Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Невероватно да су се "Православци" у 21. в. сетили да потежу из средњевековног нафталина римокатоличке схоластичке теологије "рационалне доказе постојања Бога" ватреније од Томе Аквинског. Хоће по сваку цену "научно" да докажу да Бог постоји па то ти је :) а таквих покушаја колико знам у православљу није било до наших дана. А озбиљна Западна мисао је са тим раскрстила још од Канта и његове Критике чистог ума.     

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Bokisd рече

(moram... :D)

2.gif.cb5246eba67db339c894beab5d047f3f.gif

када ни боки није укапирао контекст онда значи да је ударило до дувара... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

када ни боки није укапирао контекст онда значи да је ударило до дувара... :smeh1:

Царе...:))12:smeha::))

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

možeš da kvalifikuješ to kako hoćeš ali smatram besmislenom konverzaciju u kojoj jedna strana ne želi da objasni o čemu zapravo priča.

Evo, svedok sam verni da te to retko kada pokolebalo da istrajes!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, сведок рече

"рационалне доказе постојања Бога"      

Схватили смо да нема ништа лоше у томе. А друго, видимо да због таквог приступа, типа боли нас уво за рационалне аргументе потојања Бога, број верника на Западу више него десеткован!

Дакле, и једно и друго треба да буде присутно, а не паметњаковићи који размишљајући као ти одбацише Милина и Апологетику! 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Благовесник рече

Схватили смо да нема ништа лоше у томе. А друго, видимо да због таквог приступа, типа боли нас уво за рационалне аргументе потојања Бога, број верника на Западу више него десеткован!

Дакле, и једно и друго треба да буде присутно, а не паметњаковићи који размишљајући као ти избацише Милина и Апологетику! 

Па има лоше у томе јер је немогуће. Ако си теолог онда би требало да знаш шта је апофатика, Православље се с правом увек чувало од тога да Бога смести у границе људског разума.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

To je već suprotno dobrom delu Biblije koji o određenim postupcima Boga govori kao da su posledice nečijih dobrih ili loših postupaka... ali, naravno veruj u šta god želiš...

И о томе ти је причано и чинило се да си раумео. Међтим, морамо опет испочетка  у круг?

У неусловљеној стварности тј. БОГУ, нема узрочно-последичног следа ни мисли ни догађаја.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, о.Горан рече

zvani Ortov oblak.* 

zvani Ortov oblak.* 

zvani Ortov oblak.* 

:pop:

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, сведок рече

Па има лоше у томе јер је немогуће. Ако си теолог онда би требало да знаш шта је апофатика, Православље се с правом увек чувало од тога да Бога смести у границе људског разума.

И сам Св. ап. Павле каже да се на основу створене природе може закључити и нешто о Богу (па ето, дозволите нам ви грчки православни чистунци, нама Србима и Русима, да тако помало и схоластички и рационално барем закључимо на основу тога да постоји, и то не мене ради, ја имам унутрашње доказе, већ Народа ради који док не дођу до тих и таквих доживљаја и искуства, у Христу, траже рационалну потврду!).   

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

Управо сада, сведок рече

Па има лоше у томе јер је немогуће. Ако си телолог онда знаш шта је апофатика, Православље се с правом увек чувало од тога да Бога смести у границе људског разума.

Da, nemoguce je, ali mogu da se daju' razumske, logicke i filosofske pretpostavke koje mogu da upucuju na postojanje Boga, pa u onda u zavisnosti od nacina argumentacije i jacine i prikladnosti samih argumenata covek donosi odgovaraju zakljucak, moze da mu se svidja, moze da odbije, moze da mu bude naivno,....mozda nekog, na kraju krajeva i privede Bogu i veri.

https://www.google.hr/search?ei=eC5rXPv2BLKIrwSLi4zgDA&q=razumsko+logicko+dokazivanje+postojanja+Boga&oq=razumsko+logicko+dokazivanje+postojanja+Boga&gs_l=psy-ab.12...193908.194235..196617...0.0..0.82.146.2......0....1..gws-wiz.......0i71.tagNyLpyOhg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Da, nemoguce je, ali mogu da se daju' razumske, logicke i filosofske pretpostavke koje mogu da upucuju na postojanje Boga, pa u onda u zavisnosti od nacina argumentacije i jacine i prikladnosti samih argumenata covek donosi odgovaraju zakljucak, moze da mu se svidja, moze da odbije, moze da mu bude naivno,....mozda nekog, na kraju krajeva i privede Bogu i veri.

https://www.google.hr/search?ei=eC5rXPv2BLKIrwSLi4zgDA&q=razumsko+logicko+dokazivanje+postojanja+Boga&oq=razumsko+logicko+dokazivanje+postojanja+Boga&gs_l=psy-ab.12...193908.194235..196617...0.0..0.82.146.2......0....1..gws-wiz.......0i71.tagNyLpyOhg

Па може човек да даје разне разумске и логичке и филозофске претпоставке и аргументе и закључке о Богу, али Бог нема ништа с тим :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, сведок рече

А озбиљна Западна мисао је са тим раскрстила још од Канта и његове Критике чистог ума. 

Ја нон-стоп имам проблем са овим тридентинцима што су у прелести да су парвославци. Како у литургији, тако у мишљењу. Секу се на комаде за "светосавски" обред, иако су шупљи па немају минималну идеју како је Сава служио, бране причешће, јер ми мислимо да је то супа, плаше људе да ван њихове секте нема спасења, итд. Ово су озбиљно болесне особе, јер са тридентинцима бих могао да се ухватим у коштац, зато што су следили неку логику. Ове не можеш да разговедиш, јер нити знају да мисле, нити имају информације о томе како ствари стоје. Нису ажурирани. 

Ови ликови, ако могу да дам један пластичан пример и паралелу, а интелигентни ће ме разумети: они су као католици који су тврдили да су Грци из Никејско-константинопољског креда избацили филиокве! И ти те кретене не можеш да убедиш у супротно. Срећом, наука је напредовала, па сада нема католика који ће тврдити сличну глупост, али зато ови наши тридентинци се не разговеђују по многим питањима. Удри му га мало на претварање дарова по звонцу, јер се тако ваља! И Сава је звончићио... 

Ја сам просто запрепашћен постојањем оваквих ликова. И то је као Хидра. Одсечеш звончиће, убаце клечање; избациш клечање, убаце ти 7 дана поста; траже ти молитве за децу, а посте све постове, па се дохвате 5-6 пута годишње. А овај у међувремену и занемоћао, она запекла као тигањ св. Флавија. 

Радујем се здравим сељацима (грађанима). Ове друге препоручујем Рукумији и посетама о. Браниславу у затвору. Може у Црна Река ако нису побацали лопате и ашове у реку. - Не смеје ми се, плаче ми се... 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, сведок рече

Па може човек да даје разне разумске и логичке и филозофске претпоставке и аргументе и закључке о Богу, али Бог нема ништа с тим :)

Pa, ako nas je stvorio mozda nam je dao i alate da mozemo na razne nacine poverujemo u Njega,... filosofija jeste mocna alatka...:dedica:  . :D

Подели на овим сајтовима

Иначе, и на Истоку је схоластике било доста до Великог раскола, али касније у мањој мери. Шта да кажемо за Св. Симеона Новог Богослова?  Међутим, Исток се мало наизглед ограђивао од схоластике након Раскола да  би могао прстом показује на Западне хришћане као маловерније, као, ето њима требају докази а нама не. Западни римокатолички хришћани су десетковани након разводњавања и либерализације и релативизације  Другог ватиканског концила! Тај процес је започет сада и код нас, пре неколико година посебно, то је све ово што ради и Ђуровић и слични, и ако се то настави, за 10 година имаћете исто десетковање и напуштање вере и код нас!  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...