Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 5 часа, Ведран* рече

Јустин сматра да постоји узрочна случајност.

Ја сматрам да узрочна случајност није случајност.

Ja mislim da je bezpredmetno uopšte pominjati neki događaj koji nema nikakav uzrok...to nema veze sa slučajnošću. 

Ja slučajnost ne zovem nešto što nema uzrok, nego nešto što je nepredvidivo u ishodu. Pričam u kontesku teme o kojoj se diskutuje inteligentan dizajn vs evolucija gdje se zagovornici ID grcevito bore da istraju u neodrživom mišljenju da nešto što njima naizgled kompleksno izgleda ne može nastati slučajno bez upliva Inteligencije, i onda sam navodio primjer staklene flase čije razbijanje iznova daje jedan potpuno nepredvidiv ishod koji ne bi trebao da postoji da je tako kako zagovornici ID govore da svijet funkcionise. U njihovom alternativnom svijetu staklena flasa se ili ne bi trebala razbiti ili bi se razbijala uvijek u identicnom broju pravilnih geometrijskih oblika. Dakle u njihvom alternativnom svijetu, svaka akcija i ishod bi morala biti predvidiva u svim detaljima, međutim to nije realan svijet kojeg opažamo i u kome živimo. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 минута, Justin Waters рече

Ja mislim da je bezpredmetno uopšte pominjati neki događaj koji nema nikakav uzrok...to nema veze sa slučajnošću. 

Ja slučajnost ne zovem nešto što nema uzrok, nego nešto što je nepredvidivo u ishodu. Pričam u kontesku teme o kojoj se diskutuje inteligentan dizajn vs evolucija gdje se zagovornici ID grcevito bore da istraju u neodrživom mišljenju da nešto što njima naizgled kompleksno izgleda ne može nastati slučajno bez upliva Inteligencije, i onda sam navodio primjer staklene flase čije razbijanje iznova daje jedan potpuno nepredvidiv ishod koji ne bi trebao da postoji da je tako kako zagovornici ID govore da svijet funkcionise. U njihovom alternativnom svijetu staklena flasa se ili ne bi trebala razbiti ili bi se razbijala uvijek u identicnom broju pravilnih geometrijskih oblika. Dakle u njihvom alternativnom svijetu, svaka akcija i ishod bi morala biti predvidiva u svim detaljima, međutim to nije realan svijet kojeg opažamo i u kome živimo. 

Не слажем се с тобом. Да се усредсредимо на пример флаше. Не може да буде исти исход када узроци нису исти. Не можеш два пута разбити исту флашу на исти начин. Разбићеш другу флашу, на другачији начин. И онда исход не може да буде истоветан. То не значи да је исход разбијања флаше случајан, него управо супротно. 

То је реалан свет у коме живимо. А ако би којим случајем произвео идентичну флашу (све од молекуларне структуре па на даље) и у потпуно контролисаним околностима је разбио, она би пукла на исти начин. Ово је наравно хипотетски, јер је то готово неизводљиво, али можда је могућа нека апроксимација. Увек ће постојати неки параметри које није могуће реплицирати. У науци се исто тако ради када се врше експерименти. Апроксимација, јер су појаве детерминисане мноштвом фактора. Али суштина је та да је могућа предвидивост исхода. И читава наука почива на том аксиому, да постоје узроци и последице, и да је свет разумно објашњив. Када то негирамо, можемо се поздравити и са науком и са разумом. 

Ти критикујеш позицију да комплексно не може настати случајно. У пракси заступаш да и једноставне и комплексне ствари могу настати случајно. А при томе ниси навео ни један ваљан пример случајног настајања било чега, једноставног или комплексног.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

Најбољи фазон би био да је Авокадо у Горановој парохији. :))

Да, а ја га већ послао Ђури :smeh1: 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

И читава наука почива на том аксиому, да постоје узроци и последице, и да је свет разумно објашњив. Када то негирамо, можемо се поздравити и са науком и са разумом. 

o, pa ti jos nisi stigo do kvantne mehanike? Kakvo te iznenadjenje ocekuje :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, о.Горан рече

Да, а ја га већ послао Ђури :smeh1: 

Oce, sta je s dinosaurusima? Kako se oni uklapaju u celu pricu intelgentnog dizajna, jer razne vase frakcije imaju razlicit odnos prema njima: neki kazu fosile je bog stavio u zemlju da iskusava nasu veru, drugi kazu ljudi i dinosaurusi su ziveli zajedno... gde vi stojite po ovom pitanju?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, cloudking рече

o, pa ti jos nisi stigo do kvantne mehanike? Kakvo te iznenadjenje ocekuje :D

Свестан сам тога. Међутим, то не мења чињеницу да ако негирамо да постоји разумно објашњење (које можда још не знамо), морамо обуставити сва даља истраживања, јер су бесмислена. Управо због уверења да ћемо пронаћи некакав смисао (објашњење) наука наставља да се бави феноменима који нам нису јасни. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

То је реалан свет у коме живимо. А ако би којим случајем произвео идентичну флашу (све од молекуларне структуре па на даље) и у потпуно контролисаним околностима је разбио, она би пукла на исти начин. Ово је наравно хипотетски, јер је то готово неизводљиво, али можда је могућа нека апроксимација. Увек ће постојати неки параметри које није могуће реплицирати. У науци се исто тако ради када се врше експерименти. Апроксимација, јер су појаве детерминисане мноштвом фактора. Али суштина је та да је могућа предвидивост исхода. И читава наука почива на том аксиому, да постоје узроци и последице, и да је свет разумно објашњив. Када то негирамо, можемо се поздравити и са науком и са разумом. 

