Jump to content

Зашто ви, у ствари верујете у хороскоп?

Оцени ову тему

Јаков.

Da li ste i pored toga što ste pravoslavni, koristili pomoć nekog maga, horoskopa....?  

77 члановâ је гласало

1. 1. Da li ste i pored toga što ste pravoslavni, koristili pomoć nekog maga, horoskopa....?

• da
      6
    • ne
      57
    • interesovala-o sam se
      15

Препоручена порука

Horoskop je rođenjem Hrista razrešen i kao Stari Zavet zaokružen.. i to u Jevanđelju nije popljuvano ili poniženo već dobrano akcentovano.

Naime, kako mi je po sličnom pitanju davno rekao jedan monah, potonji Vladika: "Čovek je napravljen od svih materijala koji postoje u Svemiru; od materijala od kojih su napravljene i zvezde i planete; nije za čuditi se ako vremenski uslovi utiču na čoveka". (moja meteopatija, mučna i neprijatna bolest ako se tako može reći)

I sam početak Jevanđelja pokazuje koliko je snažan poriv kod čoveka da "čita" u zvezdama neku svoju sudbinu, neke obrasce ponašanja i slično pa s toga Bog ni manje ni više već upravo trojicu ozbiljnih zvezdoznalaca vodi "Zvezdom" do pećine gde će se upravo On roditi. Gospod ne ponižava tu potrebu ljudi već joj daje odgovor na sve zagonetke i time je čini zaokruženom. Ti Mudraci su se zvali Melhior, Gaspar i Valtazar i bez sumnje svi koji nisu šarlatani u toj oblasti znaju za ova imena! Može li se biti veći zvezdoznalac od ovih drevnih mistika?

Izgnan iz "Večnosti" tj. iz Carstva Božijeg čovek gubi kompas; pojavljuje mu se rupa u srcu koja je egzistencijalna i ta rupa je žeđ za Eshatonom, za večnošću u kojoj nema "juče, danas ili sutra" već je sve "sada" ... i čovek mora u toj gladi sve da zna "sada"; no to "sada" je grehom iščupano iz čoveka! Obesmišljeni i smrtni, ljudi su se okrenuli višim sferama duha iz kojih su ispali i primetili su neka fizička pravila između nas i stvorenog sveta. Ta pravila su sistematizovali da bi dobili predvidljivu strukturu koja bi objasnila svet oko nas s obzirom da smo udaljeni od Boga oslepeli za neke više realnosti. Neutoljiva glad za mističnom izvesnošću svog života, a uslovljenost stvorenim svetom, porodila je i mnoge pokušaje odgovora na FAQ gde se nalazi i horoskop. I šta radi Gospod? On upravo ove ozbiljne zvezdočitače vodi zvezdom, već u samom početku Jevanđelja, do pećine u kojoj im nudi odgovor! Time pokazuje veliku ozbiljnost ove oblasti ljudskog duha koju prvu poziva na susret sa Njim! I ova trojica astronoma i astrologa, svaki iz svog kraja, krenuše na put! Došavši do pećine sreli su Njega; razumeli su ko je On i pavši na kolena; poklonili se, prineli darove i duboko poštovanje. Oni su u suštini tim gestom zatvorili svoje životne priče! Dobili su odgovor na sva pitanja koja se tiču čoveka - i na taj način završili sa dotadašnjom praksom jer ...čemu dalja pitanja i traganja po zvezdama kad je odgovor tu pred njima!? Da to nisu razumeli kako treba ne bi se poklanjali.

Gospod Hristos je odgovor na sve nedoumice, na mnoga životna pitanja! On donosi večnost u sebi; hrani nas sobom i uvodi u izgubljeno Carstvo odakle smo grehom ispali. To su razumeli i spomenuti zvezdoznalci pa su činom poklonjenja iza sebe ostavili svoja naučavanja jer više nisu imala nikakav smisao. Svi potonji „mudraci“, posle ova tri najveća, svakim produžavanjem ove prakse projavljuju neke nove momente ...razotkrivaju motivacije za ovu praksu koje su ili finansijske ili čisto oholo nadimanje umišljenim znanjem.

