Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 41 минута, Zoran Đurović рече

Не, ниси тако рекао Нађи текст који си написао.    

On 26.3.2017. at 12:26, елТорнеро рече

Једанаестог марта ми је отишла мати, рођена моја, мила моја мајкица. Ти одласци су увек изненађење, ма колико се спремали за њих. Годинама се трудим да будем мало мање нечовек него што јесам, годинама се мучим да више верујем, у оно у шта верујем. Трудио сам се да схватим да то што закопавамо у земљу буде за мене тек део човека, неко одело, веровао сам тако, али ми није улазило у срце. Када је отишла, упалио сам свећу и исчитао Псалтир, онда сам срцем молио Бога да дан испраћаја, сахране, учини непоновљиво лепим, топао и ведар каква је и моја мати. Молио сам га да учини чудо. Сахрана се обавила у суморан и хладам мартовски дан, пред вече... Боже молио сам те за чудо!

Тек после пар дана схватио сам да се чудо десило, а да га ја нисам приметио, јер није било онако како сам молио, и очекивао. Први пут у животу сам гледајући гробаре како закопавају ковчег са телом свим срцем осећао да она није ту, да је отишла код тате, тело свога тела, и да се радују, и нисам плакао, радовао сам се. Радуј се и ти брате, и веруј. Христос васкрсе!

On 26.3.2017. at 12:26, елТорнеро рече

Дијалог, који даје добар плод, то је моја опсесија, то вам желим. За који дан се врћем у брда, у дијалог који ми мањка, остављам вас, драги моји. Има нешто без чега ниједан дијалог неће успети, то је добра воља, поштовање саговорника као Бога, да би се испунило оно : "Где су два или три сабрана у име Моје..."

Недоличним понашањем према саговорнику; омаловажавањем, вређањем, исмевањем, ми показујемо да основу Хришћанства не познајемо. Прескачући основу пентрамо се на кров, ми тако ратујемо, не против зла него против човека. Без тог темеља сви наши разговори постају бескорисни и штетни, јер само потпирују мржњу према човеку. Мислим да је то важније знати него све тајне небеске. Молим Бога да нас оразуми, јер у брату нам је спасење.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nije izbegao.

Justin kaže: zaista je smrt Hristova ČUDOTVORNA otvara ljudske duše ka Bogu razbuđuje ih za ono što je besmrtno i večno.....

Šta da ti kažem Justin..... dobar je vidiš znao je da artemije to neće videti.

I po Lajbnicu je smrt Hristova Čudotvorna jer je izdahom svojim Sin Vaskrsnuo sve svetove u ovaj jedan jedini najbolji od svih koji su mogli ili jesu stvoreni.

I u tim svetovima smrt Hristova ČUDOTVORNA oživljava Vaskrsava. Smrt se desila na Krstu i po Justinu je takođe neodvojiva od Vaskrsenja jer je po Justinu smrt Hristova ČUDOTVORNA kad nastupi izdahom tada Sin Vaskrsava ili mislite da smrt nastupa tek kad nekoga pogrebeš?

Niko pre smrti Hristove ne Vaskrsava jer smrt Hristova je Čudotvorna.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Матусал рече

текст који споменух још не нађох, али се сетих Дамаскина ,, у одбрану светих икона,, говори нешто слично али се тиче васцеле творевине, гори о икони:

И у Богу постоје иконе и парадигме (праузори) онога што је од њега настало, тј. његов предвечни савет, вечно истоветни. Јер оно што је Божанско по свему је непроменљиво и нема у њему промене или сенке измене. Свети Дионисије, дубоки зналац божанских ствари, који је размишљао о Богу богонадахнут, назива ове иконе и парадигме (праузоре)  предодређењима. Јер у његовом савету је пре свога настанка уцртано и насликано све оно што је он предодредио и што ће неизоставно бити, слично човеку који намерава да сагради кућу те најпре оцртава и одсликава њен план у своме уму.

Pa, o tome pricamo sve vreme.

U Bogu ne postoje neke 'real' slike stvari koje se tek trebaju dogoditi. ( da ne upadnemo u Platonov svet ideja ). Nego svi ti nacrti, ikone i paradigme ( prauzori ) su u stvari taj predvecni savet ili najjasnije receno, Bozija predodredjenja o stvarima i dogadjajima u vremenu.

To je Bozije svojstvo i ne mozemo mi ljudi nikako ucestvovati u takvim vanvremenskim stvarima. Tek na kraju vremena kada sve u svemu bude Bog, imacemo mogucnost ucestvovanja u carstvu, ali, tek posle Vaskrsenja i preobrazaja nasih tela i naravno, ono sto smo mozda i zaboravili u celoj prici,....posle Poslednjeg Suda.

Подели на овим сајтовима

Даље, сад укратко о остатку твог коментара гледе ерхоменон. Не могу још да га анализирам у целости, јер сам на путу, нисам при компу и не могу да цитирам на парче, да бих нагласио делове са којима се слажем и делове према којима имам резерве и који морају кроз сито. Кад се вратим, за викенд како рекох, моћи ћу натенане да то урадим. Ја нисам у могућности, као део вас овде, да по цео дан будем за компом. И да, кад би хтео да се вратиш на мој први одговор на твој комемтар, видео би да га ја називам чудним  а не лажним, противречним, погрешним у целости(делимично јесте). Али чим неко одма не потпише све што кажеш, ти се наљутиш. Па добро, шта ја ту да радим? Што се патр през тиче, ево једног глупог примера из српског језика, који тачно осликава твоје неразумевање (или нечитање) мојих одговора. Пример:"За десет година ићи ћу у Северну Кореју(ово зезам форумске либерале:ani_biggrin:) да зарађујем новац."Јел ово  "зарађујем" презент са трајном радњом? Јесте. Јел означава садашње време? Не!

Да поновим. У путу сам. Немам комп. Инт ми је слаб и прекида. Екран на мобу мали. До викенда размишљај да ли је Символ Вере који исповедамо на српском језику вредан твог потписа или не. И зашто је пола Римске империје рецитовало :  "Credo....Et in unum Dominum Iesum Christum....Et iterum venturus est... " Зашто лепо нису превели "venientem"? Мора да је стога што ни они тада нису знали грчки и што не могу да те уче истом. Ти ваљда боље знаш и од мене и од СПЦ и од њих. Затим, запитај се зашто Грци нису просто написали "Тис ерхетаи " (који долази) уместо "каи палин ерхоменон " (и опет долазећег ). Но све и да су написали ово прво, ја кад се растајем са пријатељем са којим се нећу видети пет година, јер иде у Северну Кореју(опет зезам либерале:ani_biggrin:), кажем му: "Видимо се за пет година" а не "видећемо се за пет година", мада је и ово друго исправно.

ПС. И генерал фон Паулус је добио чин фелдмаршала код Стаљинграда, и сви мислили да добија. Ево ја читао у Новом времену(не у есхатону, код куће у личној архиви), кад оно на крају заврши у совјетском заробљеништву. Но нема везе, после је био начелник генералштаба ДДР ,једне веома напредне земље(опет зезам либерале)!

Још једном поздрав до вик и Христос васкресе!!!!

Подели на овим сајтовима

Ах, ево и енглеског  "and will come again". Мора да ни они не знају грчки. Ццц...колко незнавених на овом свету. И наспрам њих Ава. Али шта да се ради? Малах руках, малена и снага.:sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Не, ниси тако рекао, како рече Ис Сари: Смејала си се. Тако и ти сада. Други пут води рачуна како се изражаваш. Можда ти се десило: Што писах, писах!, а да тога ниси свестан. Нађи текст који си написао.    

Avo, mislim da ste pomesali...ja sam sanjala svoju majku kako je vaskrsla ;)

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

I Koji će opet doći sa slavom da sudi živima i mrtvima.... to ja izgovaram pre nego priđem Čaši....

Da je onako kako Ivan veli ja bi izgovarao,,,, I koji je došao sa slavom da sudi živima i mrtvima... onda bi  ja uzeo umesto Čaše Istinitog Tela samo uspomenu na istinito Telo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ivan Marković рече

Али чим неко одма не потпише све што кажеш, ти се наљутиш.

Жао ми кад људи и за длаку одступају од православне вере...:))12:smeha::))

Што се патр през тиче

Нисам ја баш толико неписмен па да не знам шта је презент у служби футура. Не прави се наудрен. Знаш и сам да се мора ићи од случаја до случајами само из контекста ћемо разумети о чему се ради. А ти си навалио био као мутав да је то футур. Е, па није. И зато сам ти објаснио кроз примере из Писма да је разумније превести га са презентом.

