Jump to content

Zašto su Ateisti Srbije protiv Srpske pravoslavne crkve?

Оцени ову тему

Препоручена порука

E pa to je problem, jer JA koje posmatra je bezlicno. Ono mora biti cisto i bezlicno da bi moglo da iskusi licnost :)...e sada licnost ide, ima neke zelje i neku proslost i neke strahove i nesto radi....ima volju...a posmatrac je samo posmatrac xD...nema veze izmedju posmatraca i licnosti osim sto je licnost najucestalija informacija kojoj je on izlozen...

Ovo je mozda jedan od vecih ralzoga zasto sam se okrenuo hriscanstvu jer podrazumeva Bozansku intervenciju u razresenju ovih dualiteta...inace ovo vodi u sizofreniju xD...to je inace sazetak, hindu, budistickog, new age ucenja.....

Sustina je da nadjes svoje ja..svoj apsolutni i nepromeljivi,ugao posmatranja....a to je u licnosti Sina Bozijeg.....zato apostol Pavle na primer kaze ne zivim vise JA..njegova stara licnost...stara svest fariseja....nego kaze zivi Hristos u meni...tj licnost Sina Bozijeg..istinsko ja....za svakoga ko je hriscanin....

Подели на овим сајтовима

Bog kaze neka pusti zemlja..a ne UDAHNJUJE NEPOSREDNO DUH ZIVOTNI NIJEDNOM ZIVOM BICU OSIM COVEKA.....

Mene samo interesuju dve stvari: Da li je tacno da na hebrejskom originalu stoji nismat hajim i za ljude i za zivotinje, i zasto pise posta covek dusa ziva, pa tako sektasi tumace da je ceo covek dusa a ne nematerjalni duhovni deo?

Подели на овим сајтовима

Mene samo interesuju dve stvari: Da li je tacno da na hebrejskom originalu stoji nismat hajim i za ljude i za zivotinje, i zasto pise posta covek dusa ziva, pa tako sektasi tumace da je ceo covek dusa a ne nematerjalni duhovni deo?

Ja koliko nesto znam povrsno..spominje se ruah-dah zivota,disanje i slicno koje Bog udahnjuje i ..nefesh..sto moze da znaci duh,dusa...za ovo nismat hajim prvim put cujem.....

Подели на овим сајтовима

Sustina je da nadjes svoje ja..svoj apsolutni i nepromeljivi,ugao posmatranja....a to je u licnosti Sina Bozijeg.....zato apostol Pavle na primer kaze ne zivim vise JA..njegova stara licnost...stara svest fariseja....nego kaze zivi Hristos u meni...tj licnost Sina Bozijeg..istinsko ja....za svakoga ko je hriscanin....

E pa dotle sam i dosao,,,do hriscanstva i teznje ka Hristu. Jer ovako imam stvarno velike probleme....osecam kao da nemam kontinuitet sa sobom....kada mi naviru secanja...a cesto razmisljam o proslosti...los je trip. Osecam se kao da sam proziveo nekoliko zivota u zadnje 4 godine...ne znam sta sam sada kako da delam dalje itd..jako los trip...ne znam da li je to normalno ili je pocetak sizofrenije :/

Подели на овим сајтовима

Има везе са Јудаизмом али је посебна религија. Настала на основу Исуса Христа као реалне и конкретне личности, а не из страха и необјашњивости громова, поплава, помрачења Месеца... Нити из жеље за савршеним татком који нас воли и пази и поседује све нај особине.

Nisam nigde rekao da nije posebna religija, samo sam ukazao na evoluciju religije. Što se više nauka bavila svetom oko nas, religija je sve više uzmicala i postajala apstraktnija.

Тај Бог се човечанству открио. Он није само машта. И то се открио као један једини Бог само и искључиво у "аврамским" (не волим овај термин) религијама и нигде другде на кугли земаљској. По целом свету су владали једни исти култови  Сунца, Месеца, звезда...  разни богови грома, воде, ветра, ватре... само су им имена била различита.

