Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Др Ричард Штернберг је еволуциони биолог који је био прогоњен на познатом Смитсонијан Универзитету само због тога што је објавио један чланак др Стива Мајера, заступника ИД...

Ово он каже о себи:

I am an evolutionary biologist with interests in the relation between genes and morphological homologies, and the nature of genomic “information.” On this website you will find information about my professional background, current research, and publications, as well as documentation of the discrimination and retribution I faced at the Smithsonian Institution in 2004 after I allowed publication of an article favorable to intelligent design in a biology journal I edited. For further information about my professional background and views, click here.

http://www.richardsternberg.com/

Интервју из познатог документарца Expelled:

300px-Expelled.jpg

Sve je poèelo kad sam sreo evolucijskog biologa Richarda Sternberga, u Washington D.C.-u. Njegov život je bio gotovo uništen kad se odvojio od "veselog društva" radeći kao urednik znanstvenog časopisa koji je udružen s otmjenim Smithsonian muzejom prirodne povijesti.
Vaš ured je bio tamo?

-To je toèno.

Ovo ovdje je zapadno krilo.
Toèno ispred nas je zapadno krilo, prirodoslovno povijesnog muzeja.Pa sada više nisi tamo zato što si bio zloèest deèko.

Ne, nisam. Bio sam prognan.

Bio si zloèest deèko.
Ispitivao si postojeæu silu.
Što je bio dr. Sternbergs-ov zloèin?
Usudio se objaviti dr. Stephen Meyer-ov èlanak a on je jedan od vodeæih svjetlila pokreta inteligentnog dizajna. Papir je zapalio vatrenu oluju rasprava samo zato što je predložio inteligentni dizajn koji bi možda mogao objasniti kako je zapoèeo život. Kao rezultat, dr. Sternberg izgubio je svoj ured, njegova politièka i religijska uvjerenja su bila istraživana, i bio je prisiljen dati ostavku.

Richard%20Sternberg-758846.jpg

Preispitivanje darvinizma je mnogima bio prevelik zalogaj.
Spominjanje inteligentnog dizajna koji se pojavljuje na kraju stranice je bilo previše.
I mislim da zagovaraèi inteligentnog dizajna podižu veliki broj vrlo važnih pitanja.

I htio si doæi do tih pitanja, iznijeti ih i raspravljati o njima.
Staviti ih na stol.

-Staviti ih na stol. Ljudi su bili tako ljuti-bili su tako ljuti da ste mogli vidjeti njihove fizièko-emocionalne reakcije. Vau! Govorili su da je Stephen c. Meyer vrlo poznati kršæanin,
da je Stephen c. Meyer zagovornik inteligentnog dizajna, da je Stephen c. Meyer republikanac. To je sve bilo osuðeno u smislu religije, politike i sociologije.
Naèin na koji se predsjednik uprave izrazio je taj da se na mene gledalo kao na intelektualnog teroristu.

Terorist?

Zbog pružanja teme inteligentnog dizajna ogranièeno mi je povjerenje.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Иста ствар се десила др Каролини Крокер, ево интервјуа са њом из истог документарца:

hqdefault.jpg

Stein: nakon što je Dr. Caroline Croker jednostavno spomenula inteligentni dizajn na njenom satu biologije na George Mason univerzitetu, njezina obeèavajuæa akademska karijera je došla do naglog kraja.

Moj nadreðeni me pozvao u svoj ured. Rekao je, ''kaznit æu te zbog uèenja kreacionizma.'' Rekla sam, ''Spomenula sam inteligentni dizajn na nekoliko slajdova, ali nisam poduèavala kreacionizam.''
Rekao je, ''usprkos tome, treba te kazniti.'' I na kraju semestra, izgubila sam posao.

Ne samo da je ova vrlo voljena profesorica izgubila posao na George Mason-u, odjednom se našla na crnoj listi i nije mogla dobiti posao nigdje.

