Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 13 минута, о.Горан рече

могућност увођења ИД у просветни програм итд.

Ta mogucnost bi bila identicna mogucnosti uvodjenja alternative cinjenici da je zemlja okrugla, da se u skolama uci i model po kome je zemlja ravna ploca pa onda kako kome pase izabere sta mu je blize srcu, a ne sta se kosi, a sta nosi sa cinjenicama. Dakle to necete nikad docekati dok god ima pametnih ljudi na ovom svijetu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Еволуција је највећа научна превара свих времена и највећа лаж у крајњој инстанци, а што се тиче православља једна од јереси што не заступам само ја већ многи теолози које сам навео овде црно на бело.

Ја не верујем да је земља равна плоча тако да ћеш морати другоме да упутиш ову примедбу.

А друго, и немам времена за празнословља и бесконачне вербалне трке.

Подели на овим сајтовима

Идемо даље са научницимаиз документарца Expelled који су имали проблема у каријери зато што нису хтели да поверују у лаж, а знамо ко је отац лажи.

Egnor.jpg

Kad je neurokirurg Michael Egnor napisao esej učenicima srednje škole govoreæi da doktorima nije potrebno proučavati evoluciju kako bi mogli prakticirati medicinu, darvinisti su bili brzi
kako bi što prije iskorijenili ovu novu prijetnju.
Mnogo ljudi u mnogo blogova me nazvalo neprintajućim imenima koja su otprintana. Bilo je vrlo mnogo, vrlo neugodnih komentara. Ostali ljudi su predlagali da ljudi nazovu univerzitet na kojem radim i predlagali da je možda vrijeme da odem u mirovinu.
Shvatio sam, kad sam išao u javnost s mojim sumnjama o adekvatnosti Darwinove teorije da ću naiæi na kritike...
Ono što me začudilo je pokvarenost i neka vrsta podlosti.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, cloudking рече

Nastanak "pracelija" nema. Ama. Bas. Nikakve. Veze. Sa. Teorijom. Evolucije.

Лично се не слажем да се  еволуционисти баве само  развојем живог света, а да је порекло живота питање за биохемију”.  Па, зашто дискутују теолози и биолози? Где год атеисти треба да  признају  Божије присуство, вешто окрећу воду на своју воденицу. Јер у противном могу само да слегну раменима, или да верују опет у неко чудо....:))) 

„Неверујући мора многоооооо, многооооо  да верује да би био неверујући.” Рече неко паметан. 

Jedva cekam sledeci argument protuv TE al naslucujem da ima veze sa preciznom obradom metala ili uzgojem futoskog kupusa... znas, relevantne teme :D:D

Имам доста занимљивији примерак од футошког купуса .Ево толико је времена прошло откако си ти на форуму, а еволуција те није дотакла ни за један милијрдити део нанометра :ani_biggrin: Намеће се закључак да или нешто није у реду са еволуцијом, или на твом примеру важи назадна еволуција :)) 

Да те не збуњујем превише око случаја биберастог мољца, или фосила. Немој само рећи да и они немају благе везе са еволуцијом. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Avocado рече

A ti tvrdiš da sve u prirodi nije u stalnoj borbi za opstanak????

Не ја то не тврдим, ти размишљаш да можда ја тако размишљам. 

пре 12 часа, Avocado рече

"Jači" nije nužno = "prilagođeniji za opstanak".

Начелно се слажем и да си пажљивије прочитао мој одговор Клаудићу приметио би .

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Идемо даље...

DSC00155.JPG

Ja sam star èovjek. Imam visoki status. Akademski sam siguran. Ali mladi ljudi i ono što im se dogaða u Americi upravo sada zbog ovog znanstvenog Gulaga je vrlo strašno.
Oèito profesor Marks nije bio siguran kao što je mislio. Nekoliko mjeseci nakon ovog intervjua, Baylor univerzitet je iskljuèio njegovu istraživaèku web stranicu i prisilio ga da vrati odobreni novac kad su otkrili poveznicu izmeðu njegovog posla i inteligentnog dizajna.
Kako bi privukli potpore, morate staviti sebe na tržište. Pa tako postavljate stranice i postavljate''laboratorije'' i ''grupe'' i takve stvari kako bi postali vidljivi.
I u mojem cjelokupnom iskustvu na akademiji nikad nisam išao ni jednom nadreðenom i pitao za neku dozvolu kako bih izvršavao bilo koja istraživanja.
Èinjenica da su to izdvojili van, da su je zatvorili, je da ti èeljust ispadne.
To je zadivljujuæe. Nikad nisam bio ovako tretiran u mojih 30 godina na akademiji.

Robert Jackson Marks II is a polymath[1] electrical engineer. His contributions include the Zhao-Atlas-Marks (ZAM) time-frequency distribution in the field of signal processing,[2] the Cheung–Marks theorem[3] in Shannon sampling theory and the Papoulis-Marks-Cheung (PMC) approach in multidimensional sampling.[4] He was instrumental in the defining of the field of computational intelligence and co-edited the first book using computational intelligence in the title.[5][6] A Christian[7] and an old earth creationist,[8] he is a subject of the 2008 pro-intelligent design motion picture, Expelled: No Intelligence Allowed.[9][10]

220px-Robert_J._Marks_II_(2016).png

Marks is a Distinguished Professor of Electrical and Computer Engineering at Baylor University and proponent of intelligent design. From 1977 to 2003, he was on the faculty of the University of Washington in Seattle. He was the first president of the Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Neural Networks Council (now the IEEE Computational Intelligence Society.[11] He is a Fellow of the IEEE [12][13] and the Optical Society of America.[13][14] 1

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_J._Marks_II

Подели на овим сајтовима

Сваки архипелаг Гулаг има свој почетак и крај... Било да је егзистенцијални, интелектуални, духовни или какав год већ...

2D99AE4A-FB91-4585-B075-ABF42D38A541_w61

Подели на овим сајтовима

Нема ничег бољег него да почнемо од самог св. Василија Великог који тако надахнуто пише о шест Дана Стварања. У Шестодневу читамо:
„Они који не признају општеприхваћено значење Светог Писма кажу да вода није вода, већ да је (то твар) неке друге природе и објашњавају биљке и рибе по свом нахођењу. Они, такође, описују настанак гмизаваца и звери у складу са својим поимањима, као што и тумачи снова у складу са својим сопственим намерама тумаче оно што виде у сновима. А ја када чујем ‘трава’, разумем ‘трава1; и на исти начин схватам све како је и речено: биљке, рибе, звери и стоку. Јер се не стидим Јеванђеља Христова (Римљ. 1,16)… Нећу се сложити још да признам да је наша повест о стварању света мање вредна због тога што раб Божији Мојсије није размишљао о облику (Земље), што није рекао да је обим Земље негде око 180 хиљада стадија, што није измерио колико се простире у ваздуху земљина сенка, када се сунце креће испод земље и када ова сенка, падајући на месец, проузрокује помрачења. Ако он није говорио о ономе што нас се не тиче, јер је за нас бескорисно, зар ћу због тога сматрати да су речи Духа мање вредне од безумне мудрости (оних који писаху о свету – прим. прир.)7 Нећу ли још више да прослављам Онога Који није оптеретио ум наш празним стварима, већ је тако устројио да нам све написано буде за поуку и усавршење душа наших? Ово, чини ми се, нису разумели они који покушавају да, одређеним прилагођавањима и (алегоријским) тумачењима, придају неки свој смисао Писму. Али то значи правити се мудријим од речи Духа и, под изговором тумачења, уводити своје сопствене мисли. Зато ћемо разумевати управо онако како пише“ (Шестоднев, IX, 1).
Јасно је да нас св. Василије Велики чува од „објашњавања“ оних ствари у Књизи Постања која су недоступна простом људском схватању; веома лако се на ово лови савремени „просвећени“ човек, чак и православни. Зато уложимо све своје снаге да разумемо Свето Писмо онако како су га схватали Свети Оци, а не по нашој савременој „мудрости“. Уз то, нећемо се задовољити погледима само једног Светог Оца; истражићемо и друге.

sf-efrem-sirul.jpg

Један од општеприхваћених коментара Књиге Постања припада св. Јефрему Сиријском. Његови погледи су утолико важнији за нас, пошто је он „источни“ Отац, и он је добро знао старојеврејски језик. Савремени научници нам кажу да су „источни Оци“ склони „алегоријским“ тумачењима, и да Књигу Постања тако тумаче на алегоријски начин. Али прочитајмо шта каже преподобни Јефрем Сиријски у свом коментару Књиге Постања:
„Нико не треба да мисли да је шестодневно стварање нека алегорија; такође је недозвољено говорити да је оно што је по опису створено за шест дана створено одједном, или да су, тобоже, у опису дати називи који или ништа не значе или значе нешто друго. Напротив, треба знати да као што се под небом и земљом разуме небо и земља, тако и све остало што је речено да је створено и уведено у поредак после неба и земље садржи у себи не празне називе, него сили ових назива одговара сама суштина створених бића“ (Тумачење на Књигу Постања, т. 3, д. 6).
То су засад, наравно, општи принципи; погледајмо сада неколико случајева конкретне примене ових принципа код светог Јефрема Сиријског.
„Јер иако су и светлост и облаци створени одједном, и дан и ноћ првог дана су трајали по дванаест сати“ (Исто).

https://svetosavlje.org/postanje-stvaranje-i-rani-covek/107/

Подели на овим сајтовима

On 12/18/2016 at 18:03, grigorije22 рече

Ajde malo i ja da dam doprinos temi. Interesanto bi bilo cuti misljenje nasih teologa na ovaj tekst

http://www.svedokverni.org/istina-o-pravoslavnom-evolucionizmu-svestenik-georgije-maksimov/#05

Одличан текст! Само један део...

А шта са науком?[98]

Иако сам ову књигу мислио да посветим управо богословском разматрању теистичког еволуционизма, ипак треба рећи неколико речи и о научној критици еволуцији, пошто се многи православни хришћани приклањају теистичком еволуционизму не из велике љубави према њему, већ зато што се још из школске клупе налазе под утицајем стереотипа о апсолутној доказаности и неоспоривости теорије еволуције.

Управо говорећи еволуционизам стоји на два ‘стуба’: абиогенези и дарвинизму. Сваки од њих има суштинску рањивост управо са научне тачке гледишта.

Абиогенеза је хипотеза о природном настанку живих бића (биосистема) из неживе материје. Еволуционисти предлажу да поверујемо да су се из обичних хемијских једињења који су се нашли у посебним условима ‘сами од себе’ изненада појавили најједноставнији организми, који су са своје стране почели већ даље да се развијају у сложеније.

Али како? На ово код еволуциониста нема основаног и макар мало убедљивог одговора. Све етапе абиогенезе које они предлажу (биомономери, биополимери, надмолекуларне структуре, итд.) – представљају право гатање и фантазије које нису потврђене ни са чиме.

Слични прелазак није могуће у принципу јер чак и најпримитивнија једноћелијска бактерија представља најсложенији систем по себи, чији су сви елементи међусобно повезани и управо конкретно назначење у оквирима основних задатака живог организма је – подржавање свог постојања и размножавања. На пример, најједноставнија бактерија – паразит – микоплазма – има 500 гена, а најједноставнија аутотрофна бактерија има 1100 гена. И ниједан елемент није сувишан. Било који толико сложен систем не може да се створи ‘сам од себе’ по принципу ‘на почетку један елемент, затим други, итд.’ Он може да ‘проради’ само ако постоје одједном сви елементи и који су притом сабрани у одређеном редоследу.

Већ читаве генерације научника током десетина година на стотинама института најразличитијих земаља безуспешно покушавају да постигну ‘самоформирање’ неопходних хемијских једињења у најједноставније једноћелијско биће. Како су већ сва ова једињења једна са другима спајали, у какве су их само услове стављали, резултат је исти – нула бактерије. И није за изненађење. Јер то је исто као и када бисмо сакупили на гомилу нешто гвожђа и пластике и почели да експериментишемо са њом – како год их преместио и у какве год услове ставио, они сами од себе не могу да се скупе у лаптоп.

Абиогенеза се разбија о немогућност образовања изразито сложених система путем ‘малих корака’. Све што еволуционисти на ово могу да кажу су празне фантазије и засићивање ‘залогајима’:  ‘Ево, ево, још само мало, и код нас ће се ћелија сама родити, треба само сачекати и ето, тада ћемо све објаснити.’ Све што се код њих добило је раст и подела микрокапи у које су већ додати ферменти (А. Опраин), или сличне реакције у капима које су добили након загревања смесе аминокиселина (С. Фокс), то јест, одређене реакције неспособне за живот у већ готовим ‘поупроизводима’. И С. Милер је након експеримената који су трајали пола века објавио радове о нестабилности биомономера. На тај начин, није пошло за руком да се добије чак најпростија бактерија.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече

Лично се не слажем да се  еволуционисти баве само  развојем живог света, а да је порекло живота питање за биохемију

Haha, otkad je u nauci relevantno ono sto rapsodijica "licno misli" :D

Ja sam mislio da ovde pricamo o jednoj naucnoj teoriji... ako si htela da pricamo o tebi i tvojim razmisljanjima pokreni blog ili onlajn dnevnik pa ce pisemo o tvojim zeljama, potrebama i strahovima... ali tome nema mesta na temi o teoriji evolucije :)

1 hour ago, Рапсоди рече

„Неверујући мора многоооооо, многооооо  да верује да би био неверујући.” Рече неко паметан. 

Taj "pametan" je bio neki tezak kompleksas da ne kazem tenkre ;) 

1 hour ago, Рапсоди рече

Имам доста занимљивији примерак од футошког купуса .Ево толико је времена прошло откако си ти на форуму, а еволуција те није дотакла ни за један милијрдити део нанометра :ani_biggrin: Намеће се закључак да или нешто није у реду са еволуцијом, или на твом примеру важи назадна еволуција :)) 

Pogledaj na sat, videces jednu kazaljku koja ide najbrze od svih (znam fascinanatno je ali pusti sad to, ima nesto vaznije) e vidis svaki put kad ta kazaljka predje od jednog podeoka do sledeceg se zove jedna sekunda! :aplauz:

Cestitam! Prva lekcija iz protoka vremena je uspesno zavrsena! Uskoro prelazimo na vece merne jedinice a ko zna, uz boziju pomoc, mozda stignemo i do pojmova kao sto su milion ili sto miliona godina! vazno je samo na gubiti nadu, niko se naucen nije rodio...! :)

1 hour ago, Рапсоди рече

Да те не збуњујем превише око случаја биберастог мољца, или фосила. Немој само рећи да и они немају благе везе са еволуцијом. 

Dobro kod biberastog moljca moram da priznam da je to jedini pravi dokaz postojanja boga... da nema tog moljca ja ne znam dal bi ikad postojala nada da i ja poverujem ali zahvaljujuci biberastom moljcu, bozija projava je vise nego ocigledna... i sve to zahvaljujuci moljcu... biberasti moljac... boziji moljac... ljuba moljac... hvaljen gospod... bog moljaca!

Ponekad se pitam... gde bi teologija danas bila da nije bilo biberastog moljca koji je sam srusio celokupnu modernu nauku.... cudni su putevi moljački...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, о.Горан рече

Идемо даље...

DSC00155.JPG

Ja sam star èovjek. Imam visoki status. Akademski sam siguran. Ali mladi ljudi i ono što im se dogaða u Americi upravo sada zbog ovog znanstvenog Gulaga je vrlo strašno.
Oèito profesor Marks nije bio siguran kao što je mislio. Nekoliko mjeseci nakon ovog intervjua, Baylor univerzitet je iskljuèio njegovu istraživaèku web stranicu i prisilio ga da vrati odobreni novac kad su otkrili poveznicu izmeðu njegovog posla i inteligentnog dizajna.
Kako bi privukli potpore, morate staviti sebe na tržište. Pa tako postavljate stranice i postavljate''laboratorije'' i ''grupe'' i takve stvari kako bi postali vidljivi.
I u mojem cjelokupnom iskustvu na akademiji nikad nisam išao ni jednom nadreðenom i pitao za neku dozvolu kako bih izvršavao bilo koja istraživanja.
Èinjenica da su to izdvojili van, da su je zatvorili, je da ti èeljust ispadne.
To je zadivljujuæe. Nikad nisam bio ovako tretiran u mojih 30 godina na akademiji.

Robert Jackson Marks II is a polymath[1] electrical engineer. His contributions include the Zhao-Atlas-Marks (ZAM) time-frequency distribution in the field of signal processing,[2] the Cheung–Marks theorem[3] in Shannon sampling theory and the Papoulis-Marks-Cheung (PMC) approach in multidimensional sampling.[4] He was instrumental in the defining of the field of computational intelligence and co-edited the first book using computational intelligence in the title.[5][6] A Christian[7] and an old earth creationist,[8] he is a subject of the 2008 pro-intelligent design motion picture, Expelled: No Intelligence Allowed.[9][10]

220px-Robert_J._Marks_II_(2016).png

Marks is a Distinguished Professor of Electrical and Computer Engineering at Baylor University and proponent of intelligent design. From 1977 to 2003, he was on the faculty of the University of Washington in Seattle. He was the first president of the Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Neural Networks Council (now the IEEE Computational Intelligence Society.[11] He is a Fellow of the IEEE [12][13] and the Optical Society of America.[13][14] 1

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_J._Marks_II

Znam ovog lika... ide po svetu i drzi predavanja i seminare na temu inteligentnog dizajna... rastura se od kinte, ali sam siguran da iza njegovog angazovanja stoje humani motivi :D

Подели на овим сајтовима

Inteligentni dizajn iskljucivo pociva na negiranju evolucije.

Evoluciju, s druge strane, zabole cose za inteligentni dizajn.

I to je ono najlepse u celoj logici :D

Подели на овим сајтовима

More cesce da se ljudi podsecaju na ovaj klip. Ko i posle ovog videa i dalje veruje  u evoluciju, tome mora da fale dve tri daske.

Dokaz za intelignenti dizajn pred vasim ocima:

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, о.Горан рече

Одличан текст! Само један део...

А шта са науком?[98]

Иако сам ову књигу мислио да посветим управо богословском разматрању теистичког еволуционизма, ипак треба рећи неколико речи и о научној критици еволуцији, пошто се многи православни хришћани приклањају теистичком еволуционизму не из велике љубави према њему, већ зато што се још из школске клупе налазе под утицајем стереотипа о апсолутној доказаности и неоспоривости теорије еволуције.

Управо говорећи еволуционизам стоји на два ‘стуба’: абиогенези и дарвинизму. Сваки од њих има суштинску рањивост управо са научне тачке гледишта.

Абиогенеза је хипотеза о природном настанку живих бића (биосистема) из неживе материје. Еволуционисти предлажу да поверујемо да су се из обичних хемијских једињења који су се нашли у посебним условима ‘сами од себе’ изненада појавили најједноставнији организми, који су са своје стране почели већ даље да се развијају у сложеније.

Али како? На ово код еволуциониста нема основаног и макар мало убедљивог одговора. Све етапе абиогенезе које они предлажу (биомономери, биополимери, надмолекуларне структуре, итд.) – представљају право гатање и фантазије које нису потврђене ни са чиме.

Слични прелазак није могуће у принципу јер чак и најпримитивнија једноћелијска бактерија представља најсложенији систем по себи, чији су сви елементи међусобно повезани и управо конкретно назначење у оквирима основних задатака живог организма је – подржавање свог постојања и размножавања. На пример, најједноставнија бактерија – паразит – микоплазма – има 500 гена, а најједноставнија аутотрофна бактерија има 1100 гена. И ниједан елемент није сувишан. Било који толико сложен систем не може да се створи ‘сам од себе’ по принципу ‘на почетку један елемент, затим други, итд.’ Он може да ‘проради’ само ако постоје одједном сви елементи и који су притом сабрани у одређеном редоследу.

Већ читаве генерације научника током десетина година на стотинама института најразличитијих земаља безуспешно покушавају да постигну ‘самоформирање’ неопходних хемијских једињења у најједноставније једноћелијско биће. Како су већ сва ова једињења једна са другима спајали, у какве су их само услове стављали, резултат је исти – нула бактерије. И није за изненађење. Јер то је исто као и када бисмо сакупили на гомилу нешто гвожђа и пластике и почели да експериментишемо са њом – како год их преместио и у какве год услове ставио, они сами од себе не могу да се скупе у лаптоп.

Абиогенеза се разбија о немогућност образовања изразито сложених система путем ‘малих корака’. Све што еволуционисти на ово могу да кажу су празне фантазије и засићивање ‘залогајима’:  ‘Ево, ево, још само мало, и код нас ће се ћелија сама родити, треба само сачекати и ето, тада ћемо све објаснити.’ Све што се код њих добило је раст и подела микрокапи у које су већ додати ферменти (А. Опраин), или сличне реакције у капима које су добили након загревања смесе аминокиселина (С. Фокс), то јест, одређене реакције неспособне за живот у већ готовим ‘поупроизводима’. И С. Милер је након експеримената који су трајали пола века објавио радове о нестабилности биомономера. На тај начин, није пошло за руком да се добије чак најпростија бактерија.

I bas u tom delu je pokazao da uopste ne razume o cemu govori. Konstantno prica o abiogenezi a ne o evoluciji. Za ostatak teksta usledice odgovor oca Zorana koji je doktorirao na temi Postanja.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...