Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

On 2/1/2018 at 0:53, Grizzly Adams рече

Бакшиш је у САД иначе практично плата конобара, може чак да добије отказ ако му не даш ништа (јер се то интерпретира да купци нису били задовољни).

Koji je zonfa s tim bakšišom u SAD? Svugdje normalno u svijetu, bakšiš ostavljaš nekome ko te je stvarno zadivio uslugom na tvoju volju, a ne zato što se pod društvenim pritiskom podrazumjeva da kroz bakšiš nadomjestiš nekom manjak plate pa makar on bio i neki šmokljan u onom što radi? Da li su cijene hrana u restoranu relativno niže za cijenu bakšiša u SAD u odnosu na druge razvijene zemlje, što bi onda bilo uredu da manje više platiš bakšiš, ili su cijene na meniju relativno iste kao u drugim razvijenim zemljama, a ti bakšišom nadomještaš platu onome ko te servisira jer po zakonu poslodavac ne mora da mu da minimalnu satnicu koja bi mu obezbjedila dostatna primanja? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Justin Waters рече

Koji je zonfa s tim bakšišom u SAD? Svugdje normalno u svijetu, bakšiš ostavljaš nekome ko te je stvarno zadivio uslugom na tvoju volju, a ne zato što se pod društvenim pritiskom podrazumjeva da kroz bakšiš nadomjestiš nekom manjak plate pa makar on bio i neki šmokljan u onom što radi? Da li su cijene hrana u restoranu relativno niže za cijenu bakšiša u SAD u odnosu na druge razvijene zemlje, što bi onda bilo uredu da manje više platiš bakšiš, ili su cijene na meniju relativno iste kao u drugim razvijenim zemljama, a ti bakšišom nadomještaš platu onome ko te servisira jer po zakonu poslodavac ne mora da mu da minimalnu satnicu koja bi mu obezbjedila dostatna primanja? 

Нема ту неког "друштвеног притиска", то је као и свака друга ствар - плаћаш ономе ко ти пружа услугу, зависно од тога колико си задовољан.

Како је настало, не знам тачно, али могу да наслутим. Код њих "конобарисање" никад није био "редован посао", већ су радили привремено тинејџери, људи у невољи и слично. Ту није било практично давати "плату", па је логичан договор био - ОК, ја правим храну, ти служиш. Оволико кошта моја храна, а ти наплати колико оћеш.

У суштини, код њих су то дан данас "привремени послови" које људи раде док траже нешто  боље. Мада прогресивци све раде да то покваре и људе заробе на ниско плаћеним пословима, што им нажалост и успева.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Grizzly Adams рече

код њих су то дан данас "привремени послови" које људи раде док траже нешто  боље

:)))

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Grizzly Adams рече

VaНема ту неког "друштвеног притиска", то је као и свака друга ствар - плаћаш ономе ко ти пружа услугу, зависно од тога колико си задовољан.

Како је настало, не знам тачно, али могу да наслутим. Код њих "конобарисање" никад није био "редован посао", већ су радили привремено тинејџери, људи у невољи и слично. Ту није било практично давати "плату", па је логичан договор био - ОК, ја правим храну, ти служиш. Оволико кошта моја храна, а ти наплати колико оћеш.

У суштини, код њих су то дан данас "привремени послови" које људи раде док траже нешто  боље. Мада прогресивци све раде да то покваре и људе заробе на ниско плаћеним пословима, што им нажалост и успева.

Citao sam malo na tu temu. Mnogi barmeni i konobari su se javljali na odgovore. Njihova prica nije bas takva kako je prezentujes makar danas. Mozda se neki i bave part-time, ali mnogi su se izjasnili da im je to i zanimanje. Oni su profesionalci sa dobrim manirima, oni znaju kako da ti ugode kad dodjes u restoran, posavjetuju te o vinu o dobroj hrani na meniju, pomognu ti u izboru itd... te je for god sake normalno da im das baksis, platis im te usluge. 

I nije bas da nema pritiska. Licno nisam bio u nekom restoranu u SAD, ali svjedocenja ljudi govore da ne rijetko mozes doci u sukob u razmjenu ruznih rijeci ili ce te ljudi oko gledati kao cudaka. Nepostojanje minimalca omogucava poslodavcima da teret izdataka za platu prebace na kupca, a ne na njih. Kako sam razumio, poslovna filozofija koja stoji iza toga je tipicno americka. Vlasnik restorana zaradjuje kao klasican vlasnik u zemlji gdje napojnica nije pravilo, plus usluzivac ima dodatnu priliku da izmuze goste ako umije i zna, ili cak i da se dobro opari u pojedinim slucajevima. “Od svega u zivotu sto radis pokusaj napraviti napraviti novac” cini se to sve. To bi skoro bilo i uredu, da je bukvalno svaki restoran ili drugi vid servisne usluge na tako dobrom nivou da je to sve vrhunski dozivljaj. Ali mi se cini da nije i da zanemarljiv procenat restorana ima takvu vrstu usluge, i da se baksis u prosjeku svodi na to da pomognes sirotim konobarima jer nemaju zadovoljavajucu satnicu. 

Ja srecom ne zivim u SAD, inace bi uglavnom posjecivao McDonalds i KFC. Vise mi se dopada japanska kultura koja servisnu uslugu shvataju kao duznost, i njihovo dobro ponasanje i ljubaznost moze samo da otvori vrata da opet koristis njihove usluge ili im navratis opet ili ih preporucis. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Oni su profesionalci sa dobrim manirima, oni znaju kako da ti ugode kad dodjes u restoran, posavjetuju te o vinu o dobroj hrani na meniju, pomognu ti u izboru itd... te je for god sake normalno da im das baksis, platis im te usluge. 

То постоји само у екстра-супер-екслузивним ресторанима, нпр. у познатим хотелима и слично. Иначе у 90% нормалних ресторана где иде народ нема таквих "професионалаца са манирима", већ су то тинејџери, студенти на привременом раду и слично.

I nije bas da nema pritiska. Licno nisam bio u nekom restoranu u SAD, ali svjedocenja ljudi govore da ne rijetko mozes doci u sukob u razmjenu ruznih rijeci ili ce te ljudi oko gledati kao cudaka.

Капирам на шта мислиш, али то је зато што пројектујеш европско искуство на то. Код њих влада сасвим другачија атмосфера. "Бакшиш" уопште није иста ствар као код нас, нити се доживљава на исти начин. То је једноставно плаћање услуге, за коју се зна и оквирна цена (10 - 20% цене хране). Ако узмеш нешто у продавници и не платиш, нормално да ће људи да ти кажу ружне речи итд.

Nepostojanje minimalca

У САД постоји минималац, по закону је $7.25 на сат. У неким државама и више.

Kako sam razumio, poslovna filozofija koja stoji iza toga je tipicno americka.

Замисли овако. Имаш бараку поред парка и продајеш палачинке. Људи чекају ред испред бараке и прави се гужва. Онда дође неки клинац и каже - ево ја ћу да разносим палачинке људима по парку да не морају да чекају ред. Ти кажеш - ОК, супер. Моја палачинка кошта $1, а ти наплати услугу колико хоћеш. И свима добро. Људи не морају да чекају ред, ти продајеш палачинке без гужве и нервозе, а клинац заради неку кинту.

Мислим да је то одприлике како је настала та њихова филозофија.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па што не урачунају тих 10-20% у цену и крај приче? Ако ниси задовољан услугом или храном, тражиш шефа, менаџера или ко је већ задужен и са њим видиш шта и како. Као и кад било шта купујеш и не одговара ти.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, GeniusAtWork рече

Па што не урачунају тих 10-20% у цену и крај приче? Ако ниси задовољан услугом или храном, тражиш шефа, менаџера или ко је већ задужен и са њим видиш шта и како. Као и кад било шта купујеш и не одговара ти.

А што да урачунају?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

А што да урачунају?

А што било ко да урачуна онда? Кад одеш код аутомеханичара, или у продавницу да купиш део за комп, или да купиш одећу, или кад ти дође водинсталатер, или у драгстор, апотеку...могу онда и они да имају неке додатне проценте који се подразумавају. Па ако не платиш још колико ти траже поред рачуна, имају пуно право да ти направе хаос.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, GeniusAtWork рече

А што било ко да урачуна онда? Кад одеш код аутомеханичара, или у продавницу да купиш део за комп, или да купиш одећу, или кад ти дође водинсталатер, или у драгстор, апотеку...могу онда и они да имају неке додатне проценте који се подразумавају. Па ако не платиш још колико ти траже поред рачуна, имају пуно право да ти направе хаос.

Нико ти не прави хаос. Ако ниси задовољан услугом, не мораш да платиш.

Праве ти хаос само ако не платиш зато што ти се не свиђа нечија боја коже и сл.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Grizzly Adams рече

То постоји само у екстра-супер-екслузивним ресторанима, нпр. у познатим хотелима и слично. Иначе у 90% нормалних ресторана где иде народ нема таквих "професионалаца са манирима", већ су то тинејџери, студенти на привременом раду и слично

Slazem se onda nepostoji razlog da platim njegovu uslugu ako ta usluga nije navedena u meniju, i nema svoju fiksnu cijenu. 

пре 38 минута, Grizzly Adams рече

Капирам на шта мислиш, али то је зато што пројектујеш европско искуство на то. Код њих влада сасвим другачија атмосфера. "Бакшиш" уопште није иста ствар као код нас, нити се доживљава на исти начин. То је једноставно плаћање услуге, за коју се зна и оквирна цена (10 - 20% цене хране). Ако узмеш нешто у продавници и не платиш, нормално да ће људи да ти кажу ружне речи итд.

Pa primjer sa prodavnicom nije dobar. U prodavnici nema cijena u procentima nego fiksni iznosi. Tu znas sta placas. Ok je to ako je baksis placanje usluge, ali zasto to nije onda standardizovano? Ne znam kroz fiksne iznose recimo, i da ta vrsta usluge stoji na meniju kao i cijena za hranu i pice? 

пре 52 минута, Grizzly Adams рече

Замисли овако. Имаш бараку поред парка и продајеш палачинке. Људи чекају ред испред бараке и прави се гужва. Онда дође неки клинац и каже - ево ја ћу да разносим палачинке људима по парку да не морају да чекају ред. Ти кажеш - ОК, супер. Моја палачинка кошта $1, а ти наплати услугу колико хоћеш. И свима добро. Људи не морају да чекају ред, ти продајеш палачинке без гужве и нервозе, а клинац заради неку кинту.

Мислим да је то одприлике како је настала та њихова филозофија.

Vrlo moguce da je tako nastala, ali zasto se odrzala do danas, narocito u restoranima? Ta prica sa palacinkama ima stvarno smisla negdje u 19 vijeku, ali danas nema takvih guzvi na palacinkarnicama zato jer ima puno vise. U restoranu pogotovo, ceka se malo duze ako se sprema dobra hrana, inace je besmisleno naplacivati uslugu konobara posebno jer onda skuplje placas uslugu ako jedes skuplju hranu jer je procenat veci, a usluga nista bolja nego da ti je posluzio omlet. Ako bi ko zasluzio da mu se plati posebno, to je onda kuvar, ali nekako ispalo da kuvar radi za platu, a konobar mora svoju naplatiti kroz baksis. 

Zato smatram da baksis nema veze sa primjerom palacinki, vec se neko dosjetio da moze bolje zaraditi tako sto ce reci konobaru, tvoje je platu da zaradis kroz baksis, a ne da te ja platim. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...