Бошко Написано Септембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2012 ja imam mali problem, neke postove koje Aleksandar pise, meni se ispisuju citavi kao znakovi pitanja, pa zna li neko o cemu je rec? izvinjavam se na maloj digresiji... "Skupo ste placeni, ne budite robovi ljudima." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 ja imam mali problem, neke postove koje Aleksandar pise, meni se ispisuju citavi kao znakovi pitanja, pa zna li neko o cemu je rec? izvinjavam se na maloj digresiji... To je tako od prelaska na novi forum. Do polovine prosle godine koristili smo SMF forum onda presli na IP Board i nakon prelaska neki postovi su postali takvi. Ispisani upitnicima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Oduvek me zanimalo sto su Jevreji u SZ prinosili zrtve paljenice. Zasto je zivotinja morala da umre i da se spali,zasto bi Bog to hteo? Izvinjavam se ako je pitanje bilo i ja imam mnogo upitnika umesto slova Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 још једно питање из Старог Завета, чему Потоп? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Ево ја имам једно питање .smesko.. Догматске основе дијалога са дохалкидонцима? Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2012 Тренутно сам мало заузет. Одговорићу на питања чим ми време дозволи (ускоро). Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2012 Мене нешто ситно мучи, тако да мислим да може и одмах. Какав је однос православаца и рада недељом? Мисм, има она заповест, а нешто гледам и неки из Цркве то причају, ал кад сам причао површно са неким озбиљним црквеним лицима, они ми рекоше да се то односи на Литургију. Може ли само појашњење око рада недељом? Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 2, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2013 Malo da osvežimo temu, ako ima neko neko teološko pitanje nek ga slobodno postavi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Новембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2013 Ja imam pitanje! je ustanovljeno kako i na koji način će u crkvama piti prikazani motivi svetaca i motivi iz svete knjige,pošto je to na neki način i dogmatsko pitanje?! Drugim rečima,na kom saboru je ustanovljeno kako će izgledati freske i ikone u crkvama? Ja imam pitanje! Kada je ustanovljeno kako i na koji način će u crkvama biti prikazani motivi svetaca i motivi iz svete knjige,pošto je to na neki način i dogmatsko pitanje?! Drugim rečima,na kom saboru je ustanovljeno kako će izgledati freske i ikone u crkvama? (vidim da se neko igrao sa mojim postom da zvuči debilno) Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2013 @@Александар Милојков, w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Ja imam pitanje! Kada je ustanovljeno kako i na koji način će u crkvama biti prikazani motivi svetaca i motivi iz svete knjige,pošto je to na neki način i dogmatsko pitanje?! Drugim rečima,na kom saboru je ustanovljeno kako će izgledati freske i ikone u crkvama? (vidim da se neko igrao sa mojim postom da zvuči debilno) Седми васељенски сабор се бавио иконопоштовањем. Међутим, када је и како утврђен канон иконописања морао бих негде да погледам. Ако тако нешто уопште и постоји. Ако неко зна нека слободно одговори. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Zašto je Hristos imao baš 12 apostola i da li je broj 12 u tom kontekstu bitan? Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Zašto je Hristos imao baš 12 apostola i da li je broj 12 u tom kontekstu bitan? Свети Оци би то растумачили као откривање тајне, кроз типолошко тумачење. По том и таквом тумачењу, које датира још од апостола Павла а посебно се истиче у 3. веку, старозаветни догађаји представљају типове, праобразе будућих новозаветних догађаја, који су антитипови. Тако су, конкретно за ово твоје питање, 12 племена Израиљевих праобраз (Стари завет) будућих 12 апостола. Они, гледано есхатолошки, представљају "12 старешна" који ће судити на "12 племена" (сцене из Откривења). Тако, полазимо од СЗ и 12 племена Израиљевих, као сенке, до 12 Христових апостола као иконе и долазимо до Судњег дана, до "12 старешина", до Царства Божијег као пуноће и истине. Срђан Шијакињић, Плутон and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 У вези са Вашим задњим статусом, цитат светог Августина:"Отац, Син и Свети Дух су један Бог, али тако да је Отац Отац, Син Син, а Свети Дух је Свети Дух.". Да ли ово значи да су они засебна бића за себе? (што би онда даље значило да је Бог скуп троје засебних бића, па се самим тим поставља питање да ли Бог има једну вољу, или три засебне воље чине Бога? Пошто ово није црквена догма, значи да сам нешто пропустио). Или укратко-не разумијем потпуно концепт Свете Тројице. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Да ли ово значи да су они засебна бића за себе? ( што би онда даље значило да је Бог скуп троје засебних бића, па се самим тим поставља питање да ли Бог има једну вољу, или три засебне воље чине Бога? Пошто ово није црквена догма, значи да сам нешто пропустио. ). Или укратко-не разумијем потпуно концепт Свете Тројице. Ау, тешко се на то питање може одговорити кроз један пост. Отац, Син и Свети Дух јесу три божанске личности које садрже једну, недељиву божанску природу. Они нису "бића за себе", већ управо личности, што значи да постоје у нераскидивом међусобном односу. Један Бог из Символа вере је Отац, а то за собом повлачи Свету Тројицу - јер Отац јесте Отац зато што рађа Сина и исходи Духа Светога. Свети Григорије Богослов би рекао: "Ако је један од искони, онда су Тројица." Три божанске личности имају једну вољу и једну енергију, зато што им је и природа (божанска суштина) једна. Ту једну природу три божанске личности садрже не делећи је. И та једна природа почива у Оцу и Син је има рађањем и Дух Свети Исхођењем од Оца. Ово што пишем је само сенка и то сенка коју сам преузео од Светх Отаца, о тајни над тајнама - о Светој Тројици. Оно што требамо да исповедамо да је наш Бог Отац који (зато што је Отац) рађа Сина и иходи Духа Светога. Те три божанске личности имају једну божанску суштину или природу (зато што имају једно своје вечно Начело - Оца) и сходно томе једну вољу и једну енергију. Али, њих Тројица јесу Тројица, три личности. Нису три Бога, јер је божанство (природа, суштина Божија) недељива. Свети Максим би то овако рекао: Један је Бог јер једно је Божанство, беспочелно, просто, надсуштно, без делова и нераздељиво. Јединица је Он и Тројица, целосна је Јединица и целосна је Тројица; целосна је Јединица по Својој суштини, а целосна je Тројица по Својим ипостасима. Јер Божанство је Отац, Син и Дух Свети и Божанство je у Оцу, Сину и у Духу Светом. Целосно je у целосном Оцу и целосни је Отац у целосном [Божанству]; целосно je у целосном Сину и целосни је Син у целосном [Божанству]; целосно je у целосном Духу Светом и целосни је ДухСвети у целосном [БожанствуЈ. Целосно јеОтац и целосно ј е у Оцу, целосни је Отац у целосном [Божанству] и целосни је Отац целосно [Божанство]. И целосно је целосни Син, целосно je у целосном Сину и целосни је Син у целосном [Божанству]. И целосно је Дух Свети и целосно je у целосном Духу Светом и целосно је[Божанство] целосни Дух Свети и целосни је Дух Свети у целосном [Божанству]. Јер нити је Божанство делимично у Оцу, нити је Отац део Бога; нити је Божанство делимично у Сину, нити је Син део Бога; нити је Божанство делимично у Светом Духу, нити је Свети Дух део Бога. Јер Божанство је нераздељиво а Отац, Син и Дух Свети нису непотпуни бог[ови], већ целосно је [Божанство] целосно у целосном Оцу и целосно је целосно у целосном Сину и целосно је целосно у целосном Светом Духу. Целосан је и у целости Отац у целосном Сину и Духу; целосан је и у целости Син у целосном Оцу и Духу; целосан је и у целости Дух Свети целосно у Оцу и у Сину. Због тога су Отац, Син иДух Свети један Бог. Јединствена је суштина, сила и енергија Оца, Сина и Светог Духа, јер нити један од њих бива, нити је замислив, без друга два [лица Свете Тројице].[1] [1] Centena iterum gnostica capita, 1; PG 90, 1124-1125 Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука