Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 5 часа, Avocado рече

Da upotrebim opet onaj Bokijev primer - ti veruješ da je Bog napravio zgradu, ali da je neko drugi/nešto drugo napravilo na zgradi crveno dugme koje sruši zgradu kada se pritisne...

(..e, samo da se ne zaboravi i odlozeno dejstvo crvenog dugmeta u kome je arhitekta dao gradjevincima vreme ((1.Mojs. 3,9)), da porazmisle o tome sta i kakvo dejstvo moze da proizvede dugme na njihov zivot i kako je arhitekta napravio dobar plan za zgradu..... :POPOcorn1:)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 сат, Bokisd рече

Svasta od tebe. 

Tvorevina nije zla, bez obzira da li je u stanju truleznova osti i smrti ili nije.Mislim, ako dajemo preteznost dusi, zasto svi verujemo u vaskrsenje tela ? Kakve primese zla u coveku, ko je negde pricao da je covek nije jedan celovit organizam od duse i tela ?  :scratch_head:

Ko se ovde bori protiv tela (kao stvorenog na zloj osnovi) kao manihejci ? Preterivanje , po obicaju.

Dakako da tvorevina nije zla, i ne samo da nije zla nego je dobra, ova tvorevina od koje smo ti i ja sazdani, i ovi računari na kojima kuckamo. 

Eto sad me zbunjuješ, ako ti vjeruješ u vaskrsenje tijela, kako ti je onda čovjek cjelovit? Ja vjerujem u vaskrsenje čovjeka, pa eto zbog toga mi se čini da je to saglasno s time da je čovjek cjelovito biće. 

пре 20 минута, Bokisd рече

(..e, samo da se ne zaboravi i odlozeno dejstvo crvenog dugmeta u kome je arhitekta dao gradjevincima vreme ((1.Mojs. 3,9)), da porazmisle o tome sta i kakvo dejstvo moze da proizvede dugme na njihov zivot i kako je arhitekta napravio dobar plan za zgradu..... :POPOcorn1:)

Više puta sam ti skretao pažnju da ti ovaj argument nije dobar, naročito jer ćeš sebi reći da je Bog podario čovjeku slobodu izbora. Taj neki hipotetički prvi čovjek nije imao nikakvo iskustvo šta je dobro šta je zlo, tek je to spoznao kroz grešku...prema tome njegova svijest je ista ako ne i manja od svijest šta smije šta ne smije od dvogodišnjeg djeteta. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече
пре 2 часа, Bokisd рече

Svasta od tebe. 

Tvorevina nije zla, bez obzira da li je u stanju truleznova osti i smrti ili nije.Mislim, ako dajemo preteznost dusi, zasto svi verujemo u vaskrsenje tela ? Kakve primese zla u coveku, ko je negde pricao da je covek nije jedan celovit organizam od duse i tela ?  :scratch_head:

Ko se ovde bori protiv tela (kao stvorenog na zloj osnovi) kao manihejci ? Preterivanje , po obicaju.

Dakako da tvorevina nije zla, i ne samo da nije zla nego je dobra, ova tvorevina od koje smo ti i ja sazdani, i ovi računari na kojima kuckamo. 

Eto sad me zbunjuješ, ako ti vjeruješ u vaskrsenje tijela, kako ti je onda čovjek cjelovit? Ja vjerujem u vaskrsenje čovjeka, pa eto zbog toga mi se čini da je to saglasno s time da je čovjek cjelovito biće.

Naravno, ako nije zla, onda je dobra.

Dobro verujemo u vaskrsenje tela, to je navjeca stvar u nasoj veri. Sad drugo je pitanje sta i kako ide sa vaskrsenjem tela. Telo je u grobu, truli i raspada se i na kraju vremena ce da bude vaskrsenje tela i covek ce da bude celovito bice, dusa i telo.