Kada sam bila na razgovoru za posao, bilo bi mi obièno ponuðeno obilježeno mjesto. Otkad se to dogodilo i otkad ljudi mogu odgooglati moje ime, doznajem da kad šaljem uvjerenja,
dobivam intervjue, dobivam mnogo razgovora o zaposlenju, ali nikad mi se ne ponudi posao. Ne govorim im o mojem, o mojemu, uh, ''znanstvenom grijehu''.
Samo sam se trudila pouèavati ono za što se univerzitet zalaže, a to je akademska sloboda.

Књига коју је ова професорка касније објавила:

526x297-0ZZ.jpg

Подели на овим сајтовима

Безбожници, познатији под именом еволуционисти, чији истомишљеници су се усудили да креирају образовне системе широм света по њиховом ћефу осећају близак крај њихове идеологије који следи. Слично се дешавало и са комунизмом( који не треба мешати са левичарењем у политици, као што ни дарвинизам не треба поистоветити са науком у целини) када је кренуо да се урушава-појавило се много дисидената у сопственим редовима. Није ни чудо јер обе те идеологије одликује искључиви материјализам и тоталитаризам у размишљању. Један од тих дисидената је и др Гиљермо Гонзалес који чак и није креациониста( као ни претходно двоје), него једноставно иде трагом науке и здравог размишљања.

7256.jpg

Astronom Guillermo Gonzalez se našao u divljoj pucnjavi s Iowa State univerzitetom, nakon objavljivanja njegove knjige u kojoj se raspravlja da je svemir inteligentno stvoren.
Usprkos zvjezdanom istraživaèkom zapisu koji je doveo do istraživanja nekoliko planeta, njegova molba za visoki status je bila odbijena, a njegova karijera je bila stavljena u opasnost.

2005. sam se brinuo o mom visokom statusu kad je molba kružila zato što sam to promatrao kao strategiju Hectora Avalosa i njegovih suradnika kako bi zatrovali situaciju na kampusu protiv mene zato što je znao da još nisam dobio visoki status i bio sam vrlo ranjiv.
Sumnjam da æu sad dobiti status jer sam izradio struèni rad o inteligentnom dizajnu.

Dr. Gonzalez imao je ove savjete za znanstvenike koji bi mogli razmišljati o sljeðenju njegovog primjera: Ako cijene svoje karijere, trebaju biti tiho o njihovim pogledima na inteligentni dizajn.

51JJA9WTRVL._SX365_BO1,204,203,200_.jpg

Подели на овим сајтовима

Треба добро размислити о томе зашто нам многе средње школе данас личе на затворе. Ово није само моје мишљење које је из прве руке јер сам пар година предавао у неколико њих, већ мишљење многих како просветних радника тако и родитеља само што ови први и не смеју да се много изјашњавају јер им и овако уваљују стално неке чудне законе. Као нпр. онај да ученик може да ти прекине предавање кад му се ћефне и може да ти прети отказом ако га попреко погледаш. Тога није било пре и то неће дуго да траје, штавише може се рећи да ће томе ускоро доћи крај-живи били па видели.

Такође, треба добро размислити и о овом случају чији смо сви сведоци

UŽAS U NOVOM SADU Dečak (12) sa drugarima ZAPALIO beskućnika, nesrećni čovek preminuo u NAJTEŽIM MUKAMA

4132733825852b1bd0be27423337019_v4_big.j

Подели на овим сајтовима

Још један занимљив интервју из Expelled, др Пол Нелсон:

250px-Paul_Nelson.jpg

http://www.discovery.org/p/45

Stein: koliko novaca ste dobili od Jerry Falwell-a?

Uh, nula dolara.

Koliko od Pat Robertson-a?

Nula.

Da li ste misionar?

Ne.

Da li ste sveèenik?

Ne.

Pastor?

Ne.

Mladi pastor?

Ne. Jednom sam poduèavao na nedjeljnoj školi.

Nije li sve ovo bilo riješeno? Nismo li sad svi Darwinisti, osim nekoliko fanatika kao što ste vi?

