Jump to content

Šokantne misli svetih otaca koje su vam se dopale

Препоручена порука

Ни ја, али зато и јесте шокантно.

Све је шокантно што се чупа из контекста!:

Kakva je sreca biti zrtva poput Isusa! Ili ne! Kakva je sreca biti raspet blizu Spasitelja, kao sto je nekada bio raspet blazeni razbojnik, i zajedno sa tim razbojnikom, iz ubedjenja duse, ispovedati: ‘Dostojno delima mojim primicu: Sjeti me se, Gospode, kada dodjes u Carstvu svome.'” (Lk 23, 4142).[1] Recima utehe zalosnim monasima, duhovni krstonosac ovako poucava o toj stvari, koja je, mozemo reci, nasusni hleb istinskog monaskog zivota: “Sledimo Hrista! Smirimo se poput Njega! Poput Njega, nemojmo odbiti da se procujemo kao licemeri i umno poremeceni – nemojmo postedeti nasu cast, nemojmo sklanjati lice od pljuvanja i obraz od udarca, ne trazimo ni slavu, ni lepotu, ni naslade koje pripadaju ovom svetu; izvrsimo zemaljsko stranstvovanje, kao tudjini, koji nemaju gde da sklone glavu; primimo, primimo uvrede, ponizenja i prezir od ljudi, kao ono sto neodvojivo pripada putu koji smo izabrali; borimo se, javno i tajno, sa pomislima gordosti, svim silama odbacimo te pomisli naseg starog coveka, koji trazi da ozivi svoje ja, pod raznim izgovorima slicnim istini.

http://ignjatije.wordpress.com/tag/isus/page/3/

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Одговори 189
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Није баш шокантна али је потресна:

Смрт Христова је суд над судом - Св. Максим Исповједник

Да својом жртвом је укинуо суд. зато и каже да ко верује њега не иде на суд.

Подели на овим сајтовима

Чудно се ткиво тка на разбоју између неба и земље. Свештеници, ви сте главни ткачи! - Да ли паучину уткивате?

Зар се може човек пењати у небо по паучини, по концу од паучине?

Ава Јустин Ћелијски

одакле је ова мисао?

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Да није Пресвете Богородице, сви би људи одавно постали ђаволи. Јер Она - Бога = Спаса родила.

Ава Јустин Ћелијски

Синови Божји се рађају од Оца а мајке и м рађају тело у коме живе. Девица Марија је родила тело у коме се родио Бог-Син, који је у духу рођен од Оца.

И сви синови Божји се рађају од оца а земаљски родитељи им дарују тело за живот овде на земљи. Иначе како би смо се могли назвати синовима Бога Живога ако нисмо од њега рођени. сви који су рођени од жена си само створења а синови су једна нова твар која се у телу рађа од Оца.

Подели на овим сајтовима

одакле је ова мисао?

Азбучник Богочовечних мисли Аве Јустина(Поповића)

AZBUCNIK-BOGOCOVECNIH-MISLI-AVE-JUSTINA_

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Ево овај видео запис обилује занимљивим мислима које за многе могу да буду шокантне. Мене је одушевио

Подели на овим сајтовима

...Немојте помислити да овим желим да кажем како о Богу не треба свагда размишљати (нека нас не окривљују у овом злу људи који су спремни на све!). Спомен о Богу нама је неопходнији од дисања и, ако тако можемо казати, осим тога, уствари, нама ништа друго и не треба. - Григорије Богослов

О_О

Подели на овим сајтовима

Отац Тадеј прича:"Читао сам у једном медицинском часопису како један добар плач вреди више него тридесет таблета за умирење живаца!"

:351780:

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

У нас нема самониклих безбожника, као што их нема ни у Русији нити код других Словена. Што их има, то је од наноса из оних земаља и племена, где је Христос презрен и где је духовни вид за небесно царство ослепљен. Сваки безверац на Светој земљи нашој, ученик је и следбеник неког учитеља са стране, на кога се и позива кад говори као безверац. Не позива се на тебе, честити кнеже, нити на ма кога из историје свога народа, ни на своју мајку, ни на свој сопствени разум, него на некога болесног странца, несловесног, несловенина. Никад ни један Србин није постао безбожник мислећи својом главом, него туђом.       

Св. епископ Николај Велимировић

Подели на овим сајтовима

Sveti Grigorije Niski, o svom rođenom bratu Svetom Vasiliju Velikom:

"Василије невероватно много размишља о својој лепоречивости, презире све друге квалитете код човека и до небеса узноси свој значај, као да је виши од многих знаменитих великана "... :))) 

Подели на овим сајтовима

"Василије невероватно много размишља о својој лепоречивости, презире све друге квалитете код човека и до небеса узноси свој значај, као да је виши од многих знаменитих великана "... :)))

Колико сам се ја смејао кад сам читао њихове преписке, неко их је на форуму преводио. Које легенде :))

Ево управо се смејем и код Атанасија Великог што читам сад... о небулозности слављења измишљених богова, идола... чисто мало текста, да колико-толико остане у контексту:

Јер, и некадашњи чувени грчки богови, као Зевс, Посејдон, Аполон, Хефест, Хермес као и богиње Хера Деметра, Атина или Артемида, проглашени су боговима тек после Тезејевих заповести, о којима Грци приповедају. И тако, они који су заповести издали, умиру и бивају оплакивани, а они за које је заповеђено, слављени су као богови. О, какве ли противречности и каквога ли безумља! Иако познају онога ко је заповести издао, људи више воле оне на које се та заповест односи. И камо среће да се та идоломанија код мушкараца зауставила, те да божанско име и до жена није доспело! Јер, они обожавају и жене, са којима човек ни у свакодневним стварима не може бити сигуран, и упућују им част која приличи Богу. Такве су и оне за које Тезеј заповедио, о којима смо већ говорили; као што су код Египћана Изида, Кора, Неотера, или код других Афродита. Мислим, свакако, да је неприлично чак и да помињемо имена богиња, пошто су препуна гнусобе.

:))

Подели на овим сајтовима

Siluan Atonski je rekao nešto nalik tome da će se svi spasti, a oni najverniji će biti prijatelji Božiji.

Ne mogu sad naći citat. Šta mislite o tome.

Е морала би наћи цитат. :D

А да ће се сви спасити, није православно учење.
Подели на овим сајтовима

Sad prevrćem knjigu i ne mogu naći

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/StaracSiluan/StaracSiluan.htm

Čini mi se da je to rekao onako kao utehu onima koji očajavaju.

U smislu svaki će trud biti nagrađen.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...