зашто је пола Римске империје рецитовало :  Et iterum venturus est

Једноставно је погрешан превод. Као кад су Латини погрешно превели да се иконе обожавају. Наш Синод следи погрешан руски синодски превод 2Јн 1, 7 , који је дошао, а треба који долази (ерхоменон), и тај погрешан превод Рус ставља у тексту где иду отачки коментари, али у ноти вели: ово је погрешан превод. Тако да може и папа да га екс катедра изрекне, он остаје као погрешан превод. Каква те је то синодолатрија спопала? А овамо се буниш против паполатрије? У чему је разлика? - Ја, нпр., имам синодско 4. исправљено издање из 1998. Ако је безгрешно што је исправљено? Живи људи и греше. До јуче је у Календарчету писало, а у Служебнику: Верујем у једнога Бога, Оца, ... све док Таса их ненаучи да треба: Верујем у једнога Бога Оца, ... Тако их сада Ава учи, а са њима и тебе.   

зашто Грци нису просто написали

Одговорено: израз је из Писма. Нису употребили ни футур, у чије постојање си ти сујмао...:D

Ваистину васкрсе још на крсту!

ПС. Довољно си интелигентан да укапираш да из граматике немаш разлога да ово преведеш са футуром, а онда се врати на делове из Јн које сам ти цитирао о суду из којих јасно произилази да је суд сада и овде.  

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

I Koji će opet doći sa slavom da sudi živima i mrtvima.... to ja izgovaram pre nego priđem Čaši....

Da je onako kako Ivan veli ja bi izgovarao,,,, I koji je došao sa slavom da sudi živima i mrtvima... onda bi  ja uzeo umesto Čaše Istinitog Tela samo uspomenu na istinito Telo.

Ај сад ти мени, љубљени брате, реци јел то лепо што радиш? Ја се овде испаштих дда докажем футур у Символу Вере, написах мноштво коментара о томе, уђох у најдубље филолошке анализе, тупих овде о грчком и латинском, дадох вам часова бесплатно за шта бих узео стотине јура, попих овде шамаре, прозивке, дијагнозе, попљувасте ме...и шта би? Сад потписујеш футур, а мени учитаваш перфект. Јел то лепо? Ви сте људи скроз неозбиљни. Остајем падру дужан остатак анализе ком. Кад то завршим, ја ћу се повући са ове теме и саветовати Бокију да учини исто, јер се већина вас овде шегачи са нама. Наравно да ћу и сада и увек и у векове векова контролисати очеве преводе за сваки случај да му се шта не "омакне ". И увек ћу бити на свакој теми о екуменизму коју отац отвори. А овде ћу да привирим да видим када ће господа да одговоре на Кратосова питања. Шејм он ју.

Подели на овим сајтовима

Ах, ево и енглеског  "and will come again". Мора да ни они не знају грчки. Ццц...колко незнавених на овом свету. И наспрам њих Ава.

Погрешан превод који је у складу са латинском традицијом. Као што си и ти љубитељ исте а нећеш да следиш нашу словенску, исправну: грјадушчаго:2v2e0jr:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Ај сад ти мени, љубљени брате, реци јел то лепо што радиш? Ја се овде испаштих дда докажем футур у Символу Вере, написах мноштво коментара о томе, уђох у најдубље филолошке анализе, тупих овде о грчком и латинском, дадох вам часова бесплатно за шта бих узео стотине јура, попих овде шамаре, прозивке, дијагнозе, попљувасте ме...и шта би? Сад потписујеш футур, а мени учитаваш перфект. Јел то лепо? Ви сте људи скроз неозбиљни. Остајем падру дужан остатак анализе ком. Кад то завршим, ја ћу се повући са ове теме и саветовати Бокију да учини исто, јер се већина вас овде шегачи са нама. Наравно да ћу и сада и увек и у векове векова контролисати очеве преводе за сваки случај да му се шта не "омакне ". И увек ћу бити на свакој теми о екуменизму коју отац отвори. А овде ћу да привирим да видим када ће господа да одговоре на Кратосова питања. Шејм он ју.

Šta da ti kažem ako ti za jednu rečenicu prevoda uzimaš 100 evra onda u redu.

Ali koliko onda ja da ti naplatim što ti celo spasenje iz Pisma upravo ispričah pojma nemam.

Pitaj me objasniću ti.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Погрешан превод који је у складу са латинском традицијом. Као што си и ти љубитељ исте а нећеш да следиш нашу словенску, исправну: грјадушчаго:2v2e0jr:

Јеа, рајт.:)). Онли јур из корект.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Јелена011 рече

Avo, mislim da ste pomesali...ja sam sanjala svoju majku kako je vaskrsla ;)

Не, и рукодеља је исто рекао, али сада неће да се самоцитира, јер би се открила срамота његова. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...