Jump to content

Саблазни од стране свештених лица - има ли др.одговора осим осуђивања?

Препоручена порука

Сестро драга Дијана, вјеруј ми да већина свештеника има проблема са дијабетесом, желуцом, притиском, и свим осталим болестима које настају из те унутрашње борбе. Оно што најтеже падне свештенику што их пљују људи који са њима никада нису кафу попили. Не знају како је свештенику када види људе на самрти а потпуно незаинтересоване за спасење. Када дође човјек на исповјест потпуно хладан. Дође реда ради. Ти причаш, а као да зиду причаш и на крају наравно ниси по нечијим мјерилима ни солидан свештеник. Важнија је фарма, и парови и све остало осим Бога. На крају се свештеник не дај Боже умори и дигне руке од борбе. То је жалосно.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 61
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

48 minutes ago, Ненад. рече

Треба прво да погледамо и себе и да схватимо да и ми нисмо "анђели" И да не можемо да очекујемо да су свештеници бољи од нас. Једноставно има их разних, као и у целом друштву.

Ovo bukvalno znači da i ja (ateista) mogu bez ikakvih problema da budem sveštenik, jer jelte ne možemo da očekujemo.......

A od koga onda da očekujemo da bude bolji od nas i čemu uopšte sveštenici?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, verum est in beer рече

Мислиш да ће свештеник ако направи неки грех да се више "пече" у паклу од неког цивила?

Oce. "Jer kome se vise da, vise mu se i trazi". To je bar jasno k`o dan, sa darovima Duha Svetog nema sprdnje i zafrkancije.

Izvin`te sto ovako upadam na temu, uglavnom na ovakvim temama nisam dobrodosao...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Размишљати о чину било свештеника, или монаха без призива Божијег је немогуће. Бог даје свој благослов за чин свештеника коме зна да треба. Свакоме бог даје различите дарове. Неко је писац, доктор, астронаут, а неко свештеник. Свештеник је слуга Бога и своје пастве. Цијели живот се бори да свједочи Господа. Наравно, да пада и устаје. Наравно да је сваки свештеник завршио богословију, данас већина и  факлтет, што значи да је посветио скоро десет година свог живота изучавајући ријеч Божију, спремајући се да је пренесе народ. Колико ће себе да подари својој пастви то зависи од човјека до човјека. 

Подели на овим сајтовима

Оче Богдане, оче, има ту мало и измене духа у Србској Православној Цркви, некада су наши архијереји и јереји предводили Србство у борби за слободу, позивајући на устаничку Србију или као поп Миле Јововић у Никшић, улетео међу Турке са крстом и јатаганом...:).Данас не смемо ни да их поменемо, имају се друга велика искушња и сталне унутрашње борбе у желуцу...:mazenje:А имали смо јунаке носили барјак Христа и барјак слободе Светог Саве, били живи спаљивани, данас  види се по плодовима какви смо...Него, да вас Бог поживи!

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, verum est in beer рече

Сада не знам да ли си ме ословио са оче или си рекао хоће :) Шала наравно.

Потпуно се слажем да нема спрдње и зафрканције са даровима Духа Светога, зато и кажем да сваки крштени човек има много већу одговорност од некрштеног, баш због тога јер је добио печат дара Духа Светога. Нема више ни свештеника ни народа, сви смо једно у Христу и сви одговарамо.

Svestenik u odnosu na obicnog krstenog coveka ima odgovornost uvecanu geometrijskom progresijom. Nista manje od toga. E sad, kad znamo kakva je svih nas hriscana ta opsta odgovornost, onda zamisli kolika je tek svestenicka. A tek vladicanska, ne moze da se objasni recima...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да је била лакша борба са Турцима,него данас са медијима, фармом, грандом, дрогом, алкохолом, незаинтересованошћу. Узгред, Србин сам из Босне тако ми јатаган није стран 

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Отац Богдан рече

Србин сам из Босне

Odakle oče Bogdane? Poznajem jednog mladog, ali jako dobrog sveštenika koji se zove Bogdan. :)

Oprostite što spamujem 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

54 minutes ago, obi-wan рече

Oce. "Jer kome se vise da, vise mu se i trazi". To je bar jasno k`o dan, sa darovima Duha Svetog nema sprdnje i zafrkancije.

Izvin`te sto ovako upadam na temu, uglavnom na ovakvim temama nisam dobrodosao...

Ja nadugacko i nasiroko, a Obi lakonski.

