Jump to content

Саблазни од стране свештених лица - има ли др.одговора осим осуђивања?

Препоручена порука

2 minutes ago, Kratos рече

I njih isto ali sveštenik zbog svog poziva snosi veći teret.

Ма зашто сноси? Сносимо сви ми одговорност, а и носимо исти терет!

Мислиш да ће свештеник ако направи неки грех да се више "пече" у паклу од неког цивила?

Ако свештеник "пије, пуши, коцка се, швалерише"... треба да погледамо да ли и ми пијемо, пушимо... па прво да исправимо себе, а онда и брата свога.

А не овде се баца камен над сваким натписом у новинама. Па ако имате неки доказ, однесите лепо у патријаршију, па ако тамо ништа не учине, онда можете са пуним правом да се буните и против тог свештеника и против црквених првака. Овако је све рекла-казала или немамо храбрости да деламо, па онда лепо по форумима или у медијима на коментарима остављамо своја неслагања или слагања.

Овде сви говоре о неком православљу, а када би био онај сабор форумаша, многи би овде на сликама прво гледали шта има на столу, ко пије, пуши, ко је како обучен, тј. да ли је све по "њиховом православном ПС-у", што се и дешавало.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 67
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

16 minutes ago, Arsenija рече

Ja bih ga zakljucala u podrum ... 

12:smeha: A bre Arso  originalno nema šta .....u podrum pića ili vinski ....:) 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, verum est in beer рече

Ако је свештеник направио нешто, одговорни су његови шефови или народ ако је видео, а ништа није учинио. За владике исти случај.

Свако има свог шефа и тај је одговоран зашто му "радник" није добар.

Исто је и народ крив, зато што овде нема отворености. Да народ каже: оче, смета нам то и то код тебе или ово ипак није лепо да радиш, пошто нас ти ипак представљаш, а ми не желимо некога ко нас ружи..." Исто важи и за владике, нема уопште контакта, а за то су криви и они, али и народ. Треба да будемо отворенији и да отворено и са љубављу причамо.

A šta misliš ti zašto Isus najviše kritikuje sveštenike i naziva ih najgorim mogućim imenima?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

21 minutes ago, Kratos рече

A šta misliš ti zašto Isus najviše kritikuje sveštenike i naziva ih najgorim mogućim imenima?

Које, јеврејске или православне?

И Христос је критиковао све, није код Њега било избирања, ако је требало критоковао је он цара до сиромаха, али је све то било пастирског карактера, за њихово добро. Христос никога није тукао, убијао, трачарио, осуђивао... и ту се види та велика разлика.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Nisam ni mislila da se prozivaju imena, jer toga ima već i previše, i na forumu, i u medijima. Ono što je strašno i što odbija, to su pojave, one su samo personifikovane u liku ovog ili onog sveštenika ili vladike. Ja uvijek i želim ako je moguća konstruktivna rasprava bez osuđivanja i ogovaranja. I u naslovu sam istakla da tražimo nešto drugo a ne osuđivanje. Da, bilo je ružno i po mom mišljenju prozivanje po imenu nekih u stvari čestitih vladika i monaha, za njihove greške u javnom nastupu. Smiješno je to porediti sa pedofilijom i sl. prestupima.

Nažalost nije tačno da se to sudi tamo gdje treba... Dakle neki vladike nisu gonjeni krivično ni osuđeni za ono što jeste za krivično gonjenje; a nisu osuđeni ni od crkvenog suda, jer da jesu, ne bi mogli biti u vladičanskom činu i dalje. To čini mnogo veću štetu crkvi, jer se crkva onda svodi na bilo koju društvenu organizaciju, koja dakle pomoću socijalnog kapitala štiti svoje članove, ili, po našim hrišćanskim mjerilima, brine se za svjetsko više nego za Božije.

Nije tačno da su sveštenici isto kao i obični ljudi, oni imaju veću odgovornost po prirodi stvari. Mi dakle odgovaramo za svoje lične grijehe, a oni za svoje grijehe i za upropaštene duše. Sada, u realnom životu, oni odgovaraju za sablazni. Oni de facto tjeraju ljude od crkve. Mi možemo reći da neki ljudi koriste izgovor jer im se ne nameće na svoja pleća tako težak teret kao što je hrišćanski moralni kodeks, ali oni zaista imaju odlično opravdanje, i kažu spremno, i s pravom, kad sveštenik taj-i-taj, ili vladika taj-i-taj to ne čini, to krši, ili je licemjer, što bih se trudio-la ja? Ne možemo reći da to nije logično. Znači sveštenik ti kaže odgovaraćeš za svoje grijehe, nemoj to da činiš, a on čini te ili gore (na stranu to što on ima veću odgovornost, to nešto znači samo nama koji smo vjerujući, one drugesamo odbija od crkve). 

Svi mi svjedočimo svoju vjeru djelima. Ako smo mi loši, ovi koji nas posmaraju, misle, eot oni kao hrišćani nisu takvi kakvi bi trebalo da budu, ali neće odustati od vejre ili crkve zbog toga. Mi lično ćemo ih razočarati, i ništa više od toga Ali kad radi to isto pripadnik klira, onda zaista s pravom ljudi se gnušaju takvog licemjerja i podlosti, i neće da idu u 'njihovu' crkvu.

Nisu samo prestupi u vidu 'činjenja', nego i 'nečinjenja' koje za posljedice ima neku štetu za ljude. Primjer ovog nesretnog dječaka gdje je s pravom crkva prozvana, novinari su koristili svjetovnu logiku (obaveza), a mi znamo da je moralna obaveza, zapovijest Gospodnja nešto još veće i važnije. Nemilosrđe, propuštanje da se efektivno pomogne ljudima direktno šteti ugledu crkve i volji naroda da joj priđe. I obratno, gdje postoji milosrđe i pomaganje potrebitima od strane crkve, to im na djelu svjedoči ljubav koju je Gospod zapovjedio.

Vjerovatno je tačno da ima i naše odgovornosti, nas, laika, jer idemo linijom manjeg otpora, jer se bojimo autoriteta, imamo iracionalan strah od sveštenog lica i sl. Imamo mi svi odgovornosti, naravno, mi ne smijemo zatvarati oči pred nepravdom, ma ko da je čini, Hrišćani su oni koji su uvijek imali hrabrosti da se bore za pravdu protiv zemaljskih, pa ako treba, i crkvenih autoriteta. Drugo, mi kao zajednica smo tu takođe da budemo crkva, da mi imamo zajednicu podrške, da mi budemo humani...

I naravno, da se molimo. Ali potrebna su i vjera i djela.

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, "Tamo daleko" рече

Treba usmeriti svoju energiju, datu nam od Boga na to da svedocimo nasu spasonosnu veru Pravoslavnu najbolje sto mozemo, kako bi licnim primerom ohrabrili nasu decu I nove narastaje da zarone u dubine I visine vaskrsne radosti koju nam je omogucio Hristos, BogoCovek!

A onda ti mladi naraštaji vide i čuju šta rade (ne naravno svi) oni prvi među jednakima.....i uruše sav vaš napor.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Јасно је да постоји очекивање да пример свештеници буду више морални него ми остали. Свештенички чин наравно мора доказати да је достојан угледа и поверења које положај захтјева. То значи да озбиљност овиси на ком се положају сједи, а ође је стога још горе ако свештеник или судија зезају се пијани на улици. Мој лични став је да се људи из цркве требају појавити као пример и да свако одговара само за себе...Боже мој и они су од крви и меса (људи).

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

26 minutes ago, Дијана. рече

Nije tačno da su sveštenici isto kao i obični ljudi, oni imaju veću odgovornost po prirodi stvari. Mi dakle odgovaramo za svoje lične grijehe, a oni za svoje grijehe i za upropaštene duše. Sada, u realnom životu, oni odgovaraju za sablazni. Oni de facto tjeraju ljude od crkve.

Слажем и не слажем. Слажем се да имају већу одговорност. Де-факто нико не може да ме отера од цркве (свако одрасло чељаде) до саму себе.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече

12:smeha: A bre Arso  originalno nema šta .....u podrum pića ili vinski ....:) 

U neki podrum sa jednim prozorom koji gleda - nigde narocito ...

I tu bi kako kakva vocka koja trune poceo da vri ...  A posle znate vec ... Kazan !    :smeh1:

Salim se malo ... Ali da ... Ni sama Crkva ne postuje svoj zakon ... I onda je logicno da ona gubi svoj kredibilitet . 

:351780:

Подели на овим сајтовима

Кад би се закони примењивали па да се казне сви који не посте, нису били на 3 Литургије, ко би остао у Цркви ?

Сваки свештеник мора знати да има већу одговорност коју је добио уз благодат. Рече ми давно један човјек : Ја могу да шверцујем, коцкам, направим хаос у кафани и да ујутро сасвим нормално дођем по хљеб и новине. А то вама поповима не приличи и народ би о томе причао данима и додавао и што није било.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, о.Небојша рече

Кад би се закони примењивали па да се казне сви који не посте, нису били на 3 Литургије, ко би остао у Цркви ?

