Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Znaci taj odnos Oca, Sina i Svetog Duha je Sv.Trojca t.j Jedan Bog Otac. Bez Sina i Svetog Duha nema Oca, nego samo neka sila koju mi nemozemo spoznati jer nemozemo da spoznamo njegovu prirodu. Time sto se Sin ovaplotio, uzeo na sebe covecansku prirodu, umroo, vaskrsao i pobedio smrt, dao nam mogucnost da se Obozimo t.j da postanemo bogovi, a to se ostvaruje preko Evharistije. Jer sam dobro razumeo ?

Да. Држи се исповедања у Символу вере и не бери бриге.

hvala  :drugarstvo:

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Док је Бог уствари личност' date=' и ако се каже да је Бог ЈЕДАН зато што је ОТАЦ ЈЕДАН, то онда искључиво наговештава Св.Тројицу"[/quote']

ovo će prije biti da nagovještava monarhiju samo jedne Ličnosti.

Да - монархија једне личности, једног Узрока. Зато је Бог један.

Подели на овим сајтовима

Док је Бог уствари личност' date=' и ако се каже да је Бог ЈЕДАН зато што је ОТАЦ ЈЕДАН, то онда искључиво наговештава Св.Тројицу"[/quote']

Jel se onda javlja gradacija licnosti, ili je to sasvim nesto drugo ?

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Сестро, изјава: "Један је Бог јер је један Отац", припада св.Василију Великоме.

Монархија Оца је баш типично исповедање отаца на истоку, и оно је најјачи и најубедљивији аргумент хришћанског монотеизма. Зар ти ово није очигледно?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

el se onda javlja gradacija licnosti, ili je to sasvim nesto drugo ?

Не, јер у свим линостима је једна и иста природа, воља и енергија. Разликују се само по личносним (односним) својствима: Отац рађа и исходи, Син је рође, Дух исхођен. Међутим, кроз та различита личносна својства пројављује се једна иста природа, воља и енергија.

Подели на овим сајтовима

2Док је Бог уствари личност, и ако се каже да је Бог ЈЕДАН зато што је ОТАЦ ЈЕДАН, то онда искључиво наговештава Св.Тројицу"

Kapadokijci i uče o monarhiji Boga Oca.
ovo dok dođe hana, pomoć u dogmatici  whackado, pa možemo da razgovaramo više o tome..

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Тројица су савршена заједница, којој теже међусобно чланови Цркве(Христовом икономијом а из тога Причешћем и међусобно и с Тројицом). Још један разлог стварања творевине је овај. Тројица су у љубави толикој да је једна воља, сила и енергија ( ово мало условно, не би да ширим тему). А заправо три личности остају три. нема мешања, па да су се слили у једну личност или неку четврту. Ми људи ћемо се , ако се спасемо у вечности у томе усавршавати. Али ако нисмо почели још на земљи у Литургији, биће нам тамо тешко.

С тим у вез, данас је то велики проблем. По храмовима конкретно немамо такве заједнице. У Русији знам само пар. То су оне које у пракси исповедају ово што сам написао.

Подели на овим сајтовима

ovako tumačeno, moglo bi reći da je gradacija Ličnosti, što je smisaono za mene, vrlo upitno.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Подели на овим сајтовима

Нема градације у смислу субординационизма. То би постојало када би у односима Оца, Сина и Духа Светога постојало време и простор.

Подели на овим сајтовима

Тројица су савршена заједница, којој теже међусобно чланови Цркве(Христовом икономијом а из тога Причешћем и међусобно и с Тројицом). Још један разлог стварања творевине је овај. Тројица су у љубави толикој да је једна воља, сила и енергија ( ово мало условно, не би да ширим тему). А заправо три личности остају три. нема мешања, па да су се слили у једну личност или неку четврту. Ми људи ћемо се , ако се спасемо у вечности у томе усавршавати. Али ако нисмо почели још на земљи у Литургији, биће нам тамо тешко.

С тим у вез, данас је то велики проблем. По храмовима конкретно немамо такве заједнице. У Русији знам само пар. То су оне које у пракси исповедају ово што сам написао.

А заправо три личности остају три. нема мешања, па да су се слили у једну личност или неку четврту.

ovo je otprilike koliko znam ono što bogoslovlje  zizijulasa ispovjeda.

Петровић Станислава

Подели на овим сајтовима

ovako tumačeno, moglo bi reći da je gradacija Ličnosti, što je smisaono za mene, vrlo upitno.

Али шта је онда градација личности? Мислиш уздизање Оца у односу на Сина и Духа Светога? Ту постоји градација дефинитивно ако се може тако изразити, али на хоризонталном, а не вертикалном нивоу. Отац је узрок, и Сину и Духу Светоме, а сам је без узрока. Дакле постоји разлика у ипостасном односу, али нема у ствари градације, јер јединство Оца, и Сина и Светога духа, није умањено јер нема времена између Оца према Сину и Духу Светоме, а осим тога Отац кад рађа Сина и исходи Духа Светга  даје целокупну природу и Сину и Духу Светоме, те је међу њима једна природа и једна воља.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

У догматици Митрополита Ј. Зизјуласа спомиње се извесна ,,градација'' код личности Тројице када је реч о узрочности. Подсети ме ових дана да пронађем цитат.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

А чија је теологија да су Св. Тројица један Бог због једне, заједничке природе?

(Унапред да упозорим да се не сврставам, но питам да не скитам... dobar decko)

Није ни то погрешно. Тачно је да је једна природа Божија. Међутим, та природа постоји не као гола већ као конкретне личности. Природа, у логичком смислу, не претходи личностима. Није она узрок постојању три личности, већ обрнуто: и природа Божија постоји кроз личности Оца, Сина и Духа Светога. Још ближе, Узрок постојања једне јединствене природе Божије је опет Бог Отац.

Код западних отаца се може наћи извесно првенство природе у односу на личности.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...