Kako to, nisi dobrodosao? Naprotiv! :ok:

Подели на овим сајтовима

Ono sto mene zalosti je sto mi ne vidimo sebe, ja prva. Zadnjih godina sam se upravo zbog takvih sablazni povukla jer molicu lepo nije sve bilo kako je moje kraljevsko visocanstvo zamisljalo, zajednicu svetih, agape, borbe i podvige, iskrena prijateljstva, a ne osudjivanje, cutanje klira, jos ih "igrom slucaja" i znam, puno "visokog" ranga i tako dalje i tako blize. I shvatila sam da sam ja sama ta koja je skrenula u individualizam, dođes,,pricestis se, ispovedis i odes kuci jer ionakog tamo gde sam ja bila sve je vrvilo od laznih osmeha, laznih poboznih "pomoz Bog"-ova i slicno, zajednice ni od korova, a kad pozelis s nekim zaista da pricas o duhovnom zivotu gledaju te ko da si pao s marsa. I vremenom sam se ja povlacila. Projuri svestenik za vodicu, promrmlja kako nase dete treba da izraste u veliko srbina, vecernje od pet minuta i ajd zdravo. A nazalost nisam na to navikla, navikla sam pre toga na divne pastire i duhovnike s kojima si mogao zaista da razgovaras na svaku zivotnu temu i duboku muku. Ne tipa jel blagosloveno za praznik ukljuciti ves masinu, nego o najdubljim pokretima duse. I to mi je toliko nedostajalo i nedostaje mi jos uvek, toliko da koza pece koliko bih puknula od muke i zelje za tom vrstom duhovnogg razgovora. Ne mene sa nekim guruom, ne sa nekim fensi popom da izvinete oni su mozda dobri al nemaju vremena ni cestito kafu da popiju i uvek su u guzvi, nego za nekim prostim, jednostavnim trezveno narodnim popom koji bi imao volje za tako nesto.

Ali onda mi je sinulo, da sam ja ta koja je gresila sve ove godine, da je moje da taj osecaj, to stremljenje za takvim odnosom nikad ne gusim niti da dozvolim da ugasne, ali da iz njega crpim snagu i da "sirim dalje", da radim ono sto je moj priziv i poziv i da ja budem ta koja ce u svom mikrokosmosu siriti tu energiju koju sam na pocetku tako besplatno i nicim zasluzeno dobila. Ne prestaje da mi bude tesko, moj vapaj za duhovnim razgovorom i odnosima takve vrste je i dalje podjednako jak, samo moj fokus vise nije na tome sta ja zelim, nego sta ja mogu da uradim, za sebe, za najblize, za nepoznate i druge. Ako odustanem od tog zara odustala bih os sebe, a posto sam bila svedok i ucesnik toliko cuda, to bi bilo ravno samoubistvu. Samo sam promenila fokus, sta ja mogu da uradim i zasto to mene toliko dotice. I trazim i nalazim i kopam po tim odgovorima, sto vise mogu, jer ma koliko me ponekad zaista sablaznjavalo nesto sto licno vidim i dozivim kako od klira tako od naroda, ja verujem da moze biti bolje i da nas Bog nece napustiti. Ne verujem sta vise, nego znam, iz svog licnog primera. A zivot me je dobro izribao, da znam da nista nije kao sto izgleda i da je borba u svakom coveku ogromna, da ja, svi mi, vidimo samo povrsinu, jedan minijaturni deo slagalice od milijardu delova i da se utisam. Cak i kad burno odreagujem na neke gadosti, da se lupim po celu i kazem sebi cuti majmune, ko zna sta bi ti uraadila na njegovom mestu. Cuti, jer samo Bog zna svaciju muku.

samo gledati to -a sta ja mogu da uradim za drugog i sebe, i kakve to veze ima s mojim zivotom. Jer sve na,sta burno reagujemo kod drugih je nesto nase licno od ko zna od kad.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

7 hours ago, Отац Богдан рече

да, Томић сам 

Драга братијо, само да вас обавијестим да се испоставило да познајем оца Богдана :) и да вам кажем да је то један јако, јако добар млади човјек и свештеник. Његова супруга је моја добра пријатељица :) 

Обоје млади и честити и обоје их волим и доживљавам као род најрођенији. :bighug:

Опет ја спамујем тему, али ево о.Богдан (и многи други као што је он) је доказ да СПЦ има на кога да се ослони у будућности. :) 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...