Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja bi je nazvao besmrtnost.Kraj vremena truležnosti i početak vremena besmrtnosti tvorevine. :)

Ja se recimo besmrtnosti ne radujem koliko se radujem obecanju Boga Zivoga da cemo zauvek biti u Carstvu Njegovom, gde on vise nikada nece otici od nas, niti ce dati nama da se grehom udaljujemo.

Postacemo sinovi po blagodati i kao takvi sto se mene tice mozemo biti i besmrtni.

Vreme ne znaci vise nista. Nada!

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Mora da postoji nešto po obličiju samoga Boga u čoveku.A pošto Bog nema telo to jedino može biti duša(duh) čoveka.Ne kaže se nigde da Bog ne može ponovo da stvori sve ali i zašto bi,kad je već pre toga stvorio?

То је логика александријаца. Малоазијци су другачији. Веле да је човек створен налик оваплоћеном Христу. А он је слика Божија. То експлицитно имамо код Иринеја Лионског. Дакле, Бог има тело. Помињао сам у расправи са о. Савом Сина Човечијег који је на небу. Он је тај модел. Он јесте бесмртан, као што ћемо и ми бити бесмртни. Али не са самим душама. И душа и тело. Не знам да ли си видео моје најновије прилоге код о. Саве. Дугујем ти, као и другима онај текст о васкрсењу на крсту. Али, како сам и сам на крсту, не постизавам...   

Подели на овим сајтовима

То је логика александријаца. Малоазијци су другачији. Веле да је човек створен налик оваплоћеном Христу. А он је слика Божија. То експлицитно имамо код Иринеја Лионског. Дакле, Бог има тело. Помињао сам у расправи са о. Савом Сина Човечијег који је на небу. Он је тај модел. Он јесте бесмртан, као што ћемо и ми бити бесмртни. Али не са самим душама. И душа и тело. Не знам да ли си видео моје најновије прилоге код о. Саве. Дугујем ти, као и другима онај текст о васкрсењу на крсту. Али, како сам и сам на крсту, не постизавам...   

Nisam video.Da Bog sada ima telo ali pri stvaranju Sin Božiji nije imao telo.Mada dobro ima ovo što kažete  o Sinu Čovečijem koji siđe s neba. :.mislise.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Nisam video.Da Bog sada ima telo ali pri stvaranju Sin Božiji nije imao telo.Mada dobro ima ovo što kažete  o Sinu Čovečijem koji siđe s neba. :.mislise.

Св. Иринеј Лионски пише у Epideixis, 22: Лик Божији је Син, по чијем лику је и човек произашао. Стога се Он јавио такође у последње време, да би показао наликовање људског лика са самим Собом.

Наравно да и овај текст са собом носи проблеме, али из Иринејеве антропологије је јасно да не треба узети месо по себи, него како вели велики Орбе, оно савршено и преображено Духом који је био у Хр (A. Orbe, Antropologia de san Ireneo, pp. 112 ss). То је васкрсло тело које најбоље у себи одражава Славу Божију.

Оваплотивши се, Хр у себи открива слику Божију. Али како телесна фигура може да одсликава нетелесно? Да ли је он и као Логос слика Оца? Најбољи је ваљда одговор у Иринејевом Против Јереси, 4, 6, 6, што наводим у лат. јер га у њему и имамо: invisibile etenim Filii Pater, visibile autem Patris Filius, Тако да је Отац невидљиви Син, а Син видљиви Отац. Син је слика Бога утолико што у Њему постаје видљиво невидљиво лице Оца.

Било би натегнуто да се каже како је, према Иринеју, Оваплоћени Логос још пре стварања тако постојао (оно што ја напротив тврдим за Сина Човечијег). Но, сличне идеје се дају назрети кроз Тертулијана и гностике, где се вели да је Логос и пре оваплоћења имао у себи предиспозицију за узимања тела које би било слика Божија. Мени се пак чини да Васкрсли Логос (Син Човечији), пошто постоји у ванвременској димензији је био модел за прављење човека. Дакле, не само као предвиђање, промишљање какав ће човек бити, него као актуелан, мада то треба разликовати у логичком поретку, али не и временском, замишљање нечег, тј. планирање, рад на пројекту и остварени пројекат. То је историја која се код нас врши, али за Бога не постоји.

Подели на овим сајтовима

A može da bude da kad kaže Isus da Sin Čovečiji siđe s neba,misleći na sebe,zapravo govori o tome da se on kao večni Sin Božiji uzevši ljudsku prirodu na sebe u potpunosti poistovećuje sa njom.Tako da on kada govori o sebi i pre ovaploćenja govori o sebi kao već ovaploćenom(očovečenom).Toliko su te dve prirode prisne u Hristu da ih Ipostas praktično ne razlikuje.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

A može da bude da kad kaže Isus da Sin Čovečiji siđe s neba,misleći na sebe,zapravo govori o tome da se on kao večni Sin Božiji uzevši ljudsku prirodu na sebe u potpunosti poistovećuje sa njom.Tako da on kada govori o sebi i pre ovaploćenja govori o sebi kao već ovaploćenom(očovečenom).Toliko su te dve prirode prisne u Hristu da ih Ipostas praktično ne razlikuje.

To je најзаступљеније тумачење код Отаца. Због општења својстава природа, он се о себи изражава час овако, час онако. 

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог, опростите незнам да ли ви одговарате на оваква питања али замолио бих вас ако можете да одговорите: Ако човјек похули на благодат, презре осјећај присуства Духа Светог у себи, јер пролази кроз тешка искушења може ли му Бог да опрости? - Ако човјек опсује Духа Светог - ако рекне не мора ме благодат ни посјећивати више ако због ње(тога) морам да прођем кроз оваква искушења? - Да ли то представља Хулу на Духа Светог? Може ли човјек уопште да се покаје за тај гријех и може ли му Бог опростити? Опростите и хвала Вам!

Да, јесте хула, али је стварна хула непокајање. Дакле, за то мораш да се кајеш. Иди код свог духовника. Такође изложи то о осећању Духа. Да неко са стране просуди. Ја те не познајем и ништа не могу да ти кажем, јер то осећање може бити заиста од Духа, као и прелест. Због тога мораш да разговараш са неким ко је искусан у тим стварима. 

У искушењима и невољама благодари Богу, јер тиме ће ти то бити на утврђивање вере и умножавање љубави према Богу, а не као казна за безбожје. 

Дакле, ако си и опсовао, иди на исповест и биће  ти опроштено. Ако нећеш да идеш на исповест, онда хулиш на ДС. 

Дужи текст сада не могу да пишем. Можда ће у будућности бити времена... Држи се и не очајавај! 

Подели на овим сајтовима

To je најзаступљеније тумачење код Отаца. Због општења својстава природа, он се о себи изражава час овако, час онако. 

To mi je najlogičnije.U suprotnom bili bi u apsurdu.Imali bi Boga,Svetu Trojicu,od kojih je svaka ličnost nosilac božanske prirode u njenoj punoći ali jedna bi bila telesna(Sin) a druge dve bestelesne(duhovne) prirode.(Otac i Duh Sveti).Razlike među ličnostima bi osim nerađanja,rađanja i ishođenja bila i telesnost Sina.

Подели на овим сајтовима

Хвала Вам пуно на овом одговору :)

Нема на чему. Нисам се упустио у теоретисање и тимачење тог стиха из Мт., јер сам ово нашао за битно да се каже. Још једном, велики поздрав!

Подели на овим сајтовима

Оче Зоране,

Нешто са разговарао са пријатељима и "кужили" смо Постање 2. главу. Па смо ту заподенули причу о голотињи Адама и Еве при чему се нису стидели, тј. тачније није их било срамота.

Негде сам читао о односу голотиње код Грка и код Јевреја. Сад ми не пада ум где. Имате ли шта о овој теми?

Подели на овим сајтовима

Avvo kako vam se čini Majmonidesova antropologija.. njegova demitologizacija biblijske materije...koliko je ona spojiva sa hrišćanskim teološkim strujama našom nekom hermeneutikom ...meni lično je jako inspirativana Rambamova misao ... :D

То је добро, као што је Спиноза био добар у том приступу. Ја се, нажалост, најмање 15 година нисам бавио овим људима, тако да не могу да будем саговорник. Требало би бар месец дана  да ччитам да се вратим на онно што сам некад знао... а времена немам ни најмање... Али барем да поздравим! Свако добро! 

Подели на овим сајтовима

Оче Зоране,

Нешто са разговарао са пријатељима и "кужили" смо Постање 2. главу. Па смо ту заподенули причу о голотињи Адама и Еве при чему се нису стидели, тј. тачније није их било срамота.

Негде сам читао о односу голотиње код Грка и код Јевреја. Сад ми не пада ум где. Имате ли шта о овој теми?

Не знам за литературу на српском. То мора да се копа. А око тог питања готово да нема никаквог мишљења "по Оцима", јер нема консензуса.  

Подели на овим сајтовима

Imo bi ja jedno pitanje.Zašto recimo u postanju Bog tek reaguje kada Adam proba zabranjeni plod?Zašto ne odmah kad je eva kušala?I šta bi uopšte bilo recimo da je Adam odbio plod?

Подели на овим сајтовима

Imo bi ja jedno pitanje.Zašto recimo u postanju Bog tek reaguje kada Adam proba zabranjeni plod?Zašto ne odmah kad je eva kušala?I šta bi uopšte bilo recimo da je Adam odbio plod?

Pa reagovao je kratosijane.

I te kako je reagovao.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...