Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, cloudking рече

Ma jasno je meni to nego de ti je dokaz da je bog odgovoran za kreaciju a ne kermit zabac na primer?

Потврђено... жабац Кермит рођен 1950, значи одбацујемо га као креатора....12:smeha: глупави ти бре ти примери ...:ani_biggrin: 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Управо сада, dzo ni рече

и бреее... па није то тај (жабац).

Стварноооо, па који је, ди реци....да му одмах утврдимо дан рођења.... 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, cloudking рече

Ma jasno je meni to nego de ti je dokaz da je bog odgovoran za kreaciju a ne kermit zabac na primer?

U DNK koja sadrži informaciju a informacija nastaje samo u umu.E sad ako po tebi žabac kermit ima um onda je moguće da je on božidar naš.;)

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Рапсоди рече

Потврђено... жабац Кермит рођен 1950, значи одбацујемо га као креатора....12:smeha: глупави ти бре ти примери ...:ani_biggrin: 

Bravo! Dokazali smo da Kermit nije!

E sad jos samo da dokazemo ko je... ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Рапсоди рече

глупави ти бре ти примери ...:ani_biggrin: 

Nikako da naucim da je sarkazam efektan samo u slucaju da druga strana ima mogucnost da ga razume... jbg, covek se uci dok je ziv :(

Подели на овим сајтовима

"Стварноооо, па који је, ди реци....да му одмах утврдимо дан рођења....  "

Kako koji, pa onaj nestvoreni!!!

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, cloudking рече

E, sada razumem te šta hoćeš da kažeš. Ali početak je već ispravan. Ideš po koracima unatrag, tražiš prvobitni uzrok svega … i dođeš do mesta gde nema dalje, gde je čovečiji um nemoćan.

I taj finalni uzročnik ili što bi rekao Aristotel το κινούν ακίνητον (lat. primum movens) je Bog … Ako se ispostavi da se taj Bog zove Kermit, o.k. nemam ništa protiv toga.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ula Mark рече

E, sada razumem te šta hoćeš da kažeš. Ali početak je već ispravan. Ideš po koracima unatrag, tražiš prvobitni uzrok svega … i dođeš do mesta gde nema dalje, gde je čovečiji um nemoćan.

I taj finalni uzročnik ili što bi rekao Aristotel το κινούν ακίνητον (lat. primum movens) je Bog … Ako se ispostavi da se taj Bog zove Kermit, o.k. nemam ništa protiv toga.

Dva pitanja:

1. Zasto se bog iskljucivo trazi tamo gde prestaje moc ljudskog uma? Zar nista niste naucili iz istorije? Kad god boga smestite u realm ljudskog neznanja ljudi to neznanje popune znanjem i izbace boga odatle pa ste prinudjeni da mu trazite novo mesto boravka? To se mnogo puta vec desilo i bas je lose po imidz boga kao svemoguceg... 

2. Odakle ti uopate dokaz da se tamo nalazi bog? Kad tako napises to je samo dokaz da bi ti mnogo zeleo da je tako ali ne i da zaista jeste.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Dva pitanja:

1. Zasto se bog iskljucivo trazi tamo gde prestaje moc ljudskog uma? Zar nista niste naucili iz istorije? Kad god boga smestite u realm ljudskog neznanja ljudi to neznanje popune znanjem i izbace boga odatle pa ste prinudjeni da mu trazite novo mesto boravka? To se mnogo puta vec desilo i bas je lose po imidz boga kao svemoguceg... 

Aristotelov argument je star jedno 2.300 godina. I pošto je on logičan on ne zavisi od vremena, kao što su 2 i 2 uvek 4 (u dekatnom matematičkom sistemu). To nema veza sa onim God of the gaps …

пре 1 минут, cloudking рече

2. Odakle ti uopate dokaz da se tamo nalazi bog? Kad tako napises to je samo dokaz da bi ti mnogo zeleo da je tako ali ne i da zaista jeste.

Iskreno, to ne mora ništa da znači – to logičko »spoznanje« da tamo ima nešta.

Može čak i da bude i štetno …

Mislim da je bitno da čovek nauči da voli u svom životu – a najjača ljubav je što kaže Isus – kad ljubiš i neprijatelje svoje! Mislim iskreno da se tu nalazi kljuć do sreće i radosti, a ona je svima nama jako bitna u ovom depresivnom, krutom i nepravednom svetu.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, cloudking рече

Sve ono sto je promenljiva istina (a upravo zbog promenljivosti i nije istina u pravom smislu, jer menja se i uslovljena je) nije Bog. Naime, cinjenica da je tvorevina promenljiva (bez obzira da li se sastojala od mirijade zvezda i galaksija ili cak viseg broja kosmosa) njena promenljivost i nestalnost posredno ukazuje na Boga tj. pokazuje se kontigentnom"istinom", zavisnom od neceg drugog,  te podrazumeva postojanje Istine izvan sebe tj. postojanje transcedentne istine koja je nekontigentna, stalna i nepromenljiva! Ta istina je Istina u pravom smislu te reci  i stoga ne postoji ni uslovljenost, ni promenljivost, ni vreme za Nju, od vecnosti JESTE... Sve to za ovaj svet se ne moze reci! Postoje promene, nestalnost, urzocno-posledicne veze, dogadjaji se nizu, dogadjaji su vezani jedan za drugi, te postoji ogranicenost vremena i broja dogadjaja... Ne postoji beskonacan broj dogadjaja u nazad, tako da dolazimo do prvog dogadjaja koji je mogao izvesti samo BOG tj. nekontigentna Istina.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Ula Mark рече

Mislim da je bitno da čovek nauči da voli u svom životu – a najjača ljubav je što kaže Isus – kad ljubiš i neprijatelje svoje! Mislim iskreno da se tu nalazi kljuć do sreće i radosti, a ona je svima nama jako bitna u ovom depresivnom, krutom i nepravednom svetu.

Prazna prica u koju mislim da vise niko ne veruje. Dovoljno ti je jedno popodne da provedes na pravoslavnom forumu pa da ukapiras da ovo sto si napisao nema nikakve veze sa pravoslalvjem u praksi...

пре 59 минута, Ula Mark рече

Aristotelov argument je star jedno 2.300 godina. I pošto je on logičan on ne zavisi od vremena, kao što su 2 i 2 uvek 4 (u dekatnom matematičkom sistemu). To nema veza sa onim God of the gaps …

Koji Aristotelov argument?
God of the gaps veoma precizno opsijue sustinu svake religije, narocito hriscanstva.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Благовесник рече

Ne postoji beskonacan broj dogadjaja u nazad, tako da dolazimo do prvog dogadjaja koji je mogao izvesti samo BOG tj. nekontigentna Istina.

Smela tvrdnja, ali u domenu maste.

Moja tvrdnja da je  pocetni dogadjaj mogao izvesti samo ucenik iz pete dimenzije koji je kreirao nas svemir kao skolski zadatak, jednako verovatna kao i tvoja... narocito sto ni ti tvoju ni ja moju ne mozemo da dokazemo... 

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Благовесник рече

Zato sto je zabac kermit promenljiva istina (tj. upravo zbog toga nije istina jer se menja i uslovljen je). Naime, cinjenica da je svemir promenljiv (bez obzira da li se sastojao od mirijade zvezda i galaksija ili cak viseg broja kosmosa) njegova promenljivost i nestalnost posredno ukazuje na Boga tj. pokazujuci se kontigentnom"istinom", zavisnom od neceg drugog,  podrazumeva postojanje Istine izvan sebe tj. postojanje transcedentne istine koja je nekontigentna, stalna i nepromenljiva!

Sto bi Nil de Gras Tajson rekao "Svemir nema nikakvu obavezu da nama bude smislen"... ali to ne znaci da mu treba posto poto nadnuti bilo kakav smisao... nema potrebe za tim.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...