Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

да се нада да нас није много намучио....

узалуд му нада 12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 12 минута, Vedran рече

узалуд му нада 12:smeha:

Дај нам ону песмицу на српском да видимо како се васкрсеније обнавља као поновни сусрет на славу Једнога Васкрслог?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Дај нам ону песмицу на српском да видимо како се васкрсеније обнавља као поновни сусрет на славу Једнога Васкрслог?

Хоћеш све да преводим, па да ме бољи од мене критикују за превод? :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ево Богољубију твојему све са великопосном бојом :)

Приђите поклонимо се посреднику нашега живота, показаному данас дрвету, крсту Христа Бога нашега, којим се смрт порази, и васкрсење се нама палима обнови јавно, избавившему нас кличући: ради нас вољно пострадавши, да спасеш све, Боже наш, слава Теби. 
(Стихира Триода на Господи возвах, у уторак четврте седмице поста)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Vedran рече

А ми знамо да Он од Ње узе плот, не СТВОРИ КАО Њену, него узе ОД Ње. 

Тако да та природа не да "није ништа другачија" (као идентични близанци) како ти тврдиш, него је то ТА ПРИРОДА. 

Pa nije Srbine il šta god da si,nema greha u sebi ti ga imaš,mi ga imamo i nasleđujemo,ona ga je imala.Ja jedino da uzmem bojice i da tebi i ovom kome kreće kuršlus u lobanji kad god se pokrene neka ozbijnija teološka rasprava nacrtam.Da ju je kompletno nasledio od nje,kao što mi nasleđujemo od naših roditelja nosio bi greh u toj prirodi.Zato ti kažem da si ti u suštini katolik jer je po tebi njena priroda istovetna njegovoj ljudskoj što znači da i ona nije imala greha(bezgrešno začeće).

E logičaru moj....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Кратос рече
пре 11 часа, Vedran рече

А ми знамо да Он од Ње узе плот, не СТВОРИ КАО Њену, него узе ОД Ње. 

Тако да та природа не да "није ништа другачија" (као идентични близанци) како ти тврдиш, него је то ТА ПРИРОДА. 

Pa nije Srbine il šta god da si,nema greha u sebi ti ga imaš,mi ga imamo i nasleđujemo,ona ga je imala.Ja jedino da uzmem bojice i da tebi i ovom kome kreće kuršlus u lobanji kad god se pokrene neka ozbijnija teološka rasprava nacrtam.Da ju je kompletno nasledio od nje,kao što mi nasleđujemo od naših roditelja nosio bi greh u toj prirodi.Zato ti kažem da si ti u suštini katolik jer je po tebi njena priroda istovetna njegovoj ljudskoj što znači da i ona nije imala greha(bezgrešno začeće).

E logičaru moj....

Па јесте Кратосе (Православче?), ил ко год да си. 

Ти не знаш шта причаш. Јер кад би знао шта причаш не би причао. 

Мени кажеш да сам католик, а ти исповедаш нешто горе и од најгрђег средњовековног папизма, и не стидиш се, а требао би.

Зашто мислиш да се код римокатолика појавило то учење о безгрешном зачећу? Управо зато што су исповедали слично као и ти. Само што си ти чак и њих превазишао са овим што овде пишеш. Римокатолици су учили да се кривица првородног греха преноси, па су дошли у ситуацију да „штите“ Христа од те кривице и греха тако што су смислили да је Богородица безгрешно зачета, па онда Господ од Ње узима људску природу очишћену од кривице.

То уче они, а ти још горе.

Ти овде тврдиш да он ствара нову твар (слободну од греха) у Богородици. Да он не узима од Ње него СТВАРА. Па сад мало ублажаваш и говориш да Он „наслеђује“ од Ње, али не све! А ово говориш стога што ти видиш грех као део људске природе (читај, видиш римокатоличку кривицу), па онда сматраш да не може Бог да узме грех, кривицу, итд на себе. И сад, како то да не узме, кад то Марија има, како да избегне тај грех (читај кривицу), а знаш да римокатолици уче о њеном безгрешном зачећу, па онда се мислиш, не могу то да кажем, рећи ће ми ови форумски идиоти да сам католик, па онда, пуф, сетиш се, решење: „Он СТВАРА НОВУ ТВАР“.

Е сад, ја мислим да ни ти сам не знаш како то све замишљаш, да ли Бог ту нову твар ствара по моделу као Маријину, ..., Адамову, користећи их као нацрт, па онда избаци грех и то је то. Или Он то мало узме од Марије,...Адама, а мало избаци па онда промућка и све то метне у утробу Дјеве ... Јер час причаш једно час друго. А ни једно ни друго није православно исповедање, а ако ћемо право, није ни римокатоличко. 

Теби није јасно да је првородни грех, као болест људске природе, рана, која не носи „кривицу“, није „грешна“ у томе смислу како ти то разумеш. Све то Христос преузима и својим Божанством исцељује. Грех није „у природи“, то те учи и св. Јован Дамаскин, слушај њега. А Пророк ти вели: „Он болести наше носи и немоћи наше узе на се“. А теби је то саблазан, како може да узме све. И нико овде не говори да у Њему има греха. То ти само пројектујеш јер ове ствари не можеш, или нећеш да схватиш.  

Све што је својствено нама било је и у Христу. Како би нас исцелио да није тако? Од чега би исцељивао природу којој не треба исцељење? Да ли се Христос молио да га мимоиђе чаша страдања? А зашто се молио? Запитај се. Што би њему сметало страдање, кад је све ОК с људском природом, што би плакао за Лазаром, и на крају што би умро, и уосталом,  како би умро кад има ту твоју фамозну савршену „нову твар“? 

Он се ВОЉНО Оваплотио и ВОЉНО узима на себе све људско да нас очисти, исцели, пригрли и усинови Оцу. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Vedran рече

Он се ВОЉНО Оваплотио и ВОЉНО узима на себе све људско да нас очисти, исцели, пригрли и усинови Оцу. 

I nikad to ne bi uradio da ga ljudska priroda ili stvoreno vreme ogranicava u necemu ili da makar na kratko ostane bez punoce slave svoje koju ima u Ocu od pre stvaranja bilo cega od prevecnog zajednicarenja Trojice.

Punoca slave Svete Trojice je sve vreme prisutna ne samo u svakoj od Licnosti Svete Trojice, nego I u samoj tvorevini. A otkriva se Stvorenju po slobodi koju si uze svako stvorenje koju dobi od Boga.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ево сад сам мало уместо Кратоса прелиставао Дамаскина, па му Св Јован поручује следеће:

"...Кажемо, међутим, да је целокупна Христова човечанска природа сједињена са целокупном суштином Божанства, јер Бог Логос, од онога што je у нашу природу усадио, стварајући нас у почетку, ништа није изоставио, већ је све узео на себе; узео је, наиме, тело, словесну и умствену душу, као и њихова својства; јер онај ко једно од тога нема – животиња je а не човек. Јер Он целокупан узео је целога мене, и целокупан се са мном целим сјединио, да би тиме мени целом подарио спасење; јер оно што није узето то није ни исцељено..."

Дакле:

- "у почетку", а не пре 2000+ година стварајући "нову твар"

- "све је узео на себе" јер "што није узето то није ни исцељено" што значи да је узето и оно што је било болесно.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, dzo ni рече

проблема нема. "дубље" је свакако добро. мени се само нису свидели (многи) постови о.Горана, јер никакву дубину нисам видео.

"dublje" je pomenuto u kontekstu pisala sam o religiji i biologiji, oko maticnih celija, i trebalo je malo etike i tako, u vezi sa vjerom, pa sam trazila nekoga da mi predlozi, iz Svetog pisma, nesto sto moze da se koristi oko ovoga sa celijama i etike. Nisam Vas pitala da li je "dublje" dobro ili lose, nego u cemu je Vas problem da se "dublje" prouci kao naucni predmet kroz religiozni ili obratno, jer ste napisali da Biblija nije udzbenik iz biologije! Zar mislite da me se tice sta Vam se ne svidja u postovima o.Gorana i sta ne vidite u njima? Njemu se obratite sta imate sa njim...Ne meni! Postavljaca teme sam pomenula samo zbog toga da je naslovio temu tako da se moze pisati o religiji i nauci...jer ste komentarisali da je tema postavljena in Nauka. A ne da pomislite da sam  za rekla-kazala drustvo!

пре 15 часа, dzo ni рече

Аргументи " тако пише у Библији" нису аргументи.

Gde u Bibliji pise da "argumenti nisu argumenti"?  Ne izmisljajte. Ili citirajte, gde pise.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Vedran рече

Римокатолици су учили да се кривица првородног греха преноси, па су дошли у ситуацију да „штите“ Христа од те кривице и греха тако што су смислили да је Богородица безгрешно зачета, па онда Господ од Ње узима људску природу очишћену од кривице.

Ko priča uopšte o krivici?Gde sam ja to pomenuo leba ti?Može citat.

пре 4 часа, Vedran рече

Ти овде тврдиш да он ствара нову твар (слободну од греха) у Богородици. Да он не узима од Ње него СТВАРА. Па сад мало ублажаваш и говориш да Он „наслеђује“ од Ње, али не све!

Znači sličan nam je bio i po grehu po rođenju?El to ti tvrdiš?

пре 4 часа, Vedran рече

мислим да ни ти сам не знаш како то све замишљаш, да ли Бог ту нову твар ствара по моделу као Маријину, ..., Адамову, користећи их као нацрт, па онда избаци грех и то је то. Или Он то мало узме од Марије,...Адама, а мало избаци па онда промућка и све то метне у утробу Дјеве ... Јер час причаш једно час друго.

Lupaš ko prazno lonče niz stepenice.To sam lepo objasnio,zašto nije imao greha i zašto je nova tvar znači ne da je Bog stvorio nešto novo što nije ljudsko nego ljudsko postoji na novi način,ipostazirano u Logosu.Uzmi ponovo pročitaj lepo šta sam napisao koji ti deo nije jasan,pitaj ne lupetaj ovako ko otvoren prozor.

пре 4 часа, Vedran рече

Теби није јасно да је првородни грех, као болест људске природе, рана, која не носи „кривицу“, није „грешна“ у томе смислу како ти то разумеш. Све то Христос преузима и својим Божанством исцељује. Грех није „у природи“, то те учи и св. Јован Дамаскин, слушај њега. А Пророк ти вели: „Он болести наше носи и немоћи наше узе на се“. А теби је то саблазан, како може да узме све. И нико овде не говори да у Њему има греха. То ти само пројектујеш јер ове ствари не можеш, или нећеш да схватиш.  

Opet ti kažem,sve sam to ukratko objasnio,zašto nije imao greha i opet s druge strane čiji je greh uzeo na sebe i koji nije nasledio od Presvete uprkos tome što ga je ona imala u sebi kao naslednica pale prirode od Adame i Eve i koju usotalom mi nasleđujemo.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ovo je već dubokoumna eshatološka teologija.:)) Objasnite čoeku da se to već desilo,i da je on već vaskrsnut na nadvremenskom nivou,vaš jućjub snimak bi bio aposlutni hit na netu,jači od Miroljobovog pod mač bato.:smeh1:

Подели на овим сајтовима

Ja Kratosa razumem sta prica i sta hoce da kaze. Po definiciji stoji da je Hristos primio sve ljudsko u sebe, celu prirodu covekovu, osim greha.

Nesto iz Katihizisa od sv.Filareta Moskovskog :

" 176. Pod rečju „ovaploćenje“ podrazumeva se to da je Sin Božiji uzeo na Sebe ljudsko telo, osim greha, i da je postao čovek, ne prestajući da bude Bog."

Tako stoje stvari povodom ovog pitanja. Nema greha, ......trebalo bi zbog nadpriprodnog rodjenja ( bez oca, Duhom svetim ) i zbog toga je i Presveta Bogorodica i Prisnodjeva. Ona nije bez greha, samo je Hristos bez greha zacet i rodjen,  kako i verujemo i ispovedamo.

Kako je nastao nesporazum i gde je problem, nije mi bas 100% jasno .

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vedran рече

стварајући нас у почетку

Ovo je odlično što si podvukao.O kom početku je reč,stanju Adama i Eve pre pada možda ili ovo stanje u kom smo danas?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...