Pa i grčki bogovi su se ukazivali čovečanstvu. Svi grčki mitovi i legende su ispunjeni interakcijom ljudi, bogova i polubogova.

Nedostaje ti jedno „a“ u avramskim. Treba avraamskim. 

Бројке су ти мало веће. Али добро. Исус је страдао тридесетих година наше ере. Нису прошли векови од записивања. И писали су људи који су били сведоци догађаја :  "Шта беше испочетка, шта чусмо, шта видесмо очима својим, шта размотрисмо и руке наше опипаше, о речи живота:[/size] И живот се јави, и видесмо, и сведочимо, и јављамо вам живот вечни, који беше у Оца, и јави се нама;[/size] Шта видесмо и чусмо то јављамо вама да и ви с нама имате заједницу; а наша је заједница с Оцем и са Сином Његовим Исусом Христом."[/size] "Јер вам не показасмо силу и долазак Господа нашег Исуса Христа по приповеткама мудро измишљеним, него смо сами видели славу Његову. [/size] [/size]Јер он прими од Бога Оца част и славу кад дође к Њему такав глас: Ово је Син мој љубазни, који је по мојој вољи.[/size] И овај глас ми чусмо где сиђе с неба кад бејасмо с Њим на светој гори."[/size] Све су добро испитивали. "Будући да многи почеше описивати догађаје који се испунише међу нама, [/size]Као што нам предаше који испрва сами видеше и слуге речи бише: [/size]Намислих и ја, испитавши све од почетка, по реду писати теби, честити Теофиле . " Из њиховог се писања види да су желели да верно пренесу оно што су доживели, а не да пишу бајке. Својим животом су то и доказали. Нико се не труди,  мучи и у мукама умире за обману коју је сам измислио. Ти што измишљају религије, секте, то раде да би уживали од преварехих људи. А Исус и апостоли су пролазили много другачије.[/size]

Brojke su one oko kojih se slaže većina proučavalaca Biblije.

Zašto bih ja verovao da je pisac jevanđelja Jovan jedan od apostola? Neki proučavaci tvrde da su postojala tri različita Jovana: Jovan apostol, Jovan jevanđelista i Jovan od Patmosa (Otkrovenje). Razlike u stilu, rečniku itd.

Јеванђеља су ушла. Нису ушла она настала вековима касније, разни фалсификати. Дела апостолских ученика то доказују. У питању је била одлука која се морала доказати, одбранити. Свако учење се морало јавно у дебатама одбранити. Није то нека стаљинистичка тактика где се само клима главом на речи диктатора. Постојали су очевици догађаја. Нису то визије Мухамеда коме анђео једином даје податке о животу и речима пророка и Исуса. Не. Ови што су писали Нови Завет су живели са Исусом.

Zbirka hrišćanskih spisa koju poznajemo kao Novi zavet uobličena je oko 180-200. godine. Kompletan spisak od 27 knjiga Novog zaveta je najranije zabeležen kod Atanazija Aleksandrijskog 367. godine. Sasvim dovoljno vremena da se stvore mitovi i legende oko Hrista. 

Био сам једно време и атеиста и антитеиста. Тако да знам и за то осећање. Изађем напоље и чудим се како ту неко може видети Бога. Сажаљевао сам вернике који се плаше грома или змија јер су радили на одређени празник (чисто сујеверје), који су мислили како ће их неки тамо бог наградити за све муке у овом животу... Али нисам верник постао због страха од смрти. Док сам био атеиста смрт је за мене била нормални крај мене као особе. 

