mirko1929 Написано Новембар 8, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2021 пре 7 часа, sanja84 рече To je nešto u duhovnom smislu ili..? Не, мени се чини поприлично буквалним. Свети Јован Крститељ је био апокалиптички проповедник. То мораш имати на уму. Избор је био или ћеш сада да се крстиш водом, или ће после да будеш крштен ватром. Јевреји су очекивали да ће Господ буквално да пошаље небеске војске на Земљу. Ми смо то уклопили у учење о Другом Доласку. sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 8, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2021 пре 8 часа, sanja84 рече To je nešto u duhovnom smislu ili..? Jeste, i vezano je za dejstvo Duha Svetoga, ja stvarno ne znam, mislim, recimo kada ja imam neku dilemu oko nekog stiha sta znaci odem prvo na forumsko Sveto Pismo i pogledam koji su stihovi paralelni sa onim za koji imam dilemu, pa onda lepo odem na tumacenja svetitelja o tom dilema stihu i tako dobijem uvide sta moze da znaci. I ovo da je u duhovnom smislu jasno pise u tumacenjima na taj stih : http://bible.optina.ru/new:mf:03:11 sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 10, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2021 On 8.11.2021. at 14:14, sanja84 рече Šta je to krštenje ognjem? То је својеврско крштење апостола "Дихом и огњем" - спуштање Духа Светпга на апостоле у виду огњених језика. sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Новембар 10, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2021 пре 46 минута, Александар Милојков рече То је својеврско крштење апостола "Дихом и огњем" - спуштање Духа Светпга на апостоле у виду огњених језика. A desilo se to samo apostolima ili..? "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 10, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2021 пре 1 сат, sanja84 рече A desilo se to samo apostolima ili..? Да, односи се на апостоле, на Педесетницу. sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Новембар 11, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2021 пре 21 часа, Александар Милојков рече Да, односи се на апостоле, на Педесетницу. На њих се првенствено односи, али се дешавало и дешаваће се у Цркви, све до другог доласка Христовог. Многи Оци и подвижници су били крштени не само водом и Духом, него и огњем. sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 12, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2021 пре 22 часа, slovoA рече На њих се првенствено односи, али се дешавало и дешаваће се у Цркви, све до другог доласка Христовог. Многи Оци и подвижници су били крштени не само водом и Духом, него и огњем. Који, на пример? sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Новембар 12, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2021 пре 2 часа, Александар Милојков рече Који, на пример? Сви они које препознајеш као свете, управо по том крштењу огњем. sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 12, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2021 пре 1 сат, slovoA рече Сви они које препознајеш као свете, управо по том крштењу огњем. Ја не знам ни за једног. Знам да су крштени као што смо и ми - водом и Духом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Новембар 12, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2021 пре 1 минут, Александар Милојков рече Ја не знам ни за једног. Знам да су крштени као што смо и ми - водом и Духом. Јесу. Али по чему су постали свети? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 12, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2021 Управо сада, slovoA рече Јесу. Али по чему су постали свети? По томе што се сјединише са једним Светим. По томе што доспеше тамо где ми још увек путујемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Новембар 12, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2021 пре 1 минут, Александар Милојков рече По томе што доспеше тамо где ми још увек путујемо. И у том путовању се крштавамо огњем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Новембар 12, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2021 пре 1 минут, slovoA рече И у том путовању се крштавамо огњем. Апостолима је то било питање тренутка, али и то је само условно речено. Том тренутку Педесетнице и крштења огњем је претходио читав пут, идења са Христом. Исто као што су то радили сви свети. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Новембар 12, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2021 пре 4 минута, slovoA рече Исто као што су то радили сви свети. А ако то није исто, онда ни Христос није исти, јуче, данас и сутра. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Onufrije Написано Новембар 12, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2021 мисли се ту на многе који су поверовали и прихватили Господа Нашег Исуса Христа док су гледали како мученички страдају Свети пред њиховим очима, али нису могли да се крсте, није било могућности. Ко чита житије светих зна о томе не чуди се , али ко прескаче житије и Пролог стран им је појам . О томе је причао и Владика Игнатије на предавањима на БТФ. Рече безуман у срцу својем: нема Бога. Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука