Jump to content

Зашто ви, у ствари верујете у хороскоп?

Оцени ову тему

Јаков.

Da li ste i pored toga što ste pravoslavni, koristili pomoć nekog maga, horoskopa....?  

77 члановâ је гласало

1. 1. Da li ste i pored toga što ste pravoslavni, koristili pomoć nekog maga, horoskopa....?

• da
      6
    • ne
      57
    • interesovala-o sam se
      15

Препоручена порука

Da li vam je neko gledao u šolju od kafe, pitali ste nekog horoskopdžiju za savet, neki nadrilekar vas je lečio, išli ste u Najdanove krugove... i sve ostalo što spada u "magiju" i "onostrano" a što nije blagosloveno od Crkve.

anketa je anonimna pa vas molim da budete iskreni.

• Волим 1

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Свети Јован Златоусти у својој беседи "О онима који се лече од болести враџбинама" упозорава да се не иде ка непријатељима Божијим,маговима и чаробњацима и сличним ђавољим слугама,јер је боље умрети него непријатељима Божијим ићи! А они који користе њихове услуге умиру пре времена и у вечне муке иду. Зато што онај који иде гатарама,астролозима,и сл. "сам себе лишава помоћи Божије",те га ђаво лако узме под своје.

Јасно ми је да се неко некада бавио таквим активностима,па се после покајао и вратио Христу,али да неко себе декларише као хришћанина а негира божанску силу користећи се адхок методама које евентуално привремено дају неки материјални угођај,али зато трајно призову ђавола-то је мени нејасно! Скрнављење!

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Верујем да преко 90% Срба посећује или је посећивало врачаре. Такође, исти проценат чита хороскопе. Опет, то последица духовне дезорјентације и жеља човека да се сусретне са живим Богом. Једина помоћ је литургијски живот, то је дефинитивно.

Мислим да хороскоп уопштеније наивна ствар, колико год то на први пглед изгледало. Замислите, хришћанин, првославац, верује да ће испратити своју "судбину" тако што ће је спознати у дневним новинама (ови који имају пара, имају и своје личне астрологе). И ове тзв. звезде естраде, поп иконе итд... такође пропагирају ту "веру". Наравно, то им не смета да окаче огромен златне крстове око врата.

Не може се служити Богу и мамону.

Подели на овим сајтовима

Сад сте ме подсетили на моје снове од ноћас .. хороскоп! Нешто сам пречешљавала ко је шта у хороскопу, подзнаку ..

Није лака борба, нарочито јер сам 20 година живела у хороскопу, путем мајке.

И да, приметила сам да понекад погледам мужу у длан, јер као ту се види дужина живота .. шта је навика, па то је страшно.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Сад сте ме подсетили на моје снове од ноћас .. хороскоп! Нешто сам пречешљавала ко је шта у хороскопу, подзнаку ..

Није лака борба, нарочито јер сам 20 година живела у хороскопу, путем мајке.

И да, приметила сам да понекад погледам мужу у длан, јер као ту се види дужина живота .. шта је навика, па то је страшно.

Дефинитивно је тешко изаћи из тога. Познајем велики број људи који се баве хороскопом (познају све те знакове, подзнакове...).

Подели на овим сајтовима

Mislim da veliki broj pravoslavnih vernika posećuje magove, gleda horoskope i slično...bez obzira na svoju versku orijentaciju...

Mnogi su svesni da je to nešto što je neblagosloveno i opasno za duhovni život, ali ipak čovek je nekad toliko očajan, a pomoć kakvu Crkva i Gospod daju nije dovoljna očajniku, i on se hvata za laž smao da bi nekako bio na površini. Iako je svestan da je to laž, ali koliko ljudi živi u lažnom braku, lažnim poslovima, lažnim prijateljstvima.... Laž je ono što čovek voli. Uz laž sve manje boli.

Постављена слика

Mislim da je lažan i onaj motiv ("Eh da mi je da umrem na 5 minuta, pa da čujem šta mi prijatelji i rodbina pričaju o meni na sahrani"). Već se u samoj ovoj rečenici vidi zapravo bojazan da je sve što okružuje čoveka lažno ili polulažno, ali dobro sad je to već neka druga tematika...

Šta može da još više privuče pravoslavnog (ionako nedovoljno naučenog) vernika, tome da ide kod magova? Magovi su 0110_hahaha sjajni, rečiti, imaju na svako pitanje odgovor, ma koliko pitanja bila bitna ili ne. Njihove "ordinacije" su pune ikona i krstova. Čoveku se čini da i nije došao negde drugo nego u crkvu. Pa zar bi se neko ko je đavolji, kitio sa tolikim krstovima i okruživao ikonama?

• Волим 1

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

ја се излечио пре крштења  :D

иначе, због претходног озбиљног бављења тиме добићу инстант епитимију ко врата вероватно, ако се будем опет тиме бавио, тако да - нека хвала, можда неки други пут.  heaven

ако ђаво нама стално одлаже покајање, свето причешће, Литургију и слично, можемо и ми њему ''његово''.  t1007

Подели на овим сајтовима

Никада нисам озбиљно схватао `ороскоп мада сам га до прије неколико година читао, углавном онај дневни.

И никада ми нису могли погодити, стварно не знам у чему је ствар. И онда прије неког времена избрисаше Плутон са списка планета. Можда је у томе и јесте ствар,  можда им је он и кварио прорачуне при изради `ороскопа 0110_hahaha

:) algabacaju

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

не брини ту је и даље Плутон  :) algabacaju 0110_hahaha

него не брине мене хороскоп сам по себи, пошто ионако не ради, него ме брине погађачки дух који опседа душу човека.

па још кад крене да ти погађа, а само листа и ти крећеш да се тресеш како неко може тако нешто да зна о теби ...

е ту већ настаје проблем, пошто људи не верују у Бога, па не верују ни у постојање ђавола, па се онда нађи у врло чудном стању кад им падне цела илузија коју су гајили и поверују у СВЕ одједном.

тад су ''купљени'' и у стању су да свашта ураде, чак и да се играју светим причешћем зато што им је то такав дух рекао ...

и онда ћао, не знају више за себе, пошто крене и у њих да ускаче по вољи и преко ње.

па се после људи питају како могу да буду гори од животиња ...

па нису, ђаволи су то ...

Подели на овим сајтовима

На жалост јако дуго сам читала хороскоп  srcee, сваки дан скоро, па дневни, седмични, мјесечни годишњи, гледала сам у шољу, длан, руне, ма катастрофа, а све из зезања. Купим новине, тамо обично сва упутства како и шта, и онда са другарицама, навали и смиј се - а уопште није било за смијање. Некако нисам то озбиљно схватала. И онда се догодило да сам након једног жестоког пада у свом животу одлучила да не читам такве ствари. Ух, заборавих те руне, држала сам их на сточићу изнад кревета гдје спавам. И тако почнем ја да сањам једну те исту руну сваку ноћ. Одем на нет и прочитам колика је то катастрофа, и побацам све у канту, одмах снови престали. Потом сам прочитала књигу "Избави нас од лукавога" (топло је препоручујем свима - бави се објашњавањем штете од тарота, руна, гледања и шољу, длан, хороскоп) и све сам уз Божију помоћ напустила. И драго ми је због тога. И осјећам се много боље.  4chsmu1

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Добро,опет су те преломне недемократске деведесете...сетите се само колико су медијског простора завређивали Клеопатра (Клеопатак!),видовита Зорка,видовита Бранка,видовити Љубиша,Лав Гершман...поврх тога што су људима давали лажну наду о спасењу,прогнозирали су и велике државне "победе"- СРЈ ће срушити Америку,свети цар Лазар ће устати итд...

А није лак духовни препород-од атеистичког комунизма,до деведесетих где је био доминантан тај бућкуриш магова и великих "пророка"...

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...