Милан Ракић Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 http://www.news.com....7e0854ac0919941 И ти брате ове портале сматраш релевантним и озбиљним? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Прво, Милоше, ја искрено вјерујем Теби, јер увијек наступаш нелицмјерно, зато одслушах овај интервју. И како мрзим сваку цензуру, радо бих Ти послао (поставио овдје) пдф књиге арх. Никодима о литургијској обнови, и друге полемичке са Благојем Пантелићем, о пацифизму и екуменизму итд., но мораш да ми вјерујеш да нијесам толико технички писмен. Могу да ти дам линк: https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi2r82E2__KAhUiAZoKHaqqDcwQFggbMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.svetosavlje.org%2Fbiblioteka%2Fizazovi%2Foobnoviliturgije.pdf&usg=AFQjCNFf4nWRekKiGhs-QjlF7RIRPWzIHA&sig2=WCg-PKsUuENj3LoMMM3crQ а на светосављу орг наћи ћеш све његове књиге. (То му није сметало да оца Љубу нагрди у свом чланку о сусрету папе и руског патријарха) Друго, ово је отворени антијудаизам и нацизам типа "Протокола сионских мудраца". Што такве ствари објављује "Печат", коме се о Божићу "исповједа" владика бачки, дуга је прича. У теми о "хаванској" декларацији папе и патријарха московског можеш да нађеш моје ставове о тој чворовићејади. Треће, о. Никодим наводи веома тачно како се сукобио са м. Амфилохијем ("о националном имену" Цркве) што значи да је потоњи интервју на "Радио -Светигори" коришћен у претпописној кампањи у ЦГ ("ко се изјашњава као Црногорац тај је од ђавола") дао врло свјестан политичких импликација. Морао је бити, као очигледно човјек упућен у политику, такође упућен у ноторну ствар да тзв "Српске новине" у којима је објавио текст дебело финансира Ђукановићев режим. Све то је урадио упркос томе што говори као и наш брат Сунцокрет и свети старци о потреби смирења, иако је тада био игуман дајбабске обитељи дивног божјег угодника Светог Симеона Новог, узора стрпљења и кроткијима од нас "Брзака" (Михаило Лалић), односно Црногорца. Четврто, кад је понашање (не књиге) епископа Атанасија око литургијског питања (чланци у "Православљу", полемике са владикама, па и обољелим патријархом Павлом који није дао да се избаци молитва Трећег часа без усклађивања са Русима) сматрам да је беспримјерно и да је искоришћено, нехотимично, у кампањи за избор новог патријарха и стварање онога што је покојни академик Милорад Екмечић још 2006 тачно видио као "шумадијски раскол". Но, слажем се са епископом Атанасијем да нам је свима потребно много читања (управо читам "Српско богослужење" од др Владимира Вукашиновића). Пето, "Фонд стратешке културе" који је урадио овај интервју, резерва је за "Печатове" ислужене кадрове, а принцип.ме који подржава лични сајт арх. Никодимаhttp://nikodimbogosa...-pape-franciska финансиран је, такође обилато од Ђукановићевог режима за борбу против ИН4С и опозиције која демонстрира. Циљ је, још један, да се направи раскол у канонској цркви у ЦГ, а изгледа да се о. Никодим кандидује за катакомбног митрополита. Мисли о томе. Имало би још доста да се каже, ако будеш расположен за дебату ту сам. Најважније, сви јесмо дјеца Божија. Када је Блаженог спомена патријарх Павле, давао такве изјаве страним новинама у вријеме најжешћег рата и сатанизација Срба, нажалост почесто поткријепљене и од нас самих (конкретно минирање Ферхадије у Бања Луци), "Логос" часопис студената Богословског факултета у коме су се окупљали тадашњи "никодимовци" Драгош Калајић, Жељко Познановић, Небојша Крстић, члан уредништва Григорије Дурић (вођа студентских побуна на БФ, сада епископ ЗХ), нападали су патријарха да је неправославан, јер то "дјеца Божја" постајемо само по "усиновљењу". Патријарх Павле им је смирено одговорио дописом на две стране пуним библијских и предањских доказа за свој став ("Логос", 1993). Било би корисно да Поуке поново објаве тај патријархов одговор. Kad kazem da verujem nasem