Pa, smiješna je stvar da pitanja koja nisu pravilno odgovorena ne nestaju. Ovo pitanje je ispunjeno svim vrstama politièke prtljage, ali jedan na jedan na znanstvenom sastanku nakon treæe ili èetvrte pive, moje iskustvo je bilo da æe mnogo evolucijskih biologa reæi:''da, ova teorija ima mnogo problema''

Dakle želite mi reæi da stvarno postoji rasprava izmeðu znanstvenika o tome da li se evolucija dogodila?

Pa, ''evolucija'' je neka smiješna rijeè. Ovisi o tome kako je netko definira. Ako znaèi jednostavna promjena tokom vremena, èak æe i najokorjeliji fundamentalist znati da se povijest zemlje promijenila- da se dogodila promjena kroz vrijeme. Ako definirate evoluciju precizno,da znaèi zajednièko porijeklo života na zemlju od jednog zaèetnika preko nasumiènog i prirodnog odabira- što je definicija u udžbenicima o neo-darwinizmu, tada prvorazredni biolozi imaju ozbiljna pitanja!

Ali moderna teorija inteligentnog dizajna je samo mikrovalni kreacionizam.

Mislim da se ne radi o tome. Kreacionizam, pravilno shvaæen, poèinje s Biblijom i govori,''kako da se Biblija uskladi s znanstvenim podacima?'' Inteligentni dizajn to ne radi. Inteligentni dizajn je prouèavanje uzoraka u prirodi koji su najbolje objašnjeni kao rezultat inteligencije. 

Tako inteligentni dizajneri vjeruju da je Bog dizajner.

Ne mora biti. Inteligentni dizajn je minimalna privrženost, znanstveno do vjerojatnosti otkrivanja inteligentnog uzroka.

Подели на овим сајтовима

ПОСТАЊЕ, СТВАРАЊЕ И РАНИ ЧОВЕК
Православно Хришћанско становиште

ЈЕРОМОНАХ ДАМАСКИН – ПРЕДГОВОР ИЗДАВАЧА

2. Од еволуционог до православног погледа на свет

pseraphimrose-privire.jpg

Будући да је поседовао бриљантан ум, о. Серафим је још од младости показивао горућу чежњу за знањем и разумевањем стварности у највишем смислу те речи. У средњој школи, ватрено је трагао за знањем у науци и математици, биологији, зоологији и алгебри. Матурирао је као најбољи у свом разреду и, захваљујући одушевљеној препоруци свог професора математике, награђен је стипендијом за Помона Колеџ у јужној Калифорнији.
На Помони је наставио са изучавањем науке, што је сада комбиновао са студијама философије. Под утицајем хуманиста тога доба, придружио се великом подухвату мислилаца какав је био Џулијан Хаксли: да објасни васиону без Бога. У бруцошким философским белешкама (1952) изјављује:
„Целокупна наука указује на постојање васионе, свеукупности свих ствари. Ништа у науци не указује на постојање Бога који је изолован од васионе. У овом тренутку, кад још нисам развио своју сопствену теорију познања, прихватам, погодности ради, да знање (у оној мери у којој се оно може стећи) могу задобити посредством науке. Према томе, верујем у научна открића која указују на постојање васионе; одбијам идеју независног Бога услед недостатка доказа.“
Оваква изјава може нам се учинити наивном у садашње време, када тиранија научног натурализма све више бива оспоравана. Она, међутим, мора бити разматрана у контексту 50 – тих година, односно деценије успона хуманизма и тријумфалног проглашења Дарвинове стогодишњице.
„У једном периоду потпуно сам веровао у еволуцију“, сећао се касније о. Серафим. „Нисам веровао због тога што сам много размишљао о том питању, него једноставно због тога што су ‘сви у то веровали’, ‘зато што је то чињеница’ и што ‘не можете порећи чињеницу’, Још увек се сећам да је мој професор зоологије са прве године студија опширно излагао ‘велику човекову идеју’; за њега је највећа идеја до које је човек икад дошао била идеја еволуције и она је, према његовом уверењу, била ‘много већа од идеје Бога'“.

rose.jpg

Разуме се да тежња о. Серафима да разуме стварност није могла бити задовољена нити модерном науком, посвећеном материјализму, нити пак западном философијом, заснованом на рационализму. „Био сам апсолвент“, сећао се касније, „кад сам трагао за неком истином у философији и нисам је налазио. Досадила ми је западна философија.“ Током друге године свог студирања почео је да трага за узвишенијом мудрошћу у древнокинеској философији, због чега је почео да изучава и кинески језик, како стари, тако и модерни.
О. Серафим је 1956. дипломирао на Помона колеџу и наставио своје изучавање старокинеског језика и философије на Академији за изучавање Азије у Сан Франциску, а касније и на калифорнијском Беркли универзитету. Док је био на Академији, открио је списе француског метафизичара 20. века, Ренеа Генона, традиционалисте који је у древном, православном изразу светске религије тражио одговор на највећа питања. Генон је разјаснио и преобразио религиозно становиште о. Серафима. Он је касније записао: Тенон је био тај који ме је учио да трагам за истином, да је љубим више од свега осталог и да будем незадовољан било чим другим осим истином.“
Образовање је о. Серафима научило да све ствари сагледава помоћу историјског прогреса, сагласно еволуционом погледу на свет, карактеристичном за модерно доба. Након што је открио Генона, почео је да посматра ствари са становишта историјске дезинтеграције (разградње).
У својој књизи Царство квантитета и знаци времена, Генон објашњава како уклањање традиционалних духовних начела води ка драстичној дегенерацији (изрођивању, изопачењу) људског рода. Он је показао како је наука 20. века, са својом тенденцијом да све сведе искључиво на квантитативни ниво, искварила човеков појам о истинском знању и ограничила његову визију на оно што је привремено и материјално.
Генон је свугде писао да је „у покушају да све сведе на човекову меру која је сама себи циљ, модерна цивилизација корак по корак потонула до нивоа човекових најнижих елемената и њена сврха је тек нешто мало више од задовољења потреба својствених материјалној страни његове природе.“[1] Покушавајући да испуне понор који су у модерном добу оставили наука и материјализам, поникле су разне „псевдорелигије“, али су оне, захваљујући мешању психичке и духовне реалности, само још више замаглиле истину.

580x380_2f2P8hhD3m1WIifySHH1.jpg
Генон је писао да „модерни свет, разматран сам у себи, јесте једна аномалија (неправилност), па чак и једна врста монструозности“; модерну научну теорију еволуције, која се развила у покушају да се васиона објасни чисто натуралистички, сматрао је изданком те монструозности. „У еволуционизму“, писао је он, „целокупна стварност је постављена искључиво у ‘настајање’, што подразумева коначно одрицање сваког непроменљивог начела, па према томе и целокупне метафизике.“[2]
Вероватно да је Генон подстакао о. Серафима да преиспита еволуционизам чак и пре него што је почело његово преобраћање у православно хришћанство. „Почео сам дубље да размишљам о том питању (о еволуционизму)“, сећао се касније о. Серафим. „Почео сам да увиђам да оно што само себе назива ‘науком’ уопште није чињеница него философија и почео сам врло опрезно да правим разлику између научних чињеница и научне философије“
Као бруцош на Помони, о. Серафим је имао поверења у модерно научно гледиште. Изучавајући Генона, он је модерну науку још увек посматрао као пут до знања, али га је овога пута видео „као знање најниже, најгрубље врсте“.
Генон је о. Серафиму указао на оно што треба да остави иза себе и упутио га на стазу Истине. Он му, међутим, није показао коначну одредницу. Отац Серафим је ту одредницу пронашао онда, када је неким чудом открио да је Истина за којом је трагао заправо личност – Исус Христос, чији се лик неискривљено сачувао у православном предању оног истог хришћанства које је раније одбацивао.
У православном хришћанству, о. Серафим је открио истински, древни поглед на свет који ће заменити онај еволуциони, а кључ за тај поглед на свет пронашао је у списима православних Светих Отаца. Богословље Светих Отаца, схватио је он, засновано је на живом, личном откровењу Бога човеку и због тога је бесконачно вишег реда не само у односу на науку него и у односу на метафизичке увиде какве је стекао посредством Генона. Никада није престао да цени одлучујући корак који му је Генон омогућио на путу ка Истини, али је сада увиђао да је пут метафизике, који мисао људског духа поставља изнад богооткривеног богословља, обремењен опасностима и да на тај начин води једва приметним грешкама, испреплетаним с највишим истинама. Док се раније у долажењу до Истине ослањао на свој ум, сада је знао да свој ум мора смирити (унизити) пред Истином као Личношћу, Исусом Христом. Убрзо након свог преобраћања, о. Серафим је записао: „Кад сам постао хришћанин, својевољно сам разапео свој ум, и сви крстови које носим за мене су извор радости. Ништа нисам изгубио, а све сам добио.“

