Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Svemogući nam je izgleda ipak stvorio samo ovo što imamo i time bi trebalo mi verujući da se rukovodimo a ne onim što mi mislimo da je mogao stvoriti.

Бојим се да ће такви као што сте о.Зоран и ти испасти превише уоквирени у земаљско у научном смислу. Јер ко зна шта права стварност може да буде.

Када кажем ,,научном смислу'', мислим на целокупну еволуциону биологију, али и још важније на модерну космологију. Научници већ баратају моделима, по разним могућностима, паралелних и других мултиверзума.

О.Зоран има знатно доскутабилан модел прелажења из будућности у прошлост. Схваташ ли ти колико је то бесмислено за модерну физику?

Једноставно, сваки потврђени модел укида ту филмску идеју, за разлику од других идеја у којима Црква и треба да се преиспита. Рачунај на кратак век појединих идеја и припази.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Milan Nikolic рече

О.Зоран има знатно доскутабилан модел прелажења из будућности у прошлост. Схваташ ли ти колико је то бесмислено за модерну физику?

Ne postoji nikakakvo prelaženje iz budućnosti u prošlost već je reč bila i Božijoj eshatološkoj perspektivi sveta i tvorevine kao celine uključujući i vreme.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Иван ♪♫ рече

I onda sam se smorio, i više me ne zanima astronomija. Ne zanima me ni kako je sve nastalo.

Не знам ни шта си очекивао од науке. :)

Поента је у енергетици и технологији.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Kratos рече

Ne postoji nikakakvo prelaženje iz budućnosti u prošlost već je reč bila i Božijoj eshatološkoj perspektivi sveta i tvorevine kao celine uključujući i vreme.

Али постоји стрела времена коју нисте узели у обзир. Свака динамика у космосу има конкретну хронологију, и то је стварност којом се бавимо у модерној науци.

То што ви заговарате, издваја се од свих модела који су независни од научне фантастике. У пар корака, таква идеја у науци једноставно испари.

Једноставно, не можеш тврдити да се стварност нас самих налази и овде и негде где смо већ у будућности. Једноставно, ни физички ни теолошки нема смисла.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ако те занима како тачно то нема смисла ни физички ни теолошки, можемо да започнемо нове разговоре. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Али постоји стрела времена коју нисте узели у обзир. Свака динамика у космосу има конкретну хронологију, и то је стварност којом се бавимо у модерној науци.

То што ви заговарате, издваја се од свих модела који су независни од научне фантастике. У пар корака, таква идеја у науци једноставно испари.

Једноставно, не можеш тврдити да се стварност нас самих налази и овде и негде где смо већ у будућности. Једноставно, ни физички ни теолошки нема смисла.

Ta perspektiva ne isključuje strelu vremena uopšte već je reč o tome da Bog tvorevinu vidi tuto kompleto a to obihvata i samo vreme.Iz perspektive gde vreme vidi kao celinu dolazi i Božije znanje budućnosti.Za Boga su svi događaji aktuelni.Nema podele na sadašnjost,prošlost i budućnost.

Ovo što spočitavaš ovde veze s mozgom nema.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Божија перспектива није некаква магична кугла коју Бог гледа и у којој су сви догађаји актуелни. Тако нешто би било по вашем схватању.

Време има матрицу у суштини створеној кроз суштину Божију, као кретање за саме логосе Божије из категорије нествореног у категорију створеног. Да бисмо избегли мешање створеног и нествореног или њихово сливање, не можемо дати истовременост једног и другог у односу на превечно стециште логоса Божијих и њиховог пројављивања у творевини.

Само у томе имамо проблем с вашом идејом, када је реч о теологији.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Milan Nikolic рече

Ако те занима како тачно то нема смисла ни физички ни теолошки, можемо да започнемо нове разговоре. :)

Pre nego te sazdah u utrobi, znah te; i pre nego izidje iz utrobe, posvetih te; 

Подели на овим сајтовима

Наравно да Бог зна све могућности, и све је припремио што може бити. Важно је знати да се ради о ,,могућностима'' како објашњава Максим Исповедник.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Наравно да Бог зна све могућности,

Ne ulazeći u kompletan apsurd koji pokušavaš ustvari nama da spočitavaš, pitam te da li Bog poznaje sve mogućnosti upravo zato što ih je ON SAM postavio pripremio dao, kao završeno delo i u vremenu, koje je ništa drugo do stvorenje. vreme=stvorenje

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Бог познаје могућности и пре постања света. Управо то значи да свет није постојао док је могућност постојала.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Бог познаје могућности и пре постања света. Управо то значи да свет није постојао док је могућност постојала.

A?

Подели на овим сајтовима

Ti čovek izgleda da zaboravljaš, da govoriš sa nama u kojima se Bog već nalazi, mogućnosti su već u stvorenom svetu ništa van Boga ne postoji kao mogućnost niti će se ijedna mogućnost desiti a da nije već u Bogu.

Подели на овим сајтовима

Време је хронологија благовољења и допуштења Божијих. Време има ток као хронологију остварења благовољења и допуштења Божијих.

Све што се оствари, што би физичари рекли, када се деси колапс квантне вероватноће, јесте остварење воље Божије о творевини. У овом палом стању то је измешано са благовољењима и допуштењима (нашим падом) чиме објашњавамо појаву многих зала.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

A?

12:smeha::))12:smeha:

Крену Милан опет по Максиму... Опасна је то дрога... :bu:

Коју год да кренем тему, одма се јаве Максим, Јасеновац, Папа... троловање... још нам фали само најбезбожнији Васијан па да опет крене са причом како су католици некрштени...

Иван и Авокадо су ипак у оквиру тема, мада је све то прешироко захваћено. Тема је била само побијање идеје да се буквалистички метод може аплицирати на библијске приповести стварања. И то је било све. Вечерас или сутра поставићу један интересаннтан текст, тако да ће Иван и Авокадо моћи да се поштено ухвате у клинч. Највише ми се ми се допало у тој расправи што нису ишли ад хоминем него су користили аргументе.     

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...