Иван ♪♫ Написано Децембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2016 šta mislite o ovome: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2016 пре 1 минут, Иван ♪♫ рече šta mislite o ovome: Ne znam, ali ima ovih ljudi koliko hoces, mnogi su knjige napisali i dobro zaradili. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2016 On 9/19/2015 at 15:12, Muramasa рече Kako postoji svest bez mozga? Ajde, ja sad razumem da Dverjani imaju zakrzljale mozgove i ogranicenu svest, ali opet imaju nekakve mozgove i nekakvu svest. Kako uopšte postoji svest?El iko ikada dokazao da je mozak uzrok svesnosti? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2016 пре 19 минута, Kratos рече Kako uopšte postoji svest?El iko ikada dokazao da je mozak uzrok svesnosti? Pa definitivno je najlogičniji odgovor do sada pružio Djurović sa njegovim mišljenjem o eshatološkim telima posle smrti. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 Dakle tema je krajnje prosta i jednostavna.Da li verujete da svaki čovek ima besmrtnu dušu kao ikonu Božiju koja je svesna i sebe i samoga Boga nakon smrti tela? Ako verujete ili ne verujete bilo bi lepo i da se daju obrazloženja zašto se veruje ili ne veruje. I zamolio bih bez prepucavanja oko toga da li je to dogmatika ili je sveopšti hrišćanski stav već da svi iznesu neka svoja promišljanja na ovu temu. Unapred hvala na odgovorima dragi moji ŽRU-ovci.Bog se javi! Paradoksologija, Bokisd, Ненад Р. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 Бесмртна по благодати, смртна по природи. Класика. Ваистину се Бог јави! Кратос and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 2 минута, todor рече Бесмртна по благодати, смртна по природи. Класика. Ваистину се Бог јави! Znači veruješ.A možeš li da navedeš razlog zašto misliš da je besmrtna osim po blagodati? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 Тема спојена Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 Jednostavno receno, besmrtna po prirodi stvaranja, Bozijom silom, po slici Njegovoj. Samo Bog je besmrtan po svojoj prirodi oduvek i pre vremena , kada nije bilo nicega u apsolutnom smislu postojanja, osim Njega samoga. To je velika razlika, u odnosu na dusu, koja je besmrtna po Bozijoj sili udahnutoj prilikom samog mistickog cina stvaranja. Dakle, dusa nije besmrtna kada gledamo u odnosu na proslost, jer postoji vreme, kada nije ni postojala, nego je besmrtna samo u odnosu na buducnost tj. ne moze da nestane i ode u nebice, iz koga je i potekla. Ovako sam nasao u pisanijama otaca, nemam drugi nacin da rasudim o tako velikim i bitnim stvarima, koji se ticu prirode duse kod coveka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 пре 7 часа, Bokisd рече nego je besmrtna samo u odnosu na buducnost tj. ne moze da nestane i ode u nebice, iz koga je i potekla. Ne moze ni materija da ode u nebice, pa zasto organska tvar umire? Kada se govori o besmrtnoj dusi na takav nacin, ne moze se izbjeci platonizam. Osim sto je dakle besmrtna po tome na koji nacin je stvorena, onda je besmrtna po prirodi zato sto je prosta i nedjeljiva. Medjutim ako je tako, onda ne mozemo ni da zamislimo sta je to dusa uopste, jer ne mozemo joj pripisati culna svojstva, a to se upravo stalno radi...naprimjer, dusa vidi, cuje, hoda, tumara, osjeti, raduje se zalosti se itd... kopitar је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 On 17.12.2016. at 13:04, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa definitivno je najlogičniji odgovor do sada pružio Djurović sa njegovim mišljenjem o eshatološkim telima posle smrti. To bi bilo spojeno ( smrt i uskrsnuće mrtvih) , moguća teorija koja bi riješila mnogo problema. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 Dok sam bio klinac , ideja o postojanju duse mi je bila sasvim normalna , zapravo sam podrazumevao da dusa postoji , da je besmrtna i da je svesna nakon smrti . Danas , kako starim sve vise naginjem ateizmu a ideja o postojanju duse mi je nekako daleka i nerealna . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 пре 46 минута, Justin Waters рече jer ne mozemo joj pripisati culna svojstva Čulna svojstva u smislu senzibilnosti i svesnosti a ne u smislu tela.Postoje duhovna čula koja nemaju veze sa telesnim čulima.Već sam pitao Muramasu kojim čulom opažamo svoje misli?Da li osećaš bol kada te neko recimo vređa ili psuje majku?Ako osećaš el ga osećaš putem čula dodira? Negiranje duše je negiranje duhovne strane čovekovog bića i potpuno poistovećivanje čoveka sa telesnošću i materijom.Kao i negiranje uopšte postojanja nevidljivog sveta,duhovnog,u kome je i sam Bog i čitava nebeska hijerarhija sa arhanđelima,anđelima,heruvimima,serafimima....etc Lady Godiva, Натан, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 пре 19 минута, Kratos рече Čulna svojstva u smislu senzibilnosti i svesnosti a ne u smislu tela.Postoje duhovna čula koja nemaju veze sa telesnim čulima.Već sam pitao Muramasu kojim čulom opažamo svoje misli?Da li osećaš bol kada te neko recimo vređa ili psuje majku?Ako osećaš el ga osećaš putem čula dodira? Negiranje duše je negiranje duhovne strane čovekovog bića i potpuno poistovećivanje čoveka sa telesnošću i materijom.Kao i negiranje uopšte postojanja nevidljivog sveta,duhovnog,u kome je i sam Bog i čitava nebeska hijerarhija sa arhanđelima,anđelima,heruvimima,serafimima....etc Senzibilnost i svjesnost ne mozes da odvojis od tijela. Ljudi kad imaju amneziju recimo i izgube svoj identitet prilikom ostecenja mozga jedan je tipican primjer kako su misli povezane s mozgom. Kad osjecam bol kada me neko vrijedja to ima svakako veze sa mojim tijelom jer recimo moze da mi skoci pritisak krvi cirkulise do udova i povlaci se iz vitalnih organa itd, mogu da se preznojavam zlijezde luce adrenalin itd.... Ako nekome prija da vjeruje u dusu kako takvu neka mu, ja nemam nista protiv, volio bih isto tako da neko uvazi moje misljenje gdje sam malo skeptican prema takvom platonistickom konceptu duse. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 19, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2017 пре 5 минута, Justin Waters рече Ljudi kad imaju amneziju recimo i izgube svoj identitet prilikom ostecenja mozga Mogu i da ga povrate nijedna amnezija permanetna. пре 5 минута, Justin Waters рече Kad osjecam bol kada me neko vrijedja to ima svakako veze sa mojim tijelom jer recimo moze da mi skoci pritisak krvi cirkulise do udova i povlaci se iz vitalnih organa itd, mogu da se preznojavam zlijezde luce adrenalin itd Sve ovo što si nabrojao nije bol koji osećaš već teslesna reakcija na duševni bol,osećaj bola je taj koji to izaziva. пре 5 минута, Justin Waters рече takvom platonistickom konceptu duse. Ovo je pravoslavni koncept duše koji ima i sličnosti i razlike sa platonističkim al svakako možeš da sumnjaš i da budeš skeptičan prema bilo čemu. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука