Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, cloudking рече

pa ti oda nisi vernik.

хаха. добар си!

Не. Ја нисам више, али ти можеш да постанеш.

Ја сам сада дете Божије. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, cloudking рече

Sta je bog radio pre nego sto mu je palo na pamet da stvri svemir?

Odgovorio sam, i to jednostavno, prosto, sustinski, bez zamornih teoloskih detaljisanja, ali uz ocuvanje pravoslavnosti. Otkud  pitanje ,,sta je radio pre nego sto mu je palo na pamet?", ako jasno stoji -   "Misao" ο svetu Bog ima u svojoj vecnoj volji.

пре 9 часа, Благовесник рече

U Bogu nema istorijskog toka misli ili ideja.  To za sta pitas je,  kako uci Pravoslavna vera,

vecna volja u Bogu -   "Misao" ο svetu koju Bog ima u svojoj vecnoj volji.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Благовесник рече

U Bogu nema istorijskog toka misli ili ideja.  To za sta pitas je,  kako uci Pravoslavna vera,

vecna volja u Bogu -   "Misao" ο svetu koju Bog ima u svojoj vecnoj volji.

I to, vecna Bozja volja ο eshatoloskoj realnosti, koja ,,gleda"  u svet vozglavljen u Njegovom Logosu

(prisnije receno - Sinu Bozjem). Kao takvog Bog vidi svet tj. prepoznaje ga, 

a ono sto je van te Njegove vecne "MISLI" ipostasno ne prepoznaje.

Pre svega, hvala na strpljenju i odgovorima.

Ako dobro razumem, to znači da Bog ima jednu Misao koja je nepromenjiva, odnosno, on u svakom (našem) trenutku ima sve misli koje je (iz naše persperktivive) ikada imao i imaće? Da li sam dobro razumeo?

Kako se to uklapa u delove Biblije u kojima Bog promeni mišljenje o nečemu ili se pokaje?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Pre svega, hvala na strpljenju i odgovorima.

Ako dobro razumem, to znači da Bog ima jednu Misao koja je nepromenjiva, odnosno, on u svakom (našem) trenutku ima sve misli koje je (iz naše persperktivive) ikada imao i imaće? Da li sam dobro razumeo?

Kako se to uklapa u delove Biblije u kojima Bog promeni mišljenje o nečemu ili se pokaje?

Ljudski faktor u Bibliji ili ti ono sto je slabo u Pismu prema ocima. :D

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Хокинг преприча по сећању ову епизоду из Аг у Краткој повести... Да не буде да само о. Горан чита књиге из науке! :))12:smeha::)) 

Шта ти слепчино знаш о науци... Ово је реторичко питање наравно.

Пошто нећу да се играм овде жмурки са глупацима као што си ти, а већ ми дају неке казнене поене за које ме баш брига, модерацији кажем отворено следеће... Слободно можете да ме банујете пошто ионако нисте дорасли да водите један православни форум. Брига ме за ваше казнене поене јер сте субјективни тј. из авиона се види да штитите једног набеђеног полуинтелектуалца који је светлосним годинама( он вероватно мисли да је ово мера за време хаха) далеко од било каквог паметног закључка. 

Ти празноглавче Ђуровићу можеш да данеш душом хаха и да наставиш да замајаваш људе својим елементарним незнањем, ја сам своје углавном већ и рекао.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Laki je malo nervozan...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, о.Горан рече

Шта ти слепчино знаш о науци... Ово је реторичко питање наравно.

Пошто нећу да се играм овде жмурки са глупацима као што си ти, а већ ми дају неке казнене поене за које ме баш брига, модерацији кажем отворено следеће... Слободно можете да ме банујете пошто ионако нисте дорасли да водите један православни форум. Брига ме за ваше казнене поене јер сте субјективни тј. из авиона се види да штитите једног набеђеног полуинтелектуалца који је светлосним годинама( он вероватно мисли да је ово мера за време хаха) далеко од било каквог паметног закључка. 

Ти празноглавче Ђуровићу можеш да данеш душом хаха и да наставиш да замајаваш људе својим елементарним незнањем, ја сам своје углавном већ и рекао.

Предлог уважен делимично. Због свега до сада идеш на контролу писања.

Пост остављен у целини да се сутра не јави неки душебрижник са причом како је неки праведник овде малтретиран.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, cloudking рече

Sta je bog radio pre nego sto mu je palo na pamet da stvri svemir?

Voleo je Sina i Duha Svetoga.:skidamkapu:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Предлог уважен делимично. Због свега до сада идеш на контролу писања.

Пост остављен у целини да се сутра не јави неки душебрижник са причом како је неки праведник овде малтретиран.

Ovo je kazna od koje se brrr

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Vedran рече

Шта ово би? ne_shvata

Ја кад кажем људима да сам егзорциста, неки не верују... Насликао сам овог св. Грацију, па су се напади појачали...

Било би интересантно, да кад имам мало времена, напишем нешто о егзорцизмима... Има потпуно суманутих прича... Чак би и Авокадо рекао да је немогуће да је то случајно:sunce:   

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, о.Горан рече

Слободно можете да ме банујете пошто ионако нисте дорасли да водите један православни форум

Ali ko o cemu baba o ustipcima. Jel pricas o ovom pravoslavnom forumu kojeg si super vodio toliko dobro da je zadnji post bio 2015, pa zato sto ti je zamro forum opet si se vratio na ovaj koji niko ne zna da vodi? 

Ajde bre leba ti smjesan si koliko i visok. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Vedran рече

види овако. ако је из наше перспективе онда се она завршава са оним што је ограничено временом. дакле такво питање шта је Бог радио пре него је створио свет, из наше перспективе, је бесмислено, јер одговор је "Бог је створио свет". Другим речима, наша перспектива је ограничена временом и само у тим оквирима можемо да се крећемо.

Drugim rijecima ovo je elegantan izgovor da se zapravo kaze mi nemamo pojma sta je bilo prije vremena. Sto jest jest nemamo pojma, ali onda u tom slucaju nemamo pojma ni zasto postojimo, ni da li nas je Bog stvorio ili postojimo na drugi nacin i radi drugog razloga. Jer ako se ne moze postaviti pitanje sta je Bog radio prije vremena, onda ne moze ni da se konstatuje, da je Bog sve stvorio iz ljubavi niti da je imao ikakve misli prije nego je nastalo vrijeme itd....jer apsolutno je nemoguce zamisliti ikakvu radnju prije nego je nastalo vrijeme. Najpreciznije sto mozemo da kazemo je da smo spontano nastali sve pod nekim "Bozijim nadzorom" i da se sad krecemo ka odredjenom cilju koji ce biti razjasnjen kad svako od nas otegne papke. :whackado:

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...