Изгледа да сам после тек ослабио ;) Али није смрт била разлог за моју веру, веруј ми ако хоћеш. Барем ја постојим :)

Tu se ti i ja razlikujemo, Ja izađem napolje i čudim se kako tu ne vide neverovatne mogućnosti za proučavanje, za nauku. Ne čudi me što verujući veruju. To je njihovo pravo. Za ovo drugo, ne znam, ako si iz drugih razloga postao vernik, ok. Ne kažem da je jedini razlog strah od smrti, Čak sam se i u prvom postu ogradio da u mom ličnom iskustvu još nije bilo da se nije svelo na strah od smrti. (Kakav je osećaj kad si prvi ;) )

944528_10151568645482440_1674994958_n.jp

Подели на овим сајтовима

Pa vecina nije kao sto vecina nije ni verovala u zivot posle smrti... 0202_238

Nije ti dobro poređenje. Niko drugi osim nekih jevrejskih sekti (sadukeja) nije odbacivao veru u život duše posle smrti ... dok su ovde Jevreji bili prvi sledbenici nove vere (hrišćanstva), a posle su počeli verovati ostali. I to ne svi, južni deo starog sveta nikada nije bio hrišćanski, gledajući većinski.  :bla:

Tu se ti i ja razlikujemo, Ja izađem napolje i čudim se kako tu ne vide neverovatne mogućnosti za proučavanje, za nauku. Ne čudi me što verujući veruju. To je njihovo pravo. Za ovo drugo, ne znam, ako si iz drugih razloga postao vernik, ok. Ne kažem da je jedini razlog strah od smrti, Čak sam se i u prvom postu ogradio da u mom ličnom iskustvu još nije bilo da se nije svelo na strah od smrti. (Kakav je osećaj kad si prvi ;) )

Bar ovde na forumu ne bi bilo loše da se usvoji princip da sam sagovornik kaže zašto veruje i u šta tačno veruje ... nećemo daleko otići sa utrpavanjem nekih naših saznanja i uopštavanja, jer to na kraju krajeva nije ni bitno.  .smesko.

A to za slabost i veru i povezivanje ova dva pojma ... šta onda reći za ljude koji su strastveni skupljači markica, koji strastveno prate fudbal, koji vole da putuju ili da planinare? Ne kažem da nema i te pojave koju pominješ, ali nekako mi je teško zamisliti čoveka koji drhti i ubeđuje sebe kako je Isus vaskrsao ili ga čeka dženet, a plaši se smrti ... kao da neko u džungli čuje urlike, a ubeđuje sebe da mu se to priviđa. Nisam siguran ni kako ta vera uopšte može da se održi i koliko je to uopšte vera.

Druga stvar je, ono što sam napisao (a niko ne čita  :dry:), jedno je pitanje kako živeti, na koji način ... a sasvim drugo, zašto živeti. 

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
Да да, знао сам да ћеш то да кажеш. Али и антитеизам који ти заступаш је твоја интерпретација истог. Постоје антитеисти који су рушење храмова, дискриминацију верника и забрану религије, па они који су за изолацију или ликвидацију "заражених јединки". Не значи да је само твоја интерпретација антитеизма тачна. Дај мани се тих ствари. Нисмо мала деца.

To sto opisujes je militantni antiteizam, ja sam antiteista u smislu da sam protiv religije. Ali mi ovde pricamo o ljudima koje motivise neka dogma na ubijanje, biti protiv religije nije dogma nego misljenje.
Подели на овим сајтовима

Гејеви су генерално у старим временима имали лош статус, као и жене. Хришћанство је што се тиче жена, увело праву револуцију, у најпозитивнијем смислу. Али је потребно то знати и о томе читати са правих извора, а не само од антитеистаи верских фанатика. Религија није била узрок ратовања. И данас се ратује на све стране када нема теократије. Узрок ратовања (не мислим на одбрамбене) су похлепа и зли људи. А за крсташке ратове се информиши мало из историје. Нису крсташи кренули у те ратове из чистог зезања. Времана су тада била веома бурна.

Ne znam stvarno sta bih rekao na ovo .mislise.
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...