Ne. Sve da imaš identične dve flaše, sa identičnom molekularnom strukturom, i da ih bacaš u vakumskom stanju, sa identične visine na identčno glatku površinu po identično kontrolisanom uslovima tako da recimo pada identično pravolinijski...opet nećeš dobiti dva identična ishoda u pogledu broj komada, prostornog rasporeda i oblika svakog od komadića stakla. 

U kvantnom fizici imaš mnoge bizarne pojave poput "Kvantne nesigurnost" gdje je nemoguće predvidjeti nikakav ishod nekog mjerenja nego samo vjerovatnoću ishoda. Početak raspada atoma nekog hemijskog elementa u potpuno izolovanim uslovima je uvijek slučajan tj nikad nije isti i nije moguće predvidjeti početak raspada itd...

Nebitno, sve i da uzmemo da je tako kako ti misliš, da je sve determinisano i uzrokovano nizom varijabli...sama činjenica da je svijet haotičan i da niz malih  početnih varijabli na kraju uzrokuje promjenju stanja (efekat leptira) dokazuje da su mogući evolutivni procesi (ne samo biološka evolucija, nego i evolucija svemira). Također nizom matematičkih eksperimenata dokazivo je da se naizgled neke ljudskoj intuciji nemoguće stvari mogu dogoditi ako im prethodui veliki niz ponavljanja - pokušaja. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Јанко рече

Зато што поред Пера имамо и Томе...

Јбг, и Константин је им'о виђење, морало мало и да се "погура" код неких који су близу ивице да замакну на "ову страну". Ако шта будеш ових дана сањ'о ти види дал' је од ових разговора или ти се јавља... :)))

Сад се нешто мислим, Константин имао виђење 308. а крстио се тамо негде 327...

Ти си тек 7-8 година на православном форуму...

Не журимо се... ;)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, cloudking рече

nemam ni je problem s tim konceptom... ja samo imam problem sa licemerjem... kad te TE sablaznjava jer zaobga implicira stvaranje kro smrt, a ne sablaznjava te svet koji realno pociva na smrti i to zato sto ga je bog licno tako dizajnirao.

A nzas sta je najveca smeska! Da se sutra pokaze da TE nije tacna kolicina smrti na ovom svet ne bi bila ni veca ni manja... bila bi ista onakva kako je "bog odredio" :D

Теологуменски гледано, смрт је појам у српском језику (не научном, биолошки гледано користи се за све што је живо па се разгради у неживо) етимолошки гледано строго везан за човека од момента његовог "оразумљивања" кад је добио "Дух живота".

За биљке и животиње га не треба користити, јер они никад не маше циљ. Оне угину...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Zaista vam kažem, evolucija je u toku na neki način, a dokaz tome je, da je stvarno teško  postati čovek, samo je Hristos to postao od prve.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, cloudking рече

Oce, sta je s dinosaurusima? Kako se oni uklapaju u celu pricu intelgentnog dizajna, jer razne vase frakcije imaju razlicit odnos prema njima: neki kazu fosile je bog stavio u zemlju da iskusava nasu veru, drugi kazu ljudi i dinosaurusi su ziveli zajedno... gde vi stojite po ovom pitanju?

Моје мишљење је да су диносауруси уништени у току Потопа. Дакле, да су живели са људима пре тога. Погледај ову мапу фосила диносауруса.

ed4c7f5c28f677febd912d3ed4538ea1.jpg

са овог прелепог сајта https://www.pinterest.com/pin/55591376620569530/?lp=true . Како то да су нестали диносауруси на целој земаљској кугли, на свим континентима, а били су тако моћне животиње? А да нису нестале многе друге животиње... Неки су били огромни, као брахиосаурус, бронтосаурус или овај дреднотус који је био дуг 26 метара и тежак 65 тона! Наравно ових 77 милиона су бајка за лаковерне који овде дижу 2 прста( престали су додуше).

Подели на овим сајтовима

лежим у кревету, нога ми одузета, болови несносни, могу само на леђима да лежим. сада куцкам на боку, али за 2 мин. морам да одустанем. син ми дао малу столичицу са точковима, тако да као хоботница се одвезем сам кад ме притера... срећом, имам огроман монитор па могу да гледам из кревета... не могу да коментаришем. само да ме иван урокљиво око не поминје, а помен тражим од свих људи добре воље:)) смејем се, а плако бих.  

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

лежим у кревету, нога ми одузета, болови несносни, могу само на леђима да лежим. сада куцкам на боку, али за 2 мин. морам да одустанем. син ми дао малу столичицу са точковима, тако да као хоботница се одвезем сам кад ме притера... срећом, имам огроман монитор па могу да гледам из кревета... не могу да коментаришем. само да ме иван урокљиво око не поминје, а помен тражим од свих људи добре воље:)) смејем се, а плако бих.  

Црни Аво, што си Авиници теглио торбе?!!

Ако од Ивана тражиш молитве он ће најпре да врши егзорцизам, само да знаш.

И то вако:

"...одричеш ли се папе, и свих дела његових, и сваког служења њему, и све гордости његове?"

"јеси ли се одрекао папе" 3х

Дуни и пљуни...

12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, о.Горан рече

Моје мишљење је да су диносауруси уништени у току Потопа. Дакле, да су живели са људима пре тога. Погледај ову мапу фосила диносауруса.

Aha, a dinosauruse Noje nije ponio na barku? 

пре 9 минута, о.Горан рече

Како то да су нестали диносауруси на целој земаљској кугли, на свим континентима, а били су тако моћне животиње? А да нису нестале многе друге животиње...

U vrijeme kada su dinosaurusi nestali, nestalo je 90% životinjskog i biljnog svijeta na planeti. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...