Jump to content

Šokantne misli svetih otaca koje su vam se dopale

Препоручена порука

Нађох!

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/StaracSiluan/StaracSiluan16.htm

"Већ годинама тугујем кад на нешто помислим. Ми монаси који смо се одрекли света, напустили рођаке и домовину, оставили све што чини обичан људски живот, дали завете пред Богом, светим ангелима и људима да ћемо живети по Христовом закону, одрекли своје воље, и који живимо једним тегобним животом, ипак - не успевамо у добру. Колико ће се нас спасти? Ја ћу први пропасти. Видим да су и други робови страсти. А кад сретнем мирјане, видим да живе у великом незнању, немару и не кају се. Тако сам постепено, и не примећујући, навикавао себе на молитву за сав свет. Много сам туговао кад сам помишљао на то шта се тек у свету дешава кад се ни ми монаси, који смо се одрекли света, не спасавамо. Моја је туга бивала све већа, тако да сам већ почео да плачем сузама очајника. Међутим, прошле године, када сам једном сав очајан и изнемогао од плача, ноћу лежао на поду, десило се да ми се јавио Господ и упитао ме: "Зашто тако плачеш?" Ја сам ћутао. "Зар ти не знаш да ћу ја судити свету?" И даље сам ћутао... Господ ми затим рече: "Помиловаћу сваког човека који је бар једанпут у животу призвао Бога" На то мени сине мисао: "Па, зашто се ми онда толико мучимо сваки дан?" На овај покрет моје душе Господ одговори: "Они који страдају због Мојих заповести, биће Моји пријатељи у Царству небеском, док ће остали бити само помиловани". Затим Господ ишчезе".

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 189
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Интелегенција која живи и изражава себе грехом, злом и смрћу, казна је Божија. Велика интелегенција - велика казна.

Ава Јустин Ћелијски

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Светиња је света али људи су псета.

Преподобни Силуан Атонски

Прегрубо за мој укус.

Исти утисак ми оставља и цитат који се приписује Светом Сави: "Заборавих све, ја јадни и неблагодетни, помешах се са несмисленом стоком..."

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Прегрубо за мој укус.

Исти утисак ми оставља и цитат који се приписује Светом Сави: "Заборавих све, ја јадни и неблагодетни, помешах се са несмисленом стоком..."

Verovatno je bio ujedan mnogo puta :)

Подели на овим сајтовима

Савремено лажно просвећење удаљује од истинске Светлости, која обасјава свакога човека који долази на свет (Јн.1,9). Оно не приближава Христу. А без Њега је безвредно сво образовање.

Свети Јован Кронштатски

Подели на овим сајтовима

Прегрубо за мој укус.

Неразумном стоком има смисла, јер човека од стоке и живитиња раздваја то што има разумну душу, док су животиње па чак и људи који нису духовно рођени неразумна бића. Св. Сава хоће да каже да је неразумно поступио и изједначио се са стоком.

Подели на овим сајтовима

Евагрије... је л имао везе са неком јереси ил се трипујем... чим видим неку мало слободнију изјаву помислим на Оригена а самим тим и на јерес... а онда се питам - да л је ово реко пре или после падања у јерес ЛОЛ

Mnogo jeretika, naročito origenista, ako su i grešili što se tiče antropologije, njihove asketske misli su često bilo veoma originalne, duboke i potresne, da su ih mnogi sveti oci citirali, parafrazirali i na njih se nadovezivali.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

"Jer on osvecuje krv, pamti je, ne zaboravlja jauka nevoljnijeh" (Psalam 9:12)

"Dokle ćeš, Gospodaru Sveti i Istiniti, odlagati da sudiš i osvetiš krv našu na onima što žive na zemlji...

...Ko čini nepravdu, neka još čini nepravdu, i nečisti neka se još prlja... Evo dolazim uskoro, i plata moja sa mnom, da dam svakom po djelima njegovim.... Padnite na nas i sakrijte nas od lica Onoga što sjedi na prijestolu i od gnjeva Jagnjetova"

..I govorahu gorama i stijenama: padnite na nas, i sakrijte nas od lica Onoga sto sjedi na prijestolu i od gnjeva Jagnjetova. 

Jer dodje veliki dan gnjeva njegova, i ko moze opstati?"

(Otkrovenje)

Подели на овим сајтовима

Свеједно је, да ли ће ме убити микроби или људи. Само микроби неће одговарати за убиство, а људи хоће. Нека те поучи пример пчеле. Пецање човека пчела плаћа својим животом. Сви убијени од твоје руке имају две вечне куће, једну у оном свету, а другу у твојој савести. Закопај убијеног где хоћеш, он ће се дићи у поноћи усред твоје душе и задаваће ти питања, на која ћеш ти с муком и знојем до зоре одговарати.

Владика Николај Велимировић

Уколико се год мудрији показујемо пред људима, утолико се луђи осећамо пред самим собом.
Уколико год више истичемо пред људима своје врлине, утолико се јаче истичу пред нама самимa одговарајуће слабости и пороци.
Један војник исповедио је свом пријатељу, да кад год је у друштву истицао и описивао своје јунаштво у рату, у његову свест неодољиво су се тискале слике свију његових пораза и кукавичлука у животу.

Владика Николај Велимировић

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Meni je šokantno što ovde dominiraju misli vladike Nikolaja : )

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...