Jump to content

Један дан кенијског православног свештеника у слици и речи

Оцени ову тему

Препоручена порука

15.p.jpg

16.p.jpg

У афричким храмовима постоје клупе, али се на њима седи само током читања Апостола и проповеди. Сво остало време службе парохијани се моле стојећи, као и ми.

17.p.jpg

Певница се састоји од чтеца, појца и бубњара. Не постоји звоно у свим православним храмовима, али су бубњеви обавезно ту, чак и у најсиромашнијим парохијама. „То је део наше афричке културе“, смешкајући се правда се појац, „где без бубњева!“

18.p.jpg

Литургија светог Јована Златоуста је преведена на свахили, других служби за сада нема. Свештеници су и туговали јер немају песме из ретких служби, например, Страсне Седмице. Једноставно не знају мелодију: „Догађа се да је сами измишљамо и лоше испада!“

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Одговори 35
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

19.p.jpg

Ђакони у Африци су велика реткост – парохије не могу себи да дозволе такав раскош, зато у храму свештенику помажу малишани-олтарници.

20.p.jpg

Велики Вход се врши по грчкој традицији око целог храма. Након Херувимске песме, након завршетка, отац Филип наставља да се својим речима моли за насушне потребе: „помолиомо се за православну браћу и сестре из далеке Русије, за њиховог Патријарха, породице, пријатеље, начелнике, наставнике, добротворе“… итд.

21.p.jpg

И заиста, цела парохија се моли са њим.

22.p.jpg

Целив мира, када се присутни у храму грле речима: „Христос посреди нас!“ – „И јесте и биће, у векове векова, амин!“

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

23.p.jpg

Евхаристијски канон.

24.p.jpg

25.p.jpg

А олтарници – па они су и у Африци…

26.p.jpg

Царских Двери обично нема и Литургија се, као на Пасху, служи са отвореним вратима – сви се моле заједно.

27.p.jpg

Након Причешћа – наступа време бубњева. Бубњеви се користе за време сакупљања прилога и дељења нафоре, а такође и након завршетка службе – просто тако, без повода – због радости!

28.p.jpg

Из Москве смо донели крстиће и иконице које смо купили за сакупљни новац од читала часописа “Нескучный сад”. Око сто иконица смо поделили свим парохијанима са молбом да се моле за добротворе.

29.p.jpg

Подели на овим сајтовима

Деца су нас пратила свугде, лепила су се за нас и ходала у стопу додирујући нас за руке, косу, загледајући нам се у очи.

30.p.jpg

Ово је православна школа светог Антонија. У децембру 2011. Године отац Филип Гатари (који је директор и наставник) долазио је у Русију да сакупи средства за реновирање школе.

31.p.jpg

Православни хришћани из Русије су се јако одазвали и сада школарци седе у широким и чистим просторијама.

32.p.jpg

Истина, учитељ је као и раније – један на три одељења. Он објашњава тему, даје задатак иде у следеће одељење и тако у круг. Међутим, то је уобичајено за Африку. Можда неко од садашњих ученика оде на факултет и поново се врати у шпколу као наставник.

33.p.jpg

«Не буди тужан, буди срећан», пише на столу овог младог човека.

Подели на овим сајтовима

34.p.jpg

Погледавши школу оца Филипа, отишли смо да обиђемо православне храмове у околини Нијерија. Тамо их има преко 15! На фотографији је православни храм апостола Филипа.

35.p.jpg

Отац Филип је говорио да је у тој парохији служио неколико година. «Не тако давно овде је био само платнени шатор, а сада имамо бетонске зидове! Слава Богу, овде се тако добро можеш помолити сада»

36.p.jpg

Остао је да се направи под, прозори, врата, иконостас и унутрашње просторије. Аки од самог почетка се овде врши редовно богослужење, постоји парохијска заједница, мушко братство и женски клуб узајамне помоћи.

37.p.jpg

Свештеник храма апостола Филипа, отац Стефан је говорио да овај храм има стратешки положај – када се изгради до краја, видеће са свих околних места!

38.p.jpg

Предали смо баћушки иконе из Софрина које су биле са нама чиме смо га јако обрадовали. Наравно, било би сјајно помоћи и новцем. Баш се надам да се ће се добротвори наћи.

39.p.jpg

Матушка, руководилац «женског актива» при храму апостола Филипа.

Подели на овим сајтовима

40.p.jpg

Други православни храм је привремено распоређен у продавници – заједница га изнајмљује од власника.

41.p.jpg

Земље има. Али да би се изградио храм потребно је око 40 хиљада долара. Парохија нема тај новац, зато они настављају да се моле у продавници.

42.p.jpg

Тог дана у Нијерију смо обишли не мање од дванаест активних храмова и у сваком смо се сусретали са парохијанима, говорили им о Русији. Затим су се свештеници окупили заједно да би преко нас захвалили свим православним хришћанима из Русије који су преко оца Филипа предали прилоге за Православну Цркву у Кенији. Сведочимо да су сви прилози дошли где треба. Свештеници и њихови парохијани се усрдно моле за своје добротворе!

Нека вас Господ спаси!

43.p.jpg

Подели на овим сајтовима

@Danijela

Spojio sam ti temu sa temom o. Ivana, jer govori o istom coveku, pa taman da imamo ceo komplet... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Слава ти, Боже,

СВЕ ти се може!

Ваистину је велики Бог, а ја не могу да престанем да мислим како овакви примери треба да нас постиде - нас, који црквеном животу најчешће претпостављамо неке тривијалности; нас, који имамо много, а све бацамо под ноге; нас, који хранимо своје сујете... Погледајте дубину материјалног сиромаштва ових људи: па они немају ништа сем вере. Али, живе у томе што имају неподељено и - што је најбитније - радују се. Видите чега треба да се стидимо: они имају чему да се радују, а ми стално имамо зашто да кукамо и ропћемо.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Хвала на овим информацијама.Дубок сам ганут и дирнут,немам речи.Фасциниран сам.Видиш оче Иване како само носе своју веру.Чудо,невероватно.Хвала од срца.

Подели на овим сајтовима

Слава ти, Боже,

СВЕ ти се може!

Ваистину је велики Бог, а ја не могу да престанем да мислим како овакви примери треба да нас постиде - нас, који црквеном животу најчешће претпостављамо неке тривијалности; нас, који имамо много, а све бацамо под ноге; нас, који хранимо своје сујете... Погледајте дубину материјалног сиромаштва ових људи: па они немају ништа сем вере. Али, живе у томе што имају неподељено и - што је најбитније - радују се. Видите чега треба да се стидимо: они имају чему да се радују, а ми стално имамо зашто да кукамо и ропћемо.

10/10

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Skupljala se pomoc za pravoslavne u Tanzaniji i Pakistanu ovde u Srbiji. Prikupljeno je oko 3000 naprsnih krstica i na stotine ikona koje ce otici vernicima a i da se opremi kompletna crkva.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

krštenje u Keniji

14algdt.jpg

Подели на овим сајтовима

Ovo je tako nadrealna i divna fotka!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...