ponavljam NASEM arhimadritu,pre svega sam mislio na to sto su mu knjige zabranjivane i to je objasnio na koje sve nacine i od strane kojih episkopa. U to cvrsto verujem prosto jer znam da je do te knjige jako tesko bilo doci,prosto prodavala se skoro pa inkognito i ispod zita,a naravno da je cudno da knjiga jednog arhimadrita SPC ne moze da se kupi nigde. I to sto jedan pravoslavni episkop kao sto je ep. Grigorije cita Simvol vere sa RC i to sa sve nastavkom filiokve oko kojih je toliko stvari,toliko razdora i toliko vekova sukoba. Sto se ostalog tice manje vise neke stvari prvi put sad citam,tako da nisam bas dostojan polemike sa vama,ali cu vas rado citati...i nadam se da se mogu iskopati ti tekstovi od pre 20tak godina. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Kako smo navikli da pričaju, elokventno sa nekim naučnim činjeicama, ovo je više kao kad komšinica ogovara drugu Dozvoli...ja episkopa Atanasija Jevtica neizmerno cenim,jako volim da ga slusam i pratim...on je takodje doktor teologije,bio je dekan fakulteta itd pa na njegovim predavanjima ili javnim istupima takodje imas toliko argumenata da upotrebis ovu recenicu gore o tome kao baba koja ogovara drugu babu,iznoseci najeftinije traceve i sitnice iz zivota nekoga o kome se u tom trenutku prica. Da ne pominjem sad ep.Grigorija koji sa novinarima se ne libi da prica na nacin koji jeste ulicarski. ITD poelbuster је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Sećam se o. Nikodima iz godina kada je redovno i aktivno bogoslužio u kapeli PBF-a. Upamtio sam ga kao prijatnog čoveka. Kada je dolazio kod nas, čitao je molitve naglas, služio i saluživao otvorenim dverima i sve ostalo. Pitam se, da li je ovaj njegov sadašnji preokret posledica dubljeg promišljanja liturgijske prakse i uopšte teologije ili je povređen i ljut? I jedno i drugo je OK. Prvo bi onda trebao bolje da argumentuje, a drugo je ljudski. Nadam se da će ostati u Crkvi i pobediti ličnu povređenost. Svi su manje više to nekada doživeli od sabraće. Suncokret54, Плутон, Протомајстор and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Како се одређују релевантни и озбиљни портали, одн. медији? Није битан портал, битно је оно што је ту пренето. Да ли је измишљено или није. Овде постоје одређене чињенице о којима је реч. У једном тексту се наводе подаци о суђењу, човек износи тврдње на основу истраживања...У другом председница Комитета УН за права деце говори о отмици и жртвовању деце. Ти тврдиш да је ово све измишљено? Да је тај суд непостојећи, или да је лажирао све чињенице и доказе, да не постоје остаци 800 беба... да председница Комитета није ништа рекла? Да ли ти то тврдиш? На основу чега? Ne brate, ne tvrdim ja ništa. Tvrdiš ti, odnosno izvor sa kojeg si preneo. Prosto, taj CEOPOM mi nije ubedljiv kao mesto koje je izvor ispravnih i istinitih informacija, odnosno psihički zdravih autora. No brate, nema veze. Samo sam te pitao i poštujem tvoj izbor i izvor. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Човек помешао чињенице, потенцијалне чињенице са све више доказа, са фикцијом и талибанством. Треба се чувати Ватикана, посебно Језуита. То што су се они замаскирали насмејаним фацама добрих декица не може да избрише више миленијумски дух деспотизма, крвавих борби против неистомишљеника и необуздану жељу за овоземаљску власт и моћ. Све до пре неку деценију. Промена тактике која више не пије воду, другом замаскираном која треба да уроди плодом не мења њихов стварни циљ. Исто важи и за западне колинијалне силе које су отворени колонијанизам заменили прикривеним. Суштина је иста само је пут до циља промењен. Испијање крви и жртвовање деце у тајним друштвима постоји. Оно није ни престајало хиљадама година. Огроман број нестале деце која никад не бивају пронађена на западу доста иде у прилог томе да су, барем део њих, намењни у сврху ритуала "елите" која влада овим светом