Jump to content

Како неправославни виде нас православне вернике ?

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Pozdrav svima. Ova tema mi se činila prikladna da vam se predstavim.

Rimokatolik sam i dolazim iz Hrvatske. Rođen sam i odrastao u doba Jugoslavije tako da spadam u onu generaciju koja je učila ćirilicu u školi, stoga mi neće biti veliki problem pratiti vaše tekstove.

Kako nepravoslavci vide pravoslavne vjernike? Ne znam puno o pravoslavlju i zato sam došao, da čujem što nas spaja i što nas, nažalost, razdvaja. Iako govorimo sličnim jezikom, iako nas je život naveo jedne na druge još u doba Velike seobe naroda, iako smo susjedi, iako smo živjeli u istoj državi 70-tak godina, još uvijek jedni o drugima ne znamo puno, stoga bih u druženju ovdje sa vama želio naučiti o pravoslavnoj vjeri.

Vjerujem da nismo uzalud toliko slični. Duboko vjerujem da Bog ima plan sa naša dva naroda i iskreno se nadam da će upravo sa naših Balkanskih prostora poteći i na istok i na zapad ona sila koja će opet vratiti vjeru svijetu u jednoga Boga. Ne radi đavao uzalud da što više podijeli naše narode jer je i on svjestan snage duha koja može proisteći iz nas stoga želim mir i ekumenski dijalog da se proslavi ime Gospodnje preko ljudi dobre volje.

Ja ne znam sve odgovore na pitanja koja ćete mi eventualno postaviti, isto tako molim da budete strpljivi sa mnom jer ću i ja pitati pitanja koja možda nitko neće znati odgovoriti ali vjerujem da će nam svima Duh Sveti voditi srce i razum tako da ćemo na kraju dana ipak dobiti traženi odgovor.

Hvala na pažnji i Bog vas sve blagoslovio. Sve najbolje želim.

• Свиђа ми се 1

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

• Одговори 231
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pozdrav svima. Ova tema mi se činila prikladna da vam se predstavim.

Rimokatolik sam i dolazim iz Hrvatske. Rođen sam i odrastao u doba Jugoslavije tako da spadam u onu generaciju koja je učila ćirilicu u školi, stoga mi neće biti veliki problem pratiti vaše tekstove.

Kako nepravoslavci vide pravoslavne vjernike? Ne znam puno o pravoslavlju i zato sam došao, da čujem što nas spaja i što nas, nažalost, razdvaja. Iako govorimo sličnim jezikom, iako nas je život naveo jedne na druge još u doba Velike seobe naroda, iako smo susjedi, iako smo živjeli u istoj državi 70-tak godina, još uvijek jedni o drugima ne znamo puno, stoga bih u druženju ovdje sa vama želio naučiti o pravoslavnoj vjeri.

Vjerujem da nismo uzalud toliko slični. Duboko vjerujem da Bog ima plan sa naša dva naroda i iskreno se nadam da će upravo sa naših Balkanskih prostora poteći i na istok i na zapad ona sila koja će opet vratiti vjeru svijetu u jednoga Boga. Ne radi đavao uzalud da što više podijeli naše narode jer je i on svjestan snage duha koja može proisteći iz nas stoga želim mir i ekumenski dijalog da se proslavi ime Gospodnje preko ljudi dobre volje.

Ja ne znam sve odgovore na pitanja koja ćete mi eventualno postaviti, isto tako molim da budete strpljivi sa mnom jer ću i ja pitati pitanja koja možda nitko neće znati odgovoriti ali vjerujem da će nam svima Duh Sveti voditi srce i razum tako da ćemo na kraju dana ipak dobiti traženi odgovor.

Hvala na pažnji i Bog vas sve blagoslovio. Sve najbolje želim.

Dobrodošli.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Добродошао брате. Искрено се надам да ћемо више говорити о стварима које нас спајају а мање о онима које нас раздвајају. Оно што нас раздваја, а није суштинско, не треба ни потенцирати у разговорима али зато оно што нас раздваја а суштнски је битно- е, о томе треба разговарати али да би направили ако ништа више а оно бар помак ка бољем разумевању разлика које постоје.

Још једном, добородошао у име Администрације.  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Dobrodosao brate...

...

Imam jedno off pitanje: da se ne bavis muzikom, posto si stavio nick "leopold"? ;)

Ajd` da si zrav i veseo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Hvala svima na dobrodošlici.

Imam jedno off pitanje: da se ne bavis muzikom, posto si stavio nick "leopold"?

He he ne bavim se muzikom, bavim se dijametralno suprotnim od muzike ;) A moj nick (Leopold) jest ime jednog svetog čovjeka zvanog Leopold Bogdan Mandić, inače rođenom u Boki Kotorskoj. Tokom života želja mu je bila pomirenje zapadnih i istočnih krščana.

Bog s vama i hvala još jednom na dobrodošlici.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Па хајде да разговарамо на ову тему: Како римокатолици виде нас православне? Да ли као равноправне саговорнике, своју браћу, или како неке које треба научити како треба правилно исповедати веру?

Подели на овим сајтовима

Па хајде да разговарамо на ову тему: Како римокатолици виде нас православне? Да ли као равноправне саговорнике, своју браћу, или како неке које треба научити како треба правилно исповедати веру?

Mogu reći kako ja osobno vidim. Vidim vas kao najravnopravnije moguće sugovornike koji postoje. Kao svoju braću u Kristu jer to Jesmo (naglašavam to velikim početnim slovom jer je to fakat - neoboriva činjenica jer smo jedno u Kristu).

Oboje ispovjedamo istu vjeru u Krista i ne postoji pravilno ili nepravilno ispovjedanje vjere u Njega. Da Bog gleda na količinu te naše vjere sa kojom se dičimo i činimo si razdor - mislim da bi se razočarao u njezinoj količini, stoga je nepotrebno polemizirati o tome tko pravilno ispovjeda svoju vjeru jer naša vjera u Božjim očima izgleda kao miš prema planini.

Milosrđe, ljubav - to su ključne stvari o kojima moramo razgovarati, radije se natječimo u tim krepostima nego da se natječemo čija je vjera "prava" u Njegovim očima.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• 4 years later...

Mogu reći kako ja osobno vidim. Vidim vas kao najravnopravnije moguće sugovornike koji postoje. Kao svoju braću u Kristu jer to Jesmo (naglašavam to velikim početnim slovom jer je to fakat - neoboriva činjenica jer smo jedno u Kristu).

Oboje ispovjedamo istu vjeru u Krista i ne postoji pravilno ili nepravilno ispovjedanje vjere u Njega. Da Bog gleda na količinu te naše vjere sa kojom se dičimo i činimo si razdor - mislim da bi se razočarao u njezinoj količini, stoga je nepotrebno polemizirati o tome tko pravilno ispovjeda svoju vjeru jer naša vjera u Božjim očima izgleda kao miš prema planini.

Milosrđe, ljubav - to su ključne stvari o kojima moramo razgovarati, radije se natječimo u tim krepostima nego da se natječemo čija je vjera "prava" u Njegovim očima.

Ovo je otprilike kako katolici vide pravoslavne a to je tako zato što nam naša crkva tako odobrava , međutim česta je zabluda kod katolika da onda misle da je to tako i kod vas , tako da je prva reakcija razočaranje jer očekuju isto...tek kad malo bolje upoznaju vide da je to jednostavno tako jer vaša crkva ima drugačija pravila i normalno je da vjernicu to onda i izvršavaju.Onda recimo imaš primjera kod katolika npr. možemo li se pričešćivati u pravoslavnim crkvama, i to podrazumjevaju da je normalno ako nema katoličke crkve, a zaboravljaju kako je to sa vaše strane svetogrđe itd..

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Neki ovako, neki onako,

kao što vrijedi i obratno (kako pravoslavni gledaju na nepravoslavne). Koliko ljudi, toliko odgovora.

Katolici koji su iskrena srca i bez nekih predrasuda, pravoslavne vide kao braću. Neki kao braću kršćane koji će se "vratiti u jedinstvo" s Rimokatoličkom crkvom. Neki da će Bog već nekako sve ravnopravno ujediniti, a ima ih i koji gledaju poprijeko, kao što i svugdje toga ima, bez obzira na vjeru i naciju. Varijacija je puno.

Ipak, mislim da preteže mišljenje da je "istok" otpao od "zapada", a ljudi se u tom i takvom uvjerenju trude ispunjavati zapovijedi ljubavi i svoje voljeti, tuđe poštovati.

Ima mišljenja i da je sve isto i svejedno je, samo kako je koga zapalo po rođenju, toga se treba i držati itd.

Jednostavni ljudi se i ne zamaraju previše razlikama. Vole čovjeka kao čovjeka, a vrijedi i princip: "živi i pusti druge da žive".

Nekako mislim da se isto i slično mišljenje na jednoj strani uglavnom namjeri na isto i slično s druge strane.

Ima nekada i truda da se pokaže kako se drugi ne treba osjećati loše ni u kojem smislu, zato što je izvan "pravovjerne" crkve. Pa su ljudi nekada prenapeti u pažnji, tako da učine baš ono što žele izbjeći. Tako se i "prećera" s pokazivanjem prihvaćanja braće. A u biti se patronizira i pređu se zdrave granice. Između ostalog i zbog nedovoljnoga poznavanja druge vjere, kulture i običaja i tuđega osjećaja za zdrave granice.

Negdje je opet izražen etnofiletizam, koji stvara puno buke, a ne odražava stvarno stanje stvari. U nekim glavama prije svega, koje ne paze ni na što drugo nego na etnofiletizam pod maskom vjere. A sve sam više uvjeren da je taj fenomen s jedne i druge strane (treće i bilo koje) glavna prepreka da ljudi upoznaju pravoslavlje srcem, onakvo kakvo jest. Možda je lakše zavoljeti katolika iz Češke ili pravoslavca iz Gruzije. Jer nezacijeljenih rana na Balkanu ima svakojakih, a strasti se lako uzburkaju. Suživot na Balkanu je ples u kojemu, ako se ne pazi da drugom ne pričepimo nogu, može biti visokih tonova. Puno toga je potisnuto i nezacijeljeno, a prema dnevno-političkim potrebama to se često zloupotrebljava. Dižu se tenzije, unosi nemir i nije lako nekada, prije svega vidjeti brata čovjeka, a ne neku prijeteću imaginarnu masu iz televizijskih i novinskih etnofiletističkih "strašilok". 

Generalno, mislim da katolici nemaju dovoljno uvida ni znanja o pravoslavlju, što je donekle i razumljivo, s obzirom na sve rečeno. Svatko gleda kroz neku prizmu i ono što misli da zna.

Ali... "Svjetlost je znanje, a nije znanje Svjetlost.", kako reče sveti Simeon Novi Bogoslov, pa koliko je tko lično "osvetlan", toliko i njegov piksel pridonosi, da ne velim, manje smeta, snopu Svjetlosti.

Sveti oci kažu, čim o drugome počnemo razmišljati, već i sudimo... A ima istine i u onoj izreci da je ljepota u oku promatrača, ovisno o tome čega tko u oku ima, trunja ili kakvu kladu. 

Za kraj, možda je neloše i pitanje koliko je čovjek autentičan pred Bogom u svom pravoslavlju?

Gotov roman...

Bogu hvala

Подели на овим сајтовима

Gledah to nekada prije sa zapada, a nekada poslije i sa istoka.

Važno je da ljudi dođu do zaključaka kroz svoj odnos s Bogom.

Tko bude tražio Istinu, shvatit će da ga je Istina već odavno pronašla.

Previše je riječi.

Umovi su prezasićeni proizvodima ljudskoga razuma da bi primijetili razliku.

Dobro je steći naviku barem gledanja ikona i usuditi se ostati u tišini sa samim sobom.

"Svjetlost je znanje, a nije znanje Svjetlost.", reče sveti Simeon Novi Bogoslov

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...