Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

1 hour ago, Рапсоди рече

Сунце  није првобитна светлост  већ створено светило.Првостворена светлост, расута по целој творевини, сабрала се и особито заблистала, овог дана, кроз небеска светила. joooj

Nije, bez obzira sto pise da je stvoreno cetvrtog, sunce je stvoreno prvog dana. Biblisti koji proucavaju tekst su uvideli odredjene tekstualne paralelizme izmedju prva cetri dana. Narocito tekstualnu vezu izmedju prvog dana gde se pominje svetlost i cetvrtog dana. O ovome je detaljno pisao Brus Mecger ekspert za Biblijski tekst. Ne znam samo zasto se pravoslavni biblisti slabo bave ovim temama? Vise literature moze da se nadje kod zapadnih teologa i biblista koji su uglavnom evangelisti. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 24 минута, Bokisd рече

Pa, ako su mnogi  kreacionisti bivsi doktori nauka u raznim oblastima, onda teorijski, rasprava jeste naucna.

Ako mnogi bivši (ili sadašnji) vozači formule 1 sednu na klupe u parku i počnu da pevaju narodne pesme to svakako neće biti trka formule 1 samo zato što su oni vozači.

Zvanje ljudi koji učestvuju u nekoj aktivnosti ne mora da ima ikakvog uticaja na karakter i prirodu te aktivnosti.

Rasprava o kreacionizmu nije deo nauke, bez obzira na to ko učestvuje u toj raspravi.

Цитат

A, kako Avocado da drugacije nazovemo,....cinjenicu ( da nema razlike u kreacionizmu ) da se svi vernici mogu nazvati kreacionisti u sirem smislu,....sto je verovanje u Boga tvorca kao kreatora ( i ovo su tvoje reci  koje idu u korist da su svi hriscani kreacionisti  )..

Moje reči su da ako kreacionizam u širem smislu shvatimo kao veru u kreatora univerzuma, tada su svi vernici kreacionisti (te je korišćenje tog pojma u tom smislu bez veze)... iz toga što sam napisao nikako ne sledi (tvoja interpretacija) da svi vernici imaju iste stavove o tome kako se tumači Biblija niti bilo koje druge zajedničke stavove osim gore pomenute vere u Kreatora...

Цитат

....Uff, bas sam nesto smorio, pravo da Ti kazem Avocado. Nesto mi je malo mrsko da dalje  odgovoram na ove tvoje ostale  poruke.

Da znaš samo kako je meni. :):p

Цитат

Inace, da Ti iskreno kazem, malko' si me razocarao,  nisi trebao bas tako 'grubo' i na taj napadacki nacin,.... da pocnes da pises , citat po citat, o nekim aspektima vere koja postoje u recima pisma.

Ako misliš na onaj odgovor povodom dana stvaranja nisam uopšte grubo i napadački... nisam čak ni ozbiljan već se sprdam i zadirkujem... bez namere da povredim bilo čija osećanja... ne znam što si tako shvatio...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Ako misliš na onaj odgovor povodom dana stvaranja nisam uopšte grubo i napadački... nisam čak ni ozbiljan već se sprdam i zadirkujem... bez namere da povredim bilo čija osećanja... ne znam što si tako shvatio...

Pa, mislim , moje je misljenje, da si malo pretetao u zadirkivanju.

Odo' da odmorim mozak i da gledam ovaj moj jadni Partizan ,..... :w9k3k6:

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Zoran Đurović рече

Видиш како се треба молити свецима? Замолио си ме да просвједујем код Поукаша, а они услишише Авину молитву, па чусмо шта имаш.:D 

Мени је потпуно небитан МП као такав, али видим да ти ниси разумео шта је адвентизам. И да фундаменталистички креационизам је њихова догматика. Ово што сам цитирао из тебе је крајња бесмислица, јер како признајеш крштење некоме, а поново га крштаваш? Такође, да те обавестим, адвентисти исповедају филиокве.  

Ја сам хтео теби да нацртам следеће: Теби је креационизам адвентистичког типа спасавајућа догма, као и посрнулом Никодиму Равна земља. Ако је то тако, како да они нису православни? Ако они већ у свему следе Библију, зашто нису православни? И што би неки православац, као Митрополит Мисогејски Николај, ишао у пакао јер не осуђује експлицитно еволуцију него је резервисан око ових питања, као и ја? 

Да би разумео оштрицу овог аргумента - оптужбе јеретика против православних се нису по канонима примале. Ти се позиваш на јеретике, јер на Оце не можеш, зато што питање еволуције није постојало у њихово време. Када прихватиш једампут адвентистички креационизам, прихваташ и њихов интерпретативни кључ Писма, а он је сасвим супротан нашем предањском. Ти ниси приметио да си склизнуо у протестантизам.

Адвентисти не разумеју Писма. За њих је то књига закључана. Као постулат узимају да је Писмо научна и историјска књига, па онда све натежу, и кад би се доказало, без икакве разумске сумње, да је нешто погрешно у Библији, онда би Библија пала. Али Писмо није ни логички филозофски систем који почива на постулатима логике, нити неки уџбеник природних наука! 

Најузнемиравајући моменат је управо тај - у овој первертираној духовности - што се избацује вера и поставља на пијадестал људски научнички разум! Ко има доказ да Бог постоји, и да су догађаји из Библије сви како су тамо описани, тај нема потребе за вером. Он зна! А Бог је све урадио супротно! Посрамио крстом мудре овога света. Ти си, пријатељу, међу онима који су викали Исусу: Ако си Син Божији, сиђи са крста па да ти се поклонимо! Вероватно ће ти ударити крв у главу због овога што ти говорим, али је то тако. Ти тражиш доказе, не верујеш Писму. И онда, када је нека ствар научно доказана, онда ћеш веровати. А Павле нас учи супротно: Вера, нада и љубав! Кад имаш доказ, ти немаш потребе да верујеш, јер си већ у томе, ни да се надаш, али, пријатељу, немаш ни љубави, него ропски дух. Ти ћеш се поклонити Исусу кад сиђе са крста, али нећеш бити син, него роб. И мислићеш му испод стола ко зна шта. 

Време ти је да се покајеш за грехове, али иди код неког искусног калуђера, да те не би погубио неискусни, да те не би предао Сатани на мучење тела не би ли ти се дух спасио на дан суда. Није те Господ залуд препустио да се грешиш. Ако ти је преостао трачак светлости, послушаћеш Аву и биће жива душа твоја! Доста је особа који су престали да глуме и спасили су се, без обзира на грех. Знам их лично. Праштај на искрености, али приближило се Царство Небеско... Секира је код корена...         

Sta ima lose u tome traziti dokaze? Na osnovu cega da veruje Pismu? Verovanje nije slepo bez ikakvog osnova jer bi onda tako mogao da verujes u Deda mraza. Jesu Jevreji rekli to sto citiras, ali su oni takodje pre ovoga dobili dokaze.Ако си Син Божији, сиђи са крста па да ти се поклонимо! Zar Isus nije isceljivao pred farisejima pa ga oni pitase u cije ime to cinis? Zar nije bilo cuda vaskrsenja Jairove kceri i Lazara? Zar se Isus nije pozivao na SZ prorocanstva da dokaze da je obecani mesija?  Sveto pismo nije naucna knjiga, ali je nadahnuto Svetim duhom. To nadahnuce mora da se vidi u svakom delu Pisma pa i u Postanju. Da ne ispadne da su se pisci samo dovijali i nagadjali. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Zoran Đurović рече

Видиш како се треба молити свецима? Замолио си ме да просвједујем код Поукаша, а они услишише Авину молитву, па чусмо шта имаш.:D 

Није то била молитва нити сам те ишта молио, знаш то и сам. Оно што сам ти написао је далеко од молитве/молбе, напротив. Молим се искључиво правим светитељима. Мени уопште не запиње да пишем овде, али кад већ имам прилику пишем као и на другим местима на којима ми се пружа прилика онда то и радим.

Пре свега, овде уопште нисам битан ја. Нити сам тражио од било кога овде духовни савет, нити ми треба. Кад ми затреба знам где да одем. Наравно, не сумњам у твоју искреност.

Дакле, оно што ћу писати је језик чињеница. Ја сам у групи оних који се у потпуности слажу са саопштењем САС СПЦ прошле године, ти си истомишљеник оних који су МОРАЛИ јавно и писмено да се покају Сабору. То исто важи и за многе овде. То не важи дакле за личне грехове које имамо ја, ти, сви овде( нека се јави ко их нема), него за очигледну духовну заблуду и прелест. Уједно, ја се по овом питању слажем са св.вл.Николајем, авом Јустином, Митрополитом Амфилохијем, Серафимом Роузом, св.Јованом Кронштатским, Рафаелом Карелиним, о.Константином Буфејевим, о.Данилом Сисојевим, о.Тимотејем Алферовим, проф Велимиром хаџи Арсићем итд. 

Ово што си ме оптужио за клизање у протестантизам није тачно. Никада, нигде, ни у једној поруци нисам исповедио ниједан протестантски став, ни адвентистички ни било које друге секте. Мене не интересује теологија протестаната, већ се искључиво бавим оним што се дотиче геологије, биологије, биохемије, палеонтолигије итд.  То сам више пута наглашавао и већ је постало излизано да се понављам. Када сам био рукоположен нисам знао ништа о креационизму, дакле, читав мој духовни пут је пут вере у Свето Писмо као богонадахнути корпус књига, као и наравно Свето Предање и Свете Оце. Тек касније, у разним форумским дискусијама, а имам дуг стаж по том питању, увидео сам методолошку потребу да се упознам са литературом која се бави научним оповргавањем теорије еволуције и наишао сам на пуно конкретних аргумената од стране оних који имају докторате, а који везе немају са било чијом теологијом. Међу креационистима/ИД има припадника разних хришћанских деноминација, као и муслимана и Јевреја. За мене креационизам није никаква догма већ једино и искључиво метод, помоћно средство за оповргавање научног вида атеизма, а то је (нео)дарвинизам. Први пут сам се сусрео са Дарвиновим учењем као клинац, у основној и срењој школи. Већ у средњој школи ми је то било јако сумњиво и нелогично јер сам навикао на строге доказе у теоремама, али нисам се занимао том тематиком. Касније сам прочитао да је један од познатих британских еволуциониста лорд Закерман, иако еволуциониста, уврстио теорију еволуције у сам крај спектра наука( прве су биле физика и хемија) када је у питању егзактност. Нарочито ме је касније, када сам се позабавио природно-нучном апологетиком, иритирало то што смо као деца били свесно индоктринирани јер смо учили доказану лаж, а то су Хекелови ембриони. После више од 100 година од доказане преваре за коју је Хекел одговарао јер је фалсификовао чињенице они су то трпали у уџбенике?? No comment... Да не причам о излизаним, исфорсираним и безвезним "доказима" везаним за лептир Biston betularia и анемију српастих ћелија о којима иначе ни сам Дарвин није знао ништа.

Без увреде, али ти си у овој тематици врло танак и то није ништа чудно, скоро сви теолози су јер је апологетика једноставно скрајнута и маргинализована код нас годинама. Треба познавати историју науке, социолошке околности у којима је цела прича настала. Дарвин је у ствари направио синтезу Ламарка, Малтуса и Лајела и то у веку који се изразито истицао позитивизмом. Пут му је утро Лајел, заснивач геолошког униформизма, а чије је Принципе геологије Дарвин понео на Бигл и који су на њега извршили пресудан утицај. Нити је он био биолог, нити је Лајел био геолог већ адвокат и то првокласни када је у питању навођење чињеница на своју воденицу. Није ти сумњиво што су до сада откривени милиони фосила( https://www.quora.com/How-many-fossils-have-been-found-and-documented )? Да ли је неко од овде присутних видео неко живо биће које угине па да се фосилизује? Одакле толики фосили? Треба нагласити да се сами еволуционисти, притиснути чињеницама, све више окрећу катастрофизму. Узгред, Лајел је волео да каже да га је Волтер инспирисао својом изјавом да хришћанство треба нападати индиректно јер директан напад има мало ефеката. Треба да нагласим да ја лично Дарвину малтене ништа не замерам. За научни ниво његово доба, ова хипотеза је била сасвим легитимна, али треба имати у виду да сада знамо бар 10.000 пута више него онда. Међутим, остало се у 19. веку, уз мале измене и фризирање, а све зато што се овом хипотезом навелико врши атеистичка индоктринација људи. И наравно да свети Оци нису о овоме писали јер тада ова прича није ни постојала, али они су писали о јересима свога доба. А данашњи свети кажу ово http:постање.срб/2017/07/10/ocena-darvinizma-od-strane-svetih-otaca/ . Ја сам следбеник ових светих.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Џуманџи рече

"Nema veze sto pise" <-> "ali, pise..." :D

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Bokisd рече

Odo' da odmorim mozak i da gledam ovaj moj jadni Partizan ,..... :w9k3k6:

e ovo je već  nadlogika :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Џуманџи рече

Sta znaci prvi dan, uopste?

U originalu stoji dan jedan jom e had. To u kazuje na neodređen i izuzetno,izuzetno dugačak period koji je kao takav  neodrediv i samim tim nepoznat piscu i njegovom jeziku i poimanju,dok u drugim  danima redni brojevi ukazuju na konačnost koja je izraziva ljudskim jezikom i koja je shvatljiva,bez obzira na dužinu trajanja tih dana.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Џуманџи рече

Najjace mi je sto kaze da cak treba i tekst zanemariti.

"Nema veze sto pise" <-> "ali, pise..." :D 

Ti ako hoces da se drzis mudrosti Vuka Kradzica pisi kao sto govoris, citaj kako je napisano ondak uzmi Kuran kao svetu knjigu. 

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, grigorije22 рече

Nije, bez obzira sto pise da je stvoreno cetvrtog, sunce je stvoreno prvog dana. Biblisti koji proucavaju tekst su uvideli odredjene tekstualne paralelizme izmedju prva cetri dana. Narocito tekstualnu vezu izmedju prvog dana gde se pominje svetlost i cetvrtog dana. O ovome je detaljno pisao Brus Mecger ekspert za Biblijski tekst. Ne znam samo zasto se pravoslavni biblisti slabo bave ovim temama? Vise literature moze da se nadje kod zapadnih teologa i biblista koji su uglavnom evangelisti. 

Мецгер је то украо од Августина. Но, вама све то објаснити је тешко. За Августина време почиње да тече тек после 4. дана. Зашто је пак то тврдио, треба ми много времена на располагању, а немам га. Веруј Августину и Мецгеру. 

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, grigorije22 рече

Verovanje nije slepo bez ikakvog osnova jer bi onda tako mogao da verujes u Deda mraza. Jesu Jevreji rekli to sto citiras, ali su oni takodje pre ovoga dobili dokaze.Ако си Син Божији, сиђи са крста па да ти се поклонимо! Zar Isus nije isceljivao pred farisejima pa ga oni pitase u cije ime to cinis? Zar nije bilo cuda vaskrsenja Jairove kceri i Lazara?

Не знаш шта говориш. Сконцентриши се и пробај да то што ти лети по глави уобличиш у мисао. Тада узми да одговориш или питаш. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...