Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мислим да ћу ускоро направити једну популарну верзију за Поуке. Не замерите ми, заиста сам у великим проблемима. 

Бог нека вам помогне у сваком погледу

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Без обзира што много волим нашу браћу католике, мислим да је овај став суманут. Ту ми бркамо ствари. Наиме, нити је сперматозиод особа, нити је оплођена јајна ћелија особа. Бог би био први масовни убица у сваком случају. Милијарде сперматозоида свакодневно се губе. Такође и оплођене ћелије, као и плодови у поодмаклом добу. Да ли то значи да уведемо питање кривице зашто је жена побацила? То је монструозно. Зато одобравам и абортусе у посебним околностима. То је увек било и биће и у оквиру је природе. Држимо Бога ван тих наших кретенских размишљања. 

,,Od momenta kada je dete začeto, roditelji daju telo, a Bog dušu" St. Pajsije

http://pemptousia.com/video/sanctity-and-miracles-of-blessed-paisios-the-athonite/ 

7. minut

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

,,Od momenta kada je dete začeto, roditelji daju telo, a Bog dušu" St. Pajsije

http://pemptousia.com/video/sanctity-and-miracles-of-blessed-paisios-the-athonite/ 

7. minut

Не, погрешно. Као што је погрешна традукционистичка теорија. И једно и друго даје Бог. Кроз сношај људи? Да. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Volim_Sina_Bozjeg, on 07 Dec 2015 - 21:26, каже:snapback.png

Oče Savo blagoslovite.

Izrazio bi hvalu što iznosite i širite istinu na KiM i ne plašite se da svet javno obavestite o nedelima i napadima na srbe. Ovo nije kurtuazija ovo je zaista jedno veliko hvala, jer sam i ja sa KiM i znam koliko dugo ekstremisti pamte i neopraštaju takve radnje.

Imam jedno pitanje?

Kada se govori da su muž i žena jedno telo pred Gospodom, da li se to misli samo na blagosloveni brak ili je to možda suština Božjeg stvaranja.

Dakle vrlo prosto, da li je Bog čoveka i čovečicu stvorio da budu jedno ili dva tela?

Већ сам у претходном одговору објаснио да је подељеност човека на полове последица палог стања човека које је Бог предвидео и пре Прародитељског пада. У стварности будућег века неће бити ни мушкараца ни жена, ни супружника ни супружница. Човек ће постојати као интегрисано биће сједињено кроз Христа са Богом у благодати Духа Светога. У овоме свету брак је важан и благословен у оној мери у којој регулише човеков породични живот и држи га даље од греха и страсти, али брак не улази у есхатон, те стога човек није створен ради брачног живота већ ради вечног живота у Богу. Господ је то јасно сам рекао.

Брак у овом свету и веку када је заснован на хришћанским принципима такође је икона будућег сједињења Човека у Христу где ће многи постојати само као једно Тело, Тело Христово. У овом свету човек и жена сједињени тајном брака престају да буду индивидуе и живе једно за друго и бивају једно тело, једна личност у Христу. Тако је и у монаштву, ми смо сједињени једни са другима као једно тело и једна заједница и у оној мери у којој брата доживљавамо као део сопствене личности ближи смо Христу и тајни будућег века. Човек који остаје на индивидуалном начину постојања, овладан страстима и греховима, никада неће моћи да разуме тајну будућег постојања и вечни живот ће доживљавати као вечну муку и патњу.

Отуда било у црквеном браку или у монашком начину живота, а Црква је одувак наглашавала посебан значај девичанства за све оне који могу да га носе, ми се припремамо за будуће вечно постојање у коме неће бити ни ја ни ти, ни он и она, већ само ми у Христу. ( zavrseno copy paste)

Help!  Imam pitanje o.Zorane. Polnost, kao privremeno resenje u stvaranju coveka? Polnost stvorena radi pada? Kakva ce biti eshatoloska tela, očišćena od bluda ili očišćena od polnosti, koja treba da otpadne, jer je ionako stvorena samo u slučaju ljudskog palog stanja, koje se zamislimo i desilo?

Zaista help!  Nemoj da odgovaraš pre nego središ probleme koje su te zadesile. Čuvaj se tu smo svi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Весели Ава је био у нешто жешћим проблемима егзистенцијалне врсте (не у смислу да се пита о егзистенцији, него о оним птицама и травама из Јеванђеља; иако то није све решено, Ави сте сви недостајали и сликарски посао ми није много помогао да се духовно наситим).

Да се нашалим са драгим о. Савом: Ово је класична калуђерска хула на брак и Бог ће их казнити тако што ће их реинкарнирати као брачнике не би ли се кроз неколико циклуса нових рођења спаслиJ)). Нема већег пургаторијума од жене, а да је жена неко добро и Бог би је имаоJ)

Шалим се, али је хришћанство имало и има озбиљан проблем са браком (католици данас држе сабор о томе). Енкратите који су осуђивали брак, као и манихејце, осудило је као јеретике. Енкратити су налагали целибат као неизбежни услов за спасење. Ко је био жењен, није му се могао надати. Јер, брак је зло по себи. Писамска пак поука је другачија: Брак је слика односа Христа и Цркве, Исус вели да је развод само ствар икономије јер је Бог намислио да муж и жена буду у телу једно. По васкрсењу нема женидбе - То значи само да нема ових склапања бракова нити размножавања. Јер васкрсењем се доводе у биће сви који учествују у Христу. Но, то не значи да моја Сузи неће бити моја жена. Биће и бићемо у браку. Да ли ће бити и секса? Наше Писмо то не вели. Куран да. Но, иако ми се та варијанта свиђа, не прелазим на исламJ) Опет, када Павле каже да нема разлике у нацијама и половима, то не значи да оне нестају него само да Бог не рачуна те разлике. Не цени другачије мушко од женског. Гностици су то заоштрили до максимума, па су рекли како ће се жена спасити само ако постане мушко. То је једно читање Павловог текста (можда се и не ради о интерпретацији него о њиховој изворној доктрини).

Опет, једни су се питали хоћемо ли васкрснути са сексуалним органима. Јер, аргументују, неће бити потребе за њима. Православни одговор је био да ћемо васкрснути са органима, јер бисмо васкрсли без зуби (нема шта да жваћемо), уста, руку итд., јер ништа од тога нема функције. Логика „корисности“ није прошла као аргумент.

Да је брак предвиђен од Бога ради греха је једна од најглупљих идеја која се родила у светоотачким главама. Антиохијци је немају (Златоусти и екипа). Те богохулне идеје налазимо у нашег Григорија из Нисе, а и Максима. Григорије експлицитно вели да се не би размножили људи да Адам није пао. Дакле, сви смо (хвала Богу) последица греха. Код кападокијаца се назире идеја о неиздеференцираности на полове код препадног бића (човека), тако да подела на полове је условљена грехом. Дакле, енкратити имају право, јер кроз секс се директно супростављамо Божијем плану. Наравно, кападокијци су (још кроз Гангријски сабор) одбили ове сурове закључке, али су остали у некаквој сивој зони. Само ћемо код Августина имати да пао не пао Адам размножавање кроз секс је неизбежно јер треба да доведе у биће све становнике Небеског Јерусалима. Ту се удаљује од Амброзија, јер се као млад поводио његовом идејом да се нова бића доносе бесполно (као што пчеле са росом купе своје младе), али у другој фази вели да би ти полни односи били без пожуде коју ми познајемо, а у трећој фази ће рећи да је и  сама пожуда, наслађивање дата нама кроз рацио (зато што смо разумна бића). То је врхунац у Отаца и који ја сам потписујем!

Подељеност човека на полове је последица палог стања човека које је Бог предвидео и пре Прародитељског пада је теза која нема основа у Писму. Ради се само о, више него натегнутој, интерпретацији. Јер Библија каже да када Богови стварају човека, мушко и женско створише га. Из ког писма ови веле да је човек створен бесполним? Из писма по њима. Не из Постања.

Ако ћемо по Писму, Руах, Дух Свети кога ми исповедамо као треће лице и биће божанско, је женског рода. А Богови стварају човека по својој слици, мушко и женско. Додајмо и дете и имамо трострукост. Ја у тој мноштвености видим слику Божију. Но, никако Дух није производ сексуалних односа Оца и Сина, што би у грчком било изражено са ек, а користи се диа, које Августин у латинском преводи са «и од» и тако нема никаквих сексуалних асоцијација.

Размножавање је дато кроз благослов Господњи за сва створења. И оно није условљерно падом. Тиме бисмо рекли да се Богу нешто десило, да му је упао врео кромпир у руке и да је прибегао спашавању оног што се спасти може. На овом форуму само Николић мисли да је Бог као баба Ванга. Ако је тако, све ово што сам рекао пада у воду.

Весели Ава је био у нешто жешћим проблемима егзистенцијалне врсте (не у смислу да се пита о егзистенцији, него о оним птицама и травама из Јеванђеља; иако то није све решено, Ави сте сви недостајали и сликарски посао ми није много помогао да се духовно наситим).

Да се нашалим са драгим о. Савом: Ово је класична калуђерска хула на брак и Бог ће их казнити тако што ће их реинкарнирати као брачнике не би ли се кроз неколико циклуса нових рођења спаслиJ)). Нема већег пургаторијума од жене, а да је жена неко добро и Бог би је имаоJ)

Шалим се, али је хришћанство имало и има озбиљан проблем са браком (католици данас држе сабор о томе). Енкратите који су осуђивали брак, као и манихејце, осудило је као јеретике. Енкратити су налагали целибат као неизбежни услов за спасење. Ко је био жењен, није му се могао надати. Јер, брак је зло по себи. Писамска пак поука је другачија: Брак је слика односа Христа и Цркве, Исус вели да је развод само ствар икономије јер је Бог намислио да муж и жена буду у телу једно. По васкрсењу нема женидбе - То значи само да нема ових склапања бракова нити размножавања. Јер васкрсењем се доводе у биће сви који учествују у Христу. Но, то не значи да моја Сузи неће бити моја жена. Биће и бићемо у браку. Да ли ће бити и секса? Наше Писмо то не вели. Куран да. Но, иако ми се та варијанта свиђа, не прелазим на исламJ) Опет, када Павле каже да нема разлике у нацијама и половима, то не значи да оне нестају него само да Бог не рачуна те разлике. Не цени другачије мушко од женског. Гностици су то заоштрили до максимума, па су рекли како ће се жена спасити само ако постане мушко. То је једно читање Павловог текста (можда се и не ради о интерпретацији него о њиховој изворној доктрини).

Опет, једни су се питали хоћемо ли васкрснути са сексуалним органима. Јер, аргументују, неће бити потребе за њима. Православни одговор је био да ћемо васкрснути са органима, јер бисмо васкрсли без зуби (нема шта да жваћемо), уста, руку итд., јер ништа од тога нема функције. Логика „корисности“ није прошла као аргумент.

Да је брак предвиђен од Бога ради греха је једна од најглупљих идеја која се родила у светоотачким главама. Антиохијци је немају (Златоусти и екипа). Те богохулне идеје налазимо у нашег Григорија из Нисе, а и Максима. Григорије експлицитно вели да се не би размножили људи да Адам није пао. Дакле, сви смо (хвала Богу) последица греха. Код кападокијаца се назире идеја о неиздеференцираности на полове код препадног бића (човека), тако да подела на полове је условљена грехом. Дакле, енкратити имају право, јер кроз секс се директно супростављамо Божијем плану. Наравно, кападокијци су (још кроз Гангријски сабор) одбили ове сурове закључке, али су остали у некаквој сивој зони. Само ћемо код Августина имати да пао не пао Адам размножавање кроз секс је неизбежно јер треба да доведе у биће све становнике Небеског Јерусалима. Ту се удаљује од Амброзија, јер се као млад поводио његовом идејом да се нова бића доносе бесполно (као што пчеле са росом купе своје младе), али у другој фази вели да би ти полни односи били без пожуде коју ми познајемо, а у трећој фази ће рећи да је и  сама пожуда, наслађивање дата нама кроз рацио (зато што смо разумна бића). То је врхунац у Отаца и који ја сам потписујем!

Подељеност човека на полове је последица палог стања човека које је Бог предвидео и пре Прародитељског пада је теза која нема основа у Писму. Ради се само о, више него натегнутој, интерпретацији. Јер Библија каже да када Богови стварају човека, мушко и женско створише га. Из ког писма ови веле да је човек створен бесполним? Из писма по њима. Не из Постања.

Ако ћемо по Писму, Руах, Дух Свети кога ми исповедамо као треће лице и биће божанско, је женског рода. А Богови стварају човека по својој слици, мушко и женско. Додајмо и дете и имамо трострукост. Ја у тој мноштвености видим слику Божију. Но, никако Дух није производ сексуалних односа Оца и Сина, што би у грчком било изражено са ек, а користи се диа, које Августин у латинском преводи са «и од» и тако нема никаквих сексуалних асоцијација.

Размножавање је дато кроз благослов Господњи за сва створења. И оно није условљерно падом. Тиме бисмо рекли да се Богу нешто десило, да му је упао врео кромпир у руке и да је прибегао спашавању оног што се спасти може. На овом форуму само Николић мисли да је Бог као баба Ванга. Ако је тако, све ово што сам рекао пада у воду.

Подели на овим сајтовима

Avo da iskoristim priliku da te pozdravim i poželim svako dobro od Gospoda i da rešiš te svoje probleme  i ako može jedno pitanje.Elem taj isti Nikolić na jednoj drugoj temi pričao kako Sin posreduje u ishođenju Duha i stavio neke citate,uglavnom Zizijulasa,koji na neki način idu u prilog te tvrdnje.Pitanje glasi da li u ishođenju Duha učestvuje Sin kao posrednik kroz koga se to ishođenje odvija?Misli se na unutartrojični život ne na ikonomiju.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Avo da iskoristim priliku da te pozdravim i poželim svako dobro od Gospoda i da rešiš te svoje probleme  i ako može jedno pitanje.Elem taj isti Nikolić na jednoj drugoj temi pričao kako Sin posreduje u ishođenju Duha i stavio neke citate,uglavnom Zizijulasa,koji na neki način idu u prilog te tvrdnje.Pitanje glasi da li u ishođenju Duha učestvuje Sin kao posrednik kroz koga se to ishođenje odvija?Misli se na unutartrojični život ne na ikonomiju.

Ava, hvala, jedva preziveh sta sam sve procitao, sve je pocelo na jednoj drugoj temi ne znam da li si je ispratio.

Kratos bre, jesam li te ja lepo upozorio?  :))

Подели на овим сајтовима

Не, погрешно. Као што је погрешна традукционистичка теорија. И једно и друго даје Бог. Кроз сношај људи? Да. 

Da, šta je to što mogu roditelji dati djeci a da to prethodno (pred tim) nisu dobili od Boga?

Подели на овим сајтовима

Мислим да Син учествује како се вели по грчкој дефиницији "диа". Кроз ту дефиницију може да се православно разуме филиокве. Без ње, филиокве је јерес. Она је таква за грчко ухо, али је Максим рекао да није у питању јерес него немогућност Грка да укпирају шта Латини хоће да кажу. Дакле, сигурно је да су Оци говорили да на тројичном плану Син има некакву улогу, али се она не може схватити као улога Оца. Идентитет Духа сигурно има порекло и у Сину јер Тројица је нераздељива. У повратном смислу Син је "узрок" Оца, не у смислу да га он рађа, него у смислу који су понављали Оци као папагају: Не може бити Оца без Сина.    

На енглеском има мој текст на ту тему: https://zorandjurovic.files.wordpress.com/2015/06/st-augustines-filioque-in-the-treatise-99-d0ben-the-gospel-of-john.pdf

Пошаљи ми поруком твој мејл па ћу ти послати једну српску верзију тог текста. 

Подели на овим сајтовима

Da, šta je to što mogu roditelji dati djeci a da to prethodno (pred tim) nisu dobili od Boga?

Ja idem čak i dalje i pozivam se na stvaranje čoveka i čovečice, koje su pred Bogom ništa drugo nego jedno telo.

Negde imamo prevedeno polovine/strane

Negde imamo prevedeno rebro

I jedno i drugo ukazuje baš na ono što ja promišljam a to je da su čovek i čovečica stvoreni kao jedno telo a ne dva.

A polnost zaista tu ne može da smeta ako govorimo van bluda i van pale prirode, gde se čovek i čovečica stalno zapitkuju o smislu života,seksualnosti,porodu,većim ciljevima, čak toliko većim da razmišljaju i o tome da nisu jedno, finansijska egyistencija, kao kontrola semena i sve te druge pale stvari, koje jesu istinski pale i nemaju veze sa čistom polnom ljubavlju dvoje koji su u stvari jedno. Dakle dvoje kao jedno ne mogu grešiti ako su stvoreni kao jedno. 

I odem postavim pitanje i reče mi: dvoje su jedno jer će pasti i pogrešiti.  (kako?)

Подели на овим сајтовима

У повратном смислу Син је "узрок" Оца, не у смислу да га он рађа, него у смислу који су понављали Оци као папагају: Не може бити Оца без Сина.

Да ли сам добро разумео?

Ја тренутно нисам отац, ако добијем сина постајем отац, дакле, моја титула  "отац" не може бити старија од титуле   "сина", јер ме добитак сина чини оцем, те титуле се добијају у истом тренутку.

Ако ја постанем отац у 11 сати и 30 минута, мој син постаје син у 11 сати и 30 минута.

Подели на овим сајтовима

Да ли сам добро разумео?

Ја тренутно нисам отац, ако добијем сина постајем отац, дакле, моја титула  "отац" не може бити старија од титуле   "сина", јер ме добитак син чини оцем.

Ако ја постанем отац у 11 сати и 30 минута, мој син постаје син у 11 сати и 30 минута.

Nema to veze sa vremenom pomisli višlje.

Подели на овим сајтовима

Nema to veze sa vremenom pomisli višlje.

Када бих ја своју високоумну мисао овде теби предочио, не би ти мене ништа разумео :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...