пре 12 минута, Justin Waters рече
пре 36 минута, Bokisd рече

Više puta sam ti skretao pažnju da ti ovaj argument nije dobar, naročito jer ćeš sebi reći da je Bog podario čovjeku slobodu izbora. Taj neki hipotetički prvi čovjek nije imao nikakvo iskustvo šta je dobro šta je zlo, tek je to spoznao kroz grešku...prema tome njegova svijest je ista ako ne i manja od svijest šta smije šta ne smije od dvogodišnjeg djeteta.

Znam, secam se  vec smo pricali na tu temu.

Jednostavno, ako i uzmemo (hipoteticki) da nije znao,(iako mislim da je imao sve parametre da poznaje stanje stvari), posle okusanja sa drveta, imao je iskustvo i opet je dobio drugu sansu od Boga na pokajanje i da ispravi svoju gresku.

(ako nije imao razvijenu svest i razum, onda i zapovest koju je primio od Boga bi bila cisto kao reda radi, kao neki umetnicki dojam price, ispalo bi kao da Bog nije znao da li prvi covek moze da razume zapovest, kao da je dete razumom, a ne kao odrasli covek koji razume stvari jer poseduje razvijen um i nacin razmisljanja i samim tim moze i razumeti zapovest koja mu je prezentovana)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

Dobro verujemo u vaskrsenje tela, to je navjeca stvar u nasoj veri. Sad drugo je pitanje sta i kako ide sa vaskrsenjem tela. Telo je u grobu, truli i raspada se i na kraju vremena ce da bude vaskrsenje tela i covek ce da bude celovito bice, dusa i telo.

Eto vidiš u kom pravu krećeš s takvim mislima. Ja recimo ne mogu, naročito jer sam imao jedno lično iskustvo sa opštom anestezijom kada te uspavaju, i sad kao što će nekom tijelo biti u grobu i truliti i raspadati se dok ne dođe kraj vremena, tako je mene neko gledao na operacionom stolu, sjekao mi prsa, čaprkao nešto tamo, gurao mi tubu za disanje do grkljana, zašio me i ja se probudio...pojma nemajući ni kada se to sve desilo. Nečije iskustvo je bilo moje ležanje na stolu, sjeckanje, i zašivanje..moje iskustvo je bilo samo da sam legao na sto, i probudio se na intenzivnoj njezi, sa subjektivnim osjećajem da je prošla jedna sekunda od momenta kada sam legao na operacioni sto do momenta kada sam otvorio oči na intenzivnoj njezi. U to jednoj subjektivnoj sekundi prošlo je objektivnih 5 sati. Tebi je bitna objektivna vjera, meni nije ja u to ne vjeruje, ja vjerujem u subjketivnu vjeru jer mi je onda jedino spojiva sa Bogom. Dakle ti ako misliš da ćeš po smrti da se osjećaš olakšan za svoje sopstveno tijelo ti možeš tako vjerovati, ja neću, za mene je smrt isto ono što sam doživio na operacionom stolu, sklopim oči na ovoj zemlji, za jednoj sekudni u svom istom tijelu ću se probuditi (vaskrsnuti) ako Boga da ne nekom boljem mjestu, da li će za tu jednu subjektivnu sekundu nekome proteći 10000 ili 30 milijardi godin a ovoj zemlji ili negdje na nekoj planeti X to je potpuno ne važno. 

пре 1 сат, Bokisd рече

Jednostavno, ako i uzmemo (hipoteticki) da nije znao,(iako mislim da je imao sve parametre da poznaje stanje stvari), posle okusanja sa drveta, imao je iskustvo i opet je dobio drugu sansu od Boga na pokajanje i da ispravi svoju gresku.

