Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Dokazati i da je telo od praha zemaljskog delo ruku Tvorca, ne izostavi i taj deo, te dokazati udahnuće duha života, ni ovaj deo nemoj da zaboraviš.

Dakle dokazati delo.

Ja sam zato sve bliži mišljenju da se taj stih iz postanja ima razumevati kao vaskrsenje i oboženje čoveka.

U slučaju hvale Bogu možemo sa ove perpektive slobodno reći da je čovek od praha zemaljskog podignut vasksenjem Hristovim u večno postojanje kao neraspadljiv (što je i cilj stvaranja, dakle samo stvaranje), te je preobraženjem i Oboženjem čoveka udahnut u njega Duh Sveti Životvorni.

Tako imamo delo ruku Gospodnjih koji od praha zemaljskog udahnuvši u čoveka Duh Životvorni dobijemo gotovog stvorenog Oboženog čoveka, što bi bilo stvaranje.

Da ne pričam kako je sve ovo opitno i vidljivo samom stvorenom čoveku a božansko je vaistinu jer sam čovek učestvuje u tom stvaranju po slobodnoj volji kao ličnost.

To bi bio čovek kojeg je Bog stvorio.

Sve ostalo je nedovršeno delo a sada ne bi trebali da ulazimo u filosofiju čijom greškom jer Bog greške pri stvaranju sigurno nije napravio. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 22 минута, Тања1 рече

A hydrogen (vodonik) je treci najcesci element u nasem telu i predstavlja vitalni deo nase funkcije tkiva. A koji je vitalni deo naseg DNK strukture, sto vodonik cini neophodnim za ljudski zivot.  Fiziologija je proucavanje funkcije tela, dok je anatomija studija o telu. Uglavnom mi nije jasno u ovoj poruci na sta ste se fokusirali, na fiziologiju ili anatomiju. Ne ustrucavajte se da mi odgovorite. To od "praha zemaljskog" ne znaci, medjutim, da bi trebalo da konzumiramo zemlju da nas odrzi u zivotu.

Немој да једеш земљу, то је: Но, но! :dedica:

Мислио сам на материју од које је саздано човечје тело.

http://elementarium.cpn.rs/teme/ljudsko-telo-u-elementima/ 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, todor рече

Немој да једеш земљу, то је: Но, но! :dedica:

Мислио сам на материју од које је саздано човечје тело.

http://elementarium.cpn.rs/teme/ljudsko-telo-u-elementima/ 

Odavno sami izasla iz osnovne skole dedice.  I nisam Vas citirala da mi objasnjavate od cega se sastoji ljudsko telo.  Napisali ste da je nastalo od hemijskih elemenata iz zemlje (praha zemaljskog). Dakle, za Vas je  prah zemaljski  = hemijski element :

1 hour ago, todor рече

Очигледно доказано да је људско тело настало од хемијских елемената из земље (праха земаљског).

Hemijski element (hemicari preferiraju izraz za cistu supstancu) je materijal sa odredjenim hemijskim sastavom, bilo prirodno ili vestacki. (Latinski). Element dolazi od reci "elementa", sto znaci "prvi principi". Element dakle znaci "osnova tema". "Elementum" (jednina) znaci "element". Rec element moze da se koristi za nesto sto se specificno odnosi na aspekt prirodne supstance. Skola filozofije predstavlja elemente kao vatra, vazduh ili voda (reci kojih ne treba shvatiti uobicajeno znacenje), kao osnovni elemeti,  ili kazu da vatra, vazduh, voda, zemlja i ponekad etar su osnovni elementi. Tako ste se vi u poruci izrazili - filozofski.

Hemijski elementi su povezani sa relativno mnogo slozenih stvari. Na primer, hemijski elementi mogu biti zasnovani na vise elementarne subatomske cestice, sto je opet iz sustinskog za fizicku osnovu. Filozofija uci o kosmickim elementima (materija ili snaga - vatra, vazduh, zemlja, voda). U prirodnim naukama hemijski element se sastoji samo od atoma koji imaju isti atomski broj (tj, imaju isti broj protona u jezgru). Voda je, medjutim, hemijsko jedinjenje koje se sastoji od molekula sastavljenih od nekoliko razlicitih atoma. Atomi se grade od protona, neutrona i elektrona.

Dakle, zemlja nije ista od vrha do dna, vec je vise ili manje slojevita...

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Тања1 рече

A hydrogen (vodonik) je treci najcesci element u nasem telu i predstavlja vitalni deo nase funkcije tkiva. A koji je vitalni deo naseg DNK strukture, sto vodonik cini neophodnim za ljudski zivot.  Fiziologija je proucavanje funkcije tela, dok je anatomija studija o telu. Uglavnom mi nije jasno u ovoj poruci na sta ste se fokusirali, na fiziologiju ili anatomiju. Ne ustrucavajte se da mi odgovorite. To od "praha zemaljskog" ne znaci, medjutim, da bi trebalo da konzumiramo zemlju da nas odrzi u zivotu.

Čovek je 2/3 voda,zemlja 2/3 voda.Svaka sličnost u proporcionalnosti je slučajna ili pak indicija da je Bog ipak lepo to otkrio Mojsiju.Čovek u sebi sadrži sve elemente zemlje,od gvožđa pa ne znam ni ja do čega,znači prah zemaljski,sem duhovne kompomente koja je ipak ona koja oživotvoruje prah i čini ga živim bićem.I lepo kad rikneš zemlja se vraća zemlji a duh Bogu koji ga je i dao.:ani_biggrin:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa vidi sve što je Bogu moguće dati čoveku a glede čovekovog razumevanja Boga, je moguće dati isključivo u Tvorevini. Van Tvorevine je to slažeš se nemoguće,odnosno dolazimo do neshvatljivog verovanja da Bog ima Tvorevine koje su nepovezane, onda to nije Tvorevina, nego nešto što bi se moglo nazvati Tvorevina u tvorevini,tvorevinove tvorevine... ne znam ni ja da li takav pojam opšte može da postoji.

Tvorevina je jedna a da li ona u sebi ima još svetova koji se nisu spojili ograničeni i uslovljeni recimo time da još nisu dosegli Božanstvo po blagodati ne znam ali svakako da je to moguće.

Šta je Bog van tvorevine i šta radi Bog pre Tvorevine otvara pitanje suštine Božje. Da bi nam Bog objasnio svoja delovanja van tvorevine koji bi pojam mogao da upotrebi? Verovatno neki vantvorevinski pojam a kako je moguće da ga tvorevina razume? 

Vidiš kakvo je to pitanje?

Pa naravno da smo ograniceno tvorevinom, tj jezikom kao sredstvom izrazavanja simbola radi sporazumjevanja. Zato mi je cudno kad se udaljimo u najvecu proslost i onda nekako cudesno preskocimo tu ogromnu prepreku koja dijeli Boziju sustinu i stvorenu. Lijepo kazes sta je Bog pre tvorevine jako je tesko zamsliti, nemoguce. Zato vrlo labavo pricati u proslom vremenu glede pocetka stvaranja. Jednostavnije je gledati u buducnost, mada je i ona maglovita, ali je makar izvjesna. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Кратос рече

Čovek je 2/3 voda,zemlja 2/3 voda.Svaka sličnost u proporcionalnosti je slučajna ili pak indicija da je Bog ipak lepo to otkrio Mojsiju.Čovek u sebi sadrži sve elemente zemlje,od gvožđa pa ne znam ni ja do čega,znači prah zemaljski,sem duhovne kompomente koja je ipak ona koja oživotvoruje prah i čini ga živim bićem.I lepo kad rikneš zemlja se vraća zemlji a duh Bogu koji ga je i dao.:ani_biggrin:

Pa osnovno pravilo je jednostavno: Mora biti jasno koji osnovni elementi i hemijska jedinjenja mogu da budu ukljucena u proces zemljista i kojim redom, ishod jednog predstavlja osnovu sledecem, procesi prate hemijske zakone. Receno je "hemijski".

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

@Тања1 неемој да компликујеш, и немој да ми персираш. :)

Кад умремо, од нас физички остане оно од чега смо и створени. То ти је то.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, todor рече

Ako ja umrem pre tebe izgleda ipak da će tebi ostati meni neće :))

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, todor рече

Ne komplikujem, to "kad umremo" dodje iz vremenskih razloga, ne iz hemijskih. :))

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Zavisi sta se podrazumjeva pod prahom zemaljskim. Ako se misli na prah zemaljski, dakle zemlju II i III kategorije ili se misli na hemijske elemente. Meni se cini da je ovo prvo u pitanju, jer tesko da su pisci Biblije imali pojma o hemijskim elementima niti su imali pojma da je ljudsko tijelo vecinom voda. Dakle kada se vratimo vremenski unazad kada je pisana Biblija, Bog stvori covjeka od praha zemaljskog znaci tacno to na zemlju onu koju obradjujemo, jer su se ljudi sahranjivali u tu istu zemlju i onda im je dolazila misao da je od tog istog materijala stvoren o i ljudsko tijelo. 

Medjutim taj materijal nije zemljani, vec zvjezdani da budemo precizniji i nije tacno da covjek posjeduje svaki element periodnog sistema elementa. Veliku vecinu da, ali ne doslovno i svaki. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Justin Waters рече

jer su se ljudi sahranjivali u tu istu zemlju i onda im je dolazila misao da je od tog istog materijala stvoren o i ljudsko tijelo. 

Ali SP  je bogonadahnuto,Božije otkrivenje a ne produkt ljudskog filosofiranja.Oni nisu znali ali je Bog znao i otkrio bratu Mojsiju  sve se uklapa.Čak i kad su u pitanju polovi.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Ali SP  je bogonadahnuto,Božije otkrivenje a ne produkt ljudskog filosofiranja.Oni nisu znali ali je Bog znao i otkrio bratu Mojsiju.i sve uklapa.Čak i kad su u pitanju polovi.

Ne treba da se vracamo uvijek na isto. Ako je produkt Bozije nadahnuca, nije svaka rijec produkt, inace ne bi smo imali kretanje sunca unazad po horizontu i tako slicne stvari.  

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

Ali SP  je bogonadahnuto,Božije otkrivenje a ne produkt ljudskog filosofiranja.Oni nisu znali ali je Bog znao i otkrio bratu Mojsiju  sve se uklapa.Čak i kad su u pitanju polovi.

Pa veoma su bili nadahnuti ovde je reč o raspadljivom telu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...