Jump to content

Доћи ће смрт и имаће твоје очи

Оцени ову тему

Препоручена порука

Што се мене лично тиче и мог верског убеђења,односно,веровања,

верујем да сам саздана од тела,духа и душе и   верујем да после смрти настављам да живим обучена не више у тело него у душу.Мој дух живи и после смрти због бесмртности и слободе и због стваралачког самоопределења(Хвала Богу на томе!

И зато ми је непримењива и противречна представа о непокретности или некаквој несвести после смрти моје.

И верујем да после моје смрти,тек за мене следи едукација и учење и да општење са духовним светом ће за мене имати велики утицај и значај до Свеопштег Васкрсења.

И још много тога има што бих написала али немам времена.

Дакле,што се мене тиче,нема ни говора о мојој смрти па једном трену па Васкрсењу или да просто ме нема до тад....хвата ме духовна клаустофобија од тога...од једне затворене и нестваралачке тврдње у најмању руку а онда и једна разочараност у такве тврдње.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 224
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Или је овај Ињац закачен на Авину духовну конзолу, или ради за Вучићеве дебејаше! Све исприча што ава данас написа! - Сада ћу да пробам да му пошаљем текст, али да буде као нова тема, па вам јављамо овде.  

https://www.pouke.org/forum/topic/40069-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D1%92%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D1%81%D0%B2-%D1%98%D0%B5%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B0-%D0%B8%D0%B4%D0%B5-%D1%83-%D1%80%D0%B0/

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Razumem ovaj emotivni izliv... slicno i ja razmisljam u zadnje vreme. Uzasavamo se pred strahotom stihije i nemoci, i pokusavamo da nadjemo neki smisao. Ne podnosimo i ne prihvatamo besmislenost, haos. Za sve mora biti nekog odgovora, smisla ili nadoknade. 

Imamo obecanje o buducoj blagodati, vaskrsenje, Carstvo Nebesko. Ali zar je to neophodno u buducnosti? Ali ako je nesto od toga i sada, gde je? ,,Bog se ne da uhvatiti." ,,Carstvo Nebesko unutra je u vama". ,,Poslacu vam Duha Utesitelja". I opet neke stvari u ovom svetu ostaju takve kakve jesu. Da li zato jer ,,sve to treba da se zbude"? Ako treba, zasto? Друго вас искушење није снашло осим човјечијега; вјеран је Бог који вас неће пустити да се искушате већма него што можете, него ће учинити са искушењем и крај, да можете поднијети. (prva Korincanima, https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&book=46&chap=10) 

Mozda gresimo jer zaboravljamo da svi nosimo drugaciji krst. Uzasavamo se tudjeg iskusenja, a najverovatnije necemo proci kroz isto. Jer zivot ovaj je Krst. Pre svega zivot je divan, lep, pun radosti i lepih stvari, ali ne samo to, nego ovaj zivot na zemlji je i Krst.

Ima jedna nedoslednost u tekstu:

Prvo kritika:

И сада, дође неки апологета и вели ми: Бог га воли. - Па и ја га волим, али не тако да бих му дао да пострада. Бог га воли, то је сигурно, али не воли и није његова жеља да он тако пострада. - Онда, не одустајући, веле: Ко зна зашто је то добро? - Таквога бих шутнуо без размишљања да одлети на други крај света!

A zatim, kao zakljucak isti stav koji je prvobitno kritikovan:

Смрт и зло остају. Бог их не уклања. Можда зато што цени човека. Хоће да и човек буде учесник у свом спасењу. Цени га као партнера.

Ali razumem, mi smisao moramo traziti.

Tekstu bih takodje suprotstavio sledece Hristove reci:

Слијепи прогледају и хроми ходе, губави се чисте и глухи чују, мртви устају и сиромашнима се проповиједа јеванђеље. И благо ономе који се не саблазни о мене. (Jev. po Mateju https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&book=40&chap=11)

Ili kad pita: ,,Verujes li?"

Takodje, Hristos nije ljudima govorio eto to je tako, nego je odmah isceljivao. Eno Sv. Vasilije OStroski, koliko samo iscelenja! 

I kako onda iko moze da kaze da Bog ne uklanja zlo?

To je jos jedan problem koji postoji u tekstu ali nije eksplicitan: ostavlja utisak kao da je Bog potpuno napustio svet, sto ne mozemo reci; takodje moze ostaviti utisak da se svaljuje krivica na Boga koji ,,ne reaguje". Takav je prosto tekst.

Tesko je sad ista znati. Svasta jos razmisljam, ali mi je veoma tesko da pisem o ovoj temi, a neka misljenja iskreno i ne smem da iznesem (barem dok ne budem siguran).

Malo pisem sad na silu posto sam uhvatio vremena, pa mozda nisam najbolje pristupio ovoj veoma osetljivoj temi. Izvinjavam se svakome i molim za oprostaj koga sam mozda povredio bilo cime sto sam napisao.

Подели на овим сајтовима

jedna misao Viktora Frankla o smrti:

"I kada je u pitanju smrt, ona moše dobro da posluži kao opomena na odgovornu akciju. Jer, zamislite ako bismo bili besmrtni! Onda bismo mogli sve da odložimo, ne bi bilo žurbe, ne bi bilo potrebe da se uradi nešto ovog momenta! Postoji divna izreka, autora koji je nije napisao već izrekao pre oko dve hiljade godina, što možete naći u Bibliji; to je Hilel i rekao je: ,,Ako ja ne uradim, ko će uraditi? Ako ne uradim sada, kada ću uraditi? Ali ako radim samo za sebe, šta sam ja?", a to znači, ne pravo ljudsko biće. Jer ljudsko biće nije neko, kao što to psihoterapeutski sistem predstavlja, ko se samo brine o svojim kompleksima, stanjima, konfliktima, i problemima u svom psihološkom sistemu, već normalno, originalno, iskonsko, osnovno, svako ljudsko biće se zanima za nešto u svetu, za nekoga u svetu! Posao koji treba uraditi, zadatak koji treba izvršiti, zadatak, smisao, misiju u životu koji čekaju njega, samo njega, da ih on materijalizuje, i niko drugi, odmah sada, ko drugi ako ne on! I konačno, on ovo ne radi za sebe, za svoju smirenost,

za oslobađanje napetosti, zbog svog nedostatka ekvilibrijuma, da se oslobodi stimulusa, ili super ega koji je nezadovoljan, ili zbog svoje slike oca, već to radi radi cilja kome služi, radi druge osobe koju voli, a nikada samo za sebe. To je ono što čovek može da učini. I zamislite kada ne bi bio smrtan, onda bi mogao da odloži sve. Ne bi bilo ni prve trećine ni druge trećine Hilelove izreke. Ne bi bilo smisla u formulaciji: Kada ako ne sada? Jer je besmrtan."

https://www.pouke.org/forum/topic/10045-зашто-се-нисте-убили-виктор-франкл/?p=670489

Подели на овим сајтовима

jedna misao Viktora Frankla o smrti:

"I kada je u pitanju smrt, ona moše dobro da posluži kao opomena na odgovornu akciju. Jer, zamislite ako bismo bili besmrtni! Onda bismo mogli sve da odložimo, ne bi bilo žurbe, ne bi bilo potrebe da se uradi nešto ovog momenta! Postoji divna izreka, autora koji je nije napisao već izrekao pre oko dve hiljade godina, što možete naći u Bibliji; to je Hilel i rekao je: ,,Ako ja ne uradim, ko će uraditi? Ako ne uradim sada, kada ću uraditi? Ali ako radim samo za sebe, šta sam ja?", a to znači, ne pravo ljudsko biće. Jer ljudsko biće nije neko, kao što to psihoterapeutski sistem predstavlja, ko se samo brine o svojim kompleksima, stanjima, konfliktima, i problemima u svom psihološkom sistemu, već normalno, originalno, iskonsko, osnovno, svako ljudsko biće se zanima za nešto u svetu, za nekoga u svetu! Posao koji treba uraditi, zadatak koji treba izvršiti, zadatak, smisao, misiju u životu koji čekaju njega, samo njega, da ih on materijalizuje, i niko drugi, odmah sada, ko drugi ako ne on! I konačno, on ovo ne radi za sebe, za svoju smirenost,

za oslobađanje napetosti, zbog svog nedostatka ekvilibrijuma, da se oslobodi stimulusa, ili super ega koji je nezadovoljan, ili zbog svoje slike oca, već to radi radi cilja kome služi, radi druge osobe koju voli, a nikada samo za sebe. To je ono što čovek može da učini. I zamislite kada ne bi bio smrtan, onda bi mogao da odloži sve. Ne bi bilo ni prve trećine ni druge trećine Hilelove izreke. Ne bi bilo smisla u formulaciji: Kada ako ne sada? Jer je besmrtan."

https://www.pouke.org/forum/topic/10045-зашто-се-нисте-убили-виктор-франкл/?p=670489

Узми и читај друге авине текстове. Мало по мало ћеш почети да размумеваш. Не може одједном. 

Подели на овим сајтовима

Узми и читај друге авине текстове. Мало по мало ћеш почети да размумеваш. Не може одједном.

ovo nije dijalog

Подели на овим сајтовима

ovo nije dijalog

Наравно. Ја не треба да ти објашњавам моје текстове у којима налазиш контрадикторности. Кад не желиш да их разумеш. Ја читам Оце, то је дуг и мукотрпан дијалог. Мени они ништа не би рекли да ја не тражим смисао онога што желе рећи. И свађам се са њима, али као са пријатељима. Имам ту слободу. Наиме, другари смо.

Са тобом нисам. Избори се за ту позицију.  

Подели на овим сајтовима

Наравно. Ја не треба да ти објашњавам моје текстове у којима налазиш контрадикторности. Кад не желиш да их разумеш. Ја читам Оце, то је дуг и мукотрпан дијалог. Мени они ништа не би рекли да ја не тражим смисао онога што желе рећи. И свађам се са њима, али као са пријатељима. Имам ту слободу. Наиме, другари смо.

Са тобом нисам. Избори се за ту позицију.

autogol...

Подели на овим сајтовима

Dobro nemoj da citas :))

Sufleru, kukao si i kukao, i tužakao, i kukao kako se zatrpavaju Zoranove teme a sada ti to radiš. De budi malo korektan, čovečan, ozbiljan, mudar, pametan. 

Našao sam par citata jednog novog svetitelja:

Смрћу се назива тајанствено раздвајање душе од тела, привремени растанак душе и тела. При томе тело губи животворну силу и предаје се трулежи и распадању, а душа остаје да живи сама у своме бестелесном бићу.

Душа људска је бесмртна јер је боголика, јер је саздана по обличју бесмртнога Бога. Добивши дух од Бога, сваки је човек бесмртан душом.

Спаситељ управо на бесмртности душе људске заснива и могућност и саму стварност васкрсења мртвих, јер се душа не може убити. Душа живи у иловачном телу да по смрти изиђе из њега и уђе у небески свет где вечност царује и влада. Својом причом ο богаташу и Лазару Спаситељ показује да је бесмртна не само праведна душа Лазарева већ исто тако и грешна душа богаташева.

... свети ава Јустин Нови, Догматика; Том III

Подели на овим сајтовима

Sufleru, kukao si i kukao, i tužakao, i kukao kako se zatrpavaju Zoranove teme a sada ti to radiš. De budi malo korektan, čovečan, ozbiljan, mudar, pametan. 

Našao sam par citata jednog novog svetitelja:

Смрћу се назива тајанствено раздвајање душе од тела, привремени растанак душе и тела. При томе тело губи животворну силу и предаје се трулежи и распадању, а душа остаје да живи сама у своме бестелесном бићу.

Душа људска је бесмртна јер је боголика, јер је саздана по обличју бесмртнога Бога. Добивши дух од Бога, сваки је човек бесмртан душом.

Спаситељ управо на бесмртности душе људске заснива и могућност и саму стварност васкрсења мртвих, јер се душа не може убити. Душа живи у иловачном телу да по смрти изиђе из њега и уђе у небески свет где вечност царује и влада. Својом причом ο богаташу и Лазару Спаситељ показује да је бесмртна не само праведна душа Лазарева већ исто тако и грешна душа богаташева.

... свети ава Јустин Нови, Догматика; Том III

Немој, друже, много је! Узми да покушаш да разумеш. Ово ти је више него ћорав посао. Смири се... да ли је могуће да те ништа од лепота светих отаца, које смо овде стално износили не дотиче? Да за моменат не посумњаш у своје свезнање? Једина ствар коју ми децидирано тврдимо, то је да не може да се спаси човек који се не отвори за луду доброту Божију. Покушаваш да спасиш своју душу, а Он ти је рекао да само онај ко изгуби душу своју може да је има. Ја ти ништа преко тога не кажем. Моли се и испразни пред Христом. Не буди горд.

Ти мислиш да сам ја малоуман па нисам упознат са овим стварима од Јустина? Да о. Сава није ово читао па да губи само време са мојим перверзним промишљењима? Не, сви ми ово добро знамо. Али ти, кроз молитвено читање ових редова можеш да дођеш до њиховог смисла. Треба ти пост и молитва. Подвиг. Без тога нема спасења. Иначе, све ово остаје за тебе књига запечаћена са 7 печата...        

Подели на овим сајтовима

Зашто, па увек је корисно подсетити се на нешто што смо раније читали а што је веома важно, корисно, непревазидиво. Далеко од очију, далеко од срца. Богонадахнути текстови/цитати попут ових од аве Јустина су као молитва. Човек не може да их се насити. Што би рекао Иван нота - аутогол је ако човек мисли да се то само једном чита.

Подели на овим сајтовима

Зашто, па увек је корисно подсетити се на нешто што смо раније читали а што је веома важно, корисно, непревазидиво. Далеко од очију, далеко од срца. Богонадахнути текстови/цитати попут ових од аве Јустина су као молитва. Човек не може да их се насити. Што би рекао Иван нота - аутогол је ако човек мисли да се то само једном чита.

Са срећом...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...