Jump to content

Доћи ће смрт и имаће твоје очи

Оцени ову тему

Препоручена порука

Гледаћу да после направим један текст на овај проблем, а да га Жекс као искусан окачи као посебну тему. Не знам кад ћу га завршити, морам неког зеца да спремам (ваљда није сада неки пост) :))

Подели на овим сајтовима

• Одговори 224
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@@Џуманџи, Draga Džumandži, ne vidim kako smo to u zajednici ako se samo polarišemo na nečije pristalice i oponente, i pritom imamo velike sukobe među sobom, koncentrišući se na gloženje međusobno više nego na same ideje koje su ga izazvale.

Ako je nešto što su oci rekli i napisali u suprotnosti sa nečim što neko kaže, to je činjenica koja govori sama za sebe, i nema potrebe za kvalifikovanjem 'jeretikom' i sl., slažem se.  Đurović i piše sa profesorskim i autoritetom svešteničkog čina, ispuštaš to iz vida, a reaguje veoma oštro prema ličnosti onih koji iskažu neslaganje ističući njihovo neznanje, nesposobnost i šire i dalje ad hominem.  

Подели на овим сајтовима

Upravo tako. Mene neko moze da svrsta u njegove pristalice, ali to ne znaci da cu (ja) licno odbaciti druge ljude.

Ипак је то баш малена групица (усудио бих се и да кажем огорчених фанова)

A Velizar je pominjao "neke ljude". Dakle, tu smo da se malo "prestrojimo", u ono "ko je ciji", samo sto neko to radi u ime obe grupe. Sto se cina tice, mogu samo da pozdravim to sto ne koristi bilo kakav (ni intelektualni, ni cinovni) autoritet kad je u pitanju ovo za sta ga napadaju. Da je usmereno protiv licnosti - ne bih rekla. Mozda i gresim, ali, eto, mnogi smo "mrzeli" Aquiliusa Cratusa (Deja vu je na temi, moze da potvrdi), a neki smo na kraju smo razumeli zasto je tako grub, "bezobziran" i "bezobrazan" kad je god ukazivao neznanje i glupost. Recimo. Sto se "suprotnosti sa Ocima" tice - toga imamo i u NZ i od apostolskog perioda. Drastican je primer Sv. Maksima Ispovednika, odsekli su mu i ruku i jezik. Mnogo je kasnije (nakon sto je umro) usvojena "njegova" "suprotna" teologija (daleko od toga da ih uporedjujem, samo kazem da nije sve tako bajno, niti se sve otkriva u miru i bez sukoba).

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Није рекао човек да нема душе него да не верује у постојање митарства.Тако сам ја разумела.

Што се тиче цитата Светог Јована Златоустог:"Власт смрти и истинска смрт је кад онај који је умро нема више могућности да се врати у живот; ако ће пак он после смрти оживети, и притом бољимживотом, онда то није смрт већ спавање". 

Ја сам разумела да овде Златоусти мисли на оне који су у Христу упокојени и на оне који су Га презревши у овоме животу,изгубили и у вечности и за њих је смрт-заиста смрт.

Ajde da pisemo, eto toliko da nesto podeliti moramo. Iako ponekad podelimo muku i iako ponekad podelimo zrelo razmisljanje.

Ja cak mislim, da je ovaj grehovni padnuti svet, jedno veliko spavanje. Hristos nas poseti u snu, uzme grehe na sebe i obeca Carstvo Nebesko, koje je kako On sam kaze u nama. Probudi se duso ne spavaj, to je namenjeno svima nama, svi mi izgleda spavamo iako se Carstvo priblizilo, iako je Carstvo u nama, mi jednostavno spavamo.

Iako imamo Hrista, koji nas uze Telom i Krvlju svojom, ponavljam UZE. Sam je dosao po nas sam nas je uzeo sebi. U Carstvu spavanja nema, niti smrt u bilo kakvom obliku.

Blagodat grlimo braco, blagodat je ono cime smo darovani.

Spavanje koje spominjem, nije tu umesto smrti, jer smrt postoji. Spavanje je u nasim nedrima, slaboverje, odnosno neverje. Probudi se i vidi, sto bi rekao Hristos. Vidi Onoga koji jeste i ne kiti se Hristom, da bi dokazao svaku svoju fantamozgariju.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Znaci svetitelji i preminuli su sada u Eshatonu, ali mi dalje vidimo njihova tela ovde jer zivimo u vremenu

Nesto mi nisu kompletni u tom eshatonu bez tela. 

Подели на овим сајтовима

Jeste, jer upravo projavljuje slobodu da budemo u zajednici iako razlicito mislimo: Dok Zoran nikoga ne poziva da misli kao on, dok god ne propagira nesto kao nepobitnu dogmu, dok ne insistira da se njegovo misljenje usvoji kao jedino istinito - sve je Ok. S' druge strane imamo ljude koji njemu suprotstavljaju Oce, optuzujuci ga da je, u najmanju ruku, jeretik, da se njegovo ucenje kosi sa Pravoslavnim...Dakle, ljude koji se sluze svim sredstvima da nesto dokazu, umesto da napisu nesto kao on u gorecitiranom post-u. Toliko.

Управо то. Хвала ти на овој поруци, видим да нисам једини са таквим утиском.

@@Џуманџи, Draga Džumandži, ne vidim kako smo to u zajednici ako se samo polarišemo na nečije pristalice i oponente, i pritom imamo velike sukobe među sobom, koncentrišući se na gloženje međusobno više nego na same ideje koje su ga izazvale.

Ako je nešto što su oci rekli i napisali u suprotnosti sa nečim što neko kaže, to je činjenica koja govori sama za sebe, i nema potrebe za kvalifikovanjem 'jeretikom' i sl., slažem se.  Đurović i piše sa profesorskim i autoritetom svešteničkog čina, ispuštaš to iz vida, a reaguje veoma oštro prema ličnosti onih koji iskažu neslaganje ističući njihovo neznanje, nesposobnost i šire i dalje ad hominem.  

Отац Зоран (или "Ђуровић") има оштар и бритак језик којим удара попут корбача, али оно што он ради није "ад хоминем", томе и другим логичким грешкама прибегавају они који су га нападали, колико видим. И не знам за остале, али ја се Богу молим да неко на такав начин одреагује и према мени кад сам задрт у својој заблуди, да ми растури сујету у парампарчад и ослободи ме, а не "циле-миле"... а ја да се без туђег поштовања моје сујете осећам као го и осрамоћен. Не бих да изигравам дрвеног адвоката, али баш и није тачно да тако реагује када неко просто "искаже неслагање". Тај неко прво мора на арогантан начин да искаже то неслагање, а затим да се у наредним порукама покаже интелектуално неспособан да га брани, а свеједно то чини... па тек онда добије васпитну ћушку.

И опрости! :) Помало из мене избија нервоза због неког другог. Оно што сам коментарисао са оне друге теме и ово сад, само сам... ето тако, приметио па прокоментарисао. Ако сам погрешно протумачио, па лупам, ево нећу више, обећавам. :)

Подели на овим сајтовима

Inace naslov teme je dovoljan sam sebi, sve je tu ispunjeno u potpunosti.

Jer gle covek uvede smrt u svoje postojanje. Smrt ima naše oči.

Подели на овим сајтовима

mnogi smo "mrzeli" Aquiliusa Cratusa (Deja vu je na temi, moze da potvrdi )

Isao mi je na zivce jer je imao bolje argumente i bio pametniji od mene, a ja mrzim kad je neko pametniji od mene :D Naravno izgleda on malo nako napadacki za pocetnike, ali se covek prilagodi. Pa ko da ni Isus nije delovao tako, dodju fariseji i nesto ga pitaju, a on nista fino i lepo, nego: Mrs bre stoko farisejska licemerna, rode neverni - u tom fazonu. Doduse tad su bila takva vremena pa je to skroz ok reci, na neki nacin bonton. 

Подели на овим сајтовима

Nesto mi nisu kompletni u tom eshatonu bez tela. 

Pa nisu iz nase perspektive, ali u vecnosti jesu i imaju vaskrsla tela  :D Zato je paradoks, kosi se sa logikom iako se zakljucak izvodi iz aksioma o vecnosti i vremenu - da su fundamentalno drugaciji i da Bog ne vidi isto sto i mi, za Njega ne postoji juce i sutra, sve je sada. I tako je za sve koji su u vecnosti, sto ce reci da Svetitelji koji su tu (ako su tu) bivstvuju sa vaskrslim telom i bivstvuju u Eshatonu. 

Navodno je tako, nije moj stav ko sto sam rekao, to ovde ti teolozi sto tvrde mogu bolje da objasne.  

Подели на овим сајтовима

Црква нема званичан став о томе

Mozda je off, a mozda nije... Pise da si teolog, pa da te pitam: da li je tacno da je Crkva tek u IX veku zvanicno "potvrdila" da zene imaju dusu?

Sa sve ranama, koje je Hristos imao posle Krsta i Njegovog vaskrsenja?

Na putu za Emaus nije, a ni pred Marijom, inace bi Ga odmah prepoznali (bar po rukama)...

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Mozda je off, a mozda nije... Pise da si teolog, pa da te pitam: da li je tacno da je Crkva tek u IX veku zvanicno "potvrdila" da zene imaju dusu? Na putu za Emaus nije, a ni pred Marijom, inace bi Ga odmah prepoznali (bar po rukama)...

A gde jeste? A rebro koje mu dodirnuse, je bilo tvrdo rebro njegovo?

Подели на овим сајтовима

da li je tacno da je Crkva tek u IX veku zvanicno "potvrdila" da zene imaju dusu?

Колико ми је познато, никад се није ни расправљало о томе да ли жене имају душу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...