Jump to content

Утробно чедоморство

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa upravo to, ali, da nije bilo onog prvobitnog zigota, ne bi postojao ni taj moj mozak zar ne?

i da nije bilo sperme ili jajne celije ne bi postojao.... ne vidim zasto ti je zigot taj kljucni kriterijum...

Znaci, unistavanjem oplodjene jajne celije ti unistavas mogucnost da se formira moj mozak jer, on se ne stvara ni iz cega nego postepeno,a sve pocinje od zigota.

Ne od zigota pocinje samo dnk....sve pocinje od spermatozoida ili jajne celije a oni pocinju od majke ili oca a oni od njihove majke ili oca...

ne vidim zasto si uzeo zigot kao polaznu tacku u kojoj sve pocinje osim sto tu pocinje nov dnk.. nista vise..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

i da nije bilo sperme ili jajne celije ne bi postojao.... ne vidim zasto ti je zigot taj kljucni kriterijum...

Zato sto jajna celija ili spermatozoid pojedinacno nemaju nikakav potencijal za dalji razvoj, dok zigot ima.

ne vidim zasto si uzeo zigot kao polaznu tacku u kojoj sve pocinje osim sto tu pocinje nov dnk.. nista vise.

Upravo to, od zigota pocinje novi dnk, onda imamo brazdanje celije, pa morulu, blastulu, pa klicine listove kao zametke organa, pa se formiraju organi jedan po jedan, pa se radja covek, pa se razvija negde do 25 godine, pa onda krene da stari i umire. To je neki prirodan tok zar ne?
Bilo gde da ga prekines, prekinuo si zivot. 

Подели на овим сајтовима

Onda bih voleo da mi odgovoris - zasto tako mislis? Na osnovu cega si bazirao taj stav? kako si definisao coveka i uklopio gomilu stem celija u to da je to "covek

Na osnovu naučnog dostignuća "dete iz epruvete". Ako nešto nije živo onda je to mrtvo meso... da ne kažem leš. Tada bi materica dobila sepsu ..i bilo bi problema! Ako je nešto živo ...materica ga prihvata kao takvo i pruža mu uslove za razvoj! Dakle ne može od leša nastati čovek već samo od "života" koje je u zigotu ...tj. u toj prvoj fazi svakog od nas. Pa jeste, ja sam bio zigot; ti si bio zigot, svi odavde smo bili zigoti u jednom trenutku ...ali ŽIVI zigoti! Nismo bili leševi ..jer meso bez ŽIVOTA je leš!

Подели на овим сајтовима

A čime se hrani tih nekoliko ćelija koje je počelo da se deli u epruveti, kada nemaju pristup materici i pupčanoj vrpci?

Hrani se pomocu vestackih uslova koji su mu obezbedjeni u epruveti a kojima se oponasaju uslovi u materici.

Isto kao i prevremeno rodjeno dete u inkubatoru, kome inkubator pomaze da razvije ono sto nije razvilo u majcinoj utrobi.

VIdis, to ti je bas dobar primer da pokusas da pogledas stvari i iz drugog ugla. Da si stavio bilo koji nasumicni skup celija u tu epruvetu, nista ne bi dobio, zato sto to nije jedan organizovani sistem kao sto je slucaj sa zigotom.

Подели на овим сајтовима

Ovde je problem sto se stalno podmece neka "naucna prica".
Stvar je u tome sto je problem cisto u filozofskom pristupu, bar po meni.
Neko zigot smatra nebitnim skupom celija, neko ga ne smatra. Isto tako ima ljudi koji nemaju nikakav problem da abortitaju dete u 3. mesecu na primer. Postoje i ljudi koji ubijaju svoje novorodjene bebe... znaci, sve je u tom nekom etickom pristupu prema zivotu.
E sad, "nauka" ovde moze biti samo paravan za zataskavanje savesti ili se jednostavno moze raditi o razlicitosti te neke, svesti o ovoj prici u etickom smislu.

Подели на овим сајтовима

Na osnovu naučnog dostignuća "dete iz epruvete". Ako nešto nije živo onda je to mrtvo meso... da ne kažem leš. Tada bi materica dobila sepsu ..i bilo bi problema! Ako je nešto živo ...materica ga prihvata kao takvo i pruža mu uslove za razvoj! Dakle ne može od leša nastati čovek već samo od "života" koje je u zigotu ...tj. u toj prvoj fazi svakog od nas. Pa jeste, ja sam bio zigot; ti si bio zigot, svi odavde smo bili zigoti u jednom trenutku ...ali ŽIVI zigoti! Nismo bili leševi ..jer meso bez ŽIVOTA je leš!

ama na osnovu cega je 1000 stem celija novo dete? Mnogo je to kompleksnije od prosto stavi celije u epruvetu stavi hranljiv sastojak i to ce da se razvije u dete...

Nismo bili leševi ..jer meso bez ŽIVOTA je leš!

a sta je covek bez mozga?

Подели на овим сајтовима

Zato sto jajna celija ili spermatozoid pojedinacno nemaju nikakav potencijal za dalji razvoj, dok zigot ima.

znaci kriterijum ti je "potenjcijal"

To sto je taj zigot imao potecijal da postane deksa ne znaci da je isto sto i deksa.. to ne znaci da si to ti... vec da je to imalo potencijal da postane ti.

Bilo gde da ga prekines, prekinuo si zivot.

Znaci isto je kada ubijem zigot koji ima potencijal da ti nastanes... i  kada te zakoljem.

kao sto rekoh, prekinuo si zivot, zivotni proces.. ali ubistvo (posebno sa predumisljajem) je kada prekines licnost koja ima zivot, a ne samo kada prekines zivot..

mora da postoji licnost, koja ima taj zivot, kojoj si ti taj zivot oduzeo....

Подели на овим сајтовима

E sad, "nauka" ovde moze biti samo paravan za zataskavanje savesti ili se jednostavno moze raditi o razlicitosti te neke, svesti o ovoj prici u etickom smislu.

Управо из тог разлога су и смишљени термини ембрион, фетус...абортус

Еугеника нам увелико куца на врата, само и за њу је смишљено "лепо име" - планирање породице.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

To sto je taj zigot imao potecijal da postane deksa ne znaci da je isto sto i deksa.

Nije isto naravno, nisam ja isti sada i kada sam imao 10 godina kao ni kada sam imao 3 meseca ali je fora u tome sto sam ja jedinstven. Da se taj zigot nije izbrazdao, mozda bi se izbrazdao neki drugi ali nijedan ne bi bio isto sto sam ja sada, kapiras.

Kada odgovaras za kd ubistva ne odgovaras jer si prekinuo zivot nego jer si prekinuo coveciji zivot. DAkle ako prekines zivot ( a zigot jeste zivot) nisi prekinuo coveciji zivot, jer covek jos uvek nije postojao.  Ja te opet pitam, po cemu je zigot isto kao i rodjena beba.

Upravo to, ja ti govorim kako vidim stvari iz svog ugla, ja ne znam kako se u pravnom sistemu definise ubistvo nekoga.

Zigot je isto sto i beba po svemu, samo ne po stepenu razvica (naravno ako su odredjen zigot prethodi odredjenoj bebi) 

I boljka je isto zivot kao i rodjena beba ali nije isto licnost, covek, nego je biljka..

Tako je. I biljka i covek nastaju isto od nekog semena koje klija i pocinje da se razvija. Kazi mi, da li bi neku biljku koju si danas posadio u zemlju i koja pocinje da se razvija,  mogao izvaditi iz zemlje i unistiti posle nedelju dana sa svescu da ti nisi prekinuo razvoj te biljke vec da si samo unisito nekoliko celija ili sta vec. Ja mislim da ne bi...

Znaci sve je filozofija, zigot je jedan od stupnjeva razvoja coveka (za mene), covekov razvoj pocinje od te oplodjene jajne celije koja mora dosta toga da prodje da bi postala covek, to je istina ali nikako ne moze biti skup nekih "random" celija, koje tek tako besmisleno u nekom trenutku postaju covek. To je moj stav i to je to. :)

Подели на овим сајтовима

Еугеника нам увелико куца на врата, само и за њу је смишљено "лепо име" - планирање породице.

takvi tipovi kao ti, sa svojim baljezganjem staju na put napretku medicine i lecenju 1000 i 1000 ljudi stem celijama jer veruju da je novi dnk u 10000 stem celija novi zivot bez ikakvog valjanog argumenta i razloga...

samo kao navijeni ponavljaju..

Подели на овим сајтовима

Znaci sve je filozofija, zigot je jedan od stupnjeva razvoja coveka (za mene), covekov razvoj pocinje od te oplodjene jajne celije koja mora dosta toga da prodje da bi postala covek, to je istina ali nikako ne moze biti skup nekih "random" celija, koje tek tako besmisleno u nekom trenutku postaju covek. To je moj stav i to je to. :)

pa vidis ova tema nije pitanje filozofije ova tema jasno poziva one koji ne misle da je to zigot da su UBICE SA PREDUMISLJAJEM drugim recima izjednacava ih sa onima koji dodju i zakolju coveka..

Подели на овим сајтовима

пионирски речник

staju na put napretku medicine....

....и братству и јединству народа и народности наше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и тековинама Народноослободилачке борбе.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

пионирски речник

....и братству и јединству народа и народности наше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и тековинама Народноослободилачке борбе.

ne brate.. surova istina koju ti ni ne smes da pogledas u oci.... da takvi kao ti ne tvrde da su stem celije u posudici "ubiostvo sa predumisljajem" da u ime morala ne bombarduju klinike i ne traze zabrane stem cell istrazivanja ova devojcica bi prohodala, ne ynam kako moyes spavati sa tim znanjem iskreno..

girl_in_wheelchair_with_nurse_on_sidewal

Подели на овим сајтовима

pa vidis ova tema nije pitanje filozofije ova tema jasno poziva one koji ne misle da je to zigot da su UBICE SA PREDUMISLJAJEM drugim recima izjednacava ih sa onima koji dodju i zakolju coveka..

Pa ja se nisam ukljucio u temu da bih komentarisao uvodni tekst, ja sam se ukljucio onda kada su pocele diskusije o tome sta se smatra covekom a to je za mene cista filozofija. :)

Подели на овим сајтовима

da takvi kao ti ne tvrde da su stem celije u posudici "ubiostvo sa predumisljajem" da u ime morala ne bombarduju klinike i ne traze zabrane stem cell istrazivanja ova devojcica bi prohodala

Поред пионирског говора, у употреби је и Гебелсовски маркетинг. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...