Jump to content

Света тајна свештенства

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 33
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Баш га лепо поштовали, псовали му мајку, шта би било да га нису поштовали.  :.mislise.

Војници прелазе Албанију, голгота, напустили Србију, без наде, без перспективе, Немци арче по Србији...

По рату и до данас ово је најпоштованији краљ код нас, значи последњих 100 година.

Подели на овим сајтовима

Ti to kako ti odgovara...

Био сам ироничан. +Николај је за време свог живота био човек као и сваки други, нит је господ Бог, нит је Христос, већ сасвим обичан човек који је имао различите ставове и врло вероватно је био у праву доста пута али у криву. Тврдити да је неко у праву само затп што је данас светац је смешно.

Подједнако да ми кажеш да је тесла у свему у праву што је рекао и написао јер је тесла или да је еинстеин у свему у праву зато што је еинстеин. 

Ја стварно не патим од тог стања, да мислим да МОРАМ да се СЛОЖИМ са СВИМЕ ШТО ЈЕ НЕКИ ВЕЛИКИ ЧОВЕК РЕКАО.

Па и +Николај..... 

Исто тако се и ти сигурно НЕ СЛАЖЕШ са доста тога што је +Николај рекао. Или било ко други ко мене прозива, сви се ви не слажете са многим стварима који су рекли многи паметнији људи од вас.

Што не значи да мислите да сте паметнији од њих, али се једноставно не слажете са њима. 

И глупо је прозивати неког јер је исти као ви. Ко да прозивате сами себе. (:

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

У мојим очима ,људи немају исту вредност...

Не поштујем никога по сваку цену, нарочито не свештенике, јер на тај начин се угрожава читава заједница.

Поштујем чин, али ако га недостојно носи ,борићу се да без њега и остане.

Подели на овим сајтовима

Моје поштовање нико не мора да заслужи, има га , како неко рече "бланко" .

Додуше, некада се дешава да понеко то поштовање   постепено умањује и губи, и онда је тешко ( али не и немогуће) може да га поврати.

Такође ми није проблем да, и оном ко је изгубио моје поштовање, одам признање за оно што је остало вредно код те особе. На пример, човек је себичан користољубив, склон интригама, али је изузетно вредан радник.

Сад ми паде на памет један наш  упокојени епископ. У време кад се упокојио, са једне стране сам слушала о њему све најгоре, а са друге стране,  неки други људи славе јер им је помогао да се извуку из пакла у коме су били.

Зато мислим да нико није, од нас људи, ни потпуно добар, ни потпуно лош.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Поштовати треба све људе, али не и сва њихова дела. Не мислим да свештеници у том погледу треба да имају ни бољи, али ни гори третман у односу на остале људе ( погрешно је и опасно и једно и друго ).

Подели на овим сајтовима

Без обзира не све неки људи се морају поштовати, због дужности које обављају.

Ако нас заустави најкорумиранији саобраћајац, морамо стати и дати му документа, без обзира на оно лоше што знамо о њему.

Исто тако и најгорег лекара нећемо заобићи ако смо болесни.

Деца морају слушати учитеље, ма какви они били.

Ко је био у војсци зна да мора поштовати свакога ко има виши чин, без обзира какав је човек.

Што се тиче поштовања свештеника, сам св.вл. Николај је рекао да народ не треба да воли свештеника, али треба да га поштује.

А и сам свештеник нема ништа од поштовања, ако ти људи не долазе у цркву и не држе заповести Божје.

Подели на овим сајтовима

Био сам ироничан. +Николај је за време свог живота био човек као и сваки други, нит је господ Бог, нит је Христос, већ сасвим обичан човек који је имао различите ставове и врло вероватно је био у праву доста пута али у криву. Тврдити да је неко у праву само затп што је данас светац је смешно.

Подједнако да ми кажеш да је тесла у свему у праву што је рекао и написао јер је тесла или да је еинстеин у свему у праву зато што је еинстеин. 

Ја стварно не патим од тог стања, да мислим да МОРАМ да се СЛОЖИМ са СВИМЕ ШТО ЈЕ НЕКИ ВЕЛИКИ ЧОВЕК РЕКАО.

Па и +Николај..... 

Исто тако се и ти сигурно НЕ СЛАЖЕШ са доста тога што је +Николај рекао. Или било ко други ко мене прозива, сви се ви не слажете са многим стварима који су рекли многи паметнији људи од вас.

