Jump to content

Бога не можеш познати испуњавајући одређена правила

Препоручена порука

Мислим да се речи епископа Игнатија савршено уклапају у овај текст: Циљ Хришћанског живота није испуњавање Божијих заповести.

Подели на овим сајтовима

@@Deja Vu

Čitam ovu temu i iskreno ne znam, a evo tebe da ptam: a šta to mi trebamo da "prevaziđemo"?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Pa vidi da čoveku prete vešala, lomača i tako to .......prevazišo bi čovek sve........

Jest da su neki od tih svetitelja bili bezbedni dok su npr. u pocetku gonili hriscane, pa su posle prevazisli to i zavrsili na vesalima, lomacama itd. itd. Nema to veze sa strahom, ali pretpostavljam da ne mislis ozbiljno. 

Подели на овим сајтовима

@@Deja Vu

Čitam ovu temu i iskreno ne znam, a evo tebe da ptam: a šta to mi trebamo da "prevaziđemo"?

Sebe koji zivimo u palom stanju prirode odnosno samu prirodu. To znaci da motivi koji nas vode u zivotu ne budu sta cemo jest, popit, poseksati, kakvo cemo skloniste napraviti, koliko cemo para zgrnuti itd. nego nesto izvan toga. Naravno, jesti, piti i seksati se moramo, pogtovo prva dva, ali da to ne bude primarno. 

Kada se to prevazidje, dobija se sloboda od tih zemaljskih prolaznih stvari sto bi se reklo. Znaci kad postim i vidim kilo cevapa da se ne zaletim ko sivonja i pojedem ih, nego kazem: Ne, necu da pojedem te cevape jer ja sam gospodar samog sebe i sam sobom upravljam a ne tamo neki nagoni i culni receptori sto me teraju da jedem. 

Uzmi npr. muza koji vara zenu sa nekom zgodnom zenskom i muza koji ne vara svoju zenu. Ovog prvog vode nagoni, video zgodnu zensku na ulici i potrcao za njom ko keric. Ovaj drugi iako je video zgodnu zensku, iako ima iste nagone kao prvi nije potrcao za njom, ipak nece to da uradi jer je jaci motiv da postuje i voli svoju suprugu, a ne motiv da se razmnozava sa zgodnom zenskom. Znaci radi se o motivima, kod prvog su vezani za palo stanje, kod drugog za nesto vise. 

Подели на овим сајтовима

Мислим да се речи епископа Игнатија савршено уклапају у овај текст: Циљ Хришћанског живота није испуњавање Божијих заповести.

U pravu je episkop zato je Isus i rekao da hoće život večni da treba da drži zapovesti a na drugom mestu stoji:

Jer je ovo ljubav Božija da zapovesti Njegove držimo; i zapovesti Njegove nisu teške.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Nisam mislio da mi copy-paste-uješ temu o ljubavi već da mi kažeš svoje mišljenje šta je ljubav.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Nisam mislio da mi copy-paste-uješ temu o ljubavi već da mi kažeš svoje mišljenje šta je ljubav.
немам времена....а мислим да не би било лоше да детаљно прођеш тему....као да читаш књигу...помаже....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

A sta podrazumevas pod tim zakonom i pravilom?  

Pre svega savest, onako kako o njoj govori veliki Pavle, dakle na prvom mestu prirodni zakon Boziji koji je utkan u svakog coveka bez izuzetka. Ivan je pre neku stranu bas naveo to mesto iz poslanice.

Osim toga, Zakon Boziji koji je naknadno dat ljudima preko Mojsija, koji, naravno, i dalje vazi, i vazice do kraja sveta i veka, jer su njegove zapovesti samo uoblicen i srocen prirodni zakon (= savest), i time su apsolutno univerzalne u odnosu na bilo koje vreme i bilo koje mesto.

I naravno, sve ostale ljudske zakone, koliko god da ih ima ili ih je imalo, a koji kao direktnu ili indirektnu osnovu imaju ova prethodna dva, tj. koji nicim ne skrecu sa pravca tog univerzalnog svecovecanskog etosa.

Svi ovi nabrojani su vaspitaci, odnosno pedagozi, na putu istinskog bogopoznanja. Bez njih nije moguce ni da se mrdnemo ka Smislu, a kamoli da Ga dostignemo. Oni (zakoni) su pocetna osnova i okvir za nase uzrastanje u vrlinama i napredovanje u (bogo)covecnosti, kao sto i kaze u Jevandjelju i poslanicama.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Uzmi npr. muza koji vara zenu sa nekom zgodnom zenskom i muza koji ne vara svoju zenu. Ovog prvog vode nagoni, video zgodnu zensku na ulici i potrcao za njom ko keric. Ovaj drugi iako je video zgodnu zensku, iako ima iste nagone kao prvi nije potrcao za njom, ipak nece to da uradi jer je jaci motiv da postuje i voli svoju suprugu, a ne motiv da se razmnozava sa zgodnom zenskom. Znaci radi se o motivima, kod prvog su vezani za palo stanje, kod drugog za nesto vise. 

Teško da mu je razmnožavanje motiv. :D

Подели на овим сајтовима

Inace, sto se tice uvodnog clanka kojim je tema pocela, u njemu ima na vise mesta veoma lose srocenih i nedorecenih misli, cak i otvorenih protivrecnosti. Prosto, za mene je ovaj clanak podjednako velika krajnost kao i ona druga krajnost, tj. kao suvo i bezivotno moralisanje.

Nemam nameru da sad seciram ceo tekst, naravno, ali bih uvazenom mitropolitu odgovorio samo sa par stihova naseg velikog bogoljupca, cika Jove Zmaja (decija pesmica pod naslovom "Hristov nauk") :

"Ko god dusom dobru tezi,

ko god srcem od zla bega,

taj vec ide Bozjim putem,

na tom putu naci ce Ga".

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@@Deja Vu

E malo sam skrenuo sa onog sto si pitao :D U Pufninom slucaju sam mislio da prevazidje tu neku odbojnost prema osobi koja joj ne nanela zlo, sto su radili i svetitelji, ali svakako vazi i ovo sto sam napisao za prevazilazenje prirode. 

Подели на овим сајтовима

Pre svega savest, onako kako o njoj govori veliki Pavle, dakle na prvom mestu prirodni zakon Boziji koji je utkan u svakog coveka bez izuzetka. Ivan je pre neku stranu bas naveo to mesto iz poslanice.

Osim toga, Zakon Boziji koji je naknadno dat ljudima preko Mojsija, koji, naravno, i dalje vazi, i vazice do kraja sveta i veka, jer su njegove zapovesti samo uoblicen i srocen prirodni zakon (= savest), i time su apsolutno univerzalne u odnosu na bilo koje vreme i bilo koje mesto.

I naravno, sve ostale ljudske zakone, koliko god da ih ima ili ih je imalo, a koji kao direktnu ili indirektnu osnovu imaju ova prethodna dva, tj. koji nicim ne skrecu sa pravca tog univerzalnog svecovecanskog etosa.

Svi ovi nabrojani su vaspitaci, odnosno pedagozi, na putu istinskog bogopoznanja. Bez njih nije moguce ni da se mrdnemo ka Smislu, a kamoli da Ga dostignemo. Oni (zakoni) su pocetna osnova i okvir za nase uzrastanje u vrlinama i napredovanje u (bogo)covecnosti, kao sto i kaze u Jevandjelju i poslanicama.

Pa ne znam baš da li nam savest nalaže da kamenujemo nekoga zato što skuplja grančice subotom?Da ubijemo dete zato što nas opsuje?Da kamenujemo preljubnike etc?

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

I drugo recimo nije mi jasno to kod Pavla da su neznabošci bez zakona ispunjavali zakon?Kako su ga ispunjavali kad nisu verovali u jednog Boga,klanjali su rezanim likovim,radili su subotom. Znači bar  tri zapovesti su kršili.

Подели на овим сајтовима

Hmm, oko tog "prirodnog zakona" (verovatno mislis na moral) i savesti se bas ne bih slozio posto mislim da nam je to urodjeno bioloski od prirode, a ne dato od Boga, i ima za cilj nesto drugo. 

Ali recimo da se slazem sa tobom oko toga to moze biti putokaz ka Bogu jer su moral i hriscanski zivot dosta slicni povrsinski iako opet kazem imaju za cilj nesto drugo. 

Ljubav svakako ne ukida te zakone i savest, moze se reci da ih ispunjava, kao sto ispunjava citavu prirodu daje joj smisao, na neki nacin je obozuje, ali bih rekao da je nezavisna od njih, da ljubav moze postojati bez prirodnog zakona, savesti. 

Teško da mu je razmnožavanje motiv. :D

Dobro, uzivanje u samom seksualnom cinu, mazenju i orgazmima :D To je i dalje motiv vezan za prolazne stvari. Kad mu sklonis objekat koji mu pruza uzivanje, video bi kako besni i pada u bedak. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...