(ako nije imao razvijenu svest i razum, onda i zapovest koju je primio od Boga bi bila cisto kao reda radi, kao neki umetnicki dojam price, ispalo bi kao da Bog nije znao da li prvi covek moze da razume zapovest, kao da je dete razumom, a ne kao odrasli covek koji razume stvari jer poseduje razvijen um i nacin razmisljanja i samim tim moze i razumeti zapovest koja mu je prezentovana)

Kako će biti odrasli čovjek? Ti si odrastao, ja sam odrastao..Adam nije bio odrastao, on je stvoren odraslim.To je bitna razlika, sve što kažeš u odbranu da ga opravdaš ukidaš toliko željenu slobodu, njemu je nametnuto da bude odrastao, i pri tome mu je stavljeno breme da ne smije da pogriješi inače će u problme sovesti čitavu tvorevinu...Previše brate. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Justin Waters рече
пре 2 часа, Bokisd рече

Eto vidiš u kom pravu krećeš s takvim mislima. Ja recimo ne mogu, naročito jer sam imao jedno lično iskustvo sa opštom anestezijom kada te uspavaju, i sad kao što će nekom tijelo biti u grobu i truliti i raspadati se dok ne dođe kraj vremena, tako je mene neko gledao na operacionom stolu, sjekao mi prsa, čaprkao nešto tamo, gurao mi tubu za disanje do grkljana, zašio me i ja se probudio...pojma nemajući ni kada se to sve desilo. Nečije iskustvo je bilo moje ležanje na stolu, sjeckanje, i zašivanje..moje iskustvo je bilo samo da sam legao na sto, i probudio se na intenzivnoj njezi, sa subjektivnim osjećajem da je prošla jedna sekunda od momenta kada sam legao na operacioni sto do momenta kada sam otvorio oči na intenzivnoj njezi. U to jednoj subjektivnoj sekundi prošlo je objektivnih 5 sati. Tebi je bitna objektivna vjera, meni nije ja u to ne vjeruje, ja vjerujem u subjketivnu vjeru jer mi je onda jedino spojiva sa Bogom. Dakle ti ako misliš da ćeš po smrti da se osjećaš olakšan za svoje sopstveno tijelo ti možeš tako vjerovati, ja neću, za mene je smrt isto ono što sam doživio na operacionom stolu, sklopim oči na ovoj zemlji, za jednoj sekudni u svom istom tijelu ću se probuditi (vaskrsnuti) ako Boga da ne nekom boljem mjestu, da li će za tu jednu subjektivnu sekundu nekome proteći 10000 ili 30 milijardi godin a ovoj zemlji ili negdje na nekoj planeti X to je potpuno ne važno. 

Pa, dobro, misli su takve i u tom pravcu se krecu, jer tako nam je predato da verujemo i ja licno tako i verujem.

Da, tvoje licno iskustvo je takvo i tvoja vera je po tvojoj savesti i razumevanju takva kakva jeste i ja licno postujem tvoju veru.

Na primer, imam i ja jedno zanimljivo iskustvo, kratko, kao klinac branio sam fudbal i drugar jako sutnuo loptu direktno u srce i odjedanput sam ostajao bez vazduha i padao na neka dva stepenika koja su bila pored mene, pao sam i ostao sam svestan nekoliko trenutaka i pitao sam se, sta se to desava i sto ne dodju drugari da mi pomognu i na kraju sam izgubio svest i posle nekog vremena sam se otkotrljao sa stepenika i probudio, ovih drugara nije bilo nigde, kidnuli, :smeh1:, uplasili se, i ja sam se uplasio i otrcao kuci.

Znaci, dok sam bio svestan razumom iako sam bio vec bez vazduha i telo mi je palo i prestalo da funkcionise, bio sam svestan okoline, cuo sam glasove drugara koji su vikali, sta mu je, sto ne ustane, i pricao sam u sebi samom sa samim sobom. Valjda, tako i tamo u tom duhovnom svetu, postoji odredjena 'svesnost' i neka komunikacija izmedju dusa, andjela i Boga, tako da na neki nacin i njima prolazi vreme kroz neka medjusobna dogadjanja i na kraju dolazi do vaskrsenja tela. To je recimo, takvo je neko moje razmisljanje i misli o zivotu posle smrti i na osnovu tog mog iskustva, ali, prvenstveno na osnovu onoga kako crkva i svetitelji predaju i uce.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Justin Waters рече
пре 3 часа, Bokisd рече

Kako će biti odrasli čovjek? Ti si odrastao, ja sam odrastao..Adam nije bio odrastao, on je stvoren odraslim.To je bitna razlika, sve što kažeš u odbranu da ga opravdaš ukidaš toliko željenu slobodu, njemu je nametnuto da bude odrastao, i pri tome mu je stavljeno breme da ne smije da pogriješi inače će u problme sovesti čitavu tvorevinu...Previše brate. 

Pa, sad, sta je bio Adam, stvoren je odraslim kao covek slican nama, ali je na duhovnom nivou bio jos na pocetku napredovanja i usavrsavanja. Pa, covek dodje u crkvu, tek je krocio i poceo je da hoda u duhovnom zivotu, ali, vremenom polako, korak po korak, napreduje. Tako valjda i Adam.

Sad, Justine, zasto, zbog cega je previse tereta stavljeno na Adama ? Covek je dobio sve sto covek vernik, ako gledamo iz nase perspektive samo moze da pozeli, blagodat i zajednica sa Bogom koju je 'samo' trebao da odrzi i da je sve vise jaca i neguje. Pa, da li u sustini i mi danas u crkvi kroz veru upravo ne tezimo istim stvarima.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, о.Горан рече

Darvin se, i to pise u originalnom izdanju njegove kobne knjige On the Origin of Species  koje se cuva zakljucano u vatikanskim trezorima, otvoreno zalagao za kinjenje nastavnika od strane ucenika.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, о.Горан рече

Савремена "педагогија" заснована на материјализму и деривату истог, дарвинизму.

Ово су глупости. Није хришћанско учење криво ако имамо педофиле у мантијама. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Justin Waters рече

Tebi je bitna objektivna vjera, meni nije ja u to ne vjeruje, ja vjerujem u subjketivnu vjeru jer mi je onda jedino spojiva sa Bogom.

Прике играш се са ватром, и не само ти већ сви који тако верују, јер објективна вера може и то готово сигурно да одведе у духовну обману. Боље је веровати онако како је Црква из искуства опште прихватила и тако избећи гордост коју субјективна вера крије у себи.

Подели на овим сајтовима

Теорија која не може бити побијена није наука! Ево још примера(доказа) за размишљање па еволуционисти размислите у шта се упуштате: 

http://xn--80akzdlg3o.xn--90a3ac/2017/08/11/zivi-fosili-mocan-argument-za-stvaranje/

Подели на овим сајтовима

Zanimljiv tekst o degradaciji jezika kroz vreme kao izraz degradacije čoveka.

http://enlite.org/degradacija_svih_jezika_kroz_vreme.pdf?fbclid=IwAR2d6YFn1HyIQz8jQfNYuKLgrIrhSQNKM2zWavBFr1NlFr8T1YGRRAo1yxM

Jeste, autori su kreacionisti i SUBOTARI.

E sad, ajd da pročitamo. :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Tumaralo. рече

Zanimljiv tekst o degradaciji jezika kroz vreme kao izraz degradacije čoveka.

http://enlite.org/degradacija_svih_jezika_kroz_vreme.pdf?fbclid=IwAR2d6YFn1HyIQz8jQfNYuKLgrIrhSQNKM2zWavBFr1NlFr8T1YGRRAo1yxM

Jeste, autori su kreacionisti i SUBOTARI.

E sad, ajd da pročitamo. :)

Pročitao prvu rečenicu koja glasi:

Po teoriji evolucije, današnje pitanje: "Izvini, molim te, šta si rekao, hoćeš li biti ljubazan d a ponoviš, nisam te dobro razumeo?" je zapravo prilično evoluirano pitanje koje se nekada se u praistoriji postavljalo jednostavnim uzvikom "A?"

zaključio da je autor potpuni retard i postao srećan što je ovaj to razotkrio odmah, pa ne moram da gubim više vremena na to...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...