U Gospodu je odgovor o čovečnosti, ljudskosti... o budućnosti ili prošlosti; i upravo On ništa nije skrio od nas – rekao je sve što teba da znamo! Postoje samo ljudi i neljudi ... što bi rekao pokojni Patrijarh Pavle! Mogu dve žene roditi u istoj prostoriji i u isto vreme dva dečkića a da njihovi životi kasnije odu na sasvim različite strane ...jedan da bude naučnik, možda lekar  a drugi neki masovni ubica!? Sve je u tome koliko ljubavi i saosećanja (Hrista) imaš u sebi; ili pak koliko grehom spališ savest pa prestaneš da osećaš svet oko sebe. Nema tog horoskopa koji te iz sopsvenog pakla (a mržnja je pakao koji je u srcu već počeo ...smrću samo produžava u večnost) može izbaviti. Spas od mržnje samo je u Hristu, zato je On "Spasitelj"! Ne treba gubiti vreme i radoznalo tragati po mistici kada je odgovor tu pred nama: Bog je postao čovek; Ljubav se očovečila! Rodio se kao čovek i ušao u našu prirodu. Produžio je svoje prisustvo kroz Crkvu za sve večnosti i sve van toga je gubljenje vremena u nimalo naivnom avanturizmu ..koje ne retko kobno završi za pojedine duše.

Pa eto i moja malenkost ima gorko iskustvo iz rane mladosti baš zbog poklanjanja srca rečima horoskopa. (Rođen sam s početka 60ih ...bezmalo u vreme nemog filma i dubokog komunizma) Zaljubio sam se u jednu mnogo ubavu devojku; zabavljali se skoro godinu dana ...i nađem u jednom dnevnom listu par reči o mom horoskopskom znaku (koji sam uredno pratio i verovao u to) na doslovno sledeći citat: „Dok vi trošite dan pitate li se šta vam radi žena“? Uđe u mene neki crv sumnje; krenem da montiram u glavi razna scenarija; iz dana u dan sam se menjao, postao ljubomoran i brutalno glup (danas više nisam ljubomoran ...) i naravno ta prva velika ljubav se ubrzo raspadne! A sve zbog nečije laži; zbog odvratne insinuacije, ničim potkrepljene, nekih nevidljivih ljudi ili šta su već! Da, poverovao sam u laž i život izvrnuo naopako; nastavio sam da srljam da bi me na kraju jedva zakrpili svehvalni duhovnici i Crkva kojoj se ničime ne mogu odužiti osim rečima hvale.

Pitam se danas kao zreo čovek ko, kako i zašto se usuđuje da proizvoljno laže ljude o tome da su im životi predodređeni i uslovljeni rasporedom planeta?! U osnovi to čoveku „pere savest“ od odgovornosti jer nisam ja kriv ni za šta ...krive su zvezde i planete!? A sve to nije tačno! Čovek je apsolutno slobodno biće; nema sudbinske predudešenosti - to nema veze sa Pravoslavljem! Svi postupci dobri ili loši u njegovim su rukama (čime Gospod i upozorava Kaina pred bratoubistvo) ...pa bez obzira šta kažu mutave planete u mojim je rukama da li ću u svim prilikama biti čovek, bar čovečuljak, ili ološ. Nema te magnetne sile koja mi tu slobodu može oduzeti ...ali me sloboda čini odgovornim! Toga (odgovornosti za sve pa i za izgovorene reči) na žalost nema u društvima gde se protera Hristos, gde se naruga Crkvi psevdoreligioznostima (što je i horoskop) ...prestane sloboda ..iščezne odgovornost; nagomilaju se bezakonja.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...