Што не значи да мислите да сте паметнији од њих, али се једноставно не слажете са њима. 

И глупо је прозивати неког јер је исти као ви. Ко да прозивате сами себе. (:

Слажем се. Став једног светитеља не значи нужно став Цркве. Да би нечији став постао став Цркве неопходно је  да прође кроз филтер саборности.

Подели на овим сајтовима

Без обзира не све неки људи се морају поштовати, због дужности које обављају.

Ако нас заустави најкорумиранији саобраћајац, морамо стати и дати му документа, без обзира на оно лоше што знамо о њему.

Исто тако и најгорег лекара нећемо заобићи ако смо болесни.

Деца морају слушати учитеље, ма какви они били.

Ко је био у војсци зна да мора поштовати свакога ко има виши чин, без обзира какав је човек.

Што се тиче поштовања свештеника, сам св.вл. Николај је рекао да народ не треба да воли свештеника, али треба да га поштује.

А и сам свештеник нема ништа од поштовања, ако ти људи не долазе у цркву и не држе заповести Божје.

Све је то у реду, али ипак мислим да ЈЕДНАКО треба поштовати и радника, и сељака, трговца... сваког човека без обзира на његову професију. Уосталом, нешто се не сећам да је Господ правио некакву разлику међу људима и више поштовао ондашње свештенство.

Подели на овим сајтовима

Трпљење и послушност су (у Хришћана) велике и цењене врлине, можда у овом времену бестијалности то није тако наизглед али времена и људи не могу да промене вечите врлине а понављам — трпљење и послушност су вечите врлине.

Зато човек мора да поштује своје свештенике, уколико Хришћанин то не чини, он суштински никога не поштује до оних од којих очекује корист и то је већ дволичност а то није врлина, могу да се окрену наглавце небо и земља али дволичност врлина никада неће бити.

Сушта важност послушања/поштовања свештеника је у узимању благослова јер готово да нема веће благодати за човека који тражи благослов јер онда знаш да је са тобом највећи савезник у универзуму — Бог.

У приклањању, скрушености и умољавању оца за благословом самим тим већ показујеш поштовање неопходно за твој духовни развитак, за духовну разборитост јер је то одсуство јогунства, то је кроткост и благост.

И то су врлине вечите.

Стога човек мора да поштује свештеника јер ће од њега затражити и задобити Божији благослов а напослетку — који и чији благослов је већи, дубљи и трајнији од Творчевог? Нити један.

Сасвим сам сигуран да тражењем благослова за поход на Свету Гору, примера ради, употпуњујеш мисију и то је први корак који човек треба да уради — да поштовањем свештеника од њега затражи благослов да походи светињу јер тиме (кроткошћу, послушношћу) показује жељу да умилостиви Господа и онда ће све сви путеви отворити и бити на корист и спасење.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Све је то у реду, али ипак мислим да ЈЕДНАКО треба поштовати и радника, и сељака, трговца... сваког човека без обзира на његову професију. Уосталом, нешто се не сећам да је Господ правио некакву разлику међу људима и више поштовао ондашње свештенство.

Нормално, сви су људи пред Господом исти, али је Господ рекао апостолима, а преко њих епископима и свештеницима : Што вежете на земљи биће везано на небу....., а не свим вернима. Већа обавеза , али и већа одговорност

Подели на овим сајтовима

Treba postovati svakog coveka,nezavisno od njegove profesije i pozicije u drustvu.Tako je isto i sa svestenicima,postujes ga zato sto je i on covek kao i svako drugi.

Ali opet,treba biti objektivan i videti stvari onakve kakve jesu.Ako je neko totalno naopak,necemo ga velicati na sva usta samo zato sto je svestenik,bolje je da cutimo.Ako je car go,necemo hvaliti njegove haljine. :)

Подели на овим сајтовима

И свештеници су људи , али који треба поштовати јер су спона између нас и Господа.

И они као људи могу да буду грешни али о томе одлучује Господ , а на нама је да поштујемо свештеника и на такав начин радимо како нам налаже наша вера.

У којој то теологији?

Споне између Господа и мене...нема

Свештеници су само они који воде молитву...заједничку...

некада писменији сељаци...у почетку Цркве...

а треба поштовати сваког човека...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...