Number15648 Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Откуда пост и чему он служи?Хришћански пост води порекло од Господа Христа. Господ је и сам постио четрдесет дана, пре него што је почео да проповеда своју науку, као што је постио пре њега и Пророк Мојсеј и други Пророци. Постили су и Апостоли и сви православни хришћани кроз векове. "Пост је све Свете руководио у животу по Богу", каже св. Василије Велики. Прва заповест Божија у Рају била је заповест о посту, тј. о уздржању. Отуда је и први човеков грех био грех против поста. Као што у греху учествује и душа и тело, потребно је да и у врлини и ослобођењу од греха учествују обоје. Циљ поста је очишћење тела, јачање воље, уздизање душе. Постећи, хришћани се сећају непрестано Христових страдања за њихово спасење. Прави пост има две стране, телесну и духовну. Састоји се у уздржавању од мрсне хране и преизобилних јела, али првенствено у уздржавању од рђавих мисли, жеља и дела. Пост умножава љубав и молитву и спремност на вршење свих еванђелских врлина. Душа има два крила којима лети небу: пост и молитву. Он је лек за душевне и телесне болести и од сваког демонског дејства. Сам Спаситељ је рекао: "Овај род се изгони само постом и молитвом". Њим се душа и тело припремају да постану храм Духа Светога. Истински духовни живот је незамислив без поста.Постоје вишедневни постови (Ускршњи, Петровски, Госпојински - уочи Велике Госпојине и Божићни) и једнодневни (сваке среде и петка сем разрешених седмица, Крстовдан уочи Богојављења, Усековање главе св. Јована Претече, Воздвиженије Часнога крста 14. септембра). Нема лепше вере од хришћанске Sidarta је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица Бубало Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Прави резултат наше вере и поста је ако рецимо неко из ваше непосредне околине почне да се интересује за дешавања у цркви, а пун погодак је ако се изјасни да би волео да крене са вама на Литургију. verum est in beer, Ignjatije, Караконџула and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena 76 Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Rezultat posta treba da bude pobjeda duše nad tjelom/duhovnog nad tjelesnim . Bar ja to tako vidim , a sad koliko je to uistinu tačno - pojma nemam . Samo znam da ne pridajem najveći značaj hrani (iako naravno pazim šta jedem , ali nisam suviše ograničen po tom pitanju) , najveći značaj pridajem mislima svojim /tj. da ne budu rđave/ . Upravo i ja tako razmišljam. Prioritet mi je duša, da se očisti od svega rđavog (rđavih misli, reči, pa i dela).Hrana mi uopšte nije bitna.Jedem da bih preživela. verum est in beer and Караконџула је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena 76 Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Али какви изађете из поста, то је оно питање. Да ли сте нешто научили и изашли из њега бољи и наставили тако да се понашате. Iz posta izađem kao ponovo rođena. Naravno da i nakon istog nastavljam da živim u tom duhu (naravno, koliko god je to moguće izvesti). Ali kako smo mi samo obični mirjani, mislim da nikada nećemo moći živeti onako kako živimo u toku posta. To bi bilo izvodljivo samo u slučaju, kada bi se cela nacija okrenula crkvi, Pravoslavlju, Veri...e tek tada bi se moglo živeti tako. nana, Sidarta and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena 76 Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 @Jelena 76 Што значи да нам је пост дат само да би се у том периоду подвизавали и били узорни Хришћани? Само тада не смемо да псујемо, мислило погрешно, деламо...? Ne, nisam to rekla. Niko se ne menja preko noći, a još gore je ako se samo menja u toku posta. verum est in beer and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Само тада не смемо да псујемо, мислило погрешно, деламо...? Greška je tako misliti , a nažalost je mnogo ljudi koji su samo za vrjeme posta uzorni Hrišćani . Smatram da post samo treba da bude vrijeme u kojem ćemo se još više potruditi biti uzorni Hrišćani , iako uvijek treba da se trudimo biti takvima . Драгана Милошевић and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Ovo je blag post pre svega. Kakva cu izaci iz njega? Ne znam. Akcenat stavljam na duhovnu stranu. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Ja kao blesav citiram ovu misao svetog Grigorija niskog na raznim temama pa ću to i ovde reći Besplodan je svaki post koji za cilj nema zajednicu sa drugima. Tako i shvatam post, kao šansu za kvalitetniju zajednicu mada ovo važi i mimo posta... a pod zajednicom ne podrazumevam samo evharistijsku zajednicu... i mnogo mi je teže da postim ovako a vrlo često prekršim post lol verum est in beer, Саша од Москве and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sidarta Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Iz posta izađem kao ponovo rođena. Ovo je najjednostavniji i najlepši odgovor, i pri tom tačno definiše zbog čega je post dat čoveku od Boga. Svrha posta je preporod, nanovo rođenje Duhom i vodom, odnosno u ovoj našoj razmaženoj ljudskoj verziji ne mrsnom hranom. U isusovo vreme obična svakodnevna hrana je bila posnija od naše nazovi posne hrane. Jelena 76 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Poravnati brda i dolove u se i pripraviti stazu; istovremeno zajednicariti sa bliznjima. Samo uz pomoc drugog stizemo do Prvog. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2013 Rezultat posta je proporcionalan uskustvu u postu. Dovoljno si ispitao sebe,svoje mogućnosti i znaš šta su ti slabe tačke...nekad hrana,drugi put molitva,ili misli,ili dela......To znači da treba da postimo od sada pa do kraja života da bi smo se i na ličnom primeru naučili kako da popravimo sebe... Reultat posta nije apsolutna vrednost.Pričešće može biti + ili - nana and Sidarta је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2013 rezultat posta je sažet u rečenici... šta DANAS da jedemo? verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 1, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2013 Besplodan je svaki post koji za cilj nema zajednicu sa drugima. Благо се преседнику месне заједнице, ем месо ем заједница.... sHa_sarcasticlol Лидија Миленковић and nana је реаговао/ла на ово 2 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orion Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 Po meni, post gubi smisao kada se svede samo na režim ishrane, a zanemari se njegova duhovna suština. Smatram da je cilj posta izdizanje duše iznad telesnog, jačanje volje, telesno očišćenje, a sama srž se ogleda u napisanom: "A nije li ovo post što izabrah: da razvežeš sveze bezbožnosti, da razdriješiš remenje od bremena, da otpustiš potlačene, i da izlomite svaki jaram? Nije li *da prelamaš hljeb svoj gladnome i siromahe prognane da uvedeš u kuću? kad vidiš gola, da ga odjeneš i da se ne kriješ od svoga tijela?" (Isaija 58, 6-7) Ovde je ustvari opisana prava suština posta i istaknuta njegova duhovna dimenzija. Kako god okrenemo, dela su ta koja nas obeležavaju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Децембар 11, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2013 У посту,будући да смо сапети слабијом исхраном, много је лакше борити се и стицати врлине. Ако ли се склањам од зла, а не чиним добро, не пројављујем Љубав, опет сам промашила смисао поста. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука