Jump to content

Kako se boriti, kako shvatiti sebe kao ličnost (a u svetlu homoseksualne sklonosti)

Препоручена порука

@@Vinke,

Bratac, ovde (mislim na forum) nećeš naći odgovore na svoj problem, a kamoli neku pomoć. Pravoslavna crkva, na žalost, još uvek nema (nema ga već skoro 2000 godina) odgovor na ljude kao što si ti, osim odgovora marginalizovanja, gađenja, ravnodušnosti i okretanja glave. Pročitaj samo hiljade poruka na desetinama tema ovde, pa će ti biti jasno. Odgovor je jedan: nikada (ni za milion godina) Crkva tebe (i ljude poput tebe) neće razumeti na način na koji ti priželjkuješ. To zaboravi.

Moj ti je savet da batališ ovde da gubiš vreme, jer ovde bratac niko zapravo nema pojma šta bi stvarno sa tobom. Dobro si rekao, ljudi nemaju predstavu sa čim se ti suočavaš. Trebaš pronaći nekog u životu ko će te razumeti (bilo ko, nebitno) i ako ti je već stalo do Boga - jedino u Njega da se uzdaš i Njemu prepustiš i Njegovoj ljubavi, a batališ ljude i njihove spekulacije. Ako je odista sve u Božijim rukama - a verujem da jeste - onda je sve drugo nebitno, pa čak i sama crkva. To ti ja kažem kao teolog, a rekao bih ti i kao prijatelj. Pozdrav!

Подели на овим сајтовима

slazem se sa tobom da necu naci odgovor ovde,ali mi je malo lakse kad pricam sa nekim o tome,i u pravu si,meni treba razumevanje a ne kritike i pravila koja vec znam

Подели на овим сајтовима

Добро, можда за сада нисмо изнашли неко јасно решење, што не значи да нећемо. у међувремену има и других лепих и поучних питања о којима можемо да разговарамо. Не клони духом!

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

meni treba razumevanje a ne kritike

Tako je, znaš i sam. Naravno, u redu je podeliti muku. Ali, javiće ti se ovde desetine ljudi koji će palamuditi o tome kako pravoslavlje ima sva moguća rešenja na svetu i kako se "moraš boriti", kako će "liturgija sve pobediti i izlečiti", i o ne znam sve čemu će pričati i dobijati desetine lajkova i divljenja, ali to su sve mrtve floskule od kojih tebi neće biti lakše. Pravoslavlje i crkva jednostavno nemaju sve odgovore i nemaju sva znanja, koliko se god pretvarali i zamišljali. Odgovori su kod Boga i samo On zna, tako je uvek bilo i biće, verujem. Ti razmisli do čega ti je više stalo: do Drugog ili ljudi.

Подели на овим сајтовима

Бар стари форумаши неће сад изаћи са преподобним савјетима, и покушали смо, колико-толико, пар нас жена, да пружимо подршку ради подршке саме и разумијевање без моралисања и осуђивања кроз крута црквена правила и ставове који су вјероватно формирани само на основу ријечи апостола Павла. Лакше је човјеку кад проговори о некој својој муци, то има ефекат пражњења и олакшања, најчешће, још више кад је  анонимно. На крају сви се ми огледамо у својим ријечима и поступцима према свакоме, нарочито према некоме ко је у великом проблему, тако да се увијек надам да кад неко изађе овде са својим мукама огољујући своју душу неће бити повријеђен од  стране необазривих и ускогрудих.. 

Подели на овим сајтовима

slazem se sa tobom da necu naci odgovor ovde,ali mi je malo lakse kad pricam sa nekim o tome,i u pravu si,meni treba razumevanje a ne kritike i pravila koja vec znam

Држи се Цркве, Свете Литургије. Труди се колико можеш (као и сви ми) да своју природу окрећеш ка божанском призиву. Немој да очајаваш. Никога Бог не одбацује и ниси ти ништа гори човек од мене, који сам хетеро. Нити си грешнији од мене. Сви смо ми болесници који тражимо лека - милост и љубав Бога и човека. Само веруј, труди се колико можеш а остало ће Бог учинити. Ако ја могу да те прихватим као човека, како те неће прихватити Бог који је љубав? Не бој се, само веруј. И бори се колико можеш. Падај и устај. Тако се стиче кондиција.

Подели на овим сајтовима

Zao mi je ako ce ovo izgledati kao palamudjenje, ali mislim da treba nekad i nesto reci.

Prvo i prvo, dobrodosao na forum, ima nas raznih ovde, ako budes citao razne teme, videces i sam.

Drugo, tvoja sustina, tvoje bice, kako si rekao nije gresno, taj ko ti to kaze taj te slag'o. Dakle to sto si ti homoseksualac ne znaci da si falican, tvoje bice nema veze s tim. 

Trece, tebi kao i nama svima, cilje je Hristos, e da bismo do njega dosli, zivimo u ovom svetu sa ovim ljudima i sa ovim popovima. Kakvi smo takvi smo nasi smo. Svima nama je zapovest ista - idi i ne gresi vise. Bez obzira koji greh je u pitanju. Ne zato sto popovi nesto oce, nego sto je sam Hristos to rekao bludnici, nije je kamenovao - dakle nije joj rekao da joj je sustina losa, gresna i prljava, ali nije joj ni rekao - ma sve jedno je.

Nasi postupci mogu biti dobri il losi, mogu nas udaljavati od Hrista ili priblizavati Njemu, ispovedamo se kada nasi postupci nas udaljavaju pa se ispovedanjem mi vracamo blize Njemu i blize drugima.

Krivica nikom nista dobro u zivotu nije donela, ako te tesi mnogi od nas hetero osecaju krivicu i borimo se s tim osecajem krivice, osecamo da nismo adekvatni, da nismo dovoljno dobri i dovoljno vredni..taj osecaj je univerzalno ljudski i pogresan. Krivica te sputava - jer se ti osecas da nisi dobar unutra, i onda vremenom kao da ma sta uradio neces biti dovoljno dobar i prestanes da brines o svojim konkretnim postupcima jer hej pa cemu to ako nisam dovoljno dobar. Zato krivica odvlaci coveka od pokajanja, jer takav covek koji se oseca krivim sto je ziv maltene zaboravi za sta se uopste treba kajati, ne moze i ne treba se nikad niko kajati zbog svoje sustine, samo zbog postupaka. Ako osecas krivicu duzi vremenski period, vrlo lako se tvoje unutrasnje bice na kraju pobuni - jer oseca duboko u sebi da nije normalno da je krivo sto je zivo, i onda otera sve u persun, a to odvodi od Boga. Krivice se takve cuvaj i sasecaj te misli kako znas i umes. Ti nisi kriv sto si ziv, ti si odgovoran pred Bogom kao i svi mi sto smo odgovorni pred Bogom za sve nase postupke koji su losi.

Taj popa ce isto tako biti odgovoran pred Bogom za sve svoje postupke, ali pazi da ne udjes u osudjivanje njega. Mislim ne mozes ocekivati od svestenika da ti kaze slobodno budi sta zelis i radi sta zelis. Mozda te se on gnusa kako kaze Lepi, a mozda je to samo preveliki zalogaj za njega pa pojma nema ni sta bi ti konkretno rekao.

Pricesce - svi se mi gresnici pricescujemo, postimo ispovedamo i pricescujemo Hristom. Uslove za pricesce odredjuje teorijski Hristos, prakticno i sam svestenik. To se razlikuje - neko trazi post, neko vaki naki post, neko molitvu, neko prisustvo svim bogosluzenjima, neko svasta nesto. Da bi se pricestio - trebalo bi da se ko i svaki covek cuvas greha - ako pricamo o ovome to je greh bluda. Mislim prosto jedno s drugim ne ide. Ti nisi u braku, niti mozes kako ti sad mislis biti u braku, dok to nisi svaki odnos je blud. Pa ne mozes izvini veceras da se seksas sa bilo kim, a sutra da se pricestis. Ne zato sto je popa blesav, nego zato sto ne ide. Gledaj da se cuvas toga. Prihvata tebe Bog i nece te odbaciti, ali nemoj da upadnes u greh osude heteroseksualaca ili bilo kojih drugih gresnika, gledaj sebe i samo sebe i svoj greh, vala i pretezak ti je krst sam po sebi, ne moras jos da doprinosis.

Razumemo mi da je tesko i pretesko boriti se, ali svima nama koji zelimo Hrista ta borba je neminovna. Nemozemo ustuknuti i reci ja sam takav kakav sam sta da radim..borimo se, padamo ustajemo i tako do kraja zivota. 

I jos jednom na kraju posto oduzih...da ponovim...cuvaj se osecaja krivice i nemoj da samog sebe osudjujes pre suda. Ostalo su ti drugi lepse rekli...

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Велика ствар је сто си нашао храброст и искреност што о томе отворено пишеш. И сама та чињеница је велики корак.

Што се тиче конкретног одговора на твој проблем, ту ми не можемо много да ти помогнемо, јер сваки човек је идивидуа за себе и као такав треба да сам нађе решење. 

Самим тим што себе преиспитујеш, ја се надам да си на правом путу да на крају нађеш решење за свој проблем.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Eto , zelela bih da iznesem i neki svoj stav . Ljude ne treba posmatrati samo kroz prizmu seksualnosti , postoje brojni aspekti jedne licnosti koji su podjednako vazni . Treba biti dobar covek , radan , pozrtvovan , treba raditi na sebi u svakom pogledu . Nikad necu zaboraviti koliko je jedan gej uradio za mene kada mi je bilo najteze , kupio me je za ceo zivot . Ko je vernik , za njega je to podvig , krst koji nosi , a ko ne veruje , za njega je to nacin zivota . Ja to mozda ne mogu da shvatim samo zato sto ja to nisam , ali mislim da se svaka licnost razvija tokom zivota , kao i to da necija seksualnost nije nesto sto treba da bude njena glavna karakteristika .

:351780:

Подели на овим сајтовима

Држи се Цркве, Свете Литургије. Труди се колико можеш (као и сви ми) да своју природу окрећеш ка божанском призиву. Немој да очајаваш. Никога Бог не одбацује и ниси ти ништа гори човек од мене, који сам хетеро. Нити си грешнији од мене. Сви смо ми болесници који тражимо лека - милост и љубав Бога и човека. Само веруј, труди се колико можеш а остало ће Бог учинити. Ако ја могу да те прихватим као човека, како те неће прихватити Бог који је љубав? Не бој се, само веруј. И бори се колико можеш. Падај и устај. Тако се стиче кондиција.

Kako da se drzi kad mu nije dozvoljeno pricestiti se?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ja ne mogu tebe da razumem.... nikom nista nazao ucinio nisi, niti si birao da budes takav, a sebe toliko nipodastavas :(

Tuzno mi je, ja nisam vernik, pa ti moje reci mozda ne znace mnogo, ali samo bi te savetovao da budes blazi prema sebi.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

@@Vinke,

Dobro nam dosao na forum.

A sto se tice tvoje borbe...iskreno ne znam sta bih ti rekla...zao mi je sto si uskracen za pricesce jer ti to mnogo znaci, citala sam ranije tvoje poruke i mogu ti reci da nista iskrenije nisam procitala u poslednje vreme. Ne znam kako se covek moze boriti protiv prirode...u svakom slucaju, ti svoju veru i ljubav prema Gospodu nosi u srcu i pomiri se sa tim da te crkva nece prihvatiti...bar ne trenutno...ne znam. Bog te voli, jer si njegova tvorevina. 

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Aleksandar ti je dobro napisao:

Држи се Цркве, Свете Литургије. Труди се колико можеш (као и сви ми) да своју природу окрећеш ка божанском призиву.

Otidji i u manastire, Ostrog, Bog cini cuda 'samo' treba vjerovati

Negiranjem onoga sto su apostoli govorili, odnosno govoreci da su oni govorili pod nekakvim uticajima, cini se jedan od najtezih, neoprostivih grijeha a to je hula na svetog duha.

Подели на овим сајтовима

Bratac, ovde (mislim na forum) nećeš naći odgovore na svoj problem, a kamoli neku pomoć. Pravoslavna crkva, na žalost, još uvek nema (nema ga već skoro 2000 godina) odgovor na ljude kao što si ti, osim odgovora marginalizovanja, gađenja, ravnodušnosti i okretanja glave. Pročitaj samo hiljade poruka na desetinama tema ovde, pa će ti biti jasno. Odgovor je jedan: nikada (ni za milion godina) Crkva tebe (i ljude poput tebe) neće razumeti na način na koji ti priželjkuješ. To zaboravi.   Moj ti je savet da batališ ovde da gubiš vreme, jer ovde bratac niko zapravo nema pojma šta bi stvarno sa tobom. Dobro si rekao, ljudi nemaju predstavu sa čim se ti suočavaš. Trebaš pronaći nekog u životu ko će te razumeti (bilo ko, nebitno) i ako ti je već stalo do Boga - jedino u Njega da se uzdaš i Njemu prepustiš i Njegovoj ljubavi, a batališ ljude i njihove spekulacije. Ako je odista sve u Božijim rukama - a verujem da jeste - onda je sve drugo nebitno, pa čak i sama crkva. To ti ja kažem kao teolog, a rekao bih ti i kao prijatelj. Pozdrav!

Диван пост, пун утехе и наде . Ето, нико никад није носио тако тежак крст од постања света, и православље нема одговор на то . Ма , да, најбоље да напишу на главној страници форума: "Оставите сву наду ви који улазите" .

Има их на форуму који носе и тежи крст па се боре . Падање и устајање, то је део живота, само не треба одустајати .

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...