Jump to content

Размена мишљења о разним животно-психолошким темама

Препоручена порука

Човек је и физичко, материјално биће, тако да не можемо бити орфичари и платоничари који негирају тело и материју и клањају се искључиво духу.
бити материјалиста може бити грех ако се човек искључиво бави материјом и задовољавањем тела. Али и бављењем духом исто тако може водити у грех, човек постаје лењ, одсутан од овога света. Материју је уосталом створио сам Бог, па је не може одбацити као нешто зло.
da....slazem se sa tobom....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

na zalost , poznajem jedan broj ljudi koji su verujuci ali su istovremeno veoma materijalisti....znaci, bas onako kako ne treba...i to mi nikada nije bilo jasno....

idu redovno u crkvu, pricescuju se.....itd.....ali mnogo su im vazne materijalne stvari....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

nikako ne moze biti materijalista jer lakse je kamili kroz iglene usi nego.... materijalista je upravo bogatas, onaj koji identitet gradi na materijalnim bogatstvima. Moze se doduse govoriti o vernicima koji uzivaju materijalno bogatstvokoje prelazi odredjenu granicu pristojnosti i nasusnih potreba i o procesu porobljivanja koji se desava usput. Verovatno neki usput i postanu materijalisti - uvek sam materijalistu shvatao ne kao nekog ko ima mnogo vec kao nekog ko o tome stalno razmislja i planira da bogatstvo uveca i ni o cemu drugom. To je neko ko ne ume da stane

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Сиромаштво је крст, богатство је крст....ко зна да има крст на плећима и носи га онако како треба-свеједно је којом фарбом(сиромаштва или богатства) је префарбан.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Koliko vidim, Karelin je govorio o raznim vidovima formalnog, tradicionalnog (nacionalistickog), nominalnog, kakogod, samo povrsinskog a ne sustinskog zivljenja hriscanstva. Naravno da to nije ono cemu se tezi, moze da bude polazna stepenica pa da se duhovno uzrasta prema stvarnom ohristovljenju covjeka i njegovog zivota.

U tom smislu jedino moze covjek da bude podvojen, kao, hriscanin, i od ovoga svijeta, kakav jeste, sto je sam Gospod ukazao da jedno s drugim ne ide. Ne preziremo materiju, jer ima razlog zasto smo gurnuti u nju, ali imamo viziju kakva ona treba da bude, ovakva kakva jeste, ona jeste okov duhu. "i sva tvar uzdise cekajuci sinove Bozije da je oslobode".

Подели на овим сајтовима

Neci citati tekst od ovoga coveka posto sam se samobanovao na njegove tekstove, samo cu napomenuti da je sv. Jovan Kronstatski cini mi se, imao svoj brod, vo vremja ono. :)

A u cemu je problem sa njegovim stavovima? Vidim i Dzesi je u uvodu pomenula animozitet prema njegovim radovima. Pitama bez ironije, jer nisam upucen.

Ja sam lajkovao tekst, ne udubljujuci se previse, jer govori o verskoj patologiji... koliko sam video.

Jel arh. Karelin ima stavove koji nisu bas u skladu sa zvanicnim stavovima Crkve ili sta je u pitanju?

Подели на овим сајтовима

Jel arh. Karelin ima stavove koji nisu bas u skladu sa zvanicnim stavovima Crkve ili sta je u pitanju?
не....него га многи сматрају превише строгим, најблаже речено....неприменљивим у данашње време....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Господ не осуђује богатство већ однос богаташа према богатству. Бог даје човеку материјално богатство да би он схватио да му је то дато само због једног :да би материјална блага претварали у духовна, нетрулежна. Да помажемо убогима, да чинимо добра дела, украшавамо храмове и спасавамо душу богатством које нам је дато. Међутим, богатом човеку је све то итекако тешко. Живот у изобиљу и благостању гута човека, чинећи га безосећајним према туђем болу. Недаће и бол оних који живе у беди, тј. унесрећених постају им бесконачно далеки. Човеу, који не зна шта су немаштина и одрицања, тешко схвати гладног :"сит гладном не верује".

Отац Павле Гумеров

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Господ не осуђује богатство већ однос богаташа према богатству. Бог даје човеку материјално богатство да би он схватио да му је то дато само због једног :да би материјална блага претварали у духовна, нетрулежна. Да помажемо убогима, да чинимо добра дела, украшавамо храмове и спасавамо душу богатством које нам је дато. Међутим, богатом човеку је све то итекако тешко. Живот у изобиљу и благостању гута човека, чинећи га безосећајним према туђем болу. Недаће и бол оних који живе у беди, тј. унесрећених постају им бесконачно далеки. Човеу, који не зна шта су немаштина и одрицања, тешко схвати гладног :"сит гладном не верује".

Отац Павле Гумеров

facenew22222222 To.

Подели на овим сајтовима

Немерљиво је мања разлика између неког тамо власника јахте и просечног учесника ове теме од разлике између просечног учесника ове теме и просечног становника појединих афричких земаља. Тако да овакве ствари звуче јако различито у зависности од тога ко прича и пише о њима. Све је релативно и за неке људе смо и ми просечни заправо бахате и неосетљиве распикуће.

Подели на овим сајтовима

Dakle ako neko kupi ajfon, i koristi ga dok god moze da radi i dok ima svrhu zasto ga je kupio, on nije materijalista, dok onaj koji kupuje ajfon svaki put kad izadje novi model, taj donekle jeste materijalista. Pravi ultra hardcore materijalista je onaj koji svaki put hoce da kupi ajfon odmah po izlasku, i spreman je da se zrtvuje zato i da danima ceka ispred apple prodavnice. 

Prvi nema problema da bude hriscanin, drugi ima, treci je zaglajisao  :)))

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

...ја лично мислим да је то једна веома корисна активност и то посебно за омладину....уче како да буду корисни себи и другима....стиче се радно искуство и радне навике а самим тим нови контакти за посао....упознају нове људе...уче неке нове ствари....свеукупно, чине веома добро дело које је и њима на корист....

kzm_exit.jpg

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

да ли неко од вас волонтирао или има намеру да то учини....?

да ли је лако наћи место где се може волонтирати....?

да ли се свуда прихватају волонтери....?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...