obi-wan Написано Август 25, 2016 Пријави Подели Написано Август 25, 2016 U "Svestenim kanonima Crkve" vl. Atanasija nasao sam onako kako sam napisao. A kad budem imao mogucnosti, ako Bog da, gledacu da pitam profesora kanonskog sta on kaze o tome, jer smo u istom gradu, pa ne bi trebalo da bude tesko da ga nadjem u skorije vreme, jer i mene interesuje otkuda takav nesklad. @Vladan3 I tebi svako dobro i najbolje, brate. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 25, 2016 Пријави Подели Написано Август 25, 2016 7 hours ago, Јанко рече Опет ћу се вратити свом мишљењу,које није у супротности са овим горенаведеним - СВИ ћемо бити ЈЕДНО У ХРИСТУ. Ово је догма и основа, самим тим брак овде је слика односа тамо, али НЕ ОДНОСА У ЉУДСКОМ СМИСЛУ. Брак је основа породице, а ова икона Тројице. Као што човек своју боголикост не заснива на свом и Божијем спољашњем физичком изгледу, тако и брак: двоје су једно не зато што су се -да будем вулгаран- додирнули телима изнутра и разменили заувек телесне течности, већ због иконичности јединства Христа и Цркве=свихнасуЊему. Ту лежи и одговор о послушању жене=Цркве мужу=Христу. Nisam te ovde bas ispratio, ako moze samo malo jasnije... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Август 25, 2016 Пријави Подели Написано Август 25, 2016 Izvinte sto upadam, al ja bas cuh od vasih profa (bila zaludna pa slusala neka predavanja, a i mlada zaljubljena), da je upravo to telesno sjedinjavanje brak, tj da je fizicko telesni odnos znacio brak. Cim si se ti spojio s nekim telesno - to ti je muz\zena. I da zato kaze zeni imala si pet muzeva, u smislu bila si u odnosu s njima, i sad bi nedto jelte al neces obavezu. Драшко and Аурор је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Август 25, 2016 Пријави Подели Написано Август 25, 2016 Неки се баш муче на овој теми. А неки размишљју овако:ако истина не одговара мојим жељама и потребама,тим горе по истину. Но,ништа тако добро не успева овде као лаж.У односу на лажи стина је најчешће аутсајдер. Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Август 25, 2016 Пријави Подели Написано Август 25, 2016 4 hours ago, Јелена011 рече Izvinte sto upadam, al ja bas cuh od vasih profa (bila zaludna pa slusala neka predavanja, a i mlada zaljubljena), da je upravo to telesno sjedinjavanje brak, tj da je fizicko telesni odnos znacio brak. Cim si se ti spojio s nekim telesno - to ti je muz\zena. I da zato kaze zeni imala si pet muzeva, u smislu bila si u odnosu s njima, i sad bi nedto jelte al neces obavezu. Више на први поглед различитих тумачења једног места НЗ. То што се телесни однос види као брак је јеванђелски ("да крштени буде са некрштеним да се овај посвети кроз њега"! Дакле љубавна веза телесним односом запечаћена у брак!), али мораш гледати шири контекст, тј телесни однос као последица духовне заједнице, обећања једног другом, везе љубави која се ту успоставља. О овоме треба и данашња омладина да зна и размишља - однос НЗ и промискуитета из тог угла. Пази, строго гледано САМАРЈАНКА није могла имати валидан брак по јеврејској норми, али Христос каже ПЕТ МУЖЕВА. Мислите о томе... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Август 25, 2016 Пријави Подели Написано Август 25, 2016 4 hours ago, obi-wan рече Nisam te ovde bas ispratio, ako moze samo malo jasnije... On 8/23/2016 at 0:46, Јанко рече ... Као што знаш, све ово могу бити само теологуменони, твоји као и моји. Лично, сматрам да брак улази у вечност, али у сасвим другачијој, не-људској конотацији. Јер, сви постајемо једно Тело (шта тамо онда посебно значи да су двоје једно тело? То је било битно за овоземаљског живота. Ипак, мислим да ће то значити тесну (или тешњу?) повезаност у Телу, лупам - као што су блискији срце и плућа од срца и ока), и односи ће бити за нас незамисливи са садашњег људског аспекта. Љубав према првој супрузи неће бити нимало умањена љубављу према другој, свака ће имати своје значење а све ће бити једно у Христу. Нема ту таквих препрека формално-јуридичког типа. Суштина је да је Бог Љубав, и ко Љуби једно је са Њим. Ту неће бити места за било какву завист, све ће бити испуњено Њим (замислимо у рају две жене са једним мужем или обрнуто, и прва/први завиди другој/другом или обрнуто??? Потпуно ишчашено и ван сваког христолошког контекста). ... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Август 25, 2016 Пријави Подели Написано Август 25, 2016 1 hour ago, Јанко рече Више на први поглед различитих тумачења једног места НЗ. То што се телесни однос види као брак је јеванђелски ("да крштени буде са некрштеним да се овај посвети кроз њега"! Дакле љубавна веза телесним односом запечаћена у брак!), али мораш гледати шири контекст, тј телесни однос као последица духовне заједнице, обећања једног другом, везе љубави која се ту успоставља. О овоме треба и данашња омладина да зна и размишља - однос НЗ и промискуитета из тог угла. Пази, строго гледано САМАРЈАНКА није могла имати валидан брак по јеврејској норми, али Христос каже ПЕТ МУЖЕВА. Мислите о томе... Шта се све подразумева под телесним односом? Знам да неки и пољубац рачунају као телесни однос.Различитост перцепција или ? Христос је имао јасну представу живота Самарјанке,али не само ње.Међутим ,проблем је када неки овде умисле да имају Христове ингеренције,па замерају некоме што се не прекрсти када руча у својој соби,а не објашњавају одакле они ту,а о купатилу да и не говорим Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Август 25, 2016 Пријави Подели Написано Август 25, 2016 On 19.8.2016. at 14:42, billy2014 рече Ukoliko bih nekad ostao udovac, ne bih se vise zenio, ponovna zenidba za mene bi bila kao da varam zenu. Ovo mu dodje kao nekakva duhovna nekrofilija. "Jer o vaskrseniju niti će se ženiti ni udavati; nego su kao anđeli Božiji na nebu." Matej 22,30 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 25, 2016 Пријави Подели Написано Август 25, 2016 5 hours ago, Јанко рече Јер, сви постајемо једно Тело (шта тамо онда посебно значи да су двоје једно тело? Svi postajemo jedno Telo, ali to ne znaci da postajemo amorfna i bezrazlicna masa, odnosno supa. 5 hours ago, Јанко рече Ипак, мислим да ће то значити тесну (или тешњу?) повезаност у Телу Pa naravno, jer smo "ostavili oca svojeg, i majku svoju, i prionuli smo jedno uz drugo" toliko da smo jedno telo. Ali da ne duzimo sad mnogo pricu, evo imam jedno pitanje: sta mislis, `oce li po tebi sv. Joakim i Ana biti samo prosto clanovi tog jednog velikog Tela, ili jos i nesto mnogo vise od toga? Nije trik pitanje, ozbiljno pitam za misljenje. Inace, ima jedan zanimljiv tekst mitropolita Ilariona na ovu temu, mislim da vredi da se procita, a i nije nesto mnogo dugacak. Uglavnom, on iznosi vrlo interesantno stanoviste da postoje 2 vrste brakova - brak kao prosto zajednicko i zakonito zivljenje, i brak kao punoca (= tajna). Evo da prilozim i taj tekst, svakako mi deluje kao sasvim pomirljiv i kao najmanji zajednicki svima nama ovde na temi... http://www.verujem.org/teologija/allejev_o_braku.htm Suncokret54 and Јанко је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 25, 2016 Пријави Подели Написано Август 25, 2016 9 hours ago, Јелена011 рече Izvinte sto upadam, al ja bas cuh od vasih profa (bila zaludna pa slusala neka predavanja, a i mlada zaljubljena), da je upravo to telesno sjedinjavanje brak, tj da je fizicko telesni odnos znacio brak. Cim si se ti spojio s nekim telesno - to ti je muz\zena. I da zato kaze zeni imala si pet muzeva, u smislu bila si u odnosu s njima, i sad bi nedto jelte al neces obavezu. Ali se zato u monaskoj literaturi da naci svega i svacega tipa "Ako supruznici uzivaju u telesnom sjedinjenju time se ujedno i sjedinjuju sa samim djavolom.". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Август 25, 2016 Пријави Подели Написано Август 25, 2016 1 minute ago, Aquilius Cratus рече Ali se zato u monaskoj literaturi da naci svega i svacega tipa "Ako supruznici uzivaju u telesnom sjedinjenju time se ujedno i sjedinjuju sa samim djavolom.". Ma budalastine Dakle ima gi raznih tumacenja Ispisah poduze, al reko nema svrhe. Tebi je sve jasno, a onima kojima je sve fuj to, njima ce i dalje biti fuj to Aquilius Cratus and Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 22 hours ago, obi-wan рече Svi postajemo jedno Telo, ali to ne znaci da postajemo amorfna i bezrazlicna masa, odnosno supa. Pa naravno, jer smo "ostavili oca svojeg, i majku svoju, i prionuli smo jedno uz drugo" toliko da smo jedno telo. Ali da ne duzimo sad mnogo pricu, evo imam jedno pitanje: sta mislis, `oce li po tebi sv. Joakim i Ana biti samo prosto clanovi tog jednog velikog Tela, ili jos i nesto mnogo vise od toga? Nije trik pitanje, ozbiljno pitam za misljenje. Inace, ima jedan zanimljiv tekst mitropolita Ilariona na ovu temu, mislim da vredi da se procita, a i nije nesto mnogo dugacak. Uglavnom, on iznosi vrlo interesantno stanoviste da postoje 2 vrste brakova - brak kao prosto zajednicko i zakonito zivljenje, i brak kao punoca (= tajna). Evo da prilozim i taj tekst, svakako mi deluje kao sasvim pomirljiv i kao najmanji zajednicki svima nama ovde na temi... http://www.verujem.org/teologija/allejev_o_braku.htm Мислио сам да си пажљиво прочитао оно што сам написао. Куцам са моба па ми тешко цитирати себе, имаш одмах после другог дела који си цитирао. Биће много тешња веза међу њима. Ако поредимо есхатолошку Цркву као Тело, онда су они нпр као лева и десна комора Његовог Срца које је Богомајка. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 23 hours ago, Aquilius Cratus рече Ali se zato u monaskoj literaturi da naci svega i svacega tipa "Ako supruznici uzivaju u telesnom sjedinjenju time se ujedno i sjedinjuju sa samim djavolom.". Bas tako pise?!... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 27 minutes ago, obi-wan рече Bas tako pise?!... Od reci do reci. Naravno to je "monaska" literature odnosno one bullshit knjizice koje se po manastirima uvaljuju naivnima kao i po raznim jedinoistinskoispasenjskim sektaskim jazbinama u RL i na netu. Ali ako mnogo ljudi, narocito neofita, bifla to smece onda ce im to i formirati svest o veri, Crkvenom zivotu i pravilnom pristupu askezi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Август 27, 2016 Пријави Подели Написано Август 27, 2016 On 25.8.2016. at 22:18, Aquilius Cratus рече Ali se zato u monaskoj literaturi da naci svega i svacega tipa "Ako supruznici uzivaju u telesnom sjedinjenju time se ujedno i sjedinjuju sa samim djavolom.". a jadi njihovi kad su ovo pisali. Ko zna kakva su ih iskusenja spopadala pa bolje i da pisu da su zene djavoli i sami odnos satanizam nego da se pokolebaju u svom monaskom pozivu. Nego blagoslovena nepismenost, ranije se to pozali nekome iskuka pa ga prodje a danas napise knjigu pa dok prosejes sta je korisno ima se nacitas za tri zivota njihovih frustracija i lomova. Sanja Т. and Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 2 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука