Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Ја кад кажем људима да сам егзорциста, неки не верују... Насликао сам овог св. Грацију, па су се напади појачали...

Било би интересантно, да кад имам мало времена, напишем нешто о егзорцизмима... Има потпуно суманутих прича... Чак би и Авокадо рекао да је немогуће да је то случајно:sunce:   

Такво једно писаније би било феноменално, да не причам колико би било читано и интересантно.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 4 часа, Avocado рече

Kako se to uklapa u delove Biblije u kojima Bog promeni mišljenje o nečemu ili se pokaje?

Time se izrazava da nije u skladu s Bozjom voljom ili Bozjim logosima ili zeljama...

Misao ili (logosi u Logosu) tj. vecna pomisao ili zelja (zelje) u Bogu su vezane za ono sto je vezano za dovrsetak tj, ostvaren cilj  (tj. eshaton),

a ne da nuzno npr. oktopod mora izgledati tako i tako ili bilo koje drugo bice ili slicno, da su to bile Bozje zelje i zamisli...

Tako da zbog toga mozes razumeti  hriscanske teologe da prihvataju i Teoriju evolucije, jer ona ne spori dolazak do konacnog cilja ili zelje Bozje...

Inace, procitaj ovo (jedan deo cu citirati dole da bi video o cemu se radi):

http://www.verujem.org/teologija/perisic_patristicka_teorija.htm

(,,Одговор који је садржан у светоотачкој мисли јесте да истина човека и света није у њима какви су дати,

него какви he бити у есхатону" ... )

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Justin Waters рече

Najpreciznije sto mozemo da kazemo je da smo spontano nastali sve pod nekim "Bozijim nadzorom" i da se sad krecemo ka odredjenom cilju koji ce biti razjasnjen kad svako od nas otegne papke. :whackado:

Pa to bi bilo najpreciznije da nema Božje ikonomije kroz Hrista Isusa.

Sam Hristos kaže danas poznaje i pre našeg postanka, što jasno govori da Bog postoji i pre vremena i pre tvorevine i da je Tvorevina delo a ne spontani postanak samo radi recimo Božje energije koja je svakako plodotvorna, pa bi mogla sama od sebe razviti i život (filosofija)...

Ne, nije spontano već je delo a pošto je i sam Hristos ludački zavoleo nas i postradao radi nas i radi našeg spasenja i to ne spasenja koji će ono umanjiti neku bol ili skratiti večne muke već spasenja koji čoveku u svoj njegovoj slobodi daje šansu za jedan neraskidivi ni nikad krajnji ljubavni odnos. U takvom slučaju vreme se gubi kao kategorija koja ograničava u smislu senke ili magle ili što kaže apostol sada vidimo u zagonetki i kao u ogledalu, te je taj gubitak takvog vremena Tvorevinu učinio Oboženom zauvek ali sa početkom u odnosu na bespočetnog Boga...

No taj početak i kraj je svakako Hristos koji je i alfa i omega te preko Njegove i Božanske prirode mi ćemo uvek biti i uživaoci Božanskog kao dara iako će nam Božanska suština unutar same svete Trojice uvek biti nepoznanica ali ćemo svakako jasno uživati u delima tog Odnosa i mi.

Suštinski odnos između Sina Čovečjeg i nas će biti doveden do savršenstva jer ćemo se u svemu upodobiti Hristu, po čoveštvu potpuno i bez greha a po Božanstvu po blagodati.

Meni nije teško da zamislim da postoji Bog bez početka i kraja, te da je Njegovo stvaranje delo,namera iz ljubavi, ne da bi mi Njemu bili potrebni no da bi bili suuživaoci Božanskog po blagodati.

Možeš li zamisliti Boga koji ne daje? Ja ne mogu. A šta bi Bog mogao najviše dati? Pa Božanstvo koje dato ne gubi nikakva svojstva Božanskog. Blagodatno je to moguće kroz Hrista Isusa a suštinski prirodno naravno nemoguće.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Meni nije teško da zamislim da postoji Bog bez početka i kraja, te da je Njegovo stvaranje delo,namera iz ljubavi, ne da bi mi Njemu bili potrebni no da bi bili suuživaoci Božanskog po blagodati.

Eto opet pitam, zasto se nesmje pitati sta je Bog radi prije vremena, a smije se promisljati kako nas je prije vremena poznao, zavolio, promisljao o nama i ucinio djelo iz ljubavi stvorivsi nas. Ubacujemo vremenski parametar promisljanja Bogu koji je iznad vremena i prije vremena. 

Mislim sve ja tebe lijepo razumijem, ali dopusti da je to sve ipak malo uvrnuto i sustinski mi smo nemocni (agnosticni) da bilo sta izrazimo konkretno glede tog pocetka i pocetnog odnosa Boga i tvorevine. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Molim samo da mi se sad ne prisije pogresna optuzba da sam evolucionista ili slicno... :D Jedino nisam iskljuciv, to da, ja ucenicima koji veruju u kreacionizam i dizajn, objasnim u tim okvirima, koji prihvataju izvesnu slobodu samoj prirodi (videci Boga kao umetnika) objasnim u tim okvirima, a ko je ubedjen u TE njemu bez osporavanja  naucne teorije dajem objasnjenje Pravoslavne hriscanske vere u tim okvirima npr. da je Gospod zeleo da svet progleda i upozna sebe i svog Tvorca i ostvari vezu sa Tvorcem, te Bog po promislu svom od zajednickog pretka dopusta da se izvede iz stvorene prirode covek kao svesno i duhovno bice itd... (Jer, zasto da takvim ucenicima neko namece kreacionizam pa da sa kreacionizmom odbace i Hrista, sto se moze desiti i desavalo se, kada iz hriscanskog ugla ne moraju samo teorije kracionizma i dizajna biti tacne.) Inace, ne  :) podrzavam ni jednu od ponudjenih teorija iskljucivo, licno smatram da nauka treba da se trudi da dadne odgovor na to pitanje - kako se razvijao svet, a Pravoslavna vera (otkrivenje u Hristu)  - zasto.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

Eto opet pitam, zasto se nesmje pitati sta je Bog radi prije vremena, a smije se promisljati kako nas je prije vremena poznao, zavolio, promisljao o nama i ucinio djelo iz ljubavi stvorivsi nas. Ubacujemo vremenski parametar promisljanja Bogu koji je iznad vremena i prije vremena. 

Mislim sve ja tebe lijepo razumijem, ali dopusti da je to sve ipak malo uvrnuto i sustinski mi smo nemocni (agnosticni) da bilo sta izrazimo konkretno glede tog pocetka i pocetnog odnosa Boga i tvorevine. 

Pa vidi sve što je Bogu moguće dati čoveku a glede čovekovog razumevanja Boga, je moguće dati isključivo u Tvorevini. Van Tvorevine je to slažeš se nemoguće,odnosno dolazimo do neshvatljivog verovanja da Bog ima Tvorevine koje su nepovezane, onda to nije Tvorevina, nego nešto što bi se moglo nazvati Tvorevina u tvorevini,tvorevinove tvorevine... ne znam ni ja da li takav pojam opšte može da postoji.

Tvorevina je jedna a da li ona u sebi ima još svetova koji se nisu spojili ograničeni i uslovljeni recimo time da još nisu dosegli Božanstvo po blagodati ne znam ali svakako da je to moguće.

Šta je Bog van tvorevine i šta radi Bog pre Tvorevine otvara pitanje suštine Božje. Da bi nam Bog objasnio svoja delovanja van tvorevine koji bi pojam mogao da upotrebi? Verovatno neki vantvorevinski pojam a kako je moguće da ga tvorevina razume? 

Vidiš kakvo je to pitanje?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

Eto opet pitam, zasto se nesmje pitati sta je Bog radi prije vremena, a smije se promisljati kako nas je prije vremena poznao, zavolio, promisljao o nama i ucinio djelo iz ljubavi stvorivsi nas. Imputiramo vremenski parametar promisljanja Bogu koji je iznad vremena i prije vremena. 

Što misliš kako je tek meni jeretiku ovo teško skužiti , još kad počnu sa logosima tvari i stvorenim i nestvorenim enegijama...:bu:

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Justin Waters рече

a smije se promisljati kako nas je prije vremena poznao, zavolio, promisljao o nama i ucinio djelo iz ljubavi stvorivsi nas. Ubacujemo vremenski parametar promisljanja Bogu koji je iznad vremena i prije vremena. 

Ali ovaj deo nam je dat kroz Hrista Isusa.

Подели на овим сајтовима

Postujem naucnike koji dokazuju teoriju kreacionizma itd. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Благовесник рече

Postujem naucnike koji dokazuju teoriju kreacionizma itd. 

Dokazuju ono u šta se može samo i iskljućivo verovati?

koliko ljudi je napustilo veru zbog teorije slučajnog nastanka sveta? 

nijedan

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, cloudking рече

Takvi naucnici ne postoje.

Pa i ja mislim da je nemoguće dokazati tvorca ovoga: I od praha zemaljskog Bog načini telo čoveku i udahne mu duh života , te čovek posta duša živa.

Aj sada dokažite to ili dovedite nauku do tačke gde će to biti više nego očigledno.

Samo mi recite kreacionisti način na koji ćete to moći ikada da dokažete.

Prosto Bog je nedokziv, tako i samo njegovo stvaranje.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa i ja mislim da je nemoguće dokazati tvorca ovoga: I od praha zemaljskog Bog načini telo čoveku i udahne mu duh života , te čovek posta duša živa.

Aj sada dokažite to ili dovedite nauku do tačke gde će to biti više nego očigledno.

Очигледно доказано да је људско тело настало од хемијских елемената из земље (праха земаљског).

Истина, доказивање Стварања није преко потребно и суштински важно, али не видим да је нешто лоше ако се неко бави том врстом апологетике.

Просто се докази сами намећу. :-)

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, todor рече

Очигледно доказано да је људско тело настало од хемијских елемената из земље (праха земаљског).

Истина, доказивање Стварања није преко потребно и суштински важно, али не видим да је нешто лоше ако се неко бави том врстом апологетике.

Просто се докази сами намећу. :-)

A hydrogen (vodonik) je treci najcesci element u nasem telu i predstavlja vitalni deo nase funkcije tkiva. A koji je vitalni deo naseg DNK strukture, sto vodonik cini neophodnim za ljudski zivot.  Fiziologija je proucavanje funkcije tela, dok je anatomija studija o telu. Uglavnom mi nije jasno u ovoj poruci na sta ste se fokusirali, na fiziologiju ili anatomiju. Ne ustrucavajte se da mi odgovorite. To od "praha zemaljskog" ne znaci, medjutim, da bi trebalo da konzumiramo zemlju da nas odrzi u zivotu.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...