Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Још само да ми објасниш како утваре ждеру месо... Е, тада ћемо бити на истим позицијама.

Praobraz Trojice u vidu andjela u oblicju coveka.. Ili kao sto se kaze, tri coveka i pokloni se Avram njima kao ( jednom ) Bogu. Iz predanja znamo da andjeli mogu da budu i tvarni i da cine materijalne stvari itd.

Deluje sasvim okey ovakvo objasnjenje.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 минута, Bokisd рече

Praobraz Trojice u vidu andjela u oblicju coveka.. Ili kao sto se kaze, tri coveka i pokloni se Avram njima kao ( jednom ) Bogu. Iz predanja znamo da andjeli mogu da budu i tvarni i da cine materijalne stvari itd.

Objasni Pantiću kako si uspeo da od 10 milijardi deviza pretvoriš u jajca :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Bokisd рече

proraka

А шта је то прорака? Молио бих некога, од школованих теолога, да ми одговори на ово питање које ме мучи вековима. Није неопходно да приложи диплому, да би му веровао, довољан је неупотребљен гласачки листић.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, елТорнеро рече

А шта је то прорака? Молио бих некога, од школованих теолога, да ми одговори на ово питање које ме мучи вековима. Није неопходно да приложи диплому, да би му веровао, довољан је неупотребљен гласачки листић.

Od proroka ?

Proroci kao 'proroci' buducih stvari ili nesto drugo ? Bas treba da budes 'prorok' da bi se razumelo , sta je ovde problem . :osmeh:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Od proroka ?

Proroci kao 'proroci' buducih stvari ili nesto drugo ? Bas treba da budes 'prorok' da bi se razumelo , sta je ovde problem . :osmeh:

Написао си "прорака" у ранијој поруци, па се нашалих. Знаш оно "Бог прашта, ја не."

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Наведи ми студије које си читао на ову тему. Не тражим ти изворе, јер то је као када би неко тражио од мене да му кажем када сам видео марсовце. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Наведи ми студије које си читао на ову тему. Не тражим ти изворе, јер то је као када би неко тражио од мене да му кажем када сам видео марсовце.

Ko ce da se seti studija ili knjiga ili svetootackih tekstova o javljanju andjela Avramu ?

Recimo, koliko se secam, postoji jedna mala knjiga o bogoslovskom  objasnjenju ikone sv. Trojice u vidu tri andjela, od sv. Andreja Rubljova.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Још само да ми објасниш како утваре ждеру месо... Е, тада ћемо бити на истим позицијама. 

Kako utvara kida  verige a da ne mož da jede?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Кратос рече

Kako utvara kida  verige a da ne mož da jede?

Не читаш Писма, Лк 24: 36. И док они ово говораху, и сам Исус стаде међу њих, и рече им: Мир вам! 37. А они се уплашише, и будући устрашени, помислише да виде духа. 38. И рече им: Што сте збуњени? И зашто такве помисли улазе у срца ваша? 39. Видите руке моје и ноге моје, да сам ја главом; опипајте ме и видите; јер дух нема тијела и костију као што видите да ја имам. 40. И ово рекавши показа им руке и ноге. 41. А док још не вјероваху од радости и док се чуђаху, рече им: Имате ли овдје шта за јело? 42. А они му дадоше комад рибе печене, и меда у саћу. 43. И узевши једе пред њима.

Сада се ти расправи са Исусом, немој са мном. Једење, као и у Јн јеванђељу је акт показивања да има реално тело. Ти си неки докет, шта ли, али је то твој проблем...  

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Не читаш Писма, Лк 24: 36. И док они ово говораху, и сам Исус стаде међу њих, и рече им: Мир вам! 37. А они се уплашише, и будући устрашени, помислише да виде духа. 38. И рече им: Што сте збуњени? И зашто такве помисли улазе у срца ваша? 39. Видите руке моје и ноге моје, да сам ја главом; опипајте ме и видите; јер дух нема тијела и костију као што видите да ја имам. 40. И ово рекавши показа им руке и ноге. 41. А док још не вјероваху од радости и док се чуђаху, рече им: Имате ли овдје шта за јело? 42. А они му дадоше комад рибе печене, и меда у саћу. 43. И узевши једе пред њима.

Сада се ти расправи са Исусом, немој са мном. Једење, као и у Јн јеванђељу је акт показивања да има реално тело. Ти си неки докет, шта ли, али је то твој проблем...  

Znači i ona Trojica što jedoše sa Avramom imaše realno telo,Bog se ustvari već tada ovaplotio onda sledeći ovu tvoju logiku....ali opet nisi mi odgovorio na pitanje kako jedno duhovno biće kao što je Anđeo može da dejstvuje u materjalnom svetu i da kida verige?Po tvojoj teologiji ispada da je telesnost preduslov dejstva u materijalnom svetu te ispada da je Bog bio totalno nesposoban sve dok se nije ovaplotio....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Кратос рече

Znači i ona Trojica što jedoše sa Avramom imaše realno telo,Bog se ustvari već tada ovaplotio onda sledeći ovu tvoju logiku....ali opet nisi mi odgovorio na pitanje kako jedno duhovno biće kao što je Anđeo može da dejstvuje u materjalnom svetu i da kida verige?Po tvojoj teologiji ispada da je telesnost preduslov dejstva u materijalnom svetu te ispada da je Bog bio totalno nesposoban sve dok se nije ovaplotio....