https://svetosavlje.org/postanje-stvaranje-i-rani-covek/4/

Подели на овим сајтовима

Мени никада није био јасан сегмент ТЕ који се односи на природну селекцију. Ако по природној селекцији, преподобни односно најспособнији преживаљавају, итд, итд, како онда на свету има више оваца од вукова, знајући непобитно да су вуци и способнији  и паметнији и сналажљивији од оваца / наравно овде изузимам овчицу Аску  :D/ .

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Рапсоди рече

преподобни односно најспособнији

Muramasa hates this.:))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Рапсоди рече

Мени никада није био јасан сегмент ТЕ који се односи на природну селекцију. Ако по природној селекцији, преподобни односно најспособнији преживаљавају, итд, итд, како онда на свету има више оваца од вукова, знајући непобитно да су вуци и способнији  и паметнији и сналажљивији од оваца / наравно овде изузимам овчицу Аску  :D/ .

Inače vuk je brutalno inteligentna životinja.Kažu da je najteži za uloviti.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Kratos рече

Muramasa hates this.:))

:smeh1:
Нашла сам у једном чланку о природној селекцији на израз "преподобни " као  синоним за најспособнији, најсналажљивији.

Мурамаша преподобни ...:smeh1:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Рапсоди рече

Odgovoriću... nego, interesuje me pre toga tvoje mišljenje o tim stvarima, ako nije problem...

Koje ovce uhvate i pojedu gladni vukovi, ako ne one ovce koje su najmanje prilagođene za preživljavanje (najgluplje, najsporije, najslabije, bolesne, itd)?

Zašto po tvom mišljenju na svetu ima više ovaca od vukova?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Avocado рече

Koje ovce uhvate i pojedu gladni vukovi, ako ne one ovce koje su najmanje prilagođene za preživljavanje (najgluplje, najsporije, najslabije, bolesne, itd)?

Nisam znao da i ovakve stvari spadaju u evoluciju. :coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Рапсоди рече

Znas sta ja ne kapiram.

Na milion TE tema na kojima si i sama ucestvovala, je bar milion puta napisano da evolucija nije "prezivljavanje najsposobnijih" nego prezivljavanje najprilagodjenijih, a ti i dalje postavljas ovakva pitanja?

Najveci problem kod vas "dizajnera" je sto 90% kritika koje imate prema TE uopste s evolucijom nemaju dodirne tacke, a to se ne menja cak ni kad vam neko to objasni.

Evo ti mi reci, posto sam apsolutno siguran da si vec imala prilike da cujes da TE nije "zakon jaceg" zasto i dalje polazis od toga?

- zaboravljas?

- ne obracas paznju na napisano?

- trolujes?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Bokisd рече

Nisam znao da i ovakve stvari spadaju u evoluciju. :coolio:

И бре, свашта ту спада, све зависи од саговорника.

Ово је једно од озбиљнијих објашњења:

:)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...