Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Oče, ovako glasi jedna tema na forumu:

Postovani,

Kao pravoslavni lekar, duznost mi je da vam kazem, da je vantelesna oplodnja jednaka multiplom abortusu, tj. Nije Bogom blagoslovena. Izvolite proverite i obavestite se o svemu pre nego sto se odlucite za taj potez. 

Šta vi mislite o tome?

Без обзира што много волим нашу браћу католике, мислим да је овај став суманут. Ту ми бркамо ствари. Наиме, нити је сперматозиод особа, нити је оплођена јајна ћелија особа. Бог би био први масовни убица у сваком случају. Милијарде сперматозоида свакодневно се губе. Такође и оплођене ћелије, као и плодови у поодмаклом добу. Да ли то значи да уведемо питање кривице зашто је жена побацила? То је монструозно. Зато одобравам и абортусе у посебним околностима. То је увек било и биће и у оквиру је природе. Држимо Бога ван тих наших кретенских размишљања. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Без обзира што много волим нашу браћу католике, мислим да је овај став суманут. Ту ми бркамо ствари. Наиме, нити је сперматозиод особа, нити је оплођена јајна ћелија особа. Бог би био први масовни убица у сваком случају. Милијарде сперматозоида свакодневно се губе. Такође и оплођене ћелије, као и плодови у поодмаклом добу. Да ли то значи да уведемо питање кривице зашто је жена побацила? То је монструозно. Зато одобравам и абортусе у посебним околностима. То је увек било и биће и у оквиру је природе. Држимо Бога ван тих наших кретенских размишљања. 

Иначе, не постоји "православни лекар". То је дисциплина која је постојала и постојаће ван православља. Може да буде само лекар који је и православац. Али то нису категорије које су нужно повезане. Исти став може изразити и "католички лекар", или протестантски.

Подели на овим сајтовима

Hvala Vam na odgovoru, mnogo mi znači, veliki pozdrav!

Подели на овим сајтовима

Hvala Vam na odgovoru, mnogo mi znači, veliki pozdrav!

Буди ми добра, Бог да те благослови и не плаши се. 

Подели на овим сајтовима

Hvala, oče. Poučna priča. Sloboda nosi i odgovornost. Inače, slušao sam kako neki monasi govore o tome. Npr. monah Arsenije Jovanović, autor knjige ,,Bog i rokenrol'', govori o ,,demonu heroina'', ,,demonu kanabisa'' itd. Možda je i razumljivo da monaška lica imaju takvo viđenje. Sveštenici, ipak žive ,,u svetu'', pa verovatno nemaju ni vremena da se bave kojekavim demončićima, pogotovu oni koji nisu ni imali susret sa istim.  :coolio:  :) Time, svakako, ne želim da kažem da sveštenici traće svoje vreme ili da se bave ispraznim stvarima. Sigurno ne svi. :) Izazovi hrišćanstva su, u nekom smislu, podjednaki i za mirjane i za monahe. I svaka ličnost i svaki život je borba  i priča za sebe.

Ako možete da mi odgovorite na još jedno pitanje. Šta vi podrazumevate pod pojmom ,,oboženje'' ? 

Племенити, у овом тексту говорим између осталог о томе. Дакле, наћи места о Палами и Симеону солунском где се говори о божанским енергијама. https://zorandjurovic.files.wordpress.com/2015/06/d0be-d182d0b5d0b7d0b8-d0bcd0b8d0bed0b4d180d0b0d0b3d0b0-d0bfd0b5d182d180d0bed0b2d0b8d19bd0b0-d0b4d0b0-d181d183-d0b1d0bed0b3d0bed0bcd0b8.pdf

Посебно стр 374-378 и фуснота 87.

Подели на овим сајтовима

Племенити, у овом тексту говорим између осталог о томе. Дакле, наћи места о Палами и Симеону солунском где се говори о божанским енергијама. https://zorandjurovic.files.wordpress.com/2015/06/d0be-d182d0b5d0b7d0b8-d0bcd0b8d0bed0b4d180d0b0d0b3d0b0-d0bfd0b5d182d180d0bed0b2d0b8d19bd0b0-d0b4d0b0-d181d183-d0b1d0bed0b3d0bed0bcd0b8.pdf

Посебно стр 374-378 и фуснота 87.

Ono sto ti ava Zoran neće reći, je to,da se nadam kako će se brzo penzionisani vladika mitropolit amfilohije osvrnuo na viđenje Svetoga Palame na temu unutar Svete Trojice, gde mi se posebno dopada razjašnjenje o nestvorenim Božanskim energijama.

Ono što bi mogao da dodam, jeste to, da ava Zoran može ako hoće, bolje pojasniti, nestvorene Božanske energije, od tajnovidca +Amfilohija.

Odosno može naći više referenci od onoga što +Amfilohije nudi.

Sve to oko Vladike možeš naći na jutjube.

Živ bio.

Zorane poz. :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ono sto ti ava Zoran neće reći, je to,da se nadam kako će se brzo penzionisani vladika mitropolit amfilohije osvrnuo na viđenje Svetoga Palame na temu unutar Svete Trojice, gde mi se posebno dopada razjašnjenje o nestvorenim Božanskim energijama.

Ono što bi mogao da dodam, jeste to, da ava Zoran može ako hoće, bolje pojasniti, nestvorene Božanske energije, od tajnovidca +Amfilohija.

Odosno može naći više referenci od onoga što +Amfilohije nudi.

Sve to oko Vladike možeš naći na jutjube.

Živ bio.

Zorane poz. :)

Поздрав, Сине Другорођенче! :sunce:

Подели на овим сајтовима

Časni oče, jedno pitanje. Suština hrišćanstva jeste ljubav i sloboda. U ljubav Božiju ne sumnjam, Sin Božiji je došao na zemlju iz ljubavi prema svom stvorenju. No pojam slobode, pomatran sa stanovišta jednog prosečnog ljudskog bića ( uz logično ograđivanje da ,,sudovi ljudski'' nisu ni približni ,,sudu Božijem''), nije baš u harmoniji sa pojmom ljubavi. Možda je ljubav neograničena, ali sloboda svakako nije. Svaki čovek koji se rađa je autentičan i neponovljiv. Zašto bi se zbog greha prvog čoveka (prvih ljudi), neko danas rađao kao slepac, a neko kao princ, dobrog zdravlja koji i doživi lepu, mirnu duboku starost?  Ako je svako ljudsko biće stvoreno sa jednakom ljubavlju, zašto svi sada ne pate isto? Zašto svi ljudi koji se rađaju nakon prvorodnog geha ne dobijaju isti stepen slobode? Ne verujem u argument da su gresi predaka razlog. Tu nema pravila. Oprostite, ako zvucči neprimereno, ali samo bih želeo da čujem vaše mišljenje. 

Племенити, лепо је рећи како је Бог милостив (љубав) и праведан. Лако рећи, тешко мислити. Псалмиста то каже: милост и суд певаћу ти... Дакле, ако верујемо Библији, то функционише, сапостоје ови прерогативи иако их тешко можемо мислити.

Наше идеје о првобитној једнакости су погрешне. једноставно, то тако Бог није замислио. То је наш осећај правде/правичности. Тога нема. Наша илузија. Због тога и наш појам слободе је неодговарајући. Човек је делимично слободан. Одређен генетиком, биологијом итд.

Један одговор имамо у Оригена: Бог је створио свет једнаких интелекта (духовних бића) који су пошли са исте позиције. Но, дошло је до хлађења њихове љубави, некаквог презасићења Богом (оно: преједе се свиња), тако да су почели да отпадају од њега. То је првородни, предисторијски грех. У мери пада сваког од њих они су добили и телесност. Наша је најгрубља. Али и анђели су нека тела која, дакле, указују на неку дистанцу од Бога. Сада, Бог даје људима да се својом вољом и подвигом врате њему. То може у овом животу или кроз више циклуса где ће се интелект реинкарнирати и увек са боље позиције поћи.

Августинова позиција, коју је наследио од Амброзијастра, је радикална и једноставна. Људски род је сагрешио у маси, тј. у једном, тако да сви подлежу проклетству, а то што се неки рађају наказно или у лепој позицији зависи од Божије доброте, а иначе би сви требало, када би ило само по правди да се родимо као мутанти. Божанска благодат делује посебно на неке и припрема њихове воље за спасење. Зашто не делује на све - а то не значи да жоже да спаси свакога, јер не постоји „неодољива“ благодат, како су неки лажно приписивали то учење Августину - то не знамо.

Дакле, хришћанска теодикеја нема неки унисони и убедљиви одговор на твоје питање. 

Подели на овим сајтовима

,,Наше идеје о првобитној једнакости су погрешне. једноставно, то тако Бог није замислио. То је наш осећај правде/правичности. Тога нема. Наша илузија. Због тога и наш појам слободе је неодговарајући.''

Hvala. Ovo mi dobro zvuči. :) Samo me malo zbunjuje što ste pomenuli da se čovek može vratiti Bogu u ovom životu ,, или кроз више циклуса где ће се интелект реинкарнирати и увек са боље позиције поћи.'' Oprostite, nije mi jasno na kakve cikluse mislite gde se intelekt može reinkarnirati?

То је по Оригену. Само сам пренео. Ја немам такве идеје. Ориген је учио о сукцесији светова где ће се враћати они духови/интелекти који нису научили лекцију

Подели на овим сајтовима

I još jedno ,,profano'' pitanje. Izađe k'o neki fleš. Pretpostavljam da volite filmove. Zanimalo bi me vaše mišljenje o filmu ,,Amadeus'' Miloša Formana? Ako ste gledali i ako imate vremena, samo par reči o vašem  doživljaju filma i poruka koje nosi.  

Гледао као клинац. Тада ми се допао. Сада не могу да дам никакав суд јер бих морао опет да га видим.

Подели на овим сајтовима

Avo, kad smo već kod filmova, može li se znati koji ti je omiljeni i zašto? I neka preporuka za film...

Триров "Кроз таласе"

Конан 1

Терминатор 1-3

Трчи Лола...

Der Krieger und die Kaiserin

Бенињи све

Маса наших: Ко то..., Маратонци, Варљиво лето,  итд.

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог, ако Вам није проблем да одговорите на следеће питање:

Ако човјек нпр. Не иде у цркву сваке Недеље и ако нпр. Не пости на води када је Црква прописала да треба, јел то грех против Цркве и Светих отаца, јел то грех јереси?

Није. 

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Чесни Оче да ли се можемо надати скором објављивању текста о ,, Васкрсењу на Крсту ,, ?

Мислим да ћу ускоро направити једну популарну верзију за Поуке. Не замерите ми, заиста сам у великим проблемима. 

Подели на овим сајтовима

Postavio sam isto pitanje i ocu Savi: Kada me ljudi koji nisu u veri ili ih stalno mori sumnja pitaju  : a)  Ali zašto bih ja patio zbog prvorodnog greha, nije to moja krivica? b) Nisam ja zahtevao od Boga da me iz nebica uvede u bice. Mozda bi bilo bolje i da me nije stvorio... ? Kako da odgovorimo???

Нема одговора. Учење о првородном греху је ствар која се временом учврстила. Слабо да Библија има одговорности за то. Поготово не у "јакој форми" тог учења. У принципу треба говорити како не бивамо суђени због греха неког другог него због наших. Антиохијци би рекли да ми сви понављамо само Адамов грех. И ту негде имају права. А грех није само огрешење о неку заповест него наше сведочење да смо још за Бога затворени. Да нисмо, не би никад погрешили. Стање наше палости је факат, а да је оно производ неке грешке која се десила у митским, преисторијским, временима, не верујем. Једноставно, Бог је створио човека ван себе и позвао га на сједињење са собом. Зато нема испаштања за другог мада се Библија може читати у том кључу па било како да разумемо еф о из Римљана.

б) Нисам одлучио о свом доласку у биће, али могу о опстанку. Тако се позитивно афирмише моја слобода. Но, мислим да имамо слободу и на небиће. У противном, Бог би био садиста.        

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...