Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 5 минута, Рапсоди рече Шта нисам...? Nisi to čitala sigurno. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Управо сада, bambika рече Ne razumem. Zašto ne bi mogao da je stvori besmrtnom po prirodi i komanduje njenom budućnošću? Zašto bi mu tu bile ograničene mogućnosti? Не разумем како не схватате ти и Рапсоди? Ако је бесмртна по природи то значи да је није Бог створио. А пошто ју је Бог створио није бесмртна по природи. Једноставно је. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bambika Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 2 минута, Жика рече Не разумем како не схватате ти и Рапсоди? Ако је бесмртна по природи то значи да је није Бог створио. А пошто ју је Бог створио није бесмртна по природи. Једноставно је. Izvini, ne provociram. Zar Bog nije stvorio i prirodu (ili ne razumem šta je priroda)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 5 минута, bambika рече Ne razumem. Zašto ne bi mogao da je stvori besmrtnom po prirodi i komanduje njenom budućnošću? Zašto bi mu tu bile ograničene mogućnosti? Zato što je grešna i ako grešna uzme večnu blagodat nikad više neće moći izaći iz tog stanja. Zato su i prvi ljudi isterani iz raja. Greh je jednako smrt. Potpuno isti pojam. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Nisi to čitala sigurno. Не него ми се јавља... PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 минут, Рапсоди рече Не него ми се јавља... Teško predragu Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 2 минута, bambika рече Izvini, ne provociram. Zar Bog nije stvorio i prirodu (ili ne razumem šta je priroda)? Кад кажу да је душа бесмртна по природи мисле да је бесмртна сама по себи, а не да јој је Бог дао бесмртност. Да ли је сад јасније? Lady Godiva, Paradoksologija and bambika је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 15 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ako si po prirodi besmrtan onda greh ne može da udje ni spolja u tebe razumeš? Не, не разумем, ниђе везе... goranger and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Teško predragu Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bambika Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Zato što je grešna i ako grešna uzme večnu blagodat nikad više neće moći izaći iz tog stanja. Zato su i prvi ljudi isterani iz raja. Greh je jednako smrt. Potpuno isti pojam. Znači, Bog je svesno stvorio uslove koje ne može kasnije da menja? Recimo da poništi loše kod ljudi ili prirode, napravi nove istorijske tokove, ili je tu nemoćan posmatrač? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Управо сада, Рапсоди рече Не, не разумем, ниђе везе... Čitaj ponovo svete oce na koje se pozivaš po sećanju. Izgleda sećanje tvrfoglavo greši i zamisli sada da je besmrtno po prirodi to sećanje onda bi bilo večno pogrešno. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 минут, bambika рече Znači, Bog je svesno stvorio uslove koje ne može kasnije da menja? Recimo da poništi loše kod ljudi ili prirode, napravi nove istorijske tokove, ili je tu nemoćan posmatrač? Ne daleko od toga da je nemoćan otvoriću novu temu kad dodjem kući i možemo godinama da pričamo o tome i uvek nešto novo reći. bambika је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече onda bi bilo večno pogrešno. Вечно погрешно или грешно, наравно да је могуће. Овде бирамо где, како са ким...овде бирамо по слободној вољи да ли вечно грешно са оним, оним, или вечно преображено са Господом , има раја има пакла, има мука има блаженства, али не зато што то тако жели Бог већ што поштује нашу слободну вољу... PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Nemam vremena da pisem nasiroko, a nesto nemam ni volje, ali cu kratko da se osvrnem na ovaj deo. Sta to znaci "prvo izadjite iz vremena"? To u najmanju ruku zvuci/izgleda kao da ti to znas vec sasvim pouzdano brate. A ne moze da bude tako. Pre ce biti da upravo i taj "izlazak iz vremena" svi mi i dalje promisljamo tako sto koristimo kategorije vremena, jer takvim zamisljanjem/razmisljanjem dolazimo do apsurdnih zakljucaka da je Eshaton u stvari postojao oduvek, i da je citavo vreme i istorija naseg spasenja u stvari nekakva virtuelna stvarnost. I zasto je problem da duse cekaju opste Vaskrsenje? To sto su duse (= ljudi, licnosti) izasle iz ovog vremenog zivota uopste ne mora da znaci da im je vreme kao pojam izbrisano iz svesti, prosto ga dozivljavaju na drukciji nacin. Previse je te mislene gimnastike, e da bi se samo opravdalo jedno klimavo stanoviste, protiv kojeg - uzgred budi receno - stoji sama stvarnost, sa brojnim primerima i (doslovce!) dokazima da dusa nadzivljava smrt tela, i u tom privremenom stanju ceka Vecnost. Ne, ne pricam samo tebi, nego koristim ovu poruku da se malo nadovezem na opstu pricu, koju inace drobimo vec godinama, uglavnom u krug. Inace, nisam imao strpljenja da citam prosle strane, pa ako je nesto vec receno ili sam nesto omasio, to uracunajte u rok sluzbe... [emoji4] Рекох да сам кратак са временом, за мене оно неминовно тече. Мислио сам да изађемо из мисаоног тока које је заробљено размишљањем у људско-временском домену. И ово није фантазија и немогуће. Многе велике ствари и изуми су настајали на тај начин. Ајнштајн се "возио" нс зраку светлости, за н-димензиони простор мораш да изађеш из 3-д размишљања, да не говорим о смислу нпр максвелових једначина итд исл... Дакле, нисам стигао до тог духовног степена да созерцавам Есхатон као Павле, али не дозвољавам ни да елементарне ствари које треба да су јасне по питању времена мешам у вечност. То да душе ЧЕКАЈУ након смрти никако није догматика, тј да за њих тече време. Отац Сава користи термин уснућа, ти чекање, ја ванвременски доживљај. Мој теологуменон је да "време" другачије "тече" за свете (који учествују у животу овог века из "оне" стварности) а другачије за обичну "уснулу" рају. Многе ствари не знамо и не можемо знати. Несумњиво је догматски став да су душе бесмртне по благодати и да "егзистирају" непрекидно и након телесног "упокојења", нема да их нема. Али, доживљај времена тамо где је за Бога хиљада година као трен може бити ствар нашег промишљања без права на коначни одговор, њега просто нема као неприкосновеног, није дигматски утврђен осим да "постојимо" све "време". Рекох, једино где се помиње чекање Васкрсења мртвих је у Символу вере који изговарају (и за њих има то значење чекања) живи, људи у току времена... Дакле, далеко од тога да "душа" (Платон? Или нефеш, битије?) не надживљава "смрт" тела (као промашај? Али они - свети - су већ прешли из смрти у живот, и не иду на суд!?), само то "надживљавање" оставља доста простора и за разматрање у нека будућа времена, а камо ли данас. Volim_Sina_Bozjeg and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Posle ovih stvari dođe Avramu reč Gospodnja u utvari govoreći: Ne boj se, Avrame, ja sam ti štit, i plata je tvoja vrlo velika. (1. Mojsijeva 15:1) I Bog reče Izrailju noću u utvari: Jakove! Jakove! A on odgovori: Evo me. (1. Mojsijeva 46:2) I reče im: Čujte sada reči moje: prorok kad je među vama, ja ću mu se Gospod javljati u utvari i govoriću s njim u snu. (4. Mojsijeva 12:6) Kako se Bog javio svojoj ,,braći,, bez tela? El Bog ovde plašio ljude jer se javlja bez tela? Ne znam.valjda ljudi kojima materija nije jedina realnost,duhovni ljudi. Бог је бестелесан па се не очекује од њега друго, тако да поређење Бога и човека не стоји у овом контексту. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука