Jump to content

Шта те чини атеистом?

Оцени ову тему

Препоручена порука

31 minutes ago, Дијана. рече

Hej, ovoje pitanje za novu temu, u dijalogu s ateistima.

Ne, ovo je bas za Hriscane. Zamisao je bila da drugi nastave niz. :)

Postoji li Hriscanin koji nije istovremeno i ateista u izvesnom smislu? Sumnjam. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Џуманџи рече

Ne, ovo je bas za Hriscane. Zamisao je bila da drugi nastave niz. :)

Postoji li Hriscanin koji nije istovremeno i ateista u izvesnom smislu? Sumnjam. :)

Haha, sjajno, sad shvatam. 

2. Pravoslavlje kao sinonim za naciju

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

A, to!

zlo i patnja u svijetu. (ivanokaramazovsko u meni)

Подели на овим сајтовима

23 hours ago, Џуманџи рече

Шта Вас чини атеистима?

Ако сам добро разумео питање се односи на оне концепте и представе вере и Бога због којих би радије били атеисти него део те и такве екипе верујућих?

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

37 minutes ago, Човек Жоја рече

Ако сам добро разумео питање се односи на оне концепте и представе вере и Бога због којих би радије били атеисти него део те и такве екипе верујућих?

Ili zasto bi nas neki videli kao ateiste - kad se ne slazemo sa nekom uverenjem koje im je svetinja?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ja sam pitanje razumjela, ne bukvalno da nas cini ateistom - jer je ta regresija sad nemoguca, bar za mene, nego sta uliva sumnje, pa se vracas ateistickim pomislima. Za ateiste ono bi znacilo zasto si ateista, sta te odbija od vjere, a za nas, zbog cega (imas osjecaj, pomisljas da) gubis vjeru. 

Nije bitno kako nas drugi vide, bilo vjernici, bilo ateisti. Oni i vide sta zele da vide, bukvalno, u skladu sa stavovima, predrasudama, projekcijama i sl.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дијана. рече

Nije bitno kako nas drugi vide, bilo vjernici, bilo ateisti. Oni i vide sta zele da vide, bukvalno, u skladu sa stavovima, predrasudama, projekcijama i sl.

Stoji svaka interpretacija do sada, samo napred. :) Ne odbija li ateiste u najvecem broju slucajeva upravo nase ponasanje i stavovi?

20 minutes ago, Kratos рече

Može da se postavi pitanje zašto je raspeće i stradanje bilo javno,transparentno pred praktično celim jevrejskim narodom a vaskrsenje pak u tajnosti otkriveno maloj grupi ljudi?

Vec sam to postavljala kao pitanje, gubimo iz vida da je za najveci i najznacajniji dogadjaj citave tvorevine saznala jako mala ekipa. I ni oni nisu odmah skontali, ni poverovali.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Џуманџи рече

Ne odbija li ateiste u najvecem broju slucajeva upravo nase ponasanje i stavovi?

Da, sigurno, u tome je nasa odgovornost, ali opet drugi ima slobodu, kako ce protumaciti ono sto viddi, i da li ce njegova reakcija biti logicna ili paradoksalna. A i neutvrdjene u vjeri od crkve odbijaju sablazni koje cini klir i mi. Naravno, u tom smislu je bitno sta drugi misle o nama, i kakav mi utisak ostavljamo. Ali, on je uvijek dominantno subjektivan, i iako mi treba da se trudimo da 'svijetlimo', nekima ni to nije dovoljno, jer nece da vjeruju, tj. nece taj 'jaram', nas eticki kodeks je vrlo zahtjevan, lakse je to ocekivati od drugog i prozivati drugog, ti to moras, ti si pravoslavac, ja nisam, za mene to ne vazi. Ako covjek ugusi taj bogotraziteljni zizak u svom srcu, treba da bude izabrarnik kao Pavle da Bog intervenise u njegovom slucaju, za vecinu ce im biti kako zele... 'Neka ti bude kako zelis', odgovara Hristos i na vjeru i na nevjeru.

Подели на овим сајтовима

Upravo tako. Znaci, mozemo i pisati sve sto kao Crkva cinimo, a sto (po nasem misljenju) nije ispravno, pa nas "cini ateistima").

4. I upotreba i zloupotreba sintagme Bozija volja

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Џуманџи рече

Ne odbija li ateiste u najvecem broju slucajeva upravo nase ponasanje i stavovi?

Можда твоје. Мене који атеиста види, одма постаје Хришћанин, и то православац! (крсти се и куне клету судбу)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, RYLAH рече

Можда твоје. Мене који атеиста види, одма постаје Хришћанин, и то православац! (крсти се и куне клету судбу)

Kolko sam se ja puta prekrstio citajuci pouke... :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Џуманџи рече

Нисам атеиста, али нисам (више) ни црквен, па да одговорим шта ме лично одбија.

Не одбија ме понашање црквених православаца. Ови које знам и с којима се дружим су невиђене легенде и цареви. Мислим, кога Драшко да одбије, реално? :) Чак бих рекао да им црквеност даје одређени позитиван шмек кога нецрквени другари немају. Добро, има којекаквих лудака у цркви, није да нема, али они одбијају и ове црквене с којима се дружим.

Интелекутално такође не видим неки велики проблем с православљем. Постоји барем једно од силних тумачења православља које може да се уклопи у мој интелектуални поглед на свет. Видим интелектуални проблем са појединим ставовима, али њих не заступају сви православни. А и кад има пар питања на која интелектуално не могу да одговорим, не смета ми да то признам и живим опуштено у блаженом незнању. На крају крајева, то није проблем једино с православљем. Сваки поглед на свет и много ствари у свакодневном животу су пуни таквих питања.

Оно што ме одбија је сама та идеја да цео свој живот треба да подредиш слеђењу учења, обичаја и правила једне тако уске земаљске творевине као што је црква. Уске у културном, географском и сваком другом смислу. Од почетка је мој црквени живот био једна велика лаж. Сви ти ритуали (стајање на литургији и бесконачно понављање једног те истог из недеље у недељу), постови, борба са измишљеним и замишљеним гресима, исповест итд, све је то 100% страно мојој личности. Али некако сам гурао и лагао себе (не без последица). Онога тренутка када сам се отиснуо у свет и упознао најразличитије могуће људе, културе, веровања, начине живота, коначно сам схватио колико је бесмислена та идеја да је само тај један православни начин живота исправан, а сви остали нису и да је космичко спасење од смрти организовано кроз један такав систем као што је црква. То је била кап која је прелила чашу. Укратко, начин живота и сва та унутарња естетика (спољашња ми је углавном ОК осим љубљења мртвих тела и сличног) православља су ми лично ужасно далеки, тескобни, ограничавајући и депресивни. Има много људи којима православље савршено легне и направи их бољим људима у сваком смислу. Мене је убијало на више нивоа. Мислим да су они горе споменути лудаци у цркви људи којима ту једноставно није место, али лажу себе и на силу покушавају да нешто ураде, баш као што сам ја радио и онда прсну. Добро, има и оних коју су одувек били лудаци, па онда у цркви само ”оцркове” своје лудило.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...