Поново не читаш Писма: Подигавши очи своје погледа, и гле, три човјека (човек, אּישׁ) стајаху према њему (Пост 18, 2). И наставља: 5. И изнијећу мало хљеба, те поткријепите срце своје... 6. И Аврам отрча у шатор к Сари, и рече: брже замијеси три копање бијелога брашна и испеци погаче. 7. Па отрча ка говедима и ухвати теле младо и добро, и даде га момку да га брже зготови. 8. Па онда изнесе масла и млијека и теле које бјеше зготовио, и постави им, а сам стајаше пред њима под дрветом докле јеђаху.

Дакле, не ради се о сну него о појави тројице људи од крви и меса Авраму и који једу зато што имају тела. Лепо каже Лопухин: "«И они ели». Это не призрачное или только аллегорическое вкушение пищи, как то думали некоторые толкователи (Иосиф Флавий, Филон, Ионафан, Иустин Философ), но действительное и реальное ее принятие, наподобие того, как вкушал пищу и Господь Иисус Христос, являясь ученикам по Своем воскресении (Лк 24.43) со Своею преображенной плотью, проходившей даже через запертые двери (Ин 20.19)". 

Засигурно је један од путника Оваплоћени и Васкрсли Логос, а ко су била друга двојица светаца, то не можемо да кажемо. Сигурно је само да су сва тројица били телесни, а Аврам се поклонио Господу који му се јавио. 

Анђели не једу и не могу да једу јер немају тело. Могу да енергетски делују у материјалном свету, иако не на начин на који делују материјална бића. Дакле, нема никакве амбигве, него само треба читати Писмо и мало мућнути главом, што стоји на нелим производима: Пре употребе промућкати!:)) 

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, елТорнеро рече

Хвала на питању, ево ме досађујем се у очекивању ручка, пасуљ са зељем.

пре 19 часа, Zoran Đurović рече

Е, и ја гулим неки пасуљ са зељем, мада пијем и вина!:)) Вадим се на то да нисам у намастиру!  :D

Ех! Ви канда не читате Типик. Зато и страдате вако с суви пасуљ. 

У намастиру прочитали, па пију вино, јербо вели Типик и масло и вино у ови четвртак.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Bokisd рече

Ocekivao sam o.Zorane, da ces reci nesto ovako. :osmeh:

Mislim, to su sve praobrazi buducih stvari, koje se pokazuju u tim nekim obrazima, vizijama proraka i slicnim opisima pisma. Kao sto je, recimo, video Avram sv. Trojicu kao tri andjela kod hrasta itd.

Tako da,  zasad smo jos uvek,  svi na svojim ( istim ) pozicijama. :gleda:

Куку!

Није ово више иста позиција ил је ја нисам добро раније схватио. 

Ти велиш да се Адаму причињело? А и Авраму и Сари? Утваре виђали? А ја мислио да ти вјерујеш како Писмо пише?

Ајме!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vedran рече

Куку!

Ти велиш да се Адаму причињело? А и Авраму и Сари? Утваре виђали? А ја мислио да ти вјерујеш како Писмо пише?

Ајме!

Polako brate Vedrane, nesto si zbrzao stvari. :takeoff:

Svako drzi svoju poziciju i svoju stranu, zna se odprilike ko sta prica i za sta se zalaze. I nema problema, svi imaju pravo na svoje misljenje.

Ovo za Adama, koliko vidim, kaze se,......i zacuse glas Gospoda Boga,......nisu Ga videli, samo su culi Njegov glas, i sakrili su se od Njega medju drvecem u vrtu.

Znaci, nisu videli telesno Hrista, nego samo u glasu i prikazu, jer, kako se dalje kaze, .....Bog viknu Adamu. I mnogi drugi pravednici su culi glas Boga u vizijama i prikazima, i ne kazemo da su videli Boga u telesnom obliku. Vec vise kao u praobrazu i slikama buducih stvari koje tek treba da se dogode.

Kako se kaze kod otaca, SZ je praobraz stvari koje ce doci sa NZ.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vedran рече

Куку!

Ајме!

Polako brate Vedrane, nesto si zbrzao stvari. :takeoff:

Svako drzi svoju poziciju i svoju stranu, zna se odprilike ko sta prica i za sta se zalaze. I nema problema, svi imaju pravo na svoje misljenje.

Ovo za Adama, koliko vidim, kaze se,......i zacuse glas Gospoda Boga,......nisu Ga videli, samo su culi Njegov glas, i sakrili su se od Njega medju drvecem u vrtu.

Znaci, nisu videli telesno Hrista, nego samo u glasu i prikazu, jer, kako se dalje kaze, .....Bog viknu Adamu. I mnogi drugi pravednici su culi glas Boga u vizijama i prikazima, i ne kazemo da su videli Boga u telesnom obliku. Vec vise kao u praobrazu i slikama buducih stvari koje tek treba da se dogode.

Kako se kaze kod otaca, SZ je praobraz stvari koje ce doci sa NZ.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...