Jump to content

Како неправославни виде нас православне вернике ?

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Одговори 231
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ја одувек верујем, никад нисам био атеиста, и зато ме је увек посебно интересовало како људи постају православни верници. И сада ми храни душу кад прочитам исповест некога како је прешао у православље из неке друге религије или атеизма и увек сам покушавао себе да замислим у њиховој ситуацији али слабо то иде, тајна је то чудесна достојна дивљења, сусрет човека са Богом и прихватање Бога.

Подели на овим сајтовима

Vjernici k`o vjernici... Malo mi je poteško to pitanje, jer neznam u kom smjeru bih trebao odgovarati.A, da ti pravo kažem dok se nisam uključio na ovaj forum nisam puno znao o pravoslavlju.

Nešto sam naučio i shvatio sam suštinu vjerovanja,ali se svakako kosi sa vjerom islam.

U tome jeste razlika i nepomirljivost u viđenjima Boga, i jednostavno se ne može učiniti ništa na polju pokušaja jedne osobe na jednom drugom forumu (gospođa) koja je pokušavala pomiriti i izmiksati sve poznate i nepoznate  vjere i napraviti jednu. To tako jednostavno ne ide...ili si hrišćanin,ili kršćanin,ili jevrej,ili budist,ili musliman itd.

Mislim da je prije svega bitno biti čovjek,a kasnije nek izabere ono što mu srce kaže...

Ima nas svakakvih na ovom svijetu i ,vjeruj, kada bih sudio po djelima pojedinih , bio isključiv i netolerantan,onda ne bih prozborio niti jednu riječ s onima odakle dotična osoba potiče i dolazi. Međutim,nije mjerilo izdvojeno ponašanje i vjerujem da se s ljudima može komunicirati i surađivati i praviti jedno ozračje u kome ćemo svi biti zdravi,sretni i zadovoljni. Ali,trnovit je put do toga i to vidimo svakodnevno. Na nama je da se zalažemo i trudimo,a Bog je na strani strpljivih i pravednih.

Što se tiče Srba kao ljudi,uvijek sam u svom životu bio u prilici da se družim s nekima...ili u vojsci,ili u školi,ili na poslu trenutno. Nema tu nikakvog animoziteta,ali iako mi nikada nije bilo jasno zašto postoje predrasude između dva naroda.

Zašto postoji ona pogrdna uzrečica "turci"? Zašto mislite da mi neznamo ništa o Bogu i čak nas na pojedinim mjestima nazivaju paganima ili sektom? Čak postoji i prezir od pojedinih. To su samo neka od pitanja koja me intrigiraju,a trebali biste da znate odgovor.

Ova vjera u kojoj jesam ne bih je mijenjao ni za šta i ni za koju...a postoji i dova (molitva) gdje se kaže: "O moj Allahu ne usmrti mi drugačije ,osim kao muslimana..."

Mislim da je u vjeri stvar percepcije i osjećaja u srcu za Istinom,ali svako ima slobodu izbora i u vjeru nema prisile.( svako ide za svojom istinom,a Božija je mudrost i u tome,jer istina je samo jedna. A,različitost je od Boga i On nas iskušava i u tome da bi nas potaknuo na takmičenje u činjenju dobra,a odvraćanju od zla)

Inače,svi mi imamo svoje mjesto pod suncem,a Srbi su dobar i marljiv narod samo što povremeno kroz historiju dođu ljudi koji učine što učine, a za njih nema opravdanja i zaborava.

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Dragi moji ovo su prekopirani  tekstovi poruka, čini mi se od broja 102 upitan sam za mišljenje  pa odgovorih!Ako sam koga uvrijedio ili gdje zbog nerazumijevanja vaše vjere pogrešio ili nekorektan bio recite mi!

Brate Bosnoljube evo moga komentara:

Samo dragi Bog zna koliko je pravi ko vjernik!Da li folira ili je iskren, mi to neznamo!Koliko je ko vjernik pokazuje svojim djelima!Konkretno:ako kažemo da kršćantvo uopšte a pravoslavlje poziva u ljubav i lijepe odnose, onda bi mogli već za neke ovdje reći da su slabi pravoslavci!Ako je Isusov poziv svjetskog karaktera tj iznad nacionalnog a jeste, onda ko daje prednost nacionalnom nad vjerom onda je po tom pitanju već slabiji!Ako Isus poziva u iskrenost, negordost, zatim u skromnost onda već ima onih koji se po ovom pitanju neko može priupitati koliko je on pravoslavni po tom pitanju!Ako vaša vjera poziva u nepristrasnost i u objektivno i realno gledanje stvari a u to nesumnjam, onda trebate se upitati koliko ste pravoslavni!

Navest ću vam jedan primjer iz svoje vjere:Jedan od islamskih učenjaka je upitao svoje učenike:Šta mislite kolika je razlika između našeg vjerovanja i vjerovanja generacije koji su bili sa Muhammedom, rekli su, ogromna je!On je rekao ne tako mi boga nije veća od jednog pedlja! Upitali su ga kako?Rekao je Njihova vjera je bila u njihovim prsima a naša na našim jezicima a između prsa(misli na srce) i jezika nema veće razlike veće od jednog pedlja!

Ako me pitate koga sam do sada prepoznao po djelima i po osobinama kao pravog krščanina:Kažem Bog zna ko je pravi vjernik,ali po djelima do sada sam prepoznao na osnovu vaše vjere kao vjernika:Agu,Ivana, o Ivana, Karađorđa, Aleksandra, Pajka(on je najbolji), i g.Tavitu!Ovo po djelima a šta je u njihovim prsima to će pred bogom naći ja nemam pravo niti mogu da u to ulazim!

Kada bih gledao na sliku o pravoslavlju na osnovu rata sigurno ovdje nebih bio!Izgubio sam velik broj svojih najbližih!Dvanaest članova uže porodice!Krščanstvo je jedno a nered koji povlači rat i bolesnoumlje koje vodi narod je drugo!Nemam ja problema sa tim!Imam problema kada mi čovjek koji se deklariše kao kršćanin, pokazuje nemjerljivu mržnju a u stvari pokazuje time koliki je kršćanin! Takav je jadnik kojeg vodi njegova umišljenost i samodopadanje!

Енизе, не лажи...  

Za mene je nepojmljivo da čovjek bude dobar vjernik a da nema snage da čuje drugo i drugačije!ako si iskren vjernik odakle ti pravo da omalovažavaš, u imei  koga to činiš!Zar nisi naučio da je Isus po nama poslanik a po vama Bog bio omalovažavan!Kada čitaš evanđelje u djelu u kojem govori o tome, kakvu si pouku uzeo?Kakvu si pouku uzeo kada Isusu dolaze jevreji tražeći da kamenuju bludnicu, a on kaže neka je kamenuje onaj koji je od vas bezgriješan, i kaže joj idi i ne griješi više!On prašta ženi koja čini grijeh, a ti si arogantan prema onome koji ama baš nikakav grijeh ne učini!Ovamo imaš gosta kojem je od strane kuće ukazano gostoprimstvo a ti kao osoblje te kuće ga vrijeđaš!Kakav si kršćanin?Ja mislim slab a Bogu ostavljam sud o tome!Vjernik bilo koje vjere je osoba koja ima vjeru u srcu a plod onoga što je u srcu potvrđuje svojim djelima!Ako je ovo tačno ja se sam upitam koliko sam uistinu dobar vjernik a i vi se upitajte!Problem je kod nekih ako neko pokušava da se kršćanski odnosi prema nekršćaninu ovaj ga osuđuje kao ulizicu itd!

Jeli to ono:Ko si ti , jedan musliman da govoriš i pametuješ kršćanima! Epa eto ja svoje mišljenje rekoh a ti si na osnovu svoga komentara rekao koliko si spreman kritiku podnijeti!Brate gdje ja to slagah?

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Selam alejkum,brate Enize! Nisi nikoga uvrijedio, samo je došlo do malog nesporazuma na izvjesnim relacijama i mislim da je isto prevaziđeno...

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Ко год жели да се банује (што је потпуни апсурд) биће му та воља испоштована. Нема проблема.

Само, ово наше правдање и спуштање форума на патетичан ниво нећу дозволити. Дакле, ко је хоће да га банујемо? Одмах дође!

И као напомена:

Коме год смета политика форума слободан је ко птицана грани да иде. Нећемоникога мољакати и задржавати. Тај дефинитивно и не зна шта значи  личност и заједница и није спреман да прихвати другога у његовој разноликости. Ми баш и хоћемо да се покажу различити дарови, а не да штанцујемо неке "добре", "побожне" итд хришћане. Бог вас све воли баш такви какви сте, а ви ћете Бога волети ако волите најпре онога што видите поред себе. Бог је створио и Ениза и Селкобу, и Моноа и мене и Цвелета и Дејана...

Када се овако клиначки понашате стварно ми нијејасно која је то ваша вера и чему ви желите да се овде научите...

Има других православних сајтова који ће радо дочекати оне који ће и убијати у име Христово.

Ко хоће  nasznak ?

Da tako je molim vas isposhtujte moja volja. hvala

Подели на овим сајтовима

Коме год смета политика форума слободан је ко птицана грани да иде. Нећемоникога мољакати и задржавати. Тај дефинитивно и не зна шта значи  личност и заједница и није спреман да прихвати другога у његовој разноликости. Ми баш и хоћемо да се покажу различити дарови, а не да штанцујемо неке "добре", "побожне" итд хришћане. Бог вас све воли баш такви какви сте, а ви ћете Бога волети ако волите најпре онога што видите поред себе. Бог је створио и Ениза и Селкобу, и Моноа и мене и Цвелета и Дејана...

Када се овако клиначки понашате стварно ми нијејасно која је то ваша вера и чему ви желите да се овде научите...

Има других православних сајтова који ће радо дочекати оне који ће и убијати у име Христово.

Bas tako o Ivane. Svi su ljudi razliciti i trebaju imati razumevanja za razlicitost drugih ljudi.

Naravno, to ne znaci da administratori i moderatori po svom licnom misljenju odlucuju o podobnosti

licnosti i izrecenih misljenja istih. Odakle ti o Ivane ideja da bi Cvele ubio? Tako sam ja razumeo...

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Eto obracham se administartoru da mi je zelja da budem  banovana,jer smatram da je poshtena.

У чему је поента??

Тражиш бан?

Мислим да је поштено да остале поштедиш тога. А и себе. Јасно је због чега се неко банује..

а ти се једноставно можеш одјавити...

Ja vas nijesam pitala da mi dijelite lekcija o poshtenju,i chega ja to treba da poshtedim ostale.

I ne brinite za mene. nasznak

Подели на овим сајтовима

Dragi moje ovo su prekopirani sa poruka čini mi se od broja 102 upitan z amišljenje ja odgovorih!Ako sam koga uvrijedio ili gdje zbog nerazumijevanja vaše v jere pogrešio ili nekorektan bio recite mi!

Brate Bosnoljube evo moga komentara:

Samo dragi Bog zna koliko je pravi ko vjernik!Da li folira ili je iskren, mi to neznamo!Koliko je ko vjernik pokazuje svojim djelima!Konkretno:ako kažemo da kršćantvo uopšte a pravoslavlje poziva u ljubav i lijepe odnose, onda bi mogli veće za neke ovdje reći da su slabi pravoslavci!Ako je Isusov poziv svjetskog karaktera tj iznad nacionalnog a jeste, onda ko daje prednost nacionalnom nad vjerom onda je po tom pitanju već slabiji!Ako Isus poziva u iskrenost, negordost, zatim u skromnost onda već ima onih koji se po ovom pitanju neko može priupitati koliko je on pravoslavni po tom pitanju!Ako vaša vjera poziva u nepristrasnost i u objektivno i realno gledanje stvari a u to nesumnjam, onda trebate se upitati koliko ste pravoslavni!

Srboljube, brate rodjeni, potpuno je tacno ovo sto si rekao. Mada, secas se da si se zestoko naljutio na

mene i nisi hteo sa mnom ni da razgovaras jer se moje misljenje, tada, razlikovalo od tvog.  0102_laugh

Razmena milsljenja je razmena misljenja, znaci dijalog ili razgoivor vise osoba. Svaka razmena misljenja

treba da se zavrsi stavljanjem tri tacke (...) Kao moj rodjeni brat (Grobar) i ja (Zvezdas) kada se

raspravljamo o sportu i, nekad, posvadjamo. Bez obzira na cijoj su strani jaci argumenti, mi ne menjamo

svoj klub i uvek se rastanemo tako sto on i dalje navija za Partizan a ja za Zvezdu.

Puno pozdrava za tebe brate. Danas idem za Srbiju da zagrlim zenicu i decicu nasznak. S Bogom

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...