и води га ка Арамгедону. Али да баш папа пије крв беба... Јесте да су Језуити доста повезивани и изједначавани са тајним друштвом РКЦ, вођењу борбе против јеретика и "јеретика"... али да они имају такве сатанистичке ритуале треба доказати. Овај данашњи папа је Језуита, али оптужба да је он пио крв беба како би ушао у врх РКЦ је превише смела. Ако нема доказа не сме да млати такве ствари. Није то мала оптужба, то је најцрња сатанизација неке особе. Изјављивати тако нешто без било каквог доказа је срамота и безобразлук. Забрањивање његових књига је посебна тема. Делује као цензура. Треба то јавно објаснити. Ако је у. еп. Атанасије заиста правио корекције у преводу и то је питање које јавно треба истражити и доказати аргументима. Гурање под тепих уз коришћење моћи ништа не решева. Само долива уље на ватру и може још више саблазнити вернике, нарочито младе вернике. Не треба се Црква озбиљно бавити изјавама сваког ко је њен члан и лупи нешто. Међутим, особа са клипа није "обичан" верник или клирик. Изнео је озбиљне оптужбе и тврдње на рачун Цркве и појединих великодостојника. Дужност Цркве је да се тиме озбиљно позабави и јавно, аргументовано одговори. Само тако арх. Никодим може бити раскринкан или не у потпуности. Све док Црква ћути он је тај ко има већу корист од тога. Васијан је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Треба се чувати Ватикана, посебно Језуита. То што су се они замаскирали насмејаним фацама добрих декица не може да избрише више миленијумски дух деспотизма, крвавих борби против неистомишљеника и необуздану жељу за овоземаљску власт и моћ. Ko kaže da su jezuiti sve samo nekakve "dobre dekice sa nasmejanim facama", ima njih svakakvih: https://goo.gl/81rbg0 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 И ти брате ове портале сматраш релевантним и озбиљним? I mene interesuje koji su portali ozbilji i relevantni a koji ne...malo malo kad se neko pozove na neku vest koja nije sa CNN-a,BBCija ili ny tajmsa taj bude osvedocen kao neozbiljan sa nerelevantnim izvorima. Na kraju krajeva slucaj Racak EU i Nato ucestvuju u jednoj opstoj glumi i filmu,ta istina nikad nije bila predmet za mnoge "relevatnih" portala,medija,stavise laz i dalje traje,iako je razoblicena odavno. Dakle sta je relevantno danas a sta ne,pravo pitanje. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Dozvoli...ja episkopa Atanasija Jevtica neizmerno cenim,jako volim da ga slusam i pratim...on je takodje doktor teologije,bio je dekan fakulteta itd pa na njegovim predavanjima ili javnim istupima takodje imas toliko argumenata da upotrebis ovu recenicu gore o tome kao baba koja ogovara drugu babu,iznoseci najeftinije traceve i sitnice iz zivota nekoga o kome se u tom trenutku prica. Da ne pominjem sad ep.Grigorija koji sa novinarima se ne libi da prica na nacin koji jeste ulicarski. ITD Naravno da ima , ali je pozicija sasvim suprotna. Porediti predavanj episkopa Atanasija i ovog arhimandrita... prosto je neuporedivo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Nadam se da će ostati u Crkvi i pobediti ličnu povređenost. Vasa Pelagić? Suncokret54, александар живаљев and Ronald је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
niksrbin Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Заиста евидентирање пијења дечије крви од стране папа му није требало, јербо, и да је тачно, неистомишљеници ће се ухватити за ту произвољно условну чињеницу као екстремну конспирацију и махати њоме као доказом да је архимандрит отац Никодим зрео за Јеротића...Све остало што је написао стоји. А што се интервјуа тиче, као одговор на примедбе о архимандритовој не-елоквенцији, не научној, не академској методологији, ово је ствар укуса гледаоца и слушаоца, јер с правом неко рече, а и моја маленкост се слаже: чусте ли интервјуе еп. Атанасија, Владете, еп. Амфилохија итд. Од њих не захтевате тај очекивани високи стандард елоквенције?? Мало лицемерно, зар не! Не заборавимо, био је то интервју, а не неки научни рад! Sent from my iPad using Tapatalk poelbuster је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Ne mogu da se složim, često naši episkopi govorem jezikom koji narod može da razume, ali bez obzira na izražavanje, oni se ne bave babskom teologijom, već ozbiljnim duhovnim opitom koji je rečen na jednostavan način. Niste me razumeli, bavite se formom a ne suštinom. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Фебруар 19, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2016 Мени није жао што сам послушао интервју, напротив. Угрубо делим монахе у две групе: први се надају да ће постати владике и на тај начин изаћи из монаштва; други желе исто што и први (да изађу из монаштва) и стално понављају „Маран Ата!“, прижељкујући смак света. Архимандрит Никодим је ван комбинација за јерарха јер је неподобан, па се посветио другој опцији – теоријама завере. Моје искуство из путовања по многим манастирима казује да игумани углавном мраче и пророкују. Једини ко истински воли ангелски образ су калуђерице о чему најбоље говори бројчани однос од 1000:250 у корист монахиња у СПЦ. Од ових 250, петина ће бити владике, а остатак ће се распоредити у јеромонахе и архимандрите – скоро сви ће бити неке фаце. Наравно, има изузетака. Имам дубоко разумевање за све те људе, чак оправдавам и неке од критичких момената архимандрита Никодима на рачун наших водећих теолога, али једно не могу да прихватим. Прича како је наговорио митрополита Амфилохија да га пошаље на докторске студије у Грчку, иако је прематор. Притом је био навалентан, аргументујући то са: „Млађи могу да сачекају!“ Пре тога, 4 године је живео на Светој гори користећи испосницу у Кареји, молећи се и учећи језик. На крају се враћа са титулом „др“, али ето ту дисертацију до дана данашњег није превео на српски, а по његовим речима „можда ће је једном превести ако буде имао времена“. Мени је у читавом интервјуу најскандалозније управо то! Пријатељу (оче), зашто сте Ви тамо уопште ишли? За чије бабе здравље? Било би лепо макар да Српској Православној Цркви вратите новац који сте узалуд потрошили на потпуно себичан начин...или се одмах дајте на превођење. Нажалост, ово уопште није неки изузетак, већ је правило у нашој Цркви. Лазар Нешић, Васијан, александар живаљев and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 19, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2016 ... да, мила госпођице, дијагнозе треба препустити лекарима... Naravno . Velika je razlika izmedju biti lud i praviti se lud . To sto neko misli drugacije , ne znaci da je lud . Isto je i kad za nekoga ko je pametniji kazes - Ma pusti njega , on je lud . Ja sad uopste ne znam o cemu covek prica , niti me interesuje , samo sam htela da skrenem paznju na to sto je u ovoj prici meni veoma zasmetalo ...a to je odnos prema drugim ljudima ( nasa vera na delu ) ... Cak i da je cinjenica , ne bi prestala da bude uvreda ...za nas same, to je bar jasno ... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 19, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2016 Пријатељу (оче), зашто сте Ви тамо уопште ишли? За чије бабе здравље? Било би лепо макар да Српској Православној Цркви вратите новац који сте узалуд потрошили на потпуно себичан начин...или се одмах дајте на превођење. Ovo si dobro rekao. Samo jedan mali primer: od gomile (bukvalno gomile!) naših bogoslovaca i bogoslovkinja u Grčkoj, poslednjih godina sa (staro)grčkog prevode svete oce samo ljudi koji nikada nisu studirali tamo (o.Đakovac, o. Miličević, o. Đurović, Lepi ...). To je tužno ... Isto je sa studentima koji su bili ili su trenutno po Francuskoj, Nemačkoj, Italiji (latinski) ... ni jedan jedini prevod neke teološke literature sa tih jezika. Nula. Васијан, Протомајстор, RYLAH and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука