Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ма, људи, није ништа страшно. Само се види да су артемиту унијате. Наиме, они славе св. Стефана Првовенчаног, а он је био унијата. Ево само детаљчића, чисто да заголицам знатижељу...

Стефан Немањић пише папи: „Инокентију, милошћу Божијом, врховном свештенику и васељенском папи Римске цркве блажених апостола Петра и Павла, Стефан, истом милошћу и вашим светим молитвама, велики жупан целе Србије, поздрав, као свом врховном оцу. Примили смо посланике Твоје Светости и разумели смо добро, оно што су казивали како у писму тако и усмено твоји часни посланици, капелан Иван и ипођакон Симон. Захваљујемо се великој Светој столици, која Нас није заборавила, свог сина, него је учинила да се Нас сети. Што се нас тиче, да знаш да мислимо ходати заувек стопама Римске цркве, како је ходао наш отац, благе успомене, и увек вршити наредбе Римске цркве, штавише желимо да прво пошаљемо Светој столици наше посланике. Међутим, већ смо разговарали са твојим часним посланицима, те ће они усмено обавестити Твоју светост за оно што смо им рекли“.

Стефан се позива на већ консолидовану праксу, односно савез своје фамилије са Римском црквом, што не може сигурно бити само на строго политичком нивоу.То се једноставно не може ограничити на „строго политички ниво“, јер је папска држава била теократски уређена. И световна моћ је долазила од свештене. Папа је у себи обједињавао, као понтифекс максимус обе власти, свештеничку и световну. Пример тога имаћемо у православној Црној Гори, у династији Петровића, а извесан одјек и у титули милет-баше коју је после пада Цариграда патријарх понео. Такође, Стефанове речи јасно указују на Божије посвећење понтифекса, али и владара, који сада, са своје стране иште молитве од Првог свештеника, који је наследио Апостоле.

Иде после део о одавању признања и заклињању на верност папи Хонорију, а св Сава га у томе ништа не спречава.

Мени је разумљиво кад ми, екуменисти, славимо Немањиће. Али, кад артемити узму да се куну у Милутина и драгутина, то ми делује као против природни блуд. Или у њихову мајку, св. Јелену, која је до краја живота имала францисканца за исповедаоца. Једноставно, историја није на страни талибана.   

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Во времја оно Ватикан је био што и данас НАТО пакт.

Па како данас народ не суди Вучићу тако ни ономад није судио Немањићима. Јербо сила Бога не моли.

Него мени није јасно како данашњи противници Вучића могу да славе Немањиће а Вучића да презиру, то му дође нешто као противприродни блуд.

Једноставно, историја није на страни талибана. 

:smeh1:

Подели на овим сајтовима

Него мени није јасно како данашњи противници Вучића могу да славе Немањиће а Вучића да презиру, то му дође нешто као противприродни блуд.

Зато што се Немањићи нису 24 сата дневно самосажаљивали на тадашњим медијима. :)

Подели на овим сајтовима

Зато што се Немањићи нису 24 сата дневно самосажаљивали на тадашњим медијима. :)

" Ја бедни раб и црв Божији...тај и тај Немањић"

И ово на скоро сваком писму у потпису.

Како би ти ово назвао?

Подели на овим сајтовима

Во времја оно Ватикан је био што и данас НАТО пакт.

Па како данас народ не суди Вучићу тако ни ономад није судио Немањићима. Јербо сила Бога не моли.

Једноставно, историја није на страни талибана. 

:smeh1:

Ваљда беше у "Врућ ветар": Тај је контраш (или провокатор). 

Заиста мислим да никаквих паралела не може бити између Дачића, Вучића и Немањића. О томе ћу и посебно писати. Као што ни "Слоба" није св. Сава. Дакле, није довољно да постоје сличности на политичком нивоу да би се извукли ови закључци. Јер, ђаво је у детаљима... Вучић би данас ухапсио Милоша што је пробуразио Мурата...

Најозбиљније, мислим да је овде посреди дебела разлика и да не треба да силујемо ствари.   

Подели на овим сајтовима

" Ја бедни раб и црв Божији...тај и тај Немањић"

И ово на скоро сваком писму у потпису.

Како би ти ово назвао?

:))  :))  :))

Шаљиво поређење, ал' код Вучића је то и наслов и садржај и потпис (и нема Бога, само раби и црви). :)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Христос се роди! Срећан Божић желим и мир и радост од Бога! :)

Ваистину! - Грешна ми душа, кад видех да си ти упутио коментар, рекох у себи: Неће ваљда овај и на празнике да ме зеза? 12:smeha:

Шалим се са тобом, буди ми добар!

Подели на овим сајтовима

Severina Vuckovic vs. Svetlana Aleksic?Vasi utisci?

Сека је моја, ниједна не може да јој се примакне. Она Северина направила једну песму да би испровоцирала Секу, али није успела: "Паника!, Секо, Северина је ту била, Аву посетила!" После тога је Сека казала:

keARmbg.jpg?1

Подели на овим сајтовима

оче Зоки јел ви знате од када датира овај медијско-туристички обичај у цркви тзв. пливање за часни крст и слободу златну итд?

Ја питао неке људе они појма немају, кажу од пре рата, а којег не знају. Хвала. :)

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

оче Зоки јел ви знате од када датира овај медијско-туристички обичај у цркви тзв. пливање за часни крст и слободу златну итд?

Ја питао неке људе они појма немају, кажу од пре рата, а којег не знају. Хвала. :)

Ију, бре Драгане, па немо` тешка питања.

После ће те интересује и од када се ложи бадњак пред црквама, па од када се освештава гројзе за Преображење, од кад се клечи на Тројице, па продају бројанице за бебе и малу децу кад ови не знају да броје, па свашта нешто...

ne_shvata

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Брате, то је српска особеност као слава. Немам појма од кад потиче. код Руса га нема. Боље да питаш о. Саву. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...