa valjda

Подели на овим сајтовима

Najprostije moguće pitanje da li je pravoslavna dogma da duša postoji i da je ona nematerijalna?Voleo bih da mi neko od teologa to odgovori,Obi,Ava,Lazar Nešić naravno mogu i svi drugi da kažu šta misle?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Kratos рече

Najprostije moguće pitanje da li je pravoslavna dogma da duša postoji i da je ona nematerijalna?Voleo bih da mi neko od teologa to odgovori,Obi,Ava,Lazar Nešić naravno mogu i svi drugi da kažu šta misle?

Čovek je stvoren od praha zemaljskog i Gospod mu udahnu duh života i tada čovek postade DUŠA ŽIVA.

Tako stoji u knjizi postanja.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Čovek je stvoren od praha zemaljskog i Gospod mu udahnu duh života i tada čovek postade DUŠA ŽIVA.

Tako stoji u knjizi postanja.

Nema veze s pitanjem.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

dobro.

Nego može li duša da umre?

Može li ikona Božija u čoveku da umre?Razmisli sam.Ne moraš da se slažeš sa mojim viđenjem,niti te osuđejem kao nekog nepravoslavnog.Čitaj predanje Crkve na temu duše i sve će ti biti jasnije.

Подели на овим сајтовима

Druže ja ne znam kako da ti objasnim osim da probam na ovakav način: Sve što je stvoreno se održava po blagodati Stvoritelja, ništa ne može da postoji samo po sebi.

Da nešto može postojati samo po sebi bez da Tvorac to održava onda bi moralo da ima prirodu Tvorca. Dakle blagodat je u pitanju a ne priroda.

Подели на овим сајтовима

Ja verujem u božansko poreklo svake ljudske duše i stoga ona je besmrtna po prirodi jer njen izvor u samom Bogu.Ono što i govori vladika Nikolaj.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Kratos рече

Ja verujem u božansko poreklo svake ljudske duše i stoga ona je besmrtna po prirodi jer njen izvor u samom Bogu.Ono što i govori vladika Nikolaj.

Ti veruješ da je naša duša deo nestvorene Božanske energije?

Подели на овим сајтовима

Šta ja da vam radim kad brkate pojmove besmrtnosti i večnosti.Nije do mene.:coolio:

Не Кратосе, не бркамо.

Јеси чуо да се списи светих дају Цркви на оцену, и да оно што није у складу са учењем Цркве бива одбачено, а што јесте улази у корпус.

То што је писао владика и што си цитирао спада, на жалост, у прву групу...

Као што је касније био свестан да су неке сентенце из "Тамничког прозора" потпуно непримерене духу наше вере али их је чувао као дневник свог узрастања ка Христу. И оставио завештање да се НЕ СМЕ ШТАМПАТИ (уосталом као и за Духовну лиру да се не пева на Литургији уместо псалама већ на богомољачким окупљањима) али нека његова будућа "духовна деца" која га нису ни упознала пређу 'ладно преко аманета самог светитеља. Зато имаш повику од неких због "Тамничког прозора", као и неке који нису упознати са критиком његових раних радова. Ја сам, на пример, био потпуно збуњен његовим нејасним објашњењем поделе дух-душа-тело па сам на крају и уписао теологију јер ми тада ни један свештеник (сви имали средњу богословију) није умео разјаснити до краја. Кад оно - Платон...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Kratos рече

Ne.Besmrtno,kao što i sama reč kaže,znači jednostavno samo da ne može da umre.Nodeath nature.Ovo od plus i minus beskonačno,oduvek i zauvek se već odnosi na večnost,A nju samo Bog ima,a sve što je stvoreno ima svoj početak u vremenu pa i duša koja zbog svog neposrednog porekla od Boga je pak besmrtna po prirodi ali ne i večna,jer ne postoji oduvek.Kao prava i poluprava,matematički rečeno.Bog je prava,nema ni početak ni kraj,večan je ,duša je poluprava ima svoj početak u večnome(tačka na duži) ali ne svoj kraj,beskonačna je(besmrtna).

Malo isfolosofirah al to je to otprilike i ukratko.:)

Ниси изфилозофирао, у праву си. Мени је најбоље професорка математике на факсу објаснила какво је наше поимање Бога и вечности када је причала о тачкама, линијама, равнима, димензијама, о томе кско једна тачка не би могла, у својој ограничености, да схвати да постоји линија. 

Ако кажемо да је неко/нешто створено са неком особином, онда то за нас значи да је та његова особина природна. Што се мене тиче све је по Божијој благодати, и то што душа постоји и то што је бесмртна, тако да ми ова разлика и није од неке важности.

Али видим да теолози на овоме инсистирају. 

Пс. Мислим да се бесмртност и бити створен за вечност овде могу употребити као синоними. Ако си створен да не нестанеш, него постојиш заувек, онда нема смрти за тебе, него си бесмртан.

Подели на овим сајтовима

Ceo naš život đavo se trudi da obesmisliti cilj našeg postojanja. I nameće nam pomisli da je duša smrtna i da se uzalud trudimo da zadobijemo Život večni i da tako nešto ne postoji. Ako je duša smrtna kako je onda Hristos vaskrsao Lazara? Ako je duša smrtna zašto je pokajanom razbojniku Hristos rekao "Danas ćeš biti sa mnom u Raju?" Ako je duša smrtna zašto se onda molimo, zašto postimo zašto se trudimo da dušu spasemo? Ako je duša smrtna zašto je Hristos Vaskrsao zašto se Vazneo na Nebesa i seo sa desne strane Oca? Ako je duša smrtna čemu onda pokajanje? Ako je duša smrtna ko se onda može spasti? Ako je duša smrtna onda je i pusto mudrovanje veće od podviga i pokajanja. 

Подели на овим сајтовима

Хајмо редом.

Стварање. Бог СТВАРА прво свет анђела. Дакле, да ли су анђели бесмртни по природи? Не, јер су створени. Њихова природа није божанског порекла, јер би постојали одувек. Ако тако мислиш, онда верујеш у преегзистенцију, што је јерес. Дакле, и анђели имају тела потпуно другачије природе од наше (која може по Божијем допуштењу попримати и људске карактеристике, технички речено "променити фреквенцију резонанце").

Прва реч употребљена у Писму код СТВАРАЊА човека је " и поста човек НЕФЕШ живи", што би се пре могло превести са "живо биће". Први делови Писма не користе грчки појам "психи"=душа већ "нефеш"=битије, биће, онај који постоји али има и друга значења (чак и грло). Једноставно речено, јевреји никад нису " цепкали" човека по платонски већ га увек видели као недељиву целину. Касније се под утицајем других, незнабожачких народа увлачи појам душе и у њихов корпус, плус превод који свуда уместо нефеша трпа реч душа јер нису грци имали адекватну паралелу за превод у "Септуагинти"... На крају иде превод на српски који цементира грчку подлогу превода Ст. Завета. И дошли смо до ове папазјаније. Сад сецирамо човека и питамо се шта ћемо и како са деловима у времену без времена. А то је и даље ТАЈНА, све остало су телеогуменони (попут привременог суда и митарстава који су лепа педагогија за оне који се дају васпитавати једино страхом али поприлично у нескладу са Писмом где је сам Христос једини судија о Другом доласку а овамо имаш и демоне који имају власт да узму душу себи (!!!) ако је пала на испиту=царинама=митарствима (sic! што би реко вл. Атанасије) ПРЕ ДРУГОГ ДОЛАСКА!?!). Све дакле потиче од тог цепкања.

На помену умрлима певамо "и сотвори им вјечнују памјат", дакле вечно да их се Бог сећа јер то је једини начин да будеш вечно жив - ако си у Божијем "тефтеру". Починак, уснуће, покој... Све су то термини који покушавају да опишу неописиво - како то ми настављамо да "егзистирамо" тј постојимо и после "смрти" која је прелазак у вечни живот.

Тајна...

А преводи и терминологија су чудо. Ми и даље кажемо да је на свадби било "300 душа" мислећи на све људе (дакле у смислу нефеша). Ако читаш "сачуваће душу моју" као "сачуваће моје постојање" видећеш да тај превод има много дубље значење. Да ли је "претежнија душа од тела" добија смисао "претежније вечно постојање личности од пуке материјалне егзистенције".

Једноставније речено, "нефеш" је у себе укључивао и тело као нераздвојиви део битисања. Како и шта се дешава "иза", да ли мошти као непропадљива тела само сведоче овде нашим чулима једно а друго јесу и значе тамо, каква су та "будућа" тела (неће св. Јован Богослов заувек бити столетни старац а св. архиђакон Стефан младић) то је ТАЈНА без коначног одговора у овом веку... За сад ;)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...