Jump to content

Шта те чини атеистом?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 23. 9. 2016. at 21:36, VaSa110 рече

Bože, Miroslave, a ja mislio da ti daleko odmako od ubica, silovatelja...

Expand  

Јеси ли чуо некад да се убице причешћују у затворима?

А знам једног који је убио целу породицу у саобраћајки.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

On 23. 9. 2016. at 21:27, Човек Жоја рече

Сад ја себи постављам питање "зашто мене од вере не одбија (или није одбило) нечије понашање и ставови"? А питање важи и за тебе, и остале наравно.

Expand  

зато што је вера врло лична ствар и однос између било кога и бога, и по мени, врло је некултурно мешати се у тај однос.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Samo i iskljucivo otkacenost od moje prave Volje!  Kad znam kako treba najbolje resiti neku situaicju, odnos, problem, posao dakle jasno u glavi vidim najbolje resenje a ja iskuliram putem najmanjeg otpora, jer zasto bih. E to je ateizam i to je ono kako ja vidim gubljenje vere. Sve ostalo, price o ubedjenoti sta pise u nekim knjigama sve je to od trecerazrednog znacaja. U najbanalnijem ali ne i najbeznacajnijem obliku ateizam je kad umesto detaljno pospremanja za koga znamo da je potrebno mi prljavsti8nu gurnemo pod tepih. 

Подели на овим сајтовима

On 23. 9. 2016. at 21:42, Снежана рече

зато што је вера врло лична ствар и однос између било кога и бога, и по мени, врло је некултурно мешати се у тај однос.

Expand  

Да, личан однос, и то је кључна ствар. Јер људи траже да им се каже "у шта верујеш", то је ово што је Акви назначио "шта пише у књигама", да би те онда класификовали, стрпали у неку фиоку, као они ормари у архивама, па још налепе и етикету, да се зна да си ту. Али се питање "у кога верујеш" не поставља, а то је оно што је битно, то је тај личан однос. Да не говорио сада о Богу, пођимо од личног односа са другим човеком, не треба ићи даље.

On 23. 9. 2016. at 21:44, Aquilius Cratus рече

Kad znam kako treba najbolje resiti neku situaicju, odnos, problem, posao dakle jasno u glavi vidim najbolje resenje a ja iskuliram putem najmanjeg otpora, jer zasto bih.... U najbanalnijem ali ne i najbeznacajnijem obliku ateizam je kad umesto detaljno pospremanja za koga znamo da je potrebno mi prljavsti8nu gurnemo pod tepih. 

Expand  

А то нам се дешава сваки дан, баш као си рекао, банална ствар. Не примети човек да је склизнуо на колосек мањег отпора, јер то захтева напор, труд, неко одрицање, трошење времена итд. Дакле ситница, али се на њој очитава воља. Кад су крупне ствари у питању ту се онда човек ангажује, и то неретко да би се пред спољашњошћу, јер су сви рефлектори упрти у њега, показао у најбољем издању. Али зато падне на безброј "небитних ствари" које нико и не примети, као што рекох чак ни он сам.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

On 23. 9. 2016. at 22:05, Човек Жоја рече

Али се питање "у кога верујеш" не поставља, а то је оно што је битно, то је тај личан однос. Да не говорио сада о Богу, пођимо од личног односа са другим човеком, не треба ићи даље.

Expand  

у ствари би се питање "у кога имаш поверења" требало поставити, јер оно нас суштински повезује са овим што је Акви писао, одрицања од Воље Божје услед недовољног поверења, зарад своје воље

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

А то нам се дешава сваки дан, баш као си рекао, банална ствар. Не примети човек да је склизнуо на колосек мањег отпора, јер то захтева напор, труд, неко одрицање, трошење времена итд. Дакле ситница, али се на њој очитава воља. Кад су крупне ствари у питању ту се онда човек ангажује, и то неретко да би се пред спољашњошћу, јер су сви рефлектори упрти у њега, показао у најбољем издању. Али зато падне на безброј "небитних ствари" које нико и не примети, као што рекох чак ни он сам.

Expand  

Zato su sve one price o pink vs dark pravoslavlju potpuno promasene i besmislene. Jer se one sve vrte oko pitanja ubedjenosti u to sta je nekada negde bilo i kako je bilo. Moze neko da bude ubedjen da Bog ne postoji i da nikad nece biti vaskrsenja a da svaki dan sve jace i dublje izrazava svoju pravu Volju. Dok sa druge strane moze neko da ne izbija iz crkve i da vrsi stotine poklonickih putovanja za zivota i da non stop bude zarobljen u gnomickoj instiktivnoj volji. A za tog nominalnog i po ponasanju ateistu Bog svakako smatra da ce mu tako biti blizi nego da "otkrije veru" i da krene da pravi budalu od sebe nekim zilotizmima i slicnim ujdurmama.

Подели на овим сајтовима

On 23. 9. 2016. at 22:15, Снежана рече

у ствари би се питање "у кога имаш поверења" требало поставити, јер оно нас суштински повезује са овим што је Акви писао, одрицања од Воље Божје услед недовољног поверења, зарад своје воље

Expand  

Можда је боље рећи зарад самовоље. Своја воља је неопходна, без ње нема личног односа, самовоља је већ друга ствар, по искуству рекао бих да проистиче из природног човековог бића, гномичка воља као како св. Максим, дакле свођење себе на трбух, гениталије, новчаник, итд, дугачак је списак површности. Тек се у односу две своје воље очитава личносни однос. Код самовољног човека тога нема, он ће све учинити да би реализовао своје природне импулсе, да би се на неки начин апсолутизовао.

Подели на овим сајтовима

On 23. 9. 2016. at 22:15, Aquilius Cratus рече

Zato su sve one price o pink vs dark pravoslavlju potpuno promasene i besmislene. Jer se one sve vrte oko pitanja ubedjenosti u to sta je nekada negde bilo i kako je bilo. Moze neko da bude ubedjen da Bog ne postoji i da nikad nece biti vaskrsenja a da svaki dan sve jace i dublje izrazava svoju pravu Volju. Dok sa druge strane moze neko da ne izbija iz crkve i da vrsi stotine poklonickih putovanja za zivota i da non stop bude zarobljen u gnomickoj instiktivnoj volji. A za tog nominalnog i po ponasanju ateistu Bog svakako smatra da ce mu tako biti blizi nego da "otkrije veru" i da krene da pravi budalu od sebe nekim zilotizmima i slicnim ujdurmama.

Expand  

"Bog ima mnoge koje crkva nema. Crkva ima mnoge koje Bog nema."

Mislim †Jovan Zlatousti. :)

Подели на овим сајтовима

On 23. 9. 2016. at 21:27, Човек Жоја рече

Сад ја себи постављам питање "зашто мене од вере не одбија (или није одбило) нечије понашање и ставови"? А питање важи и за тебе, и остале наравно.

Expand  

Ja bas i nisam neutralna, mene ili odbija, ili motivise. :D

On 23. 9. 2016. at 21:44, Aquilius Cratus рече

Samo i iskljucivo otkacenost od moje prave Volje!  Kad znam kako treba najbolje resiti neku situaicju, odnos, problem, posao dakle jasno u glavi vidim najbolje resenje a ja iskuliram putem najmanjeg otpora, jer zasto bih.

Expand  

Najudobnije je odustati. :)

Edit: 'ladno ste uveli "minuse". :)

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 22. 9. 2016. at 10:52, Џуманџи рече

Шта Вас чини атеистима?

Expand  

Сатана.

едит:

Јер је он извор незадовољства и труди се да ме одвоји од Бога и Цркве.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

On 24. 9. 2016. at 1:54, Џуманџи рече

Edit: 'ladno ste uveli "minuse". :)

Expand  

Sad imam utisak kao da komentarišem za Blic :smeh1:

Подели на овим сајтовима

On 24. 9. 2016. at 8:50, Natasa. рече

Sad imam utisak kao da komentarišem za Blic :smeh1:

Expand  

...I to me cini ateistom. :D

Nego, mnogo ste mi skrenuli u "ja" sfere, dajte nesto sto vazi za verujuce, a u cemu se ne pronalazite (npr. stavila sam kreacionizam iako je odlika protestanata).

Подели на овим сајтовима

Да, личан однос, и то је кључна ствар. Јер људи траже да им се каже "у шта верујеш", то је ово што је Акви назначио "шта пише у књигама", да би те онда класификовали, стрпали у неку фиоку, као они ормари у архивама, па још налепе и етикету, да се зна да си ту. 

Expand  

O, pa sad kontam sta si hteo reci. Ne biva. "Lican" ne znaci "apsolutno privatan". Svakako da postoji ono tajno sto samo Bog zna i vidi, ali isto tako i dela svedoce. 

Sutra ako vidim zenu da tuce 5ogodisnje dete, pridjem joj i kazem da prestane, a ona mi brze bolje objasni da je ona roditelj deteta, dâ mi Izvod iz maticne knjige rodjenih i rezultate DNK analize - da li bi to uopste trebalo da me zanima i da li te cinjenice treba da uzmem u obzir pre nego pozovem policiju? Koga briga sto je bioloska, ako se ne ponasa kao majka, molicu lepo? 

Подели на овим сајтовима

Забране везане за недељу типа / ништа се не меси , не спрема, полако али сигурно идемо ка томе да ћемо и број дозвољених корака,  недељом прописивати /  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...