Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 3. 1. 2018. at 12:14, Justin Waters рече

Ne treba ti ava za ovo pitanje. Ovo su tlapnje kao i sva “proročanstva” ovog tipa. 

Expand  

Џастине, хвала ти што ме поштеде труда... 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Моје питање је слично: када је почео овај тренд пророчанстава у хришћанству, одакле смо га преузели и који су највероватнији узроци том тренду?  (Мислим, знамо за Павлово "ревнујте да пророкујете", као што исто тако знамо да пророковање није казивање пророчанстава, одн. обелодањивање некаквих (да тако кажем) овоземаљских, неесхатолошких "судбина света/народа/државâ".)

Едит: Можда би @Paradoksologija могла да нам објасни разлику између пророштва и пророчанства, језикозналачки. :)

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2018. at 12:14, Justin Waters рече

Ne treba ti ava za ovo pitanje. Ovo su tlapnje kao i sva “proročanstva” ovog tipa. 

Expand  

Да ли мислите на приписивања таквих пророчанства светитељу или директно од светитеља ?

Подели на овим сајтовима

Молим вас да нам разјасните мало текст из књиге митрополита Илариона (Алфејева), и дате свој коментар на тему. Погледајте прилог.

Из књиге митрополита Илариона.docx

Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2018. at 17:54, ГрешниСлуга рече

Да ли мислите на приписивања таквих пророчанства светитељу или директно од светитеља ?

Expand  

Najpre mislim na pripisivanja. Gro toga što se može naći po raznim internet poratalima i knjigama je prosto pripisano svetiteljima koji niti su imali vremena da se bave glupostima niti su bili u tom nekom elementu "hej ja sam neki sasud Božiji koji objavljuje istine svijetu". Treba samo proučiti naprimjer te tekstove i vidjeti kako iz samog teksta izbija nepodopština:

"Седео сам у својој келији покушавајући да сазнам када ће бити долазак антихриста."  Kako bi zamislio svetitelja koji su keliji moli za spasenje ljudi ili koji se zamajava sa antihristom?

"Преклињао сам Бога да ми то саопшти." Svetitelj se moli Bogu za prazne riječi, misliš li da ih je Bog uslišio? 

"Одједном се изнад мене појавио Анђео Божији". Ovo je tipično za sva "proroštva", iskorištavanje anđeoskih likova. Tako isto one Nikodimove vidjelice..."odjednom se stvorio Anđeo Božiji" i uzeo me za ruku do nebeskih visina gdje se ukazalo prelijep svod čvrst kao stijena....a ispod zemlja ravna kao ploča. 

"Милост Божија је што ће се то приказивати на телевизији и видеће читав свет." I ovo je onda vrhunac gluposti. Ako ljudi u budućnosti ikad stupe u kontakt sa nekom vanzemaljskom rasom, ili ako makar otkriju šta god u svemiru što bi moglo ličiti ne nešto što će biti povod da se objavi da su otkrivene vanzemaljske strukture, to televizija tada neće uopšte postojati, tj tehnološki će biti prevaziđena...Dakle kontaš. 

Dalje također je lako pobiti ova "proroštva" kada se od propagatora zatraži da se objasni njihova srvha. Tako recimo carebožnici, oni što na sva zvona obajvlju i otkrivaju znake ustoličenja ruskog cara koji će rasturiti Tursku i ponovo uspostaviti Aja Sofiju kao hram u kome će se služiti liturgija, tvrde kako će taj car biti nemilosrdan prema grešnicima, pobiće i protjerati muslimane, gejove, ekumeniste, a pravoslavne će podvrći režimu čelične pesnice gdje će im utjerti moral prisilom onako kako su sveti oci propisivali...drugim riječima jedna pravoslavna varijanta vjerske milicije nalik onoj u Saudijskoj Arabiji. Dakle, ništa što ni sjenku Hrista ima u sebi. 

Zaista može se napisati studija o tome, zašto se ovakvalažna proroštva obavljuju, koji je to mentalni duhovni poremećaj, istorija kada je otprilike to i nastalo, razlozi itd...ali ima i drugih važniji problema koji bi se zaista trbali studiozno razmotriti na korist čitave Ekumene, a ne tlapnje koje kakvih likova zavedenih pod goleš planinu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 3. 1. 2018. at 20:31, Бранко Авдагић рече

Молим вас да нам разјасните мало текст из књиге митрополита Илариона (Алфејева), и дате свој коментар на тему. Погледајте прилог.

Из књиге митрополита Илариона.docx

Expand  

Што га не ископира него си прикачио овако. Да му ниси убачио вирус у фајл? :0205_whistling:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  On 31. 1. 2018. at 17:11, grigorije22 рече

Imam jedno pitanje koje mi je ovog trenutka palo na pamet. Zasto Isus nije vaskrsao Jovana Krstitelja?

Expand  

Јн је обавио своју мисију.

Живот је суров, смрт је задња реч. Мењати правила игре би било неозбиљно. Одређена васкрсења су била потребна због веровања других. Но, како људи умирући васкрсавају, не треба их враћати у лошије. Ис вели да је најмањи у Царству већи од Јн. 

Треће, постојала је суревњивост између Јн ученика и Исусових. Нисам сигуран да су јеванђеља пренела све шта је било ту. 

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
Помаже Бог!
Да ли нам је судбина унапред преодрењена? Да ли Бог хоће да услиши наше молитве ако се молимо за лични успех у послу којим желимо да се бавимо?
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

O.Zorane neznam što da odgovorim bratu katoličkom teologu na ovo? Može pomoći VSB ili neko drugi ako nemate sad vremena.

Giovi
 Naslov: Re: Sveto trojstvo
PostPostano: Čet ožu 01, 2018 18:02 
Administrator

To da ljudska duša nije besmrtna (po prirodi, naravi) je razmišljanje nekih pravoslavaca (ne i svih istočnih kršćana). 
Katolička crkva direktno uči da je duša duhovna i nematerijalna te je po svojoj naravi besmrtna.
Kako to pojašnjava 5. lateranski sabor: "To je jasno utvrđeno iz evanđelja kad Gospodin kaže: Ne mogu ubiti dušu; i na drugom mjestu, Tko mrzi svoj život na ovom svijetu, zadržat će ga za život vječni i kad obećava vječne nagrade i vječne kazne onima koji će biti suđeni prema zaslugama njihovog života".

Razlikuje se trostruko značenje besmrtnosti:
1. esencijalna ili bitna, koja ne može ni pod kakvim uvjetom prestati živjeti; ova besmrtnost pripada samo Bogu
2. prirodna ili naravna besmrtnost, kada duša po naravi nije podvrgnuta raspadanju, niti joj koji stvor može oduzeti života. Ova besmrtnost pripada duši čovječjoj
3. vrhunaravna - po milosti, kad na primjer Bog tijelu koje je po svojoj prirodi podvrgnuto raspadanju, podijeli dar besmrtnosti.
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Oче Зoрaне мoлим рaзјaшњење aкo мoже oкo oргaнизoвaњa пaрoхискoг живoтa, зaштo служе те сaвете, oдбoри..., дaли тo дoпринoси и дaли је циљ нaдилaжење клерикaлизмa јер кoд aфaнaсијевa сaм нештo нaшao aли немoгу дa рaзумем oвo устрoјствo, a и кaкo је уствaри нa терену?

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Оче Зоране, треба ми један интелигентан духован осврт на проблематику Јудиног греха. Сва црквена тумачења на која наилазим се ослањају на убијање жеље у човеку да се уопште тиме бави, као да се овим баве једино атеисти и јеретици.

Ма колико ми причали колики је грех самоубиство, у питању је чин који захтева дозу храбрости коју већина људи нема. Основни мотив због ког људи одустају од самоубиства није свест о греху тог чина него просто што толико претрну од идеје сопствене смрти да их то у моменту отрезни.

Овде имамо човека који је преузео одговорност за грешку. Ми из Јеванђеља можемо само да нагађамо шта се ту дешавало, јер видимо да се неки једнодимензионални издајник који је предао Исуса да се распне, након што види кроз какав третман Исус пролази расправља са онима којима га је предао, баца пред њих новац који је добио и одлази да се обеси, што упућује на то да његова издаја баш и није била толико једнодимензионална. Био он издајник који се покајао или неко кога су просто преварили, био је у питању човек који је пролазио кроз гору унутрашњу борбу него Петар.

Парадоксално, да је Јуда био кукавица који би гордо заплакао над својих 30 сребрњака и пустио да све преноћи јер је јутро паметније од вечери и неутешно цмиздрео до васкрсења, данас би могао да буде један од светих апостола. Још ако се узме у обзир да је "све било записано" и да је "син човечји" дошао на свет да би управо тад страдао и да до његовог страдања, смрти и васкрсења не би никад дошло да га неко није издао (јер му нико никад није смео ништа јавно, због народа око њега), улога Јуде је тим трагичнија.

Клинци на интернету се шале, кажу "Ако је Исус знао да ће васкрснути, он онда није жртвовао живот за човечанство, жртвовао је један викенд." Са друге стране, обични смртници жртвују свој живот због луде вере, неки чак и верују да га жртвују заувек па су и тад спремни зарад виших циљева, али нико досад није живот дао са апсолутним знањем да је то "безбедно", осим једног човека, који и није био само човек. Јуда се убио и мени је његова прича не само трагична, него ужасна и једноставно не може да изазове презир на који смо програмирани, изазива дубоко сажаљење.

Има ли неки текст на ову тематику који можете да препоручите и да ли сте ви некада о овоме размишљали на сличан начин и какав је ваш закључак, уколико јесте? Хвала!

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Помаже Бог оче! Нов сам на форуму. Поставио сам питање на форуму,из области иконографије на које већ дуже време нисам могао наћи одговор. Међутим одлучио сам да Вас питам овде пошто сам тек касније видео да постоји и та могућност. Наиме,приметио сам да су бројни пагански народи пре Христа користили ореол на сликама својих божанстава,сличне оним које ми имамо на иконама.Да ли је наша Црква од њих преузела ореол , или је то само случајност? И како бисте то објаснили? Унапред хвала на одговору! :)

Sent from my iPhone using Pouke.org

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...