Ali , Oce ... Onaj ko bi zaista zeleo tu i da ostane bi morao da se potrudi ... Jer nije poenta samo napuniti crkvu  ljudima ili skolu djacima ... Vec je cilj da se oni potrude , ne bi li nesto naucili ... U suprotnom se , kao sto rekoh , gubi kredibilitet te institucije ... 

:351780:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Тања1 рече

Слажем и не слажем. Слажем се да имају већу одговорност. Де-факто нико не може да ме отера од цркве (свако одрасло чељаде) до саму себе.

Da, ali mi smo 'utvrđeni u vjeri', mi u crkvi tražimo Gospoda i samo u njega gledamo, a početnici ili ateisti posmatraju kritički, vide ljude, ovo, ono... I još i ono što si prethodno rekla, da položaj sveštenika podrazumijeva odr. ugled u društvu, bez obzira na vjerski profil bilo kog posmatrača, koji zahtjeva od njega moralnu odgovornost, jer on služi za primjer, kao i sudija, ljekar, učitelj, soc.radnik... dakle društveni ugled, nevezano za vjeru i zapovijesti...

Evo iz prve ruke, ono o čemu pričam. Ateisti i oni koji bi možda prišli crkvi crkvu isključivo posmatraju kroz klir, oni još nemaju pojma da 'svi smo mi crkva', itd.

1 hour ago, VaSa110 рече

5 hours ago, "Tamo daleko" рече

Treba usmeriti svoju energiju, datu nam od Boga na to da svedocimo nasu spasonosnu veru Pravoslavnu najbolje sto mozemo, kako bi licnim primerom ohrabrili nasu decu I nove narastaje da zarone u dubine I visine vaskrsne radosti koju nam je omogucio Hristos, BogoCovek!

A onda ti mladi naraštaji vide i čuju šta rade (ne naravno svi) oni prvi među jednakima.....i uruše sav vaš napor.

Подели на овим сајтовима

Свештеници су људи који требају да престављају спону између Бога и нас, обичних људи и требало би да дају позитиван пример другим људима у сваким ситуацијама.

Са друге стране, ти свештеници су људи потекли са овог нашег подручја и не могу бити "бели анђели". 

Треба прво да погледамо и себе и да схватимо да и ми нисмо "анђели" И да не можемо да очекујемо да су свештеници бољи од нас. Једноставно има их разних, као и у целом друштву.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

45 minutes ago, Дијана. рече

Da, ali mi smo 'utvrđeni u vjeri', mi u crkvi tražimo Gospoda i samo u njega gledamo, a početnici ili ateisti posmatraju kritički, vide ljude, ovo, ono...

Можда си ти занавек утврђена у вери, сестро, нисам ни ја сваштојед, кратковида и наивна, молитвама се утврђујем у вери и свакодневно...али некад посматрам другачије...а није да се не ТРУДИМ да не обраћам пажњу на спољну лепоту више него на лепоту душе...понекад као да сам тек ушла у храм. Знате.

Из Пролога

Ко по свету ходи ко по старом гробљу,
O људима мисли ко o слабом робљу,
O пет земних копна ка o пет гумана,
Ka o пет локава o пет океана —
Том је Христос мера, ким сс вечност мери.
Те се мере држи утврђен у вери,
Ко ту меру позна, одустат је неће,
Јер за тајне света другу наћи неће;
Свака друга мера, поред све напреге
He стиже до Алфе нити до Омеге,
Но вара ко месец што по води гмиже.
A личи да до дна, до дна воде стиже.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

43 minutes ago, Arsenija рече

Ali , Oce ... Onaj ko bi zaista zeleo tu i da ostane bi morao da se potrudi ... Jer nije poenta samo napuniti crkvu  ljudima ili skolu djacima ... Vec je cilj da se oni potrude , ne bi li nesto naucili ... U suprotnom se , kao sto rekoh , gubi kredibilitet te institucije ... 

Кад би у школама остали они који воле да уче, неке би се затвориле.:mahmah:

Не мислим да Црква треба да занемарује квалитет, али не може све одједном. Као 90'их људи прилимили свештеника у дом за водицу, после им дошао други свештеник, изгрдио их што немају кандило да гори пред славском иконом, што нису редовни у цркви, не посте све постове, нису вјенчани, наводио им каноне , пријетио паклом, они му се захвалили и наставили по старом.

Нема ту неке мудрости, ко је свјестан свог позива неће правити глупости, као што као грађанин неће чинити прекршаје и кривична дјела. Не из страха од законе, него из своје воље да чини добро и клони се од зла.

Некада је била контрола сеоских свештеника, да се види да ли редовно служе Литургију , а онда је неко паметно рекао да ако не пожели да служи једном седмично, не може га никаква казна на то натјерати. А и само